Коментари

Архиподлеци

Областният управител на столицата Илиан Тодоров от “Атака” предложил на президента Радев да преименува в. Мусала на Св. Иван Рилски. Това, вика, ще е “богоугодно и благочестиво дело”. Щото името Мусала било от турско-арабски произход, а Иван Рилски е покровител на българите.

Радев обаче отказал. И според нас правилно.

През 2014 г., когато Сидеров за пръв път изрази желанието си да се прекръсти върха, големият арабист Кирияк Цонев обясни, че името на върха не идва от Аллах: „Най-близкият превод на думата означава “място за молитва”. Коренът й не е Аллах, а Сала (с едно “л” и дълго второ “а”). Което означава просто молитва независимо за кой Бог се говори. А частичката “му” в началото според арабската граматика означава “място”. Освен това названието Мусала се пише с едно “л”, така го пишат навремето и старотурските ръкописи, което изведнъж променя смисъла му – думата Аллах е винаги с две “л”.

Та така. Мусала означава място за молитва. Не църква, не джамия, не синагога. Всеки, който обича, може да се качи и отблизо да се помоли на своя бог. По-отблизо по нашите земи няма откъде, Мусала е най-високият връх. По-отблизо можеш да поговориш с бога само, ако го допуснеш в сърцето си. Но това е трудна и масрафлия работа. Помня през 2003 г. викаха Костов уж нещо да го разпитват. Една госпожа го пресрещна пред следствието и му рече: “Иване, раздай всичко, което имаш, на хората и се причести. Само така ще си върнеш доверието!” Пък Иван я изгледа и отговори: “O sancta simplicitas!“ Демек, много си проста, ма!

Не, с бога трябва много да се внимава. Ако му подадеш единия пръст, той ще ти отхапе цялата ръка. И ще трябва да утешаваш нещастните, да храниш бедните, да подслоняваш бездомните… Колцина от нас имат силата?! Колко бедни нахрани Сидеров, дето освен това е учил вишо за поп и трябва да знае какво изисква Началника от нас?

Изобщо атакистите се оказаха архиподлеци. За вас се оказаха, ние си го знаехме открай време. Да се вайкаш за турско-арабските думи в оронимията и ойконимията и да предлагаш за министър човека на ДПС и Пеевски Караниколов  това какво е, ако не турбоподлост?!

Моят настолен приятел Морис Дрюон казва: „Подлостта започва, когато ти заплащат враговете.“ Не мога да кажа кога е започнала подлостта на атакистите, но съм убеден, че не е вчерашна. Разни осведомени шушукат, че враговете отдавна заплащат на Атака, едва ли не от самото начало.

Но вижте какво, ние не упрекваме Волен, дори малко му се възхищаваме. Щото да си подлец никак не е лесно. „Дрънкат ми някои диванета, че можеш, кай, да напреднеш, ама трябва да бъдеш, кай, подлец. Болшаф! Подлец ли!? Архиподлец ти ставам аз тебе, брайно, ама де оня късмет! Не ми върви, чорт да го вземе. Види се работата, и подлец да бъдеш, не е лесен занаят, все трябва да имаш някоя дарбица: кураж ли да го наречеш, характер ли да го наречеш, или просто трябва да имаш зализана физиономийка. (“Разни хора разни…“  идиоти.)

Архиподлеци

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
„Редута.бг” се обслужва от счетоводна къща „Лавейа” бул. Княз Дондуков”, № 49 Tel: +359 2 988 84 04 Mobile: +359 888 60 72 70 Mail: sk.laveia@gmail.com
To Top