Статии

Из делниците на един луд (18-22 юни )

Понеделник, 18 юни

В събота премиерът Борисов открил обновената сграда на пожарната в Поморие. В речта си към местните огнеборци рекъл: „Нямате равни! В такава хуманна работа като пожарникарите, повече са само лекарите. Всички бягат от пожара, животните бягат от огъня, ние вътре в него…“

Горди думи, от които излиза, че тулумбаджиите са далеч по-умни от животните. Или излиза обратно? Всъщност, спорно е.

Подканен от услужлив придружител, Борисов разказал за един свой героизъм, който, поради вродената му скромност, досега е останал тайна. Ще цитирам, няма да го преразказвам. То аз и не мога, де…

„Сградата на Светия синод гори… Много голям пожар беше, Светият синод почти целият изгоря. Имах няколко много добри пожарникари. На първо място Васил Стоев… здрав, красив пожарникар. Или трае, или не говори, такъв човек беше. Вървим с него по една греда, аз пред него, той зад мен… и ме хванал за колана и казва: “Взводен, ще паднем, ще се пребием, високо е!” Викам: “Васо, тук сме в Божията къща. Господ над нас, няма страшно!” И както си говорим, че няма страшно, отгоре като поддаде… Отгоре падаме, през един етаж, втори етаж и падаме на патриарха в кабинета. Аз падам на кожения диван по гръб, а Васо – пада до мен и от апарата си чупи четири ребра… После патриархът ни даде по една библия, лично…“

Представяте ли си?! Като нищо е можел да загине! И тогава историята на България щеше да е друга. Не казвам по-лоша или по-добра. Просто друга.

Много ме впечатли как е описал колегата си Васо: „или трае или не говори“. Това имах предвид, като казах, че не бих могъл да го преразкажа.

Йордан Йорданов, ядрен експерт и бивш директор на АЕЦ “Козлодуй”, вика: „Технологията, която е предвидено да се използва за АЕЦ “Белене”, е от миналия век… от времето на парните локомотиви… Хората вече направиха реактори на бързи неутрони и малки модулни реактори. Ние ще посрещнем новия век с парни локомотиви, образно казано.“

Така излиза. Добрата новина е, че според Йорданов „никога няма да има АЕЦ „Белене“.

Карбовски написал на сайта си учтиво обръщение към зам.-мин. Росица Димитрова: „Върни парите, кучко!“

Яко, а? Лично ние избягваме такъв език, освен когато шофираме. Но дори и тогава не казваме кучка, а най-много овца или мисирка за водачките на МПС и крава за пешеходките. Но кучка – никога!

Казаха ми, че госпожата щяла да подаде оставка. И също така ми казаха, че с тази оставка се прикрива далавера за милиони със самолетни билети на някой си върло наш човек.

Обаче за онова л… шефа на синдиката „Подкрепа“ изобщо няма да си подбирам думите. Тази държава се напълни със самозабравили се тъпанари! Изкара протестите на майките на децата с увреждания едва ли не платени. И им крещеше истерично: „Престанете да разхождате тия нещастни деца по улиците. Засрамете се малко. Да, да, засрамете се! Сериозно го говоря. Това, което вършите с вашите деца е безчовечно.”

Дано отгоре му се въздаде заслуженото…

За Славея, дъщерята на Наско Сираков и Илиана Раева няма да взема отношение. От баща футболист и майка гимнастичка толкова. Обърнете внимание! Не казвам колко е, а само че е толкова!

Вторник, 19 юни

Саманта, секс роботът с изкуствен интелект, за който ви информирахме лани, вече се е научила да отказва секс, ако я боли глава или нещо не е в настроение, пише  „Мирър“.

Засега Саманта все още е само прототип, но се очаква до края на годината да се появи на пазара на цена 3600 паунда. Никак няма да е от евтините жени Саманта! Цифра си е, но срещу това получаваш жена, която е като Ева – няма майка, която на теб да ти е тъща, няма рода от село, която да ти се влачи през ден. И вечно е на линия, няма неразположения, няма мрънкане… И за разлика от естествения интелект, който повечето имаме вкъщи, никога няма да те сезира в кулминационния момент: „Иване, таванът е за боядисване…”

Изобщо момата е така конструирана, че може да направи всичко необходимо за вас. Може да направи дори и неща, които не са ви необходими. Като например да беседва с вас на философски теми. Когато лани излезе съобщението за способностите на Саманта, ние написахме: „Това е перверзно! Правите секс със Саманта, а тя ви говори като Цочо Бояджиев, за Августин и Декарт и основанията на модерната култура. Или като Калин Янакиев – Философски опити върху самотата и надеждата. Не знам, то мъже разни, но, ако ще е кукла, най-много да казва „Ох, мамо“ и „Ах, мамо“.

 „Полегнала е Тодора“ за всички, които я пожелаха…“

Тогава още не знаехме, че това, че Саманта говори, далеч не е най-страшното. Сега научаваме, че тя е направена при пълно спазване на Истанбулската конвенция. Била фрашкана със сензори, които разпознавали агресивно или неуважително докосване.  Разбирате ли за какво става „на въпрос“?! Ще дадете 3600 паунда и няма да имате право да я плеснете по задника. А, ако настоявате да го направите, тя  ще си кръстоса краката и ще ви откаже насладите на своя… условно пол.

А пък екип учени от Масачузетския технологичен институт направили робот-психопат. И го кръстили Норман Бейтс, на името на главния герой от шедьовъра на Хичкок “Психо”. Учените викат, че целта им била да се привлече общественото внимание върху евентуални опасности, свързани с изкуствения интелект, но аз не бих се заклел, че е точно така. Учените не винаги знаят какво търсят и невинаги намират това, което търсят. Да не кажа никога. Затова един пич викаше, че първите думи на откривателите на са „Еврика“, а „Е… майката!“ Всъщност, той казва, че са „Не може да бъде“, но д-р Филипов, чрез самонаблюдение в ситуации, подобни на откривателските, е стигнал до извода, че в такъв момент на човек не му е до това да си подбира думите.

Изкуственият интелект Норман бил “захранен” единствено с изображения на хора, които са пред прага на смъртта. След това му били показани изображения на мастилени петна от теста на Роршах. И се установило, че петна, в които „нормалните“ изкуствени интелекти виждат група птици, седящи на върха на клон, при Норман изглеждали като човек, измъчван на електрическия стол.

И тук се сещам за един действителен случай, който е много поучителен. Един Перко Наумов отишъл на психиатър. И оня му показал едно от  мастилените петна на Роршах и го попитал какво вижда. Перко рекъл вагина. Оня му показва друго петно, той пак вагина. Трето, четвърто – все вагина. По едно време на Перко взело да му писва: А, бе, докторе, ти да не си сексуален маниак, бе?!

Та и Норман така. Обучен със смърт и страдание, той вижда смърт и страдание, където и да погледне. Социологът от Оксфорд Ники Филипс обръща внимание, че резултатите от Норман са показателни и за хората. Когато непрекъснато гледаме насилие, ние постепенно свикваме с него и неусетно започваме да го приемаме. Помислете си за децата, които по цял ден гледат страхотии по телевизора, или водят кървави битки във  виртуалните бойни полета…

Ох, то на тия от вас, които могат да мислят, децата им не гледат.

Сряда, 20 юни

Кравата Пенка е на път да засенчи даже Стоичков. „Представители от Европарламента отиват на крака при Пенка“, пише флагманът на медийния империалист „Монитор“. Как се не отучиха от тази глупав шаблон „отиват на крака“! Гаче ли може да иде на ръце, или на глава. Разбира се, има отделни случаи, когато е правилно да се натърти, че някой е отишъл на крака, особено, ако се е очаквало да отиде на колене и лакти. Ако обърнахте внимание, никой не каза, че Борисов е „отишъл на крака“ при Путин.

Та собственикът на Пенка Иван Харалампиев съобщава, че му се обадили от името на евродепутати, които искали да дойдат на място да се запознаят с Пенка и да се убедят с очите и ушите си, че всичко, което се писа за нейните страдания е истина. От Германия пък му се обадили и поискали банкова сметка, по която да преведат пари целево за издръжката на Пенка. Отделно ката ден Иван получавал оферти от хора от различни краища на България с предложения да закупят кравата на двойна и тройна цена, за да привличат туристи. Обаче Иван не я продава: „Не всичко е пари, казва, при мен водещото е любовта към животните.“

Сега се сещам. Разказвал ли съм ви оня действителен случай, за един стопанин на крава, който седял в кръчмата, пиел ракия след ракия и кахърно повтарял: „Някои работи не могат да бъдат обяснени…“ Не съм ли? Е, и сега няма да ви го разкажа…

Но ще ви разкажа за един действително действителен случай. Директорката на основно училище “Г.С. Раковски” в несебърското село Оризаре Красимира Стоянова-Иванова била уволнена по спешност. По случай 38-я си рожден ден госпожата си поръчала торта, на която вместо свещички е турен един член, пенис по народному. И се снимала как духа свещичката/пенис.

Туземците били потресени. Чудели се как да обясняват снимката на децата си. Вулгарно било. Тия па! А помните ли когато ГЕРБ подариха на Борисов торта с магистрала на нея? И истински валяк с валякчията! И то не беше вулгарно?! Всеки с мечтите си! Какво може да направи една даскалка в някакво задръстено село, освен да си го поръча на торта?!

Това се случило преди месец, но снимката се появила сега, защото сега се провеждат конкурсите за директории явно някой от приятелите ѝ, който е ял от тортата, си е харесал директорския ѝ пост.

Понеже споменах по-горе „Монитор“, та да ви кажа, че вървят слухове, че тоя вестник щял да престане да излиза на хартия. И „Политика“ също. Щели да стават сайтове. Само „Телеграф“ щял да остане вестник. Извинете, „вестник“.

Четвъртък, 21 юни

Ако Пилат стане от гроба да види днешните ни политици, направо ще се възхити от умението им да си умиват ръцете. Понеже няма как да откажат предложението на Валери Симеонов за ограничаването на рекламата на хазарта, депутатите от ГЕРБ и БСП в комисията по бюджет и финанси решили да го пратят в ЕК за нотификация. От финансовото министерство им дали становище, че уж имало евродиректива, която задължава кабинета да съгласува всеки проект, свързан с изпълнението на някакъв европейски регламент. Дрън-дрън, та пляс. Щото регламент за хазарта няма. Обаче на практика така ограничаването на рекламата на хазарта се отлага за неограничено време. Мартин Еванджелиста напомня, че същия номер е бил приложен при предложението за въвеждането на измервателни уреди за производителите на алкохол и цигари. Резултатът е, че повече от три години уреди няма, тоест същински контрол няма.

Валери Симеонов вика, че ставало дума за силни финансови интереси: “В едно изречение мога да ги определя като три милиарда интереси.”

Всъщност, малко повече са, 3.5 млрд. интереси. Така поне ги изчисли Безлов от ЦИД. Срещу такива интереси не само Валери, но и Борисов е безсилен. Както виждате, целият парламент е напазаруван. Само една сила може да пребори големите пари – още по-големите пари. Всъщност, случаят май е точно такъв. Чу се, че зад предложението на Валери всъщност се криел Пеефски.

Малария Велева пуснала на сайта си интервю с ясновидката  Зеви, която съвсем сериозно е представена като „една от най-силните ясновидки у нас“. За да види бъдещето на един човек, на врачката ѝ било достатъчно да му знае първото име и името на майка му. „Тогава миналото и бъдещето минават през очите на ясновидката като кинолента…“

И като изгледала лентата на Бойко (с майка Венета), Зеви рекла: „Няма да падне от власт.  Никой не може да му вземе, това, което му е дадено при раждането му. Ако той иска да продължи напред, ще продължи. Ако иска да се откаже, той сам ще го направи.“

А на въпроса има ли жена до него, Зеви отговаря, че не бил останал на… Извинете, не бил оставал без жена, но бил много дискретен, затова не се знаело нищо за личния му живот.

Изключително дискретен. Даже си спомняме, че по повод тази негова дискретност сме писал: „Борисов е от тези чисти българи, за които, ако не се похвалиш, все едно не си правил секс… За тях хваленето е нещо като пост коитус…“ За сексуалните успехи на премиера знае не повече от половината София. В смисъл, че половината София знае от него. Другата половин научава опосредствано от първата половина…

Някъде прочетох, че лъжата представлявала деформиране на действителността на излъгания. Ако това е така, тогава истината пък е деформиране на собствената ти действителност. Честно, не ви лъжа. Опитайте се да казвате истината и само истината и ще видите как ще ви се преебе цялата действителност…

Както и да е. Друго исках да кажа. Колегите от „Капитал“ проверили фактите и се оказва, че историята с гасенето на пожара в синода май не е точно както я разказа Борисов. На първо място никой не помни да е имало такъв голям пожар в синода през 80-те години. Доц. д-р Христо Темелски си спомнил за едно пожарче от това време, но то било малко пожарче, за пропадане между етажите било абсурдно да се говори. Пожар имало и в началото на 90-те години, но тогава Борисов вече е извън системата.

Явно Борисов смесва два или повече разказа, а може да са и легенди. Но това няма как да се установи. Защото тези, които знаят, са от типа на Васо – или траят, или не говорят…

Борисов е митоман и това вече не е тайна по света и у нас. Но към митоманията на Борисов трябва да се подхожда научно. Защото тя е сложен феномен, разказите му са конструкт, много по-сложен от обикновената лъжа. Борисов създава симулакруми, ако ми позволите да използвам това понятие на Бодрияр. Демек, създава „реалности”, които нямат битийни основания.

И знаете ли какво е най-странното? Че на Борисов не му расте носът, нито ушите, нито пък краката му стават по-къси. А още по-странното е, че тези, които го слушат и му вярват, не се превръщат в магарета. Но това вероятно се случва само в приказките…

Всъщност, дали наистина не се превръщат?

Като казах, че Борисов създава симулакруми, та веднага ще се подкрепя с пресен пример. При откриването на първия Пловдивски икономически форум цял час се разхвалвал пред присъстващите бизнесмени, сред които имало и чужденци, но, за нещастие, имало и българи. Идеални сме за инвеститорите, рекъл, 10% плосък данък  и 20% ДДС…

Да, идеални сме, но много умело го прикриваме! И те не могат да разберат и затова не идва.

А за инфраструктурната ни идеалност да не говорим: “Опитайте се да си представите как от Пловдив през “Струма” отивате до Солун за часове. Прекрасни места за инвеститори има, да се развиват цехове, туризъм, природни ресурси и енергийната сфера. Пренос на ток, пренос на газ. Какво повече би желал бизнесът?”

Лигльовци! Наистина, какво повече искат! Всичко им е осигурила властта и те не само че не идват, ами си и отиват… И става малко като в една вулгарна песничка, която едно време майничките пееха: „Густо, майна, Филибето, пред Тримона ички фраш… Пича една си имаше и тя си отиде…“ В превод към днешната действителност, инвеститорите ни са малко, но за сметка на това и те си отиват…

Петък, 22 юни

Външната Захариева вика по телевизора, че още с подписване на договора за добросъседство с Македония лани сме защитили националния интерес. „Нашият интерес е Македония да отвори нова страница, като се откаже от своите претенции към историята, културата и идентичността… Не сме на път да признаем македонския език и македонската нация, на път сме да започнем да честваме общата ни история…”

Олекна ми. Защото, ако си спомняте, лани по същото време разправяше, че щом сме признали държавата, значи сме признали и езика. И ние си позволихме тогава да кажем, че госпожата, за съжаление, е куха като улук. Иначе все щеше да е подочула това-онова за събитията на 5 януари 1992 г. и какво точно сме признали. Слава Богу, сега можем да отчетем, че Захариева показва склонност да се учи. Ама тя си каза жената, че отива в МВнР да се учи.

Радослав Радев написа във Фейсбук: „Като общество трябва да се гордеем с това, че на хора с тежки умствени недъзи, като част от терапията, е дадена възможност да коментират футболни срещи от световно първенство по националната телевизия.“

Малко е сгъстил краските, но не много. Обаче пък, от друга страна, ние на такива хора сме дали да управляват държавата! Вие представяте ли си Цветанов да коментира мач? „Нали разбирате, че това, което не е, това не е същото. В това всичко, което се случва, тези работи са, които са важни и не са това, което се твърди.“ Извинявайте, но нито един от коментиращите мачовете не е чак толкова тъп!

Ами Болен Лидеров? Който продължава упорито да гони разсъдъка си накъм обратната страна на интелекта?! Станал с белите мечки, за да постави точно в 4 часа сутринта цветя пред паметника на Съветската армия и да поседи почетен караул, заедно с колегата си Чучелов… Щото нали в 4 часа сутринта на 22 юни Хитлер нападнал съюзника си Сталин.

„Крайно време е, вика Сидеров, да се признае ролята на Йосиф Сталин като държавник и главнокомандващ в победата над Хитлеристка Германия…“

Идиоти

Е, няма как да не сме горд, че много отдавна сме поставили вярната диагноза на „Атака“ – партия, създена на нервна почва.

Сидеров е новият Георги Димитров! Волен Тарабата! Патриот-интернационалист. След него нищо в областта на патриотизма вече не звучи невероятно.

Та викам, че ако сме дали на хора с ментални и морални малформации да управляват държавата, нема що да търсим кусурите на спортните коментатори. Ми те са спортни и това ги оправдава до голяма степен.

Пенсиите, в неделя е Еньовден. На този ден Св. Еньо почвал да си кърпи кожуха, щото слънцето се обръща вече към зимата. Айде почвайте, че колко има да кърпите. Защото, както обича да казва д-р Филипов, че обичат да казват казаците, зиме без кожух не е срамно, а е студено…

 

To be continued

 

 

Из делниците на един луд (18-22 юни )

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top