Статии

Из делниците на един луд (21-25 май)

Понеделник, 21 май

От ГЕРБ искат оставката на депутата Ташко Ерменков заради фейка във Фейсбук, че водата на София е отровена. Което наистина си беше провокация към националната сигурност, да не кажа тероризъм. Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев обаче оправдава колегата си. Това, вика, му е работата като депутат – да задава въпроси. Ако не бяха подобен тип въпроси, нямаше да разберем, че има проблем с урана във водата в Хасково.

Като каза Хасково, та се сетих, че Лещански още го заобикаля отдалече, защото го търсят да го бият. И той загрижен за хората като Ташко полани предсказа тежко земетресение. Та хасковлии караха Великден на палатки… Мисля, че и дело имаше, но не знам какво стана.

Между другото в сайта agentibg.com хвърлих едно око на досието на щатен сътрудник на РУ-ГЩ Ташко Ерменков. Там са поместени много ласкави отзиви за работата му като разузнавач. Ето само един от тях: „Със затруднения изпълнява задълженията си… не винаги проявяваше професионален усет. В отделни моменти показа признаци на боязън. Не успя да създаде условия за трайно ползване на легални източници като институти, библиотеки и др… В усложнена обстановка на моменти губи самообладание и не може да контролира емоционалните си реакции…”, РУ-ГЩ, юли 1990 г.

Впечатлението ми е, че така, както са го описали, изглежда малко дебилен…

Вежди Рашидов, по известен като Прогресивния, разправя пред „24 часа“: „Борисов има една “вина” – толерира свободата на словото…“

Отдавна е известно, че Вежди е доста неук, но не допусках, че чак до там, та да не знае значението на думата „толерирам“… Ще напомня, че това лице (разбира се, че преувеличавам!) е председател на парламентарната комисия по култура и медии. И също ще напомня, че „24 часа“ е от вестниците на медийния империалист. За когото полани Вежди рече: „Всички ли сме роби на един дебел, грозен, на 20 г. милионер бе, да му е.а пу.ката майна. Всички ли сте роби на такъв изрод…“

И сега същият този Вежди се мазни на изрода… Проблемът с медийната свобода в България бил, че, поради добротата на Борисов, една “шайка”, “секта” от “умни и красиви” се развихрила: “Неговото добро отношение даде възможност на едни хора да преминат границите, да развихрят слободията и да го нападнат…”

Предполагам, че визира Прокопитата. Щото говори за „розовобузест олигарх“.

Добре тръгва седмицата, дума да няма…

Вторник, 22 май

Трябва да си Антон Тодоров, за да не разбираш, че унижението на президента на България е унижение и на България. И трябва да си пълен кретен, за да се радваш на това. „Путин се изгаври с нашия тип, както само московците могат да се гаврят с подобни елементи. Только 48 сек. изявление на Путин, в което основният акцент е посещението на Борисов в края на месеца. Място на унижението – в гората, набързо… Кеф!“

 Сн. Мартин Захариев, Фейсбук

Как се предаваше графично ономатопеята, когато човек плюе върху нещо гнусно? Не плюе, ами храчи? Както и да е, сещате се.

Добре, де, ами ако тая работа е замислена заедно от Борисов и Радев на ползу роду?

Имаше един виц за поручик Ржевски. Преди да тръгне на бал, той сложил един банан в левия джоб. Ще поканя, рекъл, Наташа Ростова на танц, ще я притегля към лявата страна, тя ще усети банана и ще се отмести към дясната… И точно там ние ще я посрещнем. Та някак ми се струва, че Радев е в левия джоб, в ролята на банана. Но може и да греша. Ще се върнем пак на тоя въпрос по-надолу.

Регионалният министър Николай Нанков вика, че около 30% от населението на страната ни нямало достъп до канализация. Голяма работа! Били са времена, и то не много отдавна, когато и 100% са нямали. Те да имат какво да ядат, па ще намерят къде да… Така, де, не е ли така? Дето е казал Брехт, хляб дайте, канализацията после.

Замислих се, че докато е жив, човек опознава жените и накрая пак умира невежа. Вчера например научих, че човек трябва да се пази от жена в Белаз, дори и да е с Камаз!

В мини в района руския град Киселевск 38-годишна водачка на 130-тонен Белаз не видяла един Камаз и го нагазила. Слава Богу, жертви няма. Катаджиите съставили акт на шофьорката и я глобили 500 рубли. 13 лева наши пари!

Разбира се, това се случва в един свят, от който ние се опитваме да се откъснем, но някои хора упорито ни теглят обратно…

Сряда, 23 май

Както каза навремето министър Петканов, Борисов много обича да се прави на умряла лисица. Снощи имаше протест пред МС срещу размразяването на „Белене“. И докторът отиде да повика „Долу!“, „Оставка!“. Даже прояви самоинициатива и три пъти викна „Педерасти!“. Два пъти за него си и един път за една приятелка от провинцията, която не можа да дойде. Не беше голям протест, 2-3 хиляди се събрахме. Другите явно не им дреме, че се гласят да им откраднат още няколко милиарда. Нека им тогава! Обаче сбирката на защитниците на строежа на „Белене“, организирана от Гоцетата, беше направо камерна, само за най-близките приятели на организаторите….

Та днес Борисов се чуди и мае: “Защо викат под моите прозорци, при положение, че в момента Радев е на посещение в Русия: “Не можах да схвана. Президентът е в Москва, а протестът е срещу мен…”

Прави се на улав. Цяла България разбра, че Радев е в Москва да му вземе поканата. И Путин го каза, и Медведев: “Очакваме с нетърпение посещението на българския премиер Борисов…” Даже му казаха и кой ден да иде – 30 май. Както се казва във Великата книга, има призвани, има и призовани. Радев е от призваните, Борисов от призованите… Направо му пратиха повиквателната от Москва.

“Не мога да разбера каква е тази истерия. Ако не ги водим тези преговори, няма ли да имаме обратната истерия? Защо се отнасяме безстопанствено към милиардите, които българският данъкоплатец е платил?”

Време е да направим няколко тома с избрани мисли на Борисов по важните теми. И като почне да не разбира нещо, да го върнем към съответната страница, когато го е разбирал. Например когато викаше, че „Белене“ е гьол, че е сеизмично опасна, че е скъпа…

В България никой не знае нищо за предстоящата визита на Борисов в Москва. Знае се, че ще ходи в Киев на 26 май. Когато, съвсем случайно, там ще се играе финалът на Шампионска лига между Ливърпул и Реал. Но за Русия и самият Борисов сега научава. Щото визитата е уредена от Меркел и Макрон, които вече посетиха Путин. И са му обещали, че ще му пратят и Борисов да удари едно чело. Щото за нас, за някои от нас, той може да е цървул, но така или иначе е началник на Европа и чрез неговото челобитие един вид Европа ще уважи Путин…

И всичко това е заради оня тъпанар Тръмп. Зорлен тика Европа в ръцете на Бялата мечка.

В интерес на истината, европейските лидери даже и не чакат много да ги тикат. Гледайте Меркел какво прави. Ами Макрон? В деня, в който международните следователи, разследващи трагедията с полет MH17 на „Малайзийските авиолинии“, свален над Източна Украйна през 2014 г., при което загинаха 298 души, съобщиха, че самолетът е бил ударен от ракета „Бук“, изстреляна от 53-ата противоракетна бригада, базирана в Курск, която е част от руските въоръжени сили… „Та точно в този ден, написа Светльо Божилов във ФБ, за голям срам президентът Макрон нарече Путин “скъпи Владимир”, и подписа сделка на “Тотал” с приятеля на Путин – Тимченко за 2.5 млрд. евро. Жалка Европа.“

Жалка Европа…

Четвъртък, 24 май

Изследване на „Галъп“ твърди, че много българи имат проблем с употребата на пълен и на кратък член. 53% от българите знаят, че се пише “Магазинът се премести”. 16% смятат, че правилното е „магазина“, 15% смятат, че може и вако, и тако, а 16% чистосърдечно си признават, че не знаят. Сред хората от 18 до 25 г. налучкалите верния отговор са 61%, докато сред тези над 66 г. с члена са наясно едва 38%.

Братя от последната възраст, чувал съм да се говори, че имате проблеми с члена, но не допусках, че точно с тоя член, бе! Все си мислех… Както ида е!

Другият въпрос, по който „Галъп“ питали хората, бил за книгите. И 35% от хората смятат, че тези, които четат книги, живеят по-добре. Обаче 53% смятат, че не е нужно да си чел много книги, за да живееш добре.

За какво да четеш, при това положение…

И както показва изследване на Институт Отворено общество 36% от българите признават, че изобщо не четат книги. А 24% заявяват, че четат всеки ден. При това положение няма друго положение. Ще си го преизбираме и ще си ни управлява, дето рече Георги Марков, додето му омръзнем…

Един приятел ми прати снимката на тоя билборд, който бил на Кулата, на излизане от България. Но не знам дали е вярно, да не е майтап някакъв. Макар че, звучи достоверно. Ако искаш максимално количество българи да прочетат едно патриотично послание, най-добре е да го сложиш  на българо-гръцката граница…

В Швеция от 1 юли влиза в сила нов закон, според който сексът без изрично съгласие се приема за изнасилване. До сега трябваше да се доказва, че има употреба на сила или че жертвата е била в уязвимо състояние, под въздействието на алкохол, наркотици…

В новия закон се посочва, че “ако един човек иска да извърши сексуална дейност с някого, който е пасивен или дава двусмислени сигнали, той или тя трябва да разбере дали другият човек иска.”

Ба мааму, с извинение! А дали не трябва, за по-сигурно това съгласие да е писмено и нотариално заверено? Така, де, дето викат братята македонци, после ебанье почва едно каенье… Струва ли си да рискуваш в съда обектът да се отметне от думите си, когато една заверка е 5 лв.

В закона се въвеждат две нови престъпления – “изнасилване поради небрежност” и “сексуална злоупотреба поради небрежност”, които ще се наказват с четири години затвор.

Изнасилване поради небрежност… Всъщност, що пък не? Някои хора, няма да ги споменаваме поименно, с политика се занимават поради небрежност… Еди кой си не е внимавал, отнесъл се е небрежно и в резултат е станал премиер на България. И все пак това някак си го разбирам. Но да ашладисваш някого от небрежност… Не знам, не знам. Това, според мен, е престъпна небрежност.

Между другото, да отбележа, че нашият НК е готов да поеме подобен престъпен състав. в Чл. 11 (3) на НК се тълкува престъпно деяние по непредпазливост, която бива престъпна самонадеяност и престъпна небрежност.

Пенсиите, виждате ли какво става, когато оставяте секса в ръцете на вчерашни пишлемета! Братя мои от последната възраст, сексът е прекалено сериозна работа, за да го оставяме в ръцете на младите!

Малко не си я представям тая работа с изричното съгласие от практическа гледна точка. Гледаш я госпожата, по-точно обекта, щото може и мъж да е, че хем му се иска, хем не му стиска, и ти, вместо да го подтикнеш към правилното решение, задаваш оня въпрос, който, говоря ви като специалист, в 90% от случаите готов го разваля: Искаш ли да се чукаме?! Като социолог (това имам пред под специалист), ще ви кажа, че, така  зададен, въпросът е сугестивен. За да бъде неутрален, трябва да присъства и другата опция. Демек трябва да ѝ речеш: Ти искаш ли да се чукаме, или не искаш? И тя като види, че може и да не иска…

А, бе, я си гледайте работата, бе!

Казвал съм ви за един в Пазарджик, известен… да го наречем чукча за благозвучие. Питаме го ние как точно го прави. Като видя, вика, хубаво гадже, отивам и го питам: Искаш ли да се чукаме? Добре де, викаме му, а не ядеш ли шамари с тоя директен подход. Е, ям, разбира се, обаче и чукам.

Пенсиите, пак за вас се сетих. Щото на вас да ви даде човек само да се оправдавате. Или няма кого, или няма с какво, или няма къде… Това последното пък направо като го чуя и се вбесявам. Една позната поетеса, чието име няма да спомена, веднъж ми изпрати едно непубликувано свое стихотворение, посветено на безкрайната география на секса. Прочетете го и ще видите, че наистина само си дирите оправдания.

И на дивана

и на леглото

и на поляна

и под дървото.

Сред китки

маргаритки

детелина

във градина.

И на пейка

и в беседка

и на балконче с гледка.

До миялната

при фурната

на пералнята катурната…

И с книжка

и на вестник

и със списание

и под лешник.

И на празник

и във делник

и в неделя

и в понеделник.

И под душа

и на чешмата

и във ваната

и пак в кревата…

Та не ми ги разправяйте тия, дето нямало материална база… По сме склонен да ви повярваме, когато кажете, че няма с какво. Макар че еректилната дисфункция отдавна е лечима. И има и един бюлюк медикаменти, но пенсиите и от тях странят, изглежда имат предубеждение някакво…  Нали сега всички са пощурели по екологията. Според мен, това не е като при краставицата да й се променя вкусът от препаратите. Ама ходи им обяснявай…

Да ви кажа честно, тая екология съсипа една голяма част от човешките кефове, казано най-общо. Феминистките сега ще довършат и останалата. И се връщаме на 20 октомври 1977 г.*

И като стана дума по-горе за поезия и поети, та да ви питам. Мислите ли, братя, че беше подходящо да дадат на матурантите да пишат за стихотворението на Вапцаров „Вяра“? Не сме от тези, които отричат поета Вапцаров, щото бил комунист. Голяма работа! Той Юнкер, дето е коскоджамити шеф на ЕК, отиде в Трир да чества 200-годишнината от рождението на Карл Маркс. Но почете „философа“ Маркс и си затрая за „Манифест на комунистическата партия“, дето почваше така: „Един призрак броди из Европа – призракът на комунизма.“ И дето се говореше за неизбежността на диктатурата на пролетариата… Както и да е. Намеквам, че да дадеш на матурантите да пишат за „Човекът и вярата“ по Вапцаров, не е много по различно от това да им дадеш да пишат за вярата на Маркс в неизбежното настъпване на комунизма.

Осман Октай, коментатор на абонамент във Фрогнюз, след като възхвалява празника 24 май така, както турчин не го е възхвалявал, обръща внимание, че Борисов избяга чак в Рим, за да не е сред нас. Можел спокойно да прати министъра на просвещението. „Спомнете си, вика Октай, че Борисов избяга и от Гергьовден… предпочете да отиде на Атон…  Два дена го гледахме и там как се кръсти и колко е набожен. И сега, като го гледам в Рим, си мисля, че този човек сигурно се готви утре да се изтегли от властта и  да стане монах. Явно е станал много набожен…“

Набожен е като бабичка! И почти толкова суеверен.

Рекъл на папата да се моли за него! Не за България, а за него лично!

По тоя повод Велизар Енчев написа: „Припомняме на нарциса от Банкя, че не е в лично качество във Ватикана. Той е там като министър-председател на България. И не за него трябва да се моли римският папа, а за народа на България.“

Не сме съгласен. Като се моли за него, се моли за България. Зер някой ще отрече, че държавата – това е Той?! Силогизъм от най-простите.

Питали го веднъж нещо и той рекъл: Вижте, бе, „Б“ (България) е втората буква на азбуката. Първата е „А“, Аз!

Какво да говорим повече.

Петък, 25 май

Казват, че навремето си Чехов, рекъл: „Ако можете, не пишете!“ Предполагам, че е прочел нещо подобно на това, с което ще ви запозная сега.

Малария Велева, дами и господа, „Да погледнеш в очите на папата…“

Надзаглавието на този репортаж с елементи на разсъждение, но не много разсъждения и не непременно верни, е: „Взирах се в очите на папата. Грееха. Имаше искрица от български спомени…“

Знаете ли откъде идва тази искрица? От това, че като малък е ял българско кисело мляко. Моята приятелка Ирен Ямами разправя, че всички японци, които ядат от нашето кисело мляко, гледат по български. И Юлиана Антонова го потвърди…

Репортажът е изключително експресивен. С къси, ударни изречения, всяко на нов ред! Как папата говорил на четири очи с Бойко цели 30 мин., а обикновено отделял само по 20, и как още в началото извадил българската връзка – киселото мляко…

Боже колко сме бил прав, когато навремето написахме, че България е известна с две бактерии и Стоичков. Демек с три бактерии… Борисов е на път да смени Стоичков, но ние така и ще си останем известни с три бактерии…

Та за Малария, де… Там, пред лицето на Франциск, тя си спомня за 2004 г., когато се е видяла с Йоан Павел Втори: „Вече много болен и прегърбен папата излъчваше добротата и смирението пред Съдбата. Когато се наведох да докосна ръката му, вдигнах поглед и потънах в дълбоки сини очи, в които бяха събрани Мъката, Страданието и Примирението…“

Аз бих махнал Мъката или Страданието, щото има известно  семантично припокриване, и бих добавил Надеждата или Състраданието… Но Велева обича такива частични семантични припокривания. Даже понякога си позволява и пълни семантични припокривания, като например в израза: „Няма дим без пушек.“ Както и да е. Този репортаж не може да се преразкаже. Отидете на сайта  ѝ и си доставете удоволствието. Едно от най-големите, които можете да си доставите облечени. Честно!  „Наблюдавайки ги отстрани двамата изглеждаха като баща и син – видимо доволни един от друг, с някаква химия помежду им, с прямота…“

Само това с химията малко… А, бе, има нещо дупнишко в него, не ли? Бих го махнал, не му е тук мястото.

Интересното е, че Малария не казва дума за така чаканото от целия български народ Четвърто погалване по главата.

Във Фейсбук един вика, че тоя път Борисов погалил папата, но това, според нас, е доста прибързано твърдение. Ще стане някога, но още не му е дошло времето.

Но да довършим Малария Велева. Дето викат казаците, глупостта е като смъртта: умрелият нищо не усеща, но живите страдат. Моля се Богу, ако някога изкукам дотолкова, че да почна да пиша като нея, да бъде така милостив да ме вземе при себе си…

Снимка Христо Комарницки, Прас-Прес

Ей, казвал ли съм ви защо я наричам Малария? Защото ми е неудобно да ѝ кажа оная другата дума. От вас ми е неудобно. Пък и много я мразя. В казармата старшината все така ми викаше: „Филипов, знаеш ли каква си диария…“ Ох, не исках да я казвам…

Да му мислят бъдещите историци. Защото Малария се превръща в нещо като официален хронист на времето. На всички важни събития я канят. Оня ден Радев я води в Москва. И описа и неговата визита по същия незабравим начин. Само фрагмент: „Налага се на Радев да разчупва ледовете, да припомня за приятелството и духовните връзки, да уверява, че България има интерес да работи за ускоряване на диалога и за разбирателство с Русия. Путин приема с разбиране, но лицето му не променя каменното си изражение. В душата му е горчивият спомен. Въпреки това Радев настоява за откровен диалог, който да изчисти негативните наслоения от миналото. Влизат в детайли. И двамата са прями. Не заобикалят болните теми…“

Сред тоновете словестна плява търпеливият читател може да извади и зрънца информация. Може да научи как Радев поискал от Борисов министри за делегацията си, но премиерът му отказал;  как рекъл на Путин, че България иска да се построи “Български поток”; „Росатом” проявявал интерес към АЕЦ „Белене”… Велева твърди (инсинуира?), че визитата на Борисов била по негово желание и отдавна се готвела. Което малко не се връзва с това, че „Бойко Коцев остана изключително смутен от факта, че чува тази информация първо от руснаците, а не от българския премиер…“ Пък и малко по-долу самата Малария казва: „Визитата на Борисов изглежда като спешна.“

Покрай Тетка Цачева се изписа много за Рабфак, но аз ще ви кажа, че не по-малко опасна за родината е и специалност „Българска филология“. Само като кажа Бареков и ще разберете. И особено опасна е задочната форма на тази специалност! Един завършил редовно филология поне няма да напише „разсат“, гаче не се сади, а се сати…

В заключение ще преправя малко Чърчил и ще кажа, че в журналистиката е допустимо понякога да се полза и отровен газ… Иприт.

Айде, довиждане… Разстроих се.

 

* На 20 октомври 1977 г. е прието постановлението на МС за самозадоволяването.

 

To be continued

 

 

Из делниците на един луд (21-25 май)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top