Статии

16-20 април

Понеделник, 16 април

Резидентът Радев потвърди,  че планира посещение в Москва в дните около 24 май. По този повод Евгени Дайнов коментира: „Ако в тази ситуация Радев наистина отиде в Москва, то това е неговият край и като президент, и като политик. След това ще бъде канен само в Занзибар и Виетнам. Само че и България ще го отнесе, защото наистина ще е доказала, че слуховете за “троянския кон” изобщо не са преувеличени. Тия в президентството акъл имат ли?“

За съжаление, Генчо е прав. Президентът на Франция Макрон предупреди: „В Европа ще вървим напред с тези, които искат да вървят напред. Няма да приемем компромис с ценностите си заради тези, които искат да останат в периферията на историята.“

И имам зловещото усещане, че и ние ще сме от тези в периферията. Ако Борисов продължава да си върти задника по четирите посоки на света, докато руските шпиони и тукашните рублофили все по-агресивно работят за изваждането ни от НАТО и ЕС!

Днес, 16 април, се навършват 93 г. от най-кървавия терористичен акт на ХХ век – атентата в църквата „Света Неделя”, финансиран и подпомогнат от военното разузнаване на СССР и извършен от военната организация на БКП. Загиват над 200 души, а над 500 са ранени. Убити са много военни, депутати, граждани, включително и деца.

По данни от НСИ 34% от българските домакинства не притежавали и не усещали нужда лек автомобил. 38% от домакинствата нямали домашен компютър и интернет и не усещали нужда да имат.

Без кола – иди-доди, но без компютър и интернет как се живее в нашия век? Това не го разбирам. И изобщо, да ви се оплача братя, напоследък се хващам, че доста неща не разбирам. Възможно е да остарявам и затова да не разбирам някои работи, но е възможно и работите да се усложняват и вече да надминават моята древна образованост. Не знам. Например, един приятел ми се оплакваше оня ден. Имам, вика, три деца и трите са от различен пол. А е обикновен човек, асистент в университета, жена му е даже учителка. Пък друг един ми се жалва: „Загубил съм, вика, вкус към всякакъв друг вид секс, освен с жена.“ На моето нямо, но много изразително „?“ той само махна с ръка. Останах задълго в размишление. Знам за един вид секс. Досещам се за още един. Чел съм, че имало и безконтактен секс – практикували го индийските йоги и българските пенсионери. Чел съм също, че великият Челентано бил почнал на козичка. Което в Сицилия не е нещо невиждано. Но тоя моя човек има само котка…

Ей, пенсиите, понеже ви споменах. Внимавайте, братя от последната възраст, внимавайте какво си пожелавате! Да не стане като оная пенсия, дето си мечтаела да има как да прави секс по цял ден… И накрая се преродила в заек  в Долни Богров…

КЕВР показа увеличенията, които ЕРП-тата искат. ЕВН и “Енерго-Про” малко са си редуцирали мераците, обаче ЧЕЗ продължава да настоява на 51% поскъпване на нощната тарифа и 5% за дневната, което би довело до 18% общо поскъпване на тока!

Това ако стане, некой ще изЧЕЗне. Дали ще е Иванчо от КЕВР или ще е Борисов, предстои да видим.

Иванчо се кълне, че нямало да допусне сериозно поскъпване. Но от наблюденията, които имаме върху Иванчо Иванов, сме останали с впечатлението, че не е от хората, дето ще си ритнат трудовата книжка.

След ЕРП-тата и топлофекациите по страната пощръкляха. Софийската иска 4.05% увеличение. Обаче наглеците в Бургас, Варна, Враца и Разград не кандисвали на по-малко от 20%. В Габрово пък искали 63%! Ало, Габрово, във вашия балкан е пълно с дряновици, бе, що дремете?!

„Инвестбанк, пише „19 минути“, единствената банка в България, която не мина стрес-тестовете през 2016 г. и срещу която се водеха дела за пари, които са преминали по незнаен път от сметките на клиенти в други сметки, беше избрана за нов притежател на ТБ Виктория.“

Изрично подчертавам, че само цитирам. Ако не е така, да си отговаря Борето Ангелов. Немам ни време ни пари да се съдя с Петя Славова. А тя като те засъди… Питайте колегата Бакалов да ви разправя каква диария е тая… Те повечето банкери са такива.

Пък в „Прас Прес“ пише, че Нинова била агент на ДС с псевдоним Лайкучка. Водещ офицер ѝ бил Ташко Ерменков. Но не мога да се закълна, че е вярно.

Вторник, 17 април

Естонският министър на администрацията Яак Ааб подал оставка заради шофиране в нетрезво състояние. Нетрезво в случая е силно преувеличено. В Естония законът позволява до 0.2 ‰. А пробата на министъра показала 0.28 ‰. Което е наполовина от разрешеното у нас. С една дума, човекът е пил една детска бира и карал с двайсетина километра над разрешеното и веднага оставка. “Съжалявам за станалото. Такова поведение е недопустимо.“

Тоя па! Недопустимо?! Ако това е недопустимо, какво да кажем за случая с господин директора на БНТ Коко Каменаров. На 23 юни 2016 г. в 4 часа сутринта ченгетата го хванали с 1.65 ‰, потвърдени и от кръвна проба. Което си е 2-3 питиета за възрастни. Вие, разбира се, няма откъде да сте чули за тази случка, тъй като медиите у нас са напълно свободни и си пишат каквото искат, но за това специално не искаха. Та на 2 ноември 2017 г. Каменаров е осъден на година и три месеца условно, глоба 600 лв., а книжката му е отнета за 1.5 г. Пред съда Каменаров пледирал невинен. Пил разтвор от билка Златен корен, с която се лекувал „с цел стимулиране на метаболизма и загуба на тегло”. Билката се разтваряла в медицински спирт. И него ден Каменаров взел двойна доза. (Според нас, тази билка се разтваря много успешно и в уиски.) Докато Каменаров се лекувал вкъщи, жена му била на парти някъде. И към два часа през нощта му отправила телефонно обаждане, което много го разтревожило. И той хукнал с колата да я прибира както си бил силно налекуван (по аналогия с Чапай и Петка, които се начитаха…) Радина можела, естествено, да вземе такси, но щяло да излезе по-скъпо, а те събирали пари за нов тостер. Е, това последното може и да съм си го измислил, но всичко останало е чистата истина.

Оставка! Оставка!

Кметът на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова са арестувани с огромен подкуп и държани с белезници над 5 часа на кръстовището на бул. “Васил Левски” и ул. “Гурко” пред Спортната палата. Милицаите през това време броили парите, на една бохча, опъната направо на улицата. 70 хил. евро в копюри по 100 евро. Седем пачки. Което, ако не си милиционер, отнема 20 мин., преко сили 30. Те разбира се, са можели да запечатат пакета и да ги броят после. Но са искали веднага да ни информират за точната сума. От прокуратурата съобщиха, че целият рушвет бил 250 хил. евро, платим на анюитети паралелно с извършването на услугата.

По някаква случайност на мястото на ареста се оказали няколко телевизии. И лицето (умишлено преувеличавам!) Антон Тодоров също било там. Случайно. Абсолютно случайно и по покана на прокуратурата…

Прокурор Гешев: „Не ние сме преценили откъде ще мине кметицата, това си е неин избор. В момента, когато успяхме да я настигнем, наблизо вече чакаха следователи, химик, физик, фотограф…“

Седели си и си чакали, зер може някой да им забрани! Може би „прокурор“ е дума, на която трябва също да се потърси място в сравнителните степени за тъпота, не ли?

Ама и тая кметица голяма овца излезе! Тръгнала и тя барабар Петко с мъжете… Ако си сам юнак на коня, ако над теб не седи мощният чадър на партията, ако прокуратурата и народната милиция не те пазят, ти си длъжна да си почтена, ма, како!

Тази кметица е народът в действие. Нека не се лъжем, никак не са малко сред нас тези, които са честни и некорумпирани просто защото не са имали шанс в живота.

Ох, ама и тези, дето я ожалиха… Кметовете от ГЕРБ крадели, но тях никой не ги закачал, а арестували нея, беззащитната…

Да я пуснат ли, какво?!

Дайте, братя, да не объркваме свинщината с рушвета със свинщината с ареста. Макар и свързани, това все пак са различни казуси.

Посредник по сделката бил Петър Дюлгеров, бивш кмет на „Младост“. Той си удържал 20% и останалите 56 хил. предал на кметицата.

Ето какво четем за този екземпляр в архивите на доктора с дата 3 май 2010 г.:

„В столичния кв. “Младост” имало отчетно-изборно събрание на районния ГЕРБ. Свалили политическо доверие от кмета Петър Дюлгеров. Рекли му: „Голям мошеник излезе, бе!” И други комплиментарности. Ген.  Люцканов рекъл: “Това лице още не е върнало парите, които ние, членовете на ГЕРБ в “Младост”, събрахме помежду си, за да си купи два костюма по време на предизборната кампания.”

Разбирате ли?! Той нямал костюм, за да излезе пред избирателите си, скъсан бил като карпатски вълк!…

Мошеник е! Запомнете от мен: човек по риза не може да е честен! А, ако не е мошеник, ще стане! Бедният не остава за дълго честен, ако успее да докопа приличен пост!

Думите ни направо граничат с ясновидство…

Сряда, 18 април

Червен популизъм! Ама популизъм да видите! Депутатската заплата да се отвърже от средната за страната и да се фиксира на 2976 лв. В момента е 3540 лв. Кажете ми кое от милионерчетата в БСП разчита на заплатата? Та че и да усети, че му се губят 500 лева.

А когато от ГЕРБ напомнят, че през март 2014 г. именно по искане на председателя на НС Михаил Миков от БСП беше вдигнат мораториумът върху депутатските заплати, Нинова вика: „Аз не отговарям за действията на Миков…“

Да, де, ама Миков беше председател на НС, лидер на БСП! И партията е едно такова нещо, че всичко, което нейните лидери правят, се пише на партийната сметка. Това не ви е Япония с всеки нов император да почва нова епоха…

Цветанов не е съгласен да се намаляват заплатите на депутатите:  “По-добре да получават заплата от държавата, отколкото да станат хрантутници на определени икономически кръгове…” Ако, вика, на някой му са много парите, да дарява за благотворителност. В ГЕРБ така правели. Оставяли всеки месец по 500-700 лв. в партийната каса и със събраните пари помагали на „хората в нужда”…

Като стигнах до последното изречение – “Няма събота и неделя, в която аз да не съм в страната, като народен представител на база тези пари, които получавам, нито веднъж, където съм отишъл, не съм се възползвал от командировъчно…” – си дадох сметка, че  Цецерон ме е оставил да подпирам плета да не падне.

И щях да питам какво ядат трите му щерки и жена му, но се отказах…

Излиза, че психологическата граница, под която депутатите почват да продават съвестта си, е 3500 лв.

Да им дадем тогава по 4000 за по-сигурно!

Миналата седмица Тихомир Безлов от ЦИД обясняваше, че България е начело в хазартните игри в Европа. Оборотът в хазартния пазар за 2016 г. достигнал близо 3 млрд. лв.  Срещу което хазната е получила мизерните 177 млн. лв. За сравнение цигарената индустрия имала оборот от 3.5 млрд., но плащала почти 3 млрд. под формата на акцизи и ДДС. „От години, разправя Безлов, хазартното лоби в България успява да опази бизнеса си от плащане на по-високи данъци… Моята хипотеза е, че плащат на хора…“

Според мен на депутати плащат.

Миналият път стана дума за лобито на вносителите на стари автомобили. В НС лобита да искате… Знаете ли в колко лобита може да участва един депутат? В колкото му позволява съвестта, но тя обикновено не го ограничава.

Вицето Захариева направи едно изказване по повод ареста на кмета на „Младост“, което не се хареса в някои среди: „Мисля, че малко се прехвърлиха границите вчера…”

Цацата и Пламен Георгиев, шефът на новата комисия за борба с корупцията, много се възмутиха. Но те не се възмутиха от това, което Захариева каза, а първо го обърнаха наобратно и тогава се възмутиха. Както ни учеше Рамадан Гогов Таков в часовете по латински в Механото, reductio ad absurdum. Обърни твърдението с хастара навън, да не прилича на нищо подобно и то става лесно за оборване. Захариева не беше съгласна с начина на извършване на ареста, с цялата ненужна показност, с предварителната подготовка на сцената. Все неща, от които всички се възмутихме. И това имаше предвид, че са минати някои граници. А Цацата и неговият сол… как се казваше, забравих, изкараха, че Захариева и правителството едва ли не са против борбата с корупцията, че се опитвали да им турят граници в тази борба и други такива дрън-дрън!

Това, пита Цацата коварно, позиция на министър Захариева ли е или на цялото правителство. Демек, и Борисов ли мисли така. Щото, ако и той мисли така…

Христо Иванов обясни: „Реакцията на Цацаров в смисъл “а твоят шеф готов ли е да плати цената за твоето волнодумство” ми е добре позната от времето, когато като министър на правосъдието си позволявах да нарушавам омертата… до болка обичайната реакция на Цацаров, който е свикнал да напомня заплашително, че държи в шах Борисов.“

Ами държи го, да! И периодично го пита: „Нали нема да ни боли?“… Като оня, дето отишъл на зъболекар, но за застраховка стиснал доктора за деликатностите…

Христо Иванов завършва малко зловещо: „И отсега да кажа – както настоявам да се спазват правата на Иванчева, така и ще настоявам за спазване правата на Борисов, Пеевски и Цацаров, когато дойде неизбежният ден да ни ги покажат по телевизора, проснати на асфалта (надявам се живи).“

Надява се живи, но не изключва и да не са чак толкова живи… Лично ние единия го чакаме на брега на Перловската река и няма как от там да мине жив…

OFFNews  показва снимки, които се разпространявали в Туитър, на които се вижда как ще изглеждат тоалетните на “Волгоград Арена”, който се строи за Мондиал 2018.

Точно както разказва героят на Селин когато попада в Америка, където тоалетните били с нисички преградки… И той открива „жизнерадостния комунизъм на срането“, извинете, цитат. Но това надминава дори и жизнерадостния комунизъм… Това е направо като в римските тоалетни…

Четвъртък, 19 април

Колегата Терзиев обяснява  в „Сега“ защо, според него, лидерите на САЩ, Англия и Франция не съобщили на Борисов, че през нощта на 14 април ще ударят Сирия. И той на 15 се чудеше как да обясни какво става и за по-сигурно се скри и пусна министрите да ъкът-мъкът… Не било от страх, че може да предаде информацията на Москва. Защото самите американци информирали Путин не само, че ще удрят, ами и къде точно ще удрят.

„Единственото смислено обяснение… може да бъде, че той просто е бил “забравен”, защото никому не е дошло наум, че трябва да го информира…“

Толкова за големия международник, геостратег, обединител на Балканите и дрън-дрън бабината им трънкина на пишман апологетите. Истината е, че никой не го ебава за слива.

Попадна ми тази снимка на Лилето и не можах да я премълча. Мисля, че точно такъв каяфет е имал предвид Уйлям Бароуз, когато казва в „Голият обяд“: „Клем и Джади минават, облечени като капиталисти от комунистически стенопис.“ Точно така рисуваха навремето капиталистите. Сн. в. „Банкеръ“

Академичният съвет на СУ „Кл. Охридски“ решил изпитите за медицинския факултет да се провеждат не в университета, а в Медицинския университет – София и по неговия формат. Проф. Тони Спасов от Факултета по химия и фармация вика: „Срам за СУ!… При наличие на най-утвърдените в България факултети, които пишат учебниците по химия и биология…“

Представяте ли си?! Да имаш  Биологически и Химически факултети и да си пратиш студентите да държат изпити по химия и биология в друг ВУЗ! За това има само една дума и ще я кажа без свян – идиотия! Студентите лудичики ще станат да припкат в единия ВУЗ да подават документи, в другия да държат изпити… Всъщност, на кой му дреме за студентите?!

Пък в Раковски арестували половината РПУ барабар с началника. “Вътрешна сигурност” в МВР ги разследва за корупция. Подозренията са, че прикривали престъпления и изнудвали обвиняеми. Привиквали заподозрените и им обяснявали: Можем да те разследваме, можем и да не те разследваме. Ти какво предлагаш? По-точно колко…

Само в Раковски да е… Казвал си съм ви какво казваше един от героите в „Порно” на Ървин Уелш? (Жестока книга! Да я прочетете, ако не сте, има я в Читанката!) Та тоя пич казваше: „Полицаите са престъпници със забавено развитие…” И като се замислите, ще видите, че е прав. Работата им предполага да са в първите редици на хайдушката евристика, но умът им не им го позволява.

Петък, 20 април

Цецерон рекъл че набирането на средства в кампанията на Радев ставало на тъмно. Щото кампаниите на ГЕРБ винаги са напълно прозрачни.  Да напомняме ли как през 2009 г. с  Борисов уж си ипотекират жилищата срещу кредит, с който да организират изборите. После се оказа, че Борисов няма никакъв кредит на свое име, а Цецерон е теглил 59 хил. евро, за да си купи апартамент. И както трябваше да го изплаща 30 г., тихомълком го погаси за няколко месеца… Та такива прозрачни работи правеха ГЕРБ.

С горното по никой начин не искам да кажа, че кампанията на Радев е била прозрачна. Искам да кажа  само, че всичките са непрозрачни.

По-сложно стоят нещата с другото обвинение, което Цветанов отправи на Радев – че „иска да извади България от Европейски съюз и НАТО“.

И за съжаление Цветанов е прав. Радев упорито ни тика към обратната страна на разума и интелекта, тика ни натам, където вече сме били и където вече веднъж банкрутирахме.

Бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов потвърждава: „Може да се направи извод, че в черновата на заключителния документ от вчерашния КСНС има сигнали, че е необходимо да преосмислим членството си в НАТО и ЕС заради актуалната ситуация.“

На обвиненията на Цветанов, Радев отговори доста злобно: „Неслучайно настоявам за по-добро образование. Явно г-н Цветанов по-трудно осмисля това, което чете. Но най-лесният начин да окарикатурим европейската идея това е тя да се асоциира с хора, които от сутрин до вечер декламират някакви европейски ценности, без да са много наясно какво означават“.

Обвинява го в ментална ретардация. (Ако бях сигурен, че никой няма да ни чуе, щях да кажа, че го е нарекъл тъпанар.)

И аз няма да възразя. Нито за него, нито за някои други. Вижте ги тези на снимката и ако първата дума, която ви дойде на ума не е „идиоти“, идете се прегледайте. Тъпи, та чак вдлъбнати!

Цецка Цачева мълча, мълча и току нищо не каза. „Доколкото знам, вика, ще бъде извършена проверка в прокуратурата по отношение на превишаване на права заради акцията срещу кмета на “Младост” Иванчева.” От прокуратурата веднага ѝ обадиха, че доколкото  пък те знаят, тя нищо не знае: “В прокуратурата не е разпоредена и не се извършва каквато и да е проверка…“

Ако не сте забелязали, ние нямаме министър на правосъдието. Имаме празно място. На мястото седи един човек, но въпреки това мястото изглежда празно, пусто даже… Ако безличността (безличността като характер, като интелект, като визия…) трябваше да има име, то непременно щеше да е Цецка. Край нея в партията има и много други тъпанари, но всеки от тях има някакъв цвят, някакъв само негов си идиотски чар. А тя горката нищо си няма, нищичко. Цецерон например. Колорит в областта на ораторското изкуство. Такъв не можеш го измисли. Такъв може само да се роди…

Захариева включи внимателно на задна: „Продължавам да считам, че за задържането на Десислава Иванчева леко са преминати границите, но e похвално, че се показва, че органът работи.“

Да, явно волнодумството ѝ не се е харесало на началника ѝ.

 

To be continued

16-20 април

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top