Статии

Из делниците на един луд (12-16 юни)

Понеделник, 12 юни

С 12 на 10 гласа Правната комисия на НС прие предложените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, с които пропорционалната система се заменя с мажоритарна, а субсидията за партиите се намалява от 11 лв. на 1 лв. За промяната гласуваха ГЕРБ, ДПС и “Воля”. Часове по-късно обаче ДПС обърна шумката. Няма да подкрепи проекта в зала, защото “не е полезен за България”. Демагозите от ДПС бяха готови да подкрепят мажоритарния вот, докато нямаше шанс. Стана ли възможен, веднага се дръпнаха. Щото те са демократи, но не чак самоубийци. Без техните гласове промяната явно няма да мине.

От цялата работа на далавера отново е само ГЕРБ. Хитро го измисли Борисов. И да не мине промяната, и да не мине, ГЕРБ все печели. Така, де, те единствени зачетоха волята на онези милиони избиратели, които не знаеха какво искат, но пък го искаха много.

А пък, ако, не дай боже, вземе да мине, Борисов for ever. Пресен пример от Франция. На първия тур на изборите „Република напред“ помете традиционните партии. Макрон и коалиционният му партньор Франсоа Байру взеха 32.32% от гласовете. Ако този резултат се запази и на втория тур, те ще имат между 415 и 445 места от всичките 577 в Националното събрание. С 32% от гласовете вземат 75-80% от местата. Ако нашата система беше такава, Борисов щеше да има 160-170 депутати.

Но в случая има и добра новина. Национален фронт на Марин льо Пен взема 13.2%, които, според някои наблюдатели, може да не му стигнат дори за собствена група в парламента. Елиминирането на гешефтпатриотите Симеонов, Каракачанов и Сидеров от политическия живот би било известна компенсация за абсолютното мнозинство на Борисов, но не достатъчно.

Миналия път стана дума за телефонните измамници. Днес чета, че един такъв бандит, некой си Б.Д., осъдил прокуратурата да му плати 5000 лв. за вреди от необоснован арест за 13 дни. Измамил три жени в Берковица. Хванали го направо на калъп, тъкмо вземал 1000 лв. от една от жертвите. Срещу него имало две дела, но и двете прекратени. Пред съда бандюгата обяснил през сълзи, че след ареста бил в стрес, не можел да спи, срамувал се от баба си и дядо си… И съдията се трогнал.

Понякога си мисля, вероятно съвсем неправилно, че част от спестяванията на пенсиите отиват за подпомагане на съдебната система. Така де, никой уважаващ себе си съдия няма да си похарчи името бадева.

Днес е Ден на Русия, национален празник. Из цялата страна имаше масови протести срещу корупцията. Участниците бяха главно млади хора, ученици и студенти. Властта отговори с палки и арести. Само в Москва бяха арестувани над 400 младежи.

Тия са още в миналия век. Просто са на светлинни години от демокрацията или поне от тази, която практикуваме ние. Ние можем да си протестираме съвсем свободно. Това е демокрация, да можеш да протестираш срещу корупцията. Протестите срещу корупцията, разбира се, никак не пречат на корупцията. И това също е демокрация. Изобщо демокрацията е сложно нещо.

Вторник, 13 юни

На днешния ден през далечната 1959 г. в Банкя, в бедно семейство, много бедно семейство на полковник и учителка, се е родил Бойко Борисов. Толкова са били бедни, че Боби е ял само филии с мас и пържени картофи. И лук. („В края на краищата, аз съм ял хляб и лук много години. И сме били най-бедното семейство…“) Имали са двайсет-трийсет кокошки, десетина заека и няколко прасета… Щото Банкя е била село до 1969 г., когато е става град, но Борисов е вече голям, за да става гражданин… Така че и това може да се добави – бедно селско семейство. И е останал сираче още на 38 г. По-точно полусираче. Имали са москвич, оранжев. Сестра му разправяше, че на 12 г. Бойко го подкарал сам… Значи е било къде 1971 г. Наборчетата помнят, че тогава повечето хора караха фордове, опели, мерцедеси дори. Само най-бедните се возеха на москвичи и лади.

Бойко и кака му, която всъщност му вика батко

Но, както се казва, никога не е късно да имаш щастливо детство. Премиерът навакса за още две прераждания напред.

Е, така, както изложих фактите, може би не говорят точно за бедно семейство. Но, вие сте интелигентни хора и трябва да сте наясно, че бедността е индивидуално преживяване. Ставало ли е дума за един Марк Апиций, съвременник на Христа? Бил невероятно богат и голям чревоугодник. Изял и изпил голяма част от парите си и когато му останали само 10 млн. сестерции (около 500 млн. долара), глътнал бучиниша, или каквото там са гълтали римляните за тази цел. Не можел да понесе да живее в бедност.

Големи подлеци са журналистите, не ли? Да, и ще дам поредното доказателство. Огнян Стефанов написал книга – „Господари на моргата“. Но така натъкмил нещата, че да излезе баш в навечерието на рождения ден на Борисов. А там пише работи за него, които със сигурност ще му вгорчат празника.

„Премиерът се доближи плътно до мен и почти фронтално изстреля фразата:

  • Интересува ме единствено да не бъда удрян аз. АЗ!
  • Но ти си премиер и немалко от твоите министри заслужават не просто критика, ами…
  • Другите не ме интересуват!
  • А Цветан Цветанов? Той ти е довереният човек…
  • Не ме интересува… Никой не ме интересува. Само АЗ, мене. Не съм ли ясен?
  • Напълно – съгласих се.“

Подло, не ли? Да, да! Много подло! Като довърша книгата, ще ви разкажа и други работи.

„Прокуратурата, пише „24 часа“, е образувала досъдебно производство за неправилно изразходване на средства, дадени за ремонта на НДК… Разследването, което е срещу неизвестен извършител, е започнало след сигнал, но от прокуратурата отказаха да кажат от кого. До момента Мирослав Боршош не е викан като свидетел…“

Нищо, нищо. Ще го викнат направо като обвиняем. Боршош не е такъв, че да гледа като свидетел как едни 45 млн. (досега) го заобикалят. Малко българи са готови да са просто свидетели в такава ситуация.

Но ми прави впечатление колко са неинформирани колегите. Прокуратурата не им казала кой е подал сигнала?! Добре, аз ще им кажа – Калоян Стоев. Под това име Блъсков ни съобщава новините, които го е срам да ни съобщи под собственото си.

Ама тя и прокуратурата е не по-малко неинформирана от колегите. Неизвестен извършител? В дописката на „Труд“ се посочваше директно: „Боршош и Ко. брулят здраво ремонта на двореца.“ Е, да, брулят не означава непременно крадат. Можеш да обрулиш орехите, но да не ги занесеш дома. Но с малко фантазия не е трудно да се схване, че случаят не е такъв.

Пак в „24 часа“: „Две години затвор за шофьора на Преслава.“ Блъснал човек на пешеходна пътека в Пловдив и избягал. Колеги, пише се избягАл, а не избягЪл. Но това са дреболии. Аз за друго го съобщавам. Щото може да не знаете, че всички чалгарки движат със скъпарски коли и лични шофьори. В тия среди се гледа с много лошо око на човек, който сам си кара колата.

Що, бе, Господи, защо не си ми дал един малък песенен талантец, па, както съм си и Тони, да му туря едно Стоваро, Столаро, Седларо… Нещо, дето не значи нищо, но звучи по италиански.  И да си живея живота! Обаче на, не мога да пея. Те не, че чалгарките пеят, де… Повечето се дерат като хремави кози. Но проблемът ми е, че пея само между три и четири. Ракии имам предвид. Да ме случите в такъв момент и да чуете мойта „Водка с утеха“, няма да помислите повече за Преслава… Особено накрая на припева това „за душата ми-и-и…“ как го къдря… Честно, не ви се хваля. Щях да изкарвам не само за шофьор, ами и за секретарка. Много е хубаво да имаш шофьор и секретарка. Всичките битови проблеми си ги решаваш от стола, с гласови команди, все едно живееш при електронно правителство.

Не знам защо тази песен така ме вдъхновява. Може би защото текстът е много стойностен. „Има ли в менюто ви водка с утеха?/Двойна ми дайте за негова сметка!/Всичко изхарчих а знаех цената,/не беше безплатна дори и тъгата!“

Много харесвам Мария Донева. Това например:

Сенките се свиват на кълбо,

лягат под дърветата и дремят.

Искам сън, дъждовен и дълбок.

Искам чаша хладно нощно време.

Обаче я се опитайте да го запеете! Докато текстовете на Лили Димова сами пеят. Защото, както признава самата тя, са лично изстрадани.

Лъжа е, не чуваш ли, спри се…

лъжа е, почакай, върни се..

Нищо отвлечено, нищо абстрактно. Животът такъв, какъвто е. В чашата се налива водка, а не абстракции…

Още един развален празник, още един помрачен рожден ден. В навечерието но 80-годишнината на Сакскобургготски, която ще бъде тържествено чествана във Врана, Апелативният съд в София се произнесъл, че едни 1414 декара, за които Готски и кака му претендираха, всъщност са били собственост на интендантството, тоест на държавата, и те нямат права над тях. Горкият цар! Сиромах дойде, сиромах ще си тръгне. Взеха му „Кричим“, „Саръгьол“, „Ситняково“… И за какво руча жабетата?! Дано е заделил баре някой лев…

Що за народ сме, бе?! Един цар имаме и го искаме просяк!

Приятел, един от последните убедени монархисти, ми разправя, че Симеон бил рекъл по повод на Борисов: „Направи добро и се изпикай отгоре му.“ Но аз не вярвам, тия думи ги нема в речника на царя. Да, чуван е да псува грозно, да рита кашпите в МС, но само когато е много ядосан. В такъв момент беше рекъл и „мръсни турци“. Но пък и Борисов е прав за него си. “Молих го със сълзи на очи, но те избраха Румен Петков, а не мен.” Еми, Румен да му върне имотите, какво му е длъжен Борисов!

Сряда, 14 юни

14 юни 2013 г. Знаменателен ден. Ето автентичен запис на мислите ни в онзи момент:

„Мисля да се извиня на Борисов за кофите мастило, които съм изписал срещу него, а след това да го помоля да се върне. Той поне беше явен бандит, нямаше изненади. Докато сега ни нападат бандитите с бели якички… Хора суфистицирани, ако мога така да кажа, перфидни, които ще крадат и лъжат с научни методи.

Лалугерът с очилцата вика: “Подкрепям кандидатурата на Пеевски… Трудните ситуации изискват нестандартни решения…”

Направо doggy style position, ако ме разбирате… През 2007 г. Станишев уволни Пеевски, след грандиозен скандал за рекет. Но после агите му наложиха да го върне… В такива случаи винаги се сещам за един термометър, който един приятел ми донесе от Америка. В упътването пишеше: “След ректална употреба да не се ползва орално”.

Прав е Борисов, че ДПС изнасилва Столетницата. Брутално я изнасилва, направо ще ѝ пръсне халката. Може да не ме извинявате за грубия език, изобщо не настоявам…

А социалистите само мигат на пацали. Партията на шушумигите! Парламентарната група на шушумигите!… Но стига толкова, че трябва да ходя пред МС да викам „Долу! Оставка!”

И викахме цяло лято. Викахме неволята и тя… дойде!

Измама е, че протестираха само младите, умните и красивите. Изобщо не беше така.

Не е вярно, че протестите върнаха Борисов. Върна го извънземната глупост на Станишев и арогантността на ДПС. А протестите само създадоха нужната акустика.

На връщане от Турция, когато самолетът вече бил напуснал турското въздушно пространство, Борисов рекъл пред съпътстващите го журналисти: „След като поговорихме два часа, Ердоган омекна.“

Ще омекне, къде ще ходи. Борисов, каквото пипне, всичко омеква. Пардон, това малко двусмислено стана. Не всичко, човекът още няма 60 г., пък и, ако се съди по разговорите Янева-Ченалова-Мондешки… Да не задълбаваме.

Борисов се похвалил, че султанът му подарил пушка. На негово място бих запазил тази информация за себе си. Ами ако до Ердоган е стигнало това за пушката в операта? И сега го бъзика? Тия са такива мюзевири…

Четвъртък, 15 юни

Гражданите и особено журналистите трябва повече да помагаме на правителството, да им подсказваме решенията на проблеми, до които те не успяват да стигнат. Те са готови да се вслушват. Ето, ние например миналата седмица подсказахме един много лесен начин да се инспектира оградата – с хеликоптер – и вицепремиерът Симеонов веднага се вслуша. Натоварил депутати от ОПГ и „Воля“ (БСП му отказали) и прелетели над оградата от Свиленград до Резово.

И, при доказани факти вече, Симеонов заявил: “Това е великата българска ограда! Ще го повтарям до смъртта си! Цялата ограда от 200 км е почти завършена. Тя струва 160 млн. лева, което прави 580 лв. на метър.  Категорично отричам да има злоупотреби.“

Някакво дяволче ни подбутна да му проверим сметката. И излезе, че са откраднати поне по 220 лв. на метър. 160 млн. делено на 200 км. прави 800 хил. лв. на км., или 800 лв. на метър, а не 580 лв. Значи 44 млн.  вътрешно.

Не може да е неволна грешка. Той все пак е завършил ямболската математическа гимназия с пълно отличие. Просто лъже.

Депутатите гледаха вчера законопроекта на БСП за преизчисляване на всички пенсии. 98 души от БСП и „Воля“ гласуваха в подкрепа, но 108 депутати от ОПГ се въздържаха и законопроектът пропадна. За ГЕРБ е разбираемо, те никога не са обичали пенсиите. Борисов ги смята за „лош материал“. Даже по едно време беше почнал да ги нарича „вампири“. Беше отишъл да открива една детска градина в „Красно село” и лишени от демографски ентусиазъм бабета го замериха с яйца. То беше само едно бабе и само едно яйце, което дори не стигна до премиера, а се разби в подножието му, но той се вбеси и нарече пенсиите “дърти вампири”. И от тогава им гони карез. А патриотите се въздържаха, защото си познаха идеите в този законопроект. А тези идеи са много важни за тях, на тези идеи – 300 лв. минимална пенсия и преизчисляване на другите пенсии – те дължат изборните си резултати. Нагло! Да ти откраднат идеята и да те карат да им я гласуваш като тяхна! Верно, че за пенсиите няма абсолютно никакво значение чий е законопроектът. Но за патриотите има. Щото оная устатница Нинова ще се хвали наляво и надясно, пардон, на ляво само, че те са вдигнали пенсиите.

Та нека се знае, че пенсиите не бяха увеличени по вина на крадците от БСП.

Пенсиите, внимавайте за кого гласувате, бе! И изобщо внимавайте, за всичко. И по улиците когато ходите. Не да вървите като метиляви овце! Вчера една госпожа на видима възраст около 70, както си вървеше по тротоара и изведнъж скочи да пресича платното. Аз бях настъпил яко колелото, но реагирах своевременно и набих спирачките. 30 см. не ми достигнаха. Но и да я бях блъснал, щяха да ме оправдаят. 43 метра спирачен път имах, което показва, че съм реагирал адекватно. Но не я наругах. Не и на глас. Учтиво я помолих да гледа къде ходи, а тя на свой ред ме посъветва да гледам къде карам и се разделихме напълно приятелски.

Турските медии са във възторг от Борисов: “Сабах”, “Хаберлер” и др. с удоволствие цитират думите на премиера Йълдъръм към Борисов: “Показахте, че сте наш искрен приятел… ЕС не се представи добре на изпита по време на референдума в Турция и опита за военен преврат преди една година. Тогава Европа реагира с мълчание, но България и вие осъдихте това… Демонстрирахте солидарност и аз искам да ви благодаря за подкрепата. Тя е важна за нас.”

Някои похвали са по-страшни от укорите.

Но, както е добре известно, бедите имат силно развито стадно чувство. Проблеми с минискуса наложили спешна операция на премиера. От „Софиямед“ съобщават, че всичко е минало успешно и Борисов скоро ще се възстанови напълно. По причина на тази контузия не видяхме Борисов в състава на United Stars на Бербатов на бенефиса му.

Злонамерени граждани, не само един, търсят връзка между проблемите с коленете на премиера и приключилата му визита в Анкара. В смисъл, че Борисов едва ли не е стоял дълго на колене пред султана и старите травми се активизирали. Но, както казах, това са злонамерени тълкувания. Всички знаят, че при големите спортисти травмите на минискуса никак не са редки.

Пък Явор Дачков интригантства, че „Борисов се оперира нарочно сега, за да не ходи на приема на царя, където няма да е той център на внимание. Едва ли е било толкова спешно да го режат.“

Дачков, а сигурен ли си, че е бил поканен? Ако не е получил покана операцията става наистина неотложна.

Катарците закупили по спешност изтребители за 12 млрд. долара от САЩ. Щото усетиха дебелия край. Преди няма и месец, на 21 май, в саудитската столица Тръмп прегърна катарския емир шейх Тамим и нежно му прошепна в ухото, че може да му продаде “прекрасни оръжия”. Но шейхът се ослуша и затова изведнъж се оказа, че Катар финансира радикализма. И си е баш така – който не иска да финансира американския ВПК явно финансира радикализма. Толкова е елементарно.

Петък, 16 юни

Врачанският депутат Красен Кръстев се хвали във Фейсбук: „Скъпи приятели, по моя идея заедно с експерт разработихме специален софтуер за организация и подредба на ангажиментите, които поемам като народен представител персонално пред всеки гражданин. Компютърната програма е в голяма помощ, защото запаметява в детайли конкретните казуси, за които търся решение, а така информацията не се губи и не се забравя…“

Запомнете го този врачански… депутат. Измислил е органайзера. Помнете ми думата, ако успеем да скрием от него, че колелото, компютъра, мобилния телефон са измислени, убеден съм, ще направи всички тия велики открития съвсем сам и по свой път.

Сметната палата публикува справките по публичния регистър за лицата, заемащи висши държавни длъжности. Най-впечатляваща ми се видя декларацията на президента Радев. Тоя е скъсан като карпатски вълк, бе! Притежава половин апартамент в София и “Ситроен С5”, купен полани на старо за 3300 лева. На книжка имат общо с Деси 11 579 лв., но пък имат и потребителски заем за 20 000. С една дума, пак се сдобихме със социален президент.

Но нищо. Той и Първанов така почна, пък… Само от него си зависи. През 2002 г. Гоце имаше 30.6 кв. м. апартамент в София, 1/4(12 кв. м.) от къща в Перник и 250 кв. м. дворно място в с. Косача. После добави и една нива в Банкя… После явно е добавил и други неща, но тях ги няма в декларациите. Но мисля, че тия приказки, че едва ли не е милиардер, са грозни измислици. Българинът е така устроен, че винаги умножава чуждите пари по десет.

Сръбският президент Вучич възложил на Ана Бърнабич да състави новото правителство на страната. За първи път сърбите ще имат жена за премиер, която освен това не крие своята хомосексуалност. Не знам как да тълкувам. От една страна изглежда смел ход, за първи път жена и то лесбийка. Но пък, от друга страна, може да се тълкува и като компромис – жена, но не съвсем. Защото в някои неща лесбийките са като мъжете. Например, също харесват жени. Но както и да го кажем, все пак е смел ход на сръбския президент. Не съм убеден, че Радев е способен на такава постъпка. А за първата дама да не говорим. А, бе, верно ли, че Деси се хвалела с котето си? За истинско коте ли става дума или…

Ще коментирам с литературна загадка, пък вие ще познаете откъде е: „Може би всичко щеше да бъде по-добре, ако Лоуис бе онемяла по време на пубертета. Тогава нито един мъж не би могъл да й устои.“

Жокер: Една книга, в която става дума за президентски работи.

To be continued

Из делниците на един луд (12-16 юни)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top