Коментари

Борисов App

Често си повтаряме за кръстопътния характер на страната ни, на ръба на Европа, пресечна точка на цивилизации и т.н. Че имаме доста от Ориента се уверяваме ежедневно, всеки път като шофираме, като обменяме реплики при най-малкия конфликт или като прелети някой боклук над главите ни. Същият този Ориент доскоро беше адски непрестижно място и със сигурност място, от което няма какво толкова да вземеш и да научиш. Откакто обаче ни обявиха, че 21-и век е на Азия, нещата доста взеха да се променят. Сега Ориента е вече Азия и бъдещето. Затова и няма толкова срам в това да погледне човек какви неща и иновации хората там са взели да измислят. Да вземем Индия, например. Там министър-председателят Нарендра Моди има свой собствен app, който всеки може да си качи на телефона. За да е в постоянен контакт с лидера.

Апликацията стартира през юни 2015 година и през нея можете да получавате всякакви информация за дейността на Моди: речи, посещения, инициативи, срещи с избиратели. Потребителите могат да дават отговори на предварително зададени въпроси като срещу това дори можете да получите нещо като електронни награди. Разбира се, можете да четете неговите туитове, както и записи от месечното му предаване по радиото. Както може да се очаква, има секции за философията на „доброто управление“, както и за различните правителствени програми и инициативи. Има и много инфографики, които показват „как правителството подобрява живота на хората“. И както подобава на такива неща, веднъж като влезете в сайта, не можете да излезете и трябва да затворите прозореца. Специално при Моди, иновацията с app-а се дължи и на видимото му нежелание да си общува с медиите и затова предпочита да се обръща към избирателите на многохилядни митинги, чрез туитове или месечното си радио шоу.

Мисля се, че някой трябва да направи нещо подобно и за нашия премиер. Отива му на стила, все пак не може да се явява прекалено често по медиите, сигурно вече му е омръзнало да си пише СМС-и с ограничен брой хора, не може да ходи по площадите всеки ден, а личната комуникация не може да бъде заменена от „Фейсбук“. И за да не вземе някой да обяви обществена поръчка за 200 – 300 хиляди лева за app-а на Бойко Борисов, която после да разнасяме по социалните мрежи, нека да бъда максимално полезен и да помогна с някой линк. Например, този е на сайта на самия индийски премиер и представя app-а в детайли: http://www.narendramodi.in/official-mobile-app-of-prime-minister-narendra-modi-launched-163086 Разбира се, оттам може да си свалите и версия за вашия телефон, за Windows, iOS и Android. Ако пък станете абонат на един от най-големите индийски мобилни оператори, телефонът ще е вече инсталиран с последните слова и образи на премиера. Ще е учудващо това да е възможно в България, ама знае ли човек.

Тук обаче ще трябва да измислим една иновация, която все пак подхожда на европейска нация. Ако в Индия имате „уникалната възможност да получавате съобщения“ от премиера, то в България ще трябва да можете и вие да му изпращате. Пък и самият той, казват, обича да чете такива. Пряката връзка винаги помага. Например, ако прочете форума в сайта на Моди ще откриете достатъчно основания за пряк контакт. Г-н Мулчандани напоително хвали лидера на нацията и споделя своята увереност в правия път, оказва се с основание. Наскоро била приета открита електронна система за разпределение на датите на съдебните дела и след 20-годишно чакане за такава дата, човекът от Мумбай най-накрая е получил заветния ден и час. Надали нашенският списък с абсурдите ще е особено кратък и лишен от цвят и потрес. Вярно е, че най-добрият вариант е да имаме институции, но от друга страна не знам защо хората толкова протестират срещу отсъствието им. Нали си търсят работа през познати, лекар през близки, познати и патили, място в детската градина през малко по-широко метната мрежа от контакти и т.н. Не виждам какво ще загубим като български граждани, ако всеки от нас си има един app за връзка с премиера.

Накрая обаче, авторът трябва да признае и личен интерес по темата. Това лято силно му се прииска да изпрати на сегашния премиер снимки от един пожар, които не бяха от особен интерес за неговите бивши колеги. При това с пълно разбиране, че нещата не би трябвало така да се случват. Мисля си, че качеството на демокрацията ни ще скочи осезаемо. Само си представете, премиер, който постоянно си цъка телефона и електорат, който постоянно му изпращи своите болки и сигнали. И това ако не е осъществената дигитална демократична утопия!

Борисов App

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
„Редута.бг” се обслужва от счетоводна къща „Лавейа” бул. Княз Дондуков”, № 49 Tel: +359 2 988 84 04 Mobile: +359 888 60 72 70 Mail: sk.laveia@gmail.com
To Top