Статии

Да, самоубийство е

В пловдивския парк „Лаута“ е намерен мъртър 43-годишен бизнесмен. На гърдите му има огнестрелна рана. Кучето, което бизнесменът вероятно е разхождал, е открито вързано за дърво. Оръжието на престъплението липсва.

На този фон два дни по-късно главният секретар на МВР обявява, че версията за самоубийство все още не е отхвърлена. „Имаме основания да работим и по тази версия, тъй като до момента нямаме реални факти, които да са неоспорими, които да я изключат“, казва той.

Следвайки логиката на главния секретар, можем да направим следната възстановка:

Бизнесменът връзва кучето, за да не му попречи да сложи край на живота си. После се прострелва в сърцето. С цел да натопи конкуренти, самоубиецът скрива оръжието толкова добре, че да не бъде намерено.

Възможно е обаче да се е случило и друго:

Бизнесменът първо слага край на живота си, след което връзва кучето. Много ясно защо – животното се навърта наоколо, докато закопава оръжието. Като всяко куче, и неговото отрива заритото, а така самоубиецът няма как да натопи конкурентите.

Наистина звучи логично, но нека допуснем още една версия:

Бизнесменът се прострелва и дава оръжието на кучето, за да го зарие дълбоко в земята. После му подава каишката и му нарежда да се самозавърже за едно дърво. По този начин хитрият самоубиец най-сетне изиграва конкурентите и предава Богу дух.

Но четвъртата хипотеза все пак е най-близо до ума:

Бизнесменът разхожда кучето си в парка „Лаута“. От време на време му подхвърля пистолета си, за да си поиграят. Кучето обаче го прострелва. За да се самооневини, то закопава оръжието и се самозавързва за дървото…

Въпросът тук е дали кучето е простреляло своя стопанин по невнимание или го е направило умишлено?

Глупавите кучета обикновено не се връзват самички. Те най-често и не крият пистолетите, с които убиват стопаните си. В случая, следователно, става дума за много умно куче. Почти толкова умно, колкото е главният секретар на МВР. И нищо чудно скоро то да бъде арестувано и надлежно разпитано за мотивите на престъплението.

Какви могат да са те?

Повече от очевидно е, че кучето е било подхвърлено от конкуренти. То се е намирало в непосредствена близост до бизнесмена, присъствало е на негови срещи. Оттам е лесно да заключим, че е било в течение на бизнеса му. Можем, естествено, да предположим и някакъв битов елемент, предизвикал недоволство. Но е далеч по-вероятно в основата на конфликта да стоят неуредени бизнес отношения.

Оттук нататък картинката започва да се изяснява:

Докато се разхождат в парка, кучето се среща с конкурента, който дължи пари на стопанина. Онзи му подава пистолет, то стреля право в сърцето на бизнесмена и връща оръжието на подбудителя. Конкурентът връзва кучето на едно дърво и си тръгва.

Така обаче той би оставил следи. Затова работата, изглежда, е нагласена другояче:

Докато се разхождат в парка, кучето намира мястото, където конкурентът предварително е скрил пистолета. Изравя го, стреля, връща оръжието в дупката, слага си каишката, отива до едно дърво и се връзва.

Ако главният секретар на МВР много държи на версията за самоубийство, веднага предлагам и такъв вариант:

Докато се разхожда в парка, кучето изпитва угризения на съвестта. То споделя на стопанина си какво е замислил конкурентът, разкрива му целия план. Моли бизнесмена да го завърже, за да не извърши злодеянието. Той го връзва, отива до мястото, където е скрито оръжието, и се уверява с очите си, че там наистина има пистолет. Потресен е, през главата му минават тревожни мисли, че полудява. „Възможно ли е да съм разговарял с кучето си?“, паникьосва се той. „Възможно ли е това да е истински пистолет?“, трепери от ужас. За да провери, го насочва към гърдите си.

Уви, пистолетът действително произвежда изстрел. Бизнесменът пада на земята…

Но къде тогава изчезва оръжието?

По-досетливите ще решат, че щом чува изстрела, кучето се отвързва, вижда каква беля се е случила, скрива пистолета и отново се връзва на дървото. Но не е станало така!

Както вече уточних, това куче е почти толкова умно, колкото е главният секретар на МВР. И неслучайно се презастраховах с онова „почти“.

В случая разликата се забелязва с просто око – единствено главният секретар на МВР се досети, че действително става дума за самоубийство. Никой друг, дори умното куче. Е, може би и министърът на вътрешните работи, но това не се брои, защото той не каза нищо. Каза само: „Виждате в 90-те години какво е ставало, най-големият пик е 491 убийства годишно. През 2017 г. числото е 79 убийства. Как така на някои им се привидя, че се случва нещо такова?“

Разбира се, това също беше много умно, но все пак направи лошо впечатление, че министърът нарече самоубийствата – убийства. А нещата трябва да се казват с истинските им имена.

Самоубийството на пловдивския бизнесмен обаче не изключва диренето на справедливост за рано погубения живот. Кучето продължава да е твърде съмнително, най-малкото тъкмо то е единственият свидетел на престъплението. Налага се, тоест, да бъде разпитано и да даде подробности за самоубийството. А ако се окаже, че по някакъв начин е подтикнало стопанина си да се застреля, трябва да му бъде потърсена отговорност.

Така навремето дядо Вазов като млад съдия в Берковица даже осъдил едно куче на смърт по член 170: „Когато законно се докаже, че някой предумишлено е убил человек, осъжда се по закона на смърт.“ Хем то убило седем ярета и осем агнета, а не человек, нищо че действително имало предумисъл. Не може да се отрече обаче, че Вазов го извикал да даде показания пред съда и му предоставил възможност да се защити…

На някои всичко това може да им се струва тракигомично, но точно така се вършат работите в трагикомичните държави. „Свърши я като кучето на нивата“ – неслучайно си имаме такъв идиом. Докато лаем из фейсбук, колкото да се упражняваме в остроумие, всъщност се самонаказваме. А можем да го кажем и така: самоограбваме. Още по-точното: самоунищожаваме.

Е, как тогава да не е прав главният секретар на МВР?

Да, самоубийство е.  Отвсякъде сме си самоубити.

Да, самоубийство е

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
„Редута.бг” се обслужва от счетоводна къща „Лавейа” бул. Княз Дондуков”, № 49 Tel: +359 2 988 84 04 Mobile: +359 888 60 72 70 Mail: sk.laveia@gmail.com
To Top