Коментари

Зетьо-шуро-баджанакизъм

Има една тема, по която може да се пише всяка година и все ще е актуално. Пишеш си една статия и после само сменяш имената на героите. Защото се сменят само героите, едни влизат, други излизат, декорът си е все същият.

Преди 132 г., на 9 юли 1885 година, в пловдивския вестник „Борба”, година I, бр. 7, излиза фейлетонът на Захари Стоянов „Зетьо-шуро-баджанакизъм”. Там се ражда този ключов за обществения ни живот и националната ни психика термин. През годините зетьовете са изпаднали и до нас терминът е достигнал като шуро-баджанащина. Разбира се и явлението е претърпяло някои съдържателни промени. В чистия си вид, така, както е описано при Захари, се среща вече рядко. Например имаше един период в развитието на партия „Атака“, когато действителността се доближи плътно до понятието на бай Захари. Тогава партията на нервна почва се управляваше от един роднинско-приятелски кръг, който по структурните си връзки много наподобяваше пловдивския аналог. Малко ми е неудобно да смущавам медения месец на беловласия младоженец, но няма как. Та тогава ръководството на „Атака“ изглеждаше така: Волен Сидеров – лидер, син му Митко – заместник, приятелят на Митко Чуколов – също заместник, приятелката на Митко, Деничка – депутат и ковчежник, приятелят на Сидеров от детските години (чак не вярвам, че тоя е имал детски години, изглежда, че се е родил възрастен!) Тодор Попов – координатор, жената на Попов – парламентарен секретар, бащата на жената на Сидеров Георги Ибришимов – главен координатор… Тетка Капка – главен редактор (щото в семейството тогава само тя имаше «вишо»). И т.н. Изобщо не партия а задруга, да не кажа едно голямо и сплотено домакинство. Но както е казано, Cherchez la femme. И Волен я търсеше и я намери в лицето на приятелката на доведения си син. За нещастие обаче тетка Капка научи и калимерата се разтури…

Всяко сравнение, както казваше другарят Ленин, накуцва. А сравнението между семейство Сидерови и пловдивските консерватори, сред които блестят имената на Константин Величков, Иван Евстатиев Гешов, Михаил Маджаров, Иван Вазов, Стефан Бобчев и т.н., направо е сакато. Но явлението си е същото. То се среща и сред учените, и сред простите. То е част от националния ни манталитет.

„И така, да живей зетьо-шуро-баджанакизмът. Той ще да принесе спасителни плодове на страната.”

Властта се удържа с пари и с хора. Парите се дават на хората, за да крепят властта. Хората, естествено, не са случайни. Те са наши хора, близки роднини, съученици, с които си израснал, съдружници, с които си разделил баре един милион.

Но стига вече сме обикаляли „вокруг да около”. Да хванем бика за рогата. Вчера депутатът от БСП Елена Йончева обяви, че  приятелско-роднинският кръг на шефа на парламентарната комисия по енергетика и областен координатор на ГЕРБ Делян Добрев е поробил община Хасково. Проверка на OFFNews потвърждава червените подозрения. Класическа схема на зетьо-шуро-баджанакизъм с елементи на съученичество. Самият кмет Беливанов, който в момента е в немилост, е кандидатура на Добрев, близък приятел от детинство на баща му. Едната му заместничка е съученичка и бивш съдружник на младежа. Всъщност, той вече не е младеж и е време да си намери друго извинение. Другият зам.-кмет му е съученик, бивш съдружник и кумец. А майка на кумеца е общински съветник от ГЕРБ. Кумата на Добрев е секретар на общината, а съпругът ѝ шеф на общинската избирателна комисия. Председател на общинския съвет е протеже на Делянчо. Директор на финансовата дирекция на общината е първата му братовчедка, а съпругът ѝ е председател на общинската комисия по бюджет и финанси. Той освен това също е бивш съдружник на Делянчо и бил акционер в над 40 фирми, които бозаели юнашки от общината. Рекултивират общинското сметище срещу 3,336 млн. лв., ремонтират общинските пътища, санират по безплатната програма… Изобщо „нема лабаво“.

Меритокрацията е варварско изобретение – на Чингиз хан, на ранната османска империя, Наполеон… Някои мислители твърдят, че това било бъдещето на управлението. За света може и да е така, макар че, като се сетя за Буш, Берлускони, Саркози, Тръмп и т.н., никак не ми се вярва. И най не ми се вярва, като гледам какво е чудо станало у наше село.

Думата „меритокрация“ идва от латинското merito, (заслужил), и старогръцкото kratos (власт). Демек управление на способните, на заслужилите. Оставям ви за домашно да изредите дейците на ГЕРБ и да си отбележите кой и с какво е заслужил на обществото.

Но не се учудвайте, ако установите, че това у нас е меритокрация с обратен знак. Като се започне от лидера, неговия заместник, депутатите и министрите му и се стигне до кадрите по места. В едно устроено на мерократичен принцип общество Цецерон ще се върне да разнася папките в МВР, Тетка обратно в общината в Плевен, а самият Бойко…

Кой беше тоя Бойко?

 

 

Зетьо-шуро-баджанакизъм

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
„Редута.бг” се обслужва от счетоводна къща „Лавейа” бул. Княз Дондуков”, № 49 Tel: +359 2 988 84 04 Mobile: +359 888 60 72 70 Mail: sk.laveia@gmail.com
To Top