Жаден свят

Докато у нас се фиксираме в газови хъбове, южни потоци и конференции на петролни гиганти, много световни лидери, мултимилиардери и големи инвестиционни банки са пренасочили вниманието си в друга посока: приватизацията на водните ресурси. Джордж Буш старши например, е закупил огромна част от Acuifero Guarani – най-голямото находище на подпочвени води в света, разположено на границата на Парагвай, Боливия и Бразилия.

Според главния икономист на Citigroup (компания, която консултира бизнеса с доставка на вода, нужна за добива на шистов газ) Вилем Бойтер след няколко години пазарът на вода ще стане по-привлекателен от пазара на петрол. Уважавани икономически анализатори като Сredit Suisse прогнозират, че само след 7 години една трета от населението на планетата ще живее в условия на „воден стрес”. В средата на века притежанието на воден кладенец може да се окаже по-голямо богатство от собствеността върху петролни кладенци. Водните шейхове ще станат по-богати и влиятелни от петролните.

Жаждата ще контролира света. Ограниченото количество водни ресурси ще бъде предпоставка за конфликти и предстояща заплаха за мира в световен мащаб, не само в Близкия Изток и Китай. В подробен доклад, озаглавен „Наблюдавайте водата: наръчник за оценка на корпоративните рискове в един жаден свят” JP Morgan Chase насочва вниманието към ресурса, който ще създаде нов световен ред. И при който сладководните басейни: язовирите, езерата, реките ще са най-добрата инвестиция. Не случайно през последното десетилетие се нароиха компании, в чието име фигурират ключовите съчетания Wother Fund или Wother Investment Research.

Приватизацията на сладководни басейни, на станции за пречистване на отпадъчни води и за преработка на морска вода се очертава като най-перспективната и умна инвестиции. Не само в дългосрочен план. Недостигът на вода вече се усеща осезаемо не само в Африка и арабския свят. В Калифорния например, не е валял дъжд от години. В същото време запасите от бензин в САЩ са нараснали с 0.5% до 240.1 млн. барела през това лято. Сезонът на най-активно използване на автомобилите в САЩ не е успял да намали натрупаните запаси и това може да доведе до спад на цените на петрола отново. След като преживяха две години на ниски цени, петролните компании се готвят за ново понижение и се опитват да се защитят от него. Бензиновите запаси в САЩ са толкова големи, че от пристанищата им вече се връщат обратно доставки на танкери с петрол. Същото не може да се каже за цистерните с вода.

Малцина знаят, че само малко над 2 процента от всичката вода на планетата не е солена и е годна за консумация, останалото са ледници, морета, океани. От тези безценни около 2 процента все по-голяма част се използва за добив на шистов газ, което ще доведе до още по-бързо изчерпване на водните запаси, заедно с другите фактори за този процес: нарастването на населението, остарялата инфраструктура, разхищението на подпочвените води, неефективните земеделски практики, климатичните промени, водещи до изпаряване на езерата и реките и намалените количества на валежите, настъплението на пустинните територии в Африка, Азия и Близкия Изток. Около 1,2 милиарда от хората в света живеят в райони, в които водните ресурси са недостатъчни за задоволяване на потребностите. Други 1,6 милиарда живеят в райони, в които има достатъчно водни ресурси за удовлетворяване на нуждите им, но те не могат в пълна степен да ги използват заради липсата на подходяща инфраструктурата или лошото състояние на съществуващата. В Азия живее над половината от световното население, но то разполага с по-малко водни запаси на глава от населението, в сравнение с който и да било друг континент (като изключим Антарктида). Анализатори говорят за „застрашително нарастване на противоречията” и призрака на „бъдещи водни войни в Азия, провокирани именно от климатичните промени и влошаващото се състояние на околната среда, включително намаляването на площите на горите и блатата.

На този фон Балканите засега изглеждат като оазис, но това не бива да ни успокоява. Пресните водни ресурси на България са около 14 хил. m3/год. средно на човек, което поставя страната ни сред първите 10 европейски държави по воден капацитет (заедно с Румъния). Заради неравномерното териториално разпределение обаче, някои райони на България са застрашени от недостиг на вода. От съседните ни държави Турция постъпва най-далновидно по отношение на инвестиции във водните ресурси – ускорена е програма по отклоняване на реките Тигър и Ефрат, за да се компенсира недалновидното свръхизпомпване преди десетилетия на обилните някога анадолски подпочвени води.

Индикация за нарастващото ключово значение на водата е и интересът на изследователски екипи към т.нар. биология и химия на водата. Автори на технологии за трансфер на информационни копия на биологично активни вещества от разстояние твърдят, че методът им може да намери приложение и в медицината – чрез т.нар. информационни копия на лекарства.Според тях водата е особено благодатен преносител на информация – особено минералната, която е силно чувствителна към свръхслаби електромагнитни сигнали. Заредена с информацията на оригинала, тя придобива неговите свойства и би могла да лекува, също както лекарството. С информационното копие на лекарството се зарежда чиста минерална вода за около половин час. Заредената вода после се пие в дозировка, сходна на тази, характерна за съответния медикамент.

Скептиците сравняват теорията за информационните копия на медикаментите със сеансите на психотерапевта Анатолий Кашпировски, който в зората на демокрацията провеждаше телевизионни сеанси и призоваваше зрителите да поставят чаша с вода пред телевизорите си. По неговите думи, водата поема всяко послание, отправено към зрителите и оказва терапевтичен ефект.

Мнозина обаче определят информационните копия на лекарствата като бъдещата революция в медицината и фармацията. През 1988 г. френският учен Жак Бенвенист доказва наличието на „памет на водата“. През 1991 г. за пръв път той извършва и прехвърлянето на IС копия на вещества на разстояние. През 2004 г. радио физикът Марк Грийнщайн и д-р Майкъл Шрайбмън разработват техника за изготвяне и предаване на IС копия. През 2009 г. Нобеловият лауреат Люк Монтание потвърди възможността за пренос на спектрални характеристики на ДНК върху вода. Логиката е следната: всяко вещество генерира характерно само за него супер слабо електромагнитно поле (ЕМП), което е своеобразно информационно копие на веществото. Това електромагнитно поле може да бъде пренесено на разстояние и да отпечата информационния си образ върху различни носители. Спектралните характеристики на веществата е възможно да бъдат „записани“ с различни технически средства, прехвърлени на информационен носител и пренесени в организма. Отговорът на организма спрямо въведеното IC копие на веществото е аналогичен на реакцията му към самото вещество. Изследвания, проведени с животни, категорично показвали, че лекарствата и тяхното информационно копие имат едно и също въздействие. Екипи от учени твърдят, че са провели и тествания и клинични наблюдения на пациенти, приемащи вода със свойства на лекарствени препарати. Те доказвали висока ефикасност и което е по-важно – безопасност в сравнение с химическите аналози.
Дали е така или иначе, може да се спори. Но тази теория е по-важна всъщност  с друго – показва още дин път колко важна ще стане водата и в полето на медицината, фармацията, манипулацията и пр.

Жаден свят

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
„Редута.бг” се обслужва от счетоводна къща „Лавейа” бул. Княз Дондуков”, № 49 Tel: +359 2 988 84 04 Mobile: +359 888 60 72 70 Mail: sk.laveia@gmail.com
To Top