Коментари

Властите в съюз срещу едно дете

Изречението „Цветан Цветанов държи местните структури на ГЕРБ“ е станало толкова банално, че чак не ни идва наум да попитаме – с какво ги държи? Ако се съди по някои събития от лятото, държи ги със суджуци, подарени детски градини и опростени престъпления. Очевидно не ги държи с лекции за висок морал и жертвоготовност в името на обществения интерес. И още по-очевидно е, че те на места се държат един за друг, но също не от високоетични и морални принципи. Затова партията се дъни по места и колкото по-малко е населеното място, толкова по-голямо е издънването.

Не е правилно на този етап да се произнасяме по въпроса дали шестгодишното дете е застреляло човек или все пак убийството е дело на общинския апаратчик от партия ГЕРБ. Но и не е разумно да кажем „нека отговорните за това органи си свършат работата.“ Колкото пъти сме го казвали, толкова пъти не са си свършвали работата. Ето какво всъщност се случи в община Септември. Представител номер 1 на местната законодателна власт, какъвто е председателят на общинския съвет, вади пистолет на среднощна разпивка. С този пистолет е убит човек. Съдебната власт в лицето на прокурор от Пазарджик приема, че убиецът е шестгодишно дете. За това са осведомени медиите.

Медиите, както знаем, са четвъртата власт. В рамките на една малка община четвъртата власт все още има самочувствието да действа като власт. Започна да анкетира присъствали на местопрестъплението и близки на засегнатите. И те свидетелстват, че убиецът не е детето, а въпросният апаратчик от ГЕРБ, който е замислил спасителната за себе си формула със съдействието на предания си приятел прокурор. Тоест законодателно-изпълнителната и съдебната власт са се съюзили за сметка на едно шестгодишно дете. Разделението на трите власти, както знаем, има за цел всяка да е независима и да оказва възпиращо действие на  другите две.

Не се знае как ще завърши цялата тази отвратителна история, но тя е прекрасно доказателство за това че справедливостта тържествува само там, където има независими, работещи и обективни медии и независима, работеща и обективна съдебна система. Засега имаме медиите, остава да видим имаме ли съдебната система. Следете този случай – той е като от учебник. Общината е малка, събитията са обозрими, а болестта е същата каквато във всички останали общини, градове и столицата. Може пък медиите, като потренират в по-малките общини, ще намерят кураж и за големите.

Оня с пистолета, разбира се, е скоропостижно отстранен от ГЕРБ. Което изобщо не е толкова почтена реакция, колкото ГЕРБ си въобразява. Само те кара да се запиташ дали пък Цветан Цветанов не ги държи с предупреждението, че всичко им е позволено, но само докато се издънят.

Властите в съюз срещу едно дете

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
„Редута.бг” се обслужва от счетоводна къща „Лавейа” бул. Княз Дондуков”, № 49 Tel: +359 2 988 84 04 Mobile: +359 888 60 72 70 Mail: sk.laveia@gmail.com
To Top