Статии

Из делниците на един луд (22-26 януари)

Понеделник, 22 януари

И тази седмица мина под знака на яростните спорове за Цариградската конвенция. То не бяха баш спорове, по-скоро войни. Лее се кръв и… други секрети. Втора неделя вече…

Аман, бактън и байгън! Хайде, бе, братя, дайте да измислим нещо ново да се мразим. За конвенцията ми омръзна.

Не разбирам защо се влага толкова патос в спора за и против тази конвенция. Може би не разбирам, защото поначало не обичам прекалено силните убеждения и прекалено лесните обяснения. Мисля, че в случая има някакво двойно дъно и совите не са това, което са. Дето викаше Цецерон, „Нали разбирате, че това, което не е, това не е същото. В това всичко, което се случва, тези работи са, които са важни и не са това, което се твърди.“

Има нещо друго, което е по-важно, а конвенцията е само удобно вдигната топка. Някой си измисля духове и после ги преследва.

Всъщност, да не го усуквам. Страхувам се, че тази конвенция е идеален случай за хибридната пропаганда да забие още един клинец в петата на гнилия Запад и да ни посочи правия път към Евразия. И не съм само аз, дето мисля така.

Един поглед към противниците на конвенцията също ни отвежда към подобни изводи. Първи на бойната линия застанаха патриотите и социалистите, които после Русия обичат най-много отечеството си. Фундаменталистът о. Дионисий, за който ще стане дума по-нататък, е лауреат на ордена „Св. преп. Сергий Радонежки” III-та степен, връчен му от  руския патриарх Кирил и т.н.

В православна Русия, за разлика от Гейропа, не се допускат такива лигавщини, като тази конвенция. Там президентът Путин лани подписа промени в закона за домашното насилие, които силно либерализираха режима на домашен побой. По новия закон всеки руснак/рускиня може да пребива партньора си, стига това да не става по-често от веднъж годишно. И да не ѝ/му потроши кокалите. По стария закон наказанието е било 2 г. затвор, по новия може да мине и само с дребна глоба.

Един достоен отговор на либерастките лиготии на Европа!

Не разбирам от какъв зор точно сега трябва да се приеме тая конвенция. И като се приеме, та какво? Мислите ли, че тя ще се отрази на домашното насилие? Да, да… Няма сила, която може да спре оня дегенерат, който вечер се връща пиян като талпа вкъщи, да тормози жена си и децата си. Можело е да му се повлияе някога, когато е бил малък. Можели са да му повлияят семейството, училището, обществото… Но по някаква причина всички те са били заети с нещо друго, по-важно. И вче не може. Защото може да се повлияе на формирането, но трудно се влияе на формираното. И той днес е такъв и такъв ще си остане. Нещо повече, той ще даде незабравим пример и на децата си какви са стереотипните роли на мъжа и жената в семейството. Четох из ония дни, че в Перник се смятало, че ако първият пол не бие втория пол, значи е от третия пол. Не е виц. За Перник специално е истина.

И все пак, смятам, че дори и да не помогне, конвенцията няма да навреди. Все пак ще е някакъв ангажимент на държавата ни срещу това зло домашното насилие. Не, че това ще я трогне, де, тя и сега си го има тоя ангажимент. Колкото до страховете, свързани с джендъра, третия пол, хомосексуалните бракове и нам какви други призраци, точно в тази конвенция ги няма. Иначе, че бродят из Европа, няма спор. И рано или късно ще ни се наложи да вземаме и такива решения. Но още не.

Знаете ли какво ще ви кажа? Според мен тая битка се води от исторически обречени позиции. Всичко в крайна сметка се свежда до запазването на привилегиите на мъжкия пол, но той, оказва се, е обречен на изчезване. Британски генетици изчислили, че след няколко милиона години Y-хромозомата ще изчезне, защото съдържала гени, които не се явяват необходими за живота. А с нея ще изчезне и мъжът такъв, какъвто го познаваме.

В историята на човечеството ще се случи това, което се случва в живота на отделния човек. Той почва като мъж и свършва… А, бе, не свършва точно като мъж. Питайте моите приятели пенсиите. Те живеят, метафорично казано, във времето на третия пол. От една възраст нататък единствената разлика между двата пола е, че мъжете пишкат прави. И тази разлика се поддържа само от инат, като имате предвид, че на доста пенсии и ръцете и краката им треперят. Те питието си разливат, та… Казвал ли съм ви за войната на Фермина Даса и д-р Урбино от „Любов по време на холера” по повод „намокрения ръб на клозетната чиния”? „В навечерието на старостта самите затруднения на тялото подсказаха на доктор Урбино окончателното разрешение: уринираше седнал, при което клозетната чиния оставаше чиста, а той — невинен.”

Искам да кажа, че различията между половете се израстват. Двата пола се събират в един безполов пол, така да се каже.

Масови протести в Румъния срещу управлението на социалдемократите и опитите им да ограничат борбата с корупцията. Миналата година левите ретрогради, извинете за тавтологията, искаха да декриминализират някои форми на корупция, за да спасят от затвора свои корумпирани функционери. Сега се опитват отново да прокарат тези промени, плюс някои нови, като например антикорупционния прокурор да се назначава от министъра на правосъдието, а не от президента. Което ще го направи зависим от правителството и едва ли ще смее да разследва правителствената корупция.

У нас обаче никой не протестира, когато мнозинството в НС реши, че новият антикорупционен орган – Комисия за противодействие на корупцията – ще се избира с обикновено мнозинство и ще се контролира от парламента, т.е. от управляващите. А познайте как ще се бори с голямата корупция, която, естествено, винаги е във властта. Опозицията рядко е в състояние да краде толкова. Всъщност, няма защо да гадаете, просто се сетете за тефтерчето на Филип Златанов. („Н. Зеленогорски – да се удари – става приоритет… Е. Д. ще се удари след около месец и половина (вече не е фактор в ГЕРБ)… Вяра Петрова – м.д. да се удари; Семерджиев е ударен…”

Не искам да съм лош пророк, но Борисов няма да се справи с корупцията за 2-3 г., както се закле пред ЕП. Комисията, разправят, нямало да може да се сформира поне няколко месеца. Тепърва ще се изработва правилник за работата ѝ, ще ѝ се търси сграда…

В комисия ще се влеят клатикурците от няколко доказали пълната си несъстоятелност организации, като БОРКОР,  КОНПИ, КПУКИ, антикорупционната дирекция на ДАНС… И ще се получи една антикорупционна синергия, та ум да ти зайде…

Между другото в тази несъществуваща още комисия вече е постъпил първият сигнал. Гражданското сдружение “Боец” е подало сигнал за депутата от ДПС Делян Пеевски. Иска се проверка на “сделките му и придобити активи за десетки милиони”. В началото на 2016 г. “Боец” сезирал всички компетентни институции по този въпрос, но нищо не последвало.

Вторник, 23 януари

В парламента обсъждат вота на недоверие. Премиерът се направи, че има по-важна работа и изобщо не отиде в събранието. В негово отсъствие Валерката Симеонов се развихрил. Първо обяснил на червените, че вотът на недоверие е “фалшив, жалък и унизителен”… А после подпукал Нинова персонално. Казал ѝ едни работи, които подхождат на изключителен простак. “Това, което извършвате в момента, е поредната свинска опашка, с която унищожавате всичко здраво в БСП. И вместо в една българска Тереза Мей, вие се превръщате в една политическа Анита Мейзер”.

Поради пълната си алогичност това изказване оставя широко поле за въображението. Може да казва и всичко, и нищо. Анита Мейзер, да напомним, е тази, дето удуши мъжа си при сексуална игра със свински опашки. Сега го лежи във Сливенския затвор.

Екземпляри като Симеонов винаги са ме възпирали да приема теорията за интелигентния дизайн и са ме връщали към виждането на Дарвин, че човекът е произлязъл от маймуната. Някои дори още не са произлезли напълно. Не случайно “Политико” писа: „Ако някой може да спъне българското правителство по време на председателството, това е Валери Симеонов.“

Валери стана широко известен по света с кавалерството си, когато лани предлагаше на една баба на границата да ѝ носи чантата

Във Фейса попаднах на една дискусия. Една госпожа (V.A.) разправя: „Не, аз наистина ще се самоубия. Цветанка Ризова не знае каква е разликата между отстраняване на препуциума и отстраняването на клитора.“ Пък една друга госпожа (K.T.) вика: „Не мога да кажа за Цветанка. Може джипът на Валери да друса доста… ако се сещате…“ Тук се намесва и един мъж, адвокат по-точно (Н.Х.) „Ха-ха… сещам се.“

Аз обаче не се сещам. Какъв джип на Симеонов и какво прави Цветанка на него? Подмятат нещо, което явно съм пропуснал. В жълтите клюкарници се писа, че Цветанка се залюбила с известен политик, ама пък чак със Симеонов. Боже, тоя е цър като циганин, кривокрак като прабългарин и хлевоуст като грък. Казват, че любовта била сляпа, ама тя ще излезе и глуха.

И както сме на тази тема, та се чудя дали да ви съобщя, че писателката Ваня Щерева се похвалила, че си направила  естетическа операция на… „котиту“, описана в потресаващи детайли в някои сайтове. За 1500 лв. се сдобила с чисто нова… такова. Всъщност, я си го намерете и си го прочетете, да не объркам нещо. Щото има непозната терминология – mons pubis, perinéum, vaginal introitus, vulval vestibule… Работи, дето не ги знам нито какви са, нито къде са.

„24 часа“: „Борисов слуша Тръмп в Давос“. Обърнете внимание на глагола – слуша. Дори този официоз не си е позволи да твърди нещо повече от това, че ще слуша. Поради това са акцентирали главно на факта, че Борисов е поканен в Давос, което не се било случвало от 13 г. Щото в Давос не се ходи като на честито. За да отиде един премиер там, задължително трябва да е поканен.

За последен път  организаторите на форума поканиха царя през 2005 г. Запомнил съм, защото той, какъвто е скромен, пътува от с влака от Цюрих до Кран Монтана и вместо в луксозен хотел, преспа при приятели. Станишев не го канеха. Неговото име се чу в Давос само веднъж, когато шефът на “Търговска лига” Тихомир Каменов успя да се промъкне на форума, да стигне до комисаря по правосъдието Баро и да му връчи писмо, в което описва как зам.-министърът на здравеопазването Емил Райнов, съветник на премиера (“джипито на Станишев”), го изнудвал да дава по 2.8 млн. евро месечно: “Ще трябва да ни плащате, а ние да се отчитаме нагоре…”

Св. Синод решил единодушно в храмовете и манастирите в диоцеза на БПЦ всекидневно да се отслужва молитва против приемането на Истанбулската конвенция. И прикани пастири и пасоми да се отдадат на горещи молитви и да изпросят Божията помощ да не бъде приета конвенцията, която би довела до „духовна смърт на народа”.

Ей, това като го прочетох и съвсем без връзка се сетих какво казват французите. Казват, че има три пола: мъжки, женски и попски. Знаех даже и кой французин точно го казваше, ама съм забравил. Залагам на Сартър, но може да беше и Камю.

Обаче отец Дионисий отиде много по-далеч. Вика по телевизора, че депутатите, които гласуват “за” ратифицирането на конвенцията, трябва да бъдат отлъчени от църквата.

„Ние, вика дедо поп, живеем в един пост-неолиберален свят и там има една такава либерална, няма да кажа плеяда, а направо сган, която ни блъска към всякакви подобни глупости…”

Дионисий е този, който измисли несвойствената за БПЦ титла архонт, с която се окичи първо Слави Бинев… Точно заради такива попове бай Захари Стоянов беше казал: „Едно време разбойниците висяха на кръста, сега кръстът виси на разбойниците.“

Обаче дедо поп казва нещо, за което никога не бих се сетил: “Тези държави, към които сме присъединени, за да бъдем пазар на западно-европейския свят, за да можем тук да получаваме храни с прекрасни консерванти, така че дори да се налага на гробищните власти да разсъждават върху това не е ли необходимо да се удължи времето, когато трябва втори човек да бъде положен в един и същи гроб. Не можем да се разлагаме, до такава степен стигнаха нещата.”

Демек, ставаме нетленни заради консервантите. На пук на печалбарите от “Гробищни паркове”, които измислиха да слагат в ковчезите живи бактерии, които се справяли за около 13 месеца и, естествено, увеличават многократно оборота.

Това е идиотия, разбира се, но аз точно затова ви я цитирах.

Сряда, 24 януари

Президентът годиняса. И вече се ошоперка, както казват на село. (Казват го за малки прасенца, но понякога и за хора.) Съдя по пиперливата реч, която дръпна. Иво Христов (непрофесорът) доста се е постарал този път. Пипнати са всички невралгични точки. Представям си в Банкя какъв вой е бил.

„България е в критичен момент от своето развитие.. Макроикономическите показатели са добри, но те не могат да скрият, че нивото на чуждестранните инвестиции е крайно ниско. Демографските показатели са катастрофални. НС се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството. Убива се свободната воля на депутатите, доверието в НС е критично ниско… Корупцията и несправедливостта деморализират цялото общество. Под въпрос е едно фундаментално демократично право – свободата на словото…“

Като честен човек нямаме друг вариант, освен да се съгласим с президента, ако и да е червен. Между другото, експресно проучване на “Галъп” показва, че 82% от българите са съгласни с мненията, разпространени от европейски медии, че България е най-бедната и корумпирана страна в ЕС.

Според проучване проведено от Австрийско търговско представителство сред австрийските фирми, които работят у нас, корупцията и престъпността са най-големите пречки за тяхната работа. Та откъдето и да го погледнеш, все сме в лайната, с извинение.

Малария Велева, която ние определено сме подценявал, подхваща работата с Истанбулската конвенция откъде другия край. Някои се опитват да водят спора с разумни аргументи, което е глупаво, защото с разумни аргументи се спори с разумни хора. Вижте тя как емоционално се е обърнала към премиера. С къси ударни изречения, всяко на нов ред, за да е по-внушително:

За първи път Църквата повежда Народа си.

Срещу Властта!

Защо допуснахте това, г-н Борисов?

Защо допуснахте да Ви отнемат Народа?

Вие, който направихте най-много за българските храмове, който дадохте толкова пари за икони, за камбанарии, който винаги сте се уповавал на Началника Горе!

Защо му обърнахте гръб?

Защо обърнахте гръб на Църквата, която винаги е била с Вас?

Защо обърнахте гръб на Патриарха… Кой ще Ви ръси главата със светена вода, г-н Борисов?

Кой ще плиска менчето пред Вас, когато режете поредната си лента?

Църквата? Или джендърите?

Вие, г-н Борисов, избрахте джендърите!“

Като прочел това прочувствено слово, Борисов се просълзил, викнал Бъчварова и ѝ наредил  да предаде където трябва, че ратификацията се отлага. Та да не си приписва Каракачанов заслуги! Велева отложи ратификацията. Сигурен съм, че ако се постарае още малко направо ще я елиминира напълно.

„Иронията е необходим естетически компонент на мисленето.“ (Дали). Дали? В написаното от Малария, което определено може да се отнесе към стила „рустикален наивизъм“, няма грам ирония. Сериозна е като пенсионер кога брои рестото. Което означава, че май нещо не е съвсем наред с мисленето. Ама и аз едно откритие направих…

Четвъртък, 25 януари

Гласуваха вота на недоверие към правителството. Много са зле червените, вечно тичат след времето. Борисов управлява Европа, те му искат оставката в България. Ами нали, ако го свалите тука, той пак ще ви управлява от там, бе, льоловци! Слава Богу, вотът не мина. Беше отхвърлен със 131 гласа на ГЕРБ, ОП и Воля, срещу 103 гласа за вота на ДПС и БСП. Турците пак си въртят задника като калайджии. Преди Нова година агата говореше как не трябва да бутаме правителството, щото няма кой друг да ни управлява, а сега гласува вот на недоверие. Маймунски работи. Явно нещо не им излиза пасиансът.

Цвета Караянчева силно се възпали от упреците на президент Радев към управляващите. Като председател на НС най-много се засегнала от критиките му за парламента: „Прав сте, г-н Радев, че доверието в НС е критично ниско. И този притеснителен факт… в голяма степен се дължи и на грубите и непремерени нападки на държавния глава…“

Доверие/недоверие в българските парламенти според данни на „Галъп“.

Да, точно така. Само дето нападките са от вчера, а доверието в НС отдавна се колебае около стохастичната грешка. През септември 2011 г. “Алфа Рисърч“ измери 5% доверие на българите към парламента им, през септември 2013г. – 11%, през януари 2015 г. – 11%. През 2016 г. проучване на “Галъп” измери 16% доверие в парламента и 72% недоверие! Тогава Радев още го нямаше дори във въображението на Нинова и Решетников…

Петък, 26 януари

Социалистите внесоха 74 подписа с искане за референдум с въпрос: “Подкрепяте ли НС на РБ да ратифицира конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие?”

Прав е Борисов, като казва, че “ако има референдум, той трябва да бъде ясно разписан – “за” или “против” да пребиваме жените и децата в България. Защото всички останали текстове, за които говорят – трети пол, гей бракове, просто не фигурират в тази конвенция. И неслучайно днес Армения, след Сърбия, Албания, Турция – всички са я приели… Дето се вика, и арменският поп я е приел… Надали има по-религиозен човек в управлението на държавата от мене…”

Мисля, че вече съм имал повод да цитирам един мой настолен приятел, който казва, че „само дребните грабители са безбожници, големите са винаги набожни“. Демек, можем да вярваме на Борисов, че е най-религиозният в управлението, доколкото… Така, де, сещате се.

И въпреки, че е толкова набожен, все пак се разминават с патриарха и синода! Освен пък те да не са достатъчно набожни…

Парламентарната комисия за младежта и спорта отхвърли конвенцията с 10 на 9 гласа. Решаващ е бил гласът “против” на депутата от ГЕРБ Георги Марков. А комисията по правни въпроси отложи разглеждането на документа за по-нататък по предложение на БСП. Външната комисия пък я прие. Сагата продължава…

Гледам на картата на airsofia.info какво дишаме. То и с просто око се вижда, де. Днес например дишаме PM 10 осем пъти над нормата и PM 2.5 пет пъти над нормата. И си мисля, че шансът да се отровим, преди да ни изпедерасти тая или някоя друга конвенция, никак не е за подценяване. Общинските лемури симулират дейност, но никой не протестира. Правителството симулира борба с корупцията. Никой не протестира. Изобщо където ровнеш, все чурук! Свинщините, срещу които трябва да се протестира, са навсякъде около нас. Обаче ние сме впрегнали целия си интелектуален (и полуинтелектуален) потенциал в битка за и против конвенцията. Дето се вика, всичко Мара втасала… Да сте чули нещо за борбата с наркотиците, които физически унищожават децата ни? Знаете ли защо не чувате? Знаете.

Ех, народ, народ… Кога ще станеш народ?!

За последен път питам.

To be continued

 

 

Из делниците на един луд (22-26 януари)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top