Статии

Из делниците на един луд (11-15 септември)

Понеделник, 11 септември

2030 г. Премиерът Борисов за подготовката ни за второто председателство, мероприятията по което отново ще се провеждат в НДК: „Ако 20-30 г. преди това бяха по една плочка сменяли, въобще нямаше да се ремонтира.“

Е, може да не е до 2030 г., но едно е сигурно – докато е на власт, все предишните ще са виновни. И хич не му минава през тиквата, пардон, че той от 9 години е на власт, което означава, че винаги трябва да се подели поне на 55:45. А догодина вече ще е фифти-фифти.

Понякога си ставам досаден на себе си с тоя Борисов. Сигурно и на вас, но вас засега не ви питам. Но откакто сме се родил (чрез деление), откакто сме почнал да пишем „Из делниците…“, винаги сме се занимавал с властта – Готски, триадата, Борисов, Орешарски, пак Борисов… Недостойно е да се вади нож на умряло куче. Освен ако кучето не се прави на умряла лисица, както често правят червените. Но как да се заяждаш сега с Радан, Лукарски, Кунева? Виновен ли сме, че Борисов се задържа на власт толкова дълго? Категорично не. Ако зависеше от нас, тоя щеше да е в з… Виновните са сред вас. И не, че ви заплашвам, но съм длъжен да предупредя, докато го държите на власт, ние ще го държим на мушката.

Но побързайте да предприемете нещо. Да не стане като във „Фактурата“ на Юнас Карлсон? Един ден да ви пристигне една фактура, за едни големи пари, които трябва да платите, защото сте живели по времето на Бойко! Тя все едно ще дойде, но поне да е в поносима. Щото на героя на Карлсон му поискаха 5 700 000 шведски крони, което при днешния курс от пет за лев прави точно 1 168 500. Малко ще се озорите. Но пък, както са рекли античните гърци, акълът е най-скъпата стока.

Като казах антични… „Сега“ завършва прелета над печата със следната мисъл: „Както гласи античният виц – всичко си има край, само суджукът е с два края.“

Какъв античен виц, какви пет лева, бе, алоу?! Това са думи на месаря Оскар Кюлц (Татко Кюлц) от „Изчезналата миниатюра“ на Ерих Кеснер: „Било каквото било. Всичко си има край, само суджукът има два края!“

Колеги, не, че ставам дребнав, но утре милионите ви читатели ще почнат да разправят антични вицове. Трябва да имате отговорност към поколенията. Така, де, не сме македонци!

Лилето Павлова вика, че един от основните приоритети на председателството ни щяла да бъде евроинтеграцията на Западните Балкани. „Не трябва, вика Лилето, да им даваме фалшиви очаквания за бързо членство, а реалистичен план за приобщаване.“ Демек, споко, бе, все некога ще ви приемем…

Лилето съобщи и нещо успокоително. Съставен е консултативен борд към председателството, в който влизат царя, Плевнелиев, един друг и още двама. Царят ще вика „Да гледаме позитивно!“, Плевнелиев ще се усмихва като дете идиотче… Те хората не очакват Бог знае какво от нас.

„Жесток гей скандал разтърси европейския футбол, пише  OFFNews. Бившият ас на Барселона Джонатан дос Сантос и приятелката му Марта Кариедо разтурили годежа. Красавицата обяснила, че причината е в това, че Джонатан имал интимна връзка с колегите си Тиаго Алкантара (Байерн) и Матео Мусакио (Милан).

Дали е вярно? Дали има гейове във футбола? А има ли пари във футбола? Е как тогава да няма гейове?

И не са един и двама, ама се прикриват. Според нас и Меси е под съмнение. Да ме прощават пианистите, но кой футболист свири на пиано? Изхоменият футболист! Това е истината! Оня ден Лео пусна в профилите си видео, на което изпълнява композицията на Хендел. Нема тая-оная, направо Хендел! В подобна ситуация един български футболист от ФК „Бистрица“ изсвири нещо по-леко – мотив от “Леката кавалерия” на фон Супе. Беше преди години, но съм го запомнил, защото тогава всички го наричаха „пожарникар“. Обаче в залата имаше пожарогасител и пиано. И нашият посегна първо към пианото…

Според мен публиката е виновна. Щото и мъж-фундаменталист да си, ако години наред ти викат: „Педераст! Педераст!“, накрая ще се усъмниш. Убеден сме, че от снощи и съдията Апостолов, син на Поли от Симитли, който свири мача на ЦСКА и Черно море Варна, е леко поколебан в сексуалността си. А веднъж усъмниш ли се… Думите имат огромна сила. И затова трябва да се внимава, когато се вменява на някой длъжност. Длъжността задължава, нема какво да се убеждаваме. Може би единствено премиера трябва да убедим, но не мога да измисля как. При него явно само с думи не става.

И не си мислете, че щото сме българи, големи пичове, та сме застраховани. Помните ли снимката на българския тим след мача с Мексико на световното в САЩ? Как Илиян Киряков подработва задним образом Балъков. После Кирячето обясняваше, че станало неволно, без да иска. Да, де, неволно. То винаги така се почва…

Понеже споменахме Поли. Екологът Петко Ковачев се похвали във Фейсбук, че получил покана от Поли да му гостува в Симитли. Обещал му да го почерпи с краставици от личната си оранжерия. Обаче Петко е леко притеснен и не смее да отиде сам, та търси някой да го придружи.

Петко, не отивай! Поли има съмнителна слава! Помисли какво означава да те черпи краставици! Това е метафора. Ако Поли имаше почтени намерения, щеше да те черпи ракия.

Из ъндърграунда се разказва една история, на която ние никога няма да повярваме. През смутните времена, когато СИК и ВИС поставяха основите на застраховането, един дребен бандит си позволил да открадне кола, застрахована в СИК. За такова престъпление извратените мутри наказвали, като посягали на мъжката му чест. Опраскали го, с една дума. И се знае кой е бил „екзекуторът“. Те тогава откъде да знаят кой ще стане премиер, кой кмет… Та оттам е тръгнала онази приказка, дето един пиян бизнесмен я каза на един събор. Но пак казвам, ние никак не вярваме това.

Вторник, 12 септември

Пълна победа на материала над духа! Бих казал и окончателна, но ми се ще да си оставя една малко надежда.

Снощи се открил новият сезон на ВИП Брадър. От околийска курва нагоре, да ме прощавате. И още щели да идват. Ако има нов Народен съд, по точно когато, викам да изправим до стената първо такива като Нико Тупарев, оня димитровградския музиколог, Славчо и другите опростители на нацията. Защото, братя, всичко започва от простотията! Бойко е невинен, той е следствие. Кой не би се възползвал, ако му поднесат на тепсия прост народ?

Донякъде разбирам зрителите. Уродливото привлича окото така, както и красивото. Даже уродливото повече. Едно време, когато хората са били по-откровени, са разкарвали уродите по панаирите да ги показват… Всъщност, то и сега така става.

Из Фейсбук срещнах дописка за един природен феномен. Някои дървесни видове избягвали да докосват короните си с други видове. Според една от хипотезите, това поведение се дължало на стремежа им да се предпазят от зарази. Природата го е измислила, но хората са го извратили.

Винаги сме се възприемал като демократ. От малко селски тип, разбира се, малко self-made, но убеден в незаменимостта на демократичните ценности. Но сега ще ви кажа, че вече съм напълно узрял за идеята да се създаде интелектуална полиция, която да ни защитава от крайните изблици на простотия. Само едно нещо ме колебае. Да не вземе тая полиция да опъне чадър над простотията и да стане като с престъпността.

Мария Шарапова завършила книгата си “Неудържима. Моят живот досега.” Споменава с добро и наш Григор: “Григор има толкова много потенциал, може да прави страхотни неща с тялото си, това е дар, но и проклятие.“

Явно ѝ е оставил добри впечатления. Малко е смущаващо това „проклятие“, но само на пръв поглед. Понякога жените в първия момент малко се стъписват, склонни са или към хиперболизация, или към минимализъм…

Но че има проклятие, има. Иначе що ще го залюби Шерцингер. С Марийка е лесно, млада, неопитна… Но Николина е вряла и кипяла. Тя на по-малко от проклятие няма да се навие…

Сряда, 13 септември

Ало, последната възраст! Полицията арестувала една госпожа, стратифицирана като пенсия. И знаете ли за какво? За участие в група за телефонни измами. На 71 години. Заловили я във Варна като прибирала 9 хилки, хвърлени от нейна връстничка през балкона. В разследването се установило, че пенсията е участвала в още 8 измами на обща стойност около 24 хил. лв. и около 100 г златни накити.

Знаех си аз, че тоя бизнес без вътрешни хора няма как да е успешен. Не могат ветовските цигани сами да се справят, ако във вашите редици няма предатели.

Хуриканът „Ирма“ наближава Флорида. Един американски сайт се пошегува, че уж 60 хил. американци се сговорили да включат вентилаторите срещу „Ирма“ и да я издухат. Майтап на гол… Обаче се появи и друга новина, която не беше майтап. Във Фейсбук се създала група “Стреляйте по Ирма” с 53 хил. членове, които се готвели да спират хурикана със стрелба. И местната полиция ги призовава да не правят това: “Не стреляйте по “Ирма”. Няма да го спрете и може да пострадат невинни хора.”

Да се опитат да го спрат с оръжие е много по-американско. Вентилаторите са един миролюбив начин, по-подходящ за Европа. Докато американският начин винаги е бил и винаги ще си остане стрелбата.

В тази връзка МВнР на България съобщи, че за съдействие на българските граждани в района на бедствието е мобилизирало всички свои ресурси в Централна и Северна Америка. И тримата са на линия и ще отговарят по телефона на сигнали за наши сънародници в беда.

Цветното петно е нашият външен министър сред хорските министри. Намерете петте разлики.

А, бе, братя, сега се сещам. Аз като съм абониран за антивирусната програма на Касперски, трябва ли сега да се откажа от услугите му, както нареди Department of Homeland Security на USA? Касперски работел за руското разузнаване. Във софтуера му имало тайни вратички за хакерите. Homeland нас включва ли ни?

Ако се съди по доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г., приет на МС и подписан от премиера Борисов, Русия е една от основните заплахи за България. Води с нас информационна война и използва на хибридни стратегии.

Изобщо работата става малко напреде пропаст, назаде вълци… От кое да се пазиш по-напред, от криптиращите вируси или от хибридната война?

Не знам, не съм единодушен. Един биолог разправяше, че каквото и да правим, накрая винаги побеждават вирусите.

Четвъртък, 14 септември

68-годишната жена от пловдивското село Житница дала 16 хил. лева на индобългарка да ѝ развали черна магия. Врачката казала, че за да я развали, ще трябват много пари. И госпожата събрала каквото имала вкъщи, врачката ги увила в хартия и направила ритуала. После си тръгнала. С парите, естествено.

Пенсиите, как може да сте толкова наивни, бе! Развалянето на черна магия струва 2-3 хиляди лева. Само много сложните струват 5 хил. А тая баба дала 16 хил.! Кажете, не е ли глупост? А, ако я питаш, ще знае до стотинка кое колко струва във всеки магазин в радиус 10 км.!

Много прости хора има, да ви кажа. Все едно не живеят в България, толкова не са наясно. Някой си Митко М. от Ямбол и се опитал да подкупи катаджиите. Спрели го в бургаския квартал „Долно Езерово”. Не бил изряден, естествено. То кой ли е изряден?! И подходил прокорупционно. Подхвърлил 10 лв. в патрулката с думите „Не можем ли  да се разберем?“ Ами не могли, за тия пори не могли.

Толкова беше 81-ва година. Тогава на Владая ме спряха, защото карах с десет лева над разрешеното. И катаджиите ми ги поискаха. Обаче аз имах само 5. Къде вика си тръгнал с пет лева, бе?! Викам, за Гоцето. С пет лева? Да, викам, с пет. И ако не ви бях срещнал, не мислех да ги развалям. И викам на булката: Булка, дай петтях лева! Излезе човек и ми взе само два лева: Айде, вика, дълъг път те чака, поне още два-три пъти ще те спират. И се разделихме приятелски.

Пък ченгетата в Бяла спрели 51-годишният З.К., който шофирал мерцедес с търновска регистрация. Не разбрах какво не му било наред, но и той подходил проактивно и предложил на полицаите да го оправят с 40 лв. С мерцедес и 40 лева!

Научете се, бе! Две неща са важни! Колко и на кого!

Тони Златков, бащата на отвлечения Адриан, разказа, че първите, които му се обадили, не били похитителите за да откупа. Не, пръв му се обадил премиерът. И го поканил в Банкя, в дома си, откъдето ръководел специално формиран за отвличането щаб.

Ние, като един от добронамерените анализатори, си помислихме снизходително: Милиционерът си остава милиционер!

Но не всички са като нас. Нора Стоичкова например написа: „Осветиха Борисов като шеф на „Наглите“. Докъде паднаха само! Да активират наказателните си групи по отвличанията, за да си правят нездрав пиар и да рекетират хората с пари…“

Стоичкова, сигурна ли си? Имаш ли доказателства, че премиерът ни е бандит? Щото, ако нямаш… можем да ти предоставим едно-две.

Петък, 15 септември

Председателят на СГС Калоян Топалов подал оставка. И така групата на шефа на ВКС Лозан Панов в съдебната система, която ние със съвсем леко преувеличение наричаме „Прогресивните“ намаля с един важен играч. Пеефщината победи за пореден път. Да му бехме дали ДАНС, бе, братя! По-добре ДАНС, нежели цялата съдебна система!

Междувременно ВСС избра за шеф на ВАС Георги Чолаков с мнозинство от 20 цаци, извинете, гласа. Едва петима гласуваха за Соня Янкулова от прогресивните сили. Юлияна Колева, член на ВСС от квотата на ГЕРБ, обясни, че Чолаков бил “многопланова и интелигентна личност”.

Чухме за някои от плановете на тази личност, като например, че се е подвизавал като изкупчия на дългове. Бизнес, с който обикновено се занимават мутрите. Бих казал и съдия изпълнителите, но се страхувам да не е тавтология…

Колегата Иван Бакалов обаче вижда личността в друг план: „Охранено мазно корумпе, човек на Пееф. Това ни поднася контролираната демокрация, мутренският модел на Борисов.“

Според мен колегата бърка. При контролираната демокрация хората си избират управници, а задкулисието ги купува. Понякога първо ги купува, а после ги избираме. А когато мутрите вземат властта в ръцете си, това е вече пряка демокрация.

Деец на контролираната демокрация е например Слави Трифонов. Днес обяви, че ще прави партия. Щял да събере честни, почтени, авторитетни и други изчезнали видове, с които да замени оядената политическа класа.

Хубаво е да имаме по-голям избор, повече партии, за които да гласуваме и такива, за които да не гласуваме. Партията на Слави ще е в графата на вторите. Там в момента сме подредил 238 партии. Та една повече няма изобщо да се забележи.

За правителството в сянка, оглавено от водещата Цвета Кирилова, не знам какво да кажа. Бива сянка, бива, ама да се завреш чак там, където кучето никога не огрява, извинете, слънцето… Ще ги видя зимъска, то е много лесно посред лято да направиш правителство на сянка.

Изоставаме, братя! Трябва да се захващаме сериозно със създаването на ПП „Четвърти километър“. Хем ни е ред, хем ни се пада. Засега партията си има най-важното – председател, демек аз. Потенциална членска маса бол. Поне един милион българи са в различна степен на разпадане на „Аза“, да го кажа меко, щото мразя думата луди… Но тия дни съм се замислил, че ни трябва химн. Как без химн?! Всички революции са почвали с песен. Мисля си, че песента от филма „На всеки километър“ може много лесно да се пригоди за нуждите ни. Хем в съдържателен план е съвсем вярна. Зер може да отрече някой, че ние сме на всеки километър? Боже, ние сме на всеки метър…

 

Нас червеното знаме роди ни,

нас не ще ни уплаши смъртта.

Ние сме на всеки километър,

и така до края на света.

Пада другарят в смъртен бой,

пада, за теб, свобода.

За да изгрее и стане той

малка червена звезда

Понеже сред приятелите ни има много поети – Мария Лалева, Руми Симова, Георги Николов… не мога да ги изброя всички. Моля, братя и сестри, помагайте за адаптацията на текста. Кристиян Бояджиев ми е обещал музиката. Да дам само някои напътствия. Мисля, че това, че ни е родило червеното знаме, не може да се отрича. Всички сме рожба на червеното знаме, дори и Иван Костов. Всеки километър, ясно, става Четвърти километър. Героят не пада, а попада. Мотивацията не е важна, може и свободата да си остане. Историята знае хиляди случаи, когато свободата е била повод за поставяне на диагноза. След това, няма да изгрява, а ще се издига. И няма да става червена звезда… Никога вече червена звезда!

Имайте предвид, че още не сме си намерил министър на културата. И постът шеф на парламентарната комисия по култура ни е вакантен. Но ако тези постове не ви привличат, можем да създадем какъвто си искаме пост персонално за наклонностите на съответния поет. Валери Симеонов например как постъпи? По негово настояване правителството промени правилника на информационния център на МО и откри нова длъжност – “зам.-директор по художественотворческата част” целево за Мария Цветкова. Да не се бърка с плеймейтката Мария Цветкова, бившата съпруга на единия брат Динев.

Тази Мария Цветкова не е от леките жени, тя е политик, доскоро беше организационен секретар на НФСБ, кандидат на патриотите за кмет на „Младост“. Сред патриотите се шушукало, че от няколко години била интимна с евродепутата Ангел Джамбазки, което е малко смущаващо. Даже не малко…

Мирише, братя! Олфакторният ми нерв бие тревога – не просто мирише, ами направо смърди. Да ви кажа, за този олфакторен нерв. Той препраща усещанията за миризми от носа в мозъка. За него се информирахме от „Парфюмът“ на Патрик Зюскинд. Страхотна книга, има я в Читанката. Та в нея на едно място авторът описва майката на главния герой: „Майката на Грьонуй все още беше млада, някъде към двадесет и петте, и все още минаваше за хубава, защото в устата си имаше почти всички зъби, а по главата – оцеляла косица и освен подагра, сифилис и лека охтика не страдаше от по-сериозни болести…“

И знаете ли каква асоциация ми се породи. Изглежда, че нещо съм се повредил. Дали от много четене на вестници или от друго… Помислих си, че точно така изглежда демокрацията ни – още млада, със запазена фасада и без никакви сериозни заболявания, ако не броим подаграта, туберколозата и сифилиса.

Това е откачено, не ли? Ама пък, ако не съм малко откачен, точно на вас ли ще стана лидер, бе?! Гърнето само си избира мерудията. Борисов случайно ли е лидер на интелектуалците с обратен знак у нас? Не, не е случайно.

 

To be continued

Из делниците на един луд (11-15 септември)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top