Статии

Из делниците на един луд (30 юли – 3 август)

Понеделник, 30 юли

Вицепремиерът удавник съм аз…

                                  Нова градска песен

Засечка в операция „Спасяването на редник Цеко“! Тричленка на ВАС отмени промените в Плана за управление на НП „Пирин“, приети на 29.12.2017 г. с процедура по изнудване от страна на Валери Симеонов. („Или приемаме, или правителството пада!“ – Бел. В. Сидеров.)

Според върховните съдии са нарушени Закона за опазване на околната среда, Закона за защитените територии, Закона за биологичното разнообразие, липсва екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда и т.н.

Валери настоява държавата да обжалва решението на ВАС. Попитан от репортер на „Сега“ какво ще направи, ако МС (Борисов) откаже да обжалва, Валери вика: “Ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя.”

Комарницки, 2013 г., прозрения, които граничат с ясновидство

Започвам да го харесвам бачо Валери! Вижте само каква самокритичност! Обикновените хора се задоволяват да си вържат един камък на шията. А той цяла релса. Знаете ли колко тежи една релса? Много! Как тълкувате това, освен като признание, че главата му е толкова куха, че само с един камък няма да потъне?

На въпрос ще се срещат ли с природозащитниците, за да потърсят компромис, Валери вика: “Ние в момента имаме проблем със съдебно решение, а не с природозащитниците.”

„Ние“? Ние с Цеко? Или ние с Бойко? Или ние с Цеко и Бойко?

Критикуват Борисов, че знае само единствено число, ама вижте колко е неясно множественото! И безотговорно! НК не признава ние, там няма колективна отговорност.

Оня ден, на 27 юли, на 61 г. се спомина вестник „Култура“. Издателят спря парите. От септември ще излиза месечно списание “Култура” с нов екип и нов главен редактор. Копринка Червенкова и екипът ѝ ще правят нов вестник, ако намерят финансиране.

Кой крив, кой прав, не е наша работа. Но няма как да подминем нелепото обяснение на Гого Лозанов пред “24 часа”: „Имаме и политически разминавания с издателя. Все пак това е християнска фондация, докато вестникът е доста светски…”

„Доста“? Ама не изцяло…

200 г. след раждането на Джордж Джейкъб Холиоук и 170 г. след раждането на термина „секуларизъм“, Гого Лозанов се оплаква от религиозна цензура!

Еми смешно е, не ли?

Ще си призная честно, че като вестникар често съм завиждал на колегите от „Култура“. Особено в ония години, когато тиражите на вестниците се брояха в десетки хиляди.  Те постигнаха невъзможното – да познават почти всичките си читатели поименно. Това беше и си остава огромен успех. Може би само „Дневник“ се доближи до него преди да спре хартиеното си издание.

Между другото тоя пич, Холиоук, са го разкарвали из града окован като кметицата на „Младост“. Защото се изказал богохулно по време на една лекция: „Не вярвам, че такова нещо като Бог съществува… бих оставил всемогъщия Бог на половин заплата“.  И бил арестуван и разкарван с пранги из целия град за назидание.

От земеделското министерство съобщават за нови мерки срещу чумата по прасета. Северната ни граница ще бъде напръскана с вълча урина. Но това ще е само допълнителна мярка. Основната си остава оградата. Пораженов обясни, че тя ще бъде подсилена със спираловидна режеща тел тип „Бруно“ по препоръка, която министрите направили на последното заседание на МС. Доколкото разбрах, предложил го е министърът на културата Боил Банов. Но може и да не съм разбрал.

Народната милиция също се включи в мероприятието по препикаването на границата… Сн. Росен Стефанов

Обърнете внимание, че ние приемаме на сериозно вълчата урина, а не като некои да се подпич…, пардон, подиграваме. Проблемът с нея е, че трудно се добива, а иначе е много ефективна.

Вторник, 31 юли

Днес в Царево се открива „Световен симпозиум по мановия мед – 10 години по-късно”. Ключовият дискусионен панел “Опрашване, опрашители и екосистемни услуги” ще бъде открит от комисаря по цифровите технологии Мария Габриел. Не казвам нищо, да не си помислите нещо! Просто ви информирам.

Когато през юни изправиха кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова пред съда и ги държаха през цялото заседание със закопчани с белезници на гърба ръце, като примерно серийни убийци, написахме, че на мястото на съдийката щяхме да разпоредим да им се сложи и по една маска като на Ханибал Лектър. Щото може и да хапят…

И сега като гледаме как я разкарват Иванчева из града с белезници и пранги на краката, нямаме какво да добавим – „Престъпник! Абсолютен престъпник!“ Помните ли? Лошото е, че прокурорските свинщини ги плащаме после ние. По закона за отговорността на държавата. А трябва те лично да отговарят за свинщините си! Ето вчера чета, че Димана Ранкова, е осъдила прокуратурата да ѝ плати 48 000 лв. обезщетение заради водено срещу нея разследване, отделно лихвите за няколко години и 6400 лв. за адвокат.

По повод тази срамна демонстрация на силата на държавата срещу слабостта на една жена, Арман Бабикян написа: „Пазете прангите на Иванчева, господа!… Прангите ще трябват… Прангите носят мъст, а не справедливост. Ето това е страшно!“

Да, де, ама прост човек трудно се плаши…

На 30 септември сред българската диаспора в района на Вардар ще се проведе референдум. Ще се опитам да ви кажа и за какво ще е този референдум, макар че никак не е лесно да се разбере. Защото, и това го казвам като дипломиран социолог, за пръв път виждам така формулиран въпрос в допитване: „Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Р Македония и Р Гърция”. Македонска социология. Ако искате да знаете, дори и по това можете да познаете, че са българи. И като такива винаги гледат и онова до края, и душата в рая. Хем в НАТО и ЕС, хем без смяна на името! Та очаквам изненади.

Сряда, 1 август

Те го дойде и август. Синоптиците казват, че ще имаме хубаво време временно. И после пак дъжд. Егати сбъркания сезон! Направо джендър! Щото природната му роля е да е топло и сухо, а той го играе мокър и хладен… Както каза госпожа Кателина, за такова лято не си струва да отслабваш. Представяте ли си да сте почнали от Нова година да се самоинквизирате, вече да сте влезли в любимите си бански и да не изглеждате в тях надиплена като кървавица, успели сте да закопчаете тесните дънки, онази любима малка черна рокля, макар и леко опъната по телото, все пак вече ви стои добре… И всичко това да се провали защото вали! И вместо да си печеш задника на плажа, да кесиш цял ден по капанчетата на бира и цаца. Дето същото можеш да го правиш и в центъра на София. И, за разлика морската цаца, столичната цаца е прясна. Който не вярва, ще го заведа в една кръчма в Бойкоборисовата градина да види. Само че може след един и половина, по-рано не може. Защото готвачът ходи на курсове за готвачи, които свършват в един.

Между другото бъдете малко по-деликатни със снимките от морето. Не че ще ви плаша, но днес разприятелих двама, пуснали снимки от Малага, и трима от Коста дел Сол. Само на основание хубаво време ги ликвидирах!

Както и да е. Отплеснах се…

Д-р Николай Михайлов вика: „Корнелия Нинова е храбра и последователна в опозиция, но друго е да упражняваш власт, тя традиционно трудно се упражнява от БСП…“

Докторе, иди на доктор! Или си много зле с очите, или с ушите. Не ми се иска да си мисля по-сериозни работи, макар че има основание. Храбра Конелия?! Всички видяхме как скочи за промените в Закона за горивата! Как с гола гръд поведе майките на децата с увреждания! Всички видяхме как благодарение на нейната смелост и пожертвователност бяха спрени промените в Закона за приватизацията. Видяхме…

Видяхме грънци!

Смелата Корнелия кани Борисов навън, за да се разберат като мъже

Видяхме и разбрахме, че, ако в българският парламент, в българската политика изобщо няма жива опозиция, причината е главно в БСП и храбростта на нейния лидер. Ама то как да си смел с такова минало…

Данните на БНБ за състоянието на банковата система за първите шест месеца показват, че печалбата им е 801 млн. лева, което е със 140 млн. лв. повече от първото полугодие на миналата година. Тази печалба е формирана основно (517.8 млн. лв.) от високите такси и комисиони, които трезорите събират от граждани и фирми. Тихомълком са се увеличили таксите за обслужване на сметка, за теглене от гише, теглене от банкомат, за преводи и каквато друга банкова услуга се сетите. И се получава абсурдната ситуация, че колкото повече падат лихвите, толкова повече се увеличават печалбите на банките.

Как се не налапаха, бе?! И политиците им помагат. Нали помните как ограничиха кешовите плащания?! За да пълнят гушите на банкерите.

Пак ще кажа. Не сме от кръвожадните, но ако някога стане някоя патаклама, бунт некой, въстание, викам веднага, след като приключим с политиците,  да почнем банкерите! Хубаво е отрано да имаме ясен план, не ли?

Проф. Кръстьо Петков, бог да го прости, каза полани: „В България за 25 г. криминален преход в гилдията на банкерите навлезе всякаква измет. Те са способни да приложат без задръжки целия арсенал на гангстерските банди – измами, изнудване, рекет, заплахи, убийства дори. Така че словосъчетанието „банкстери” идеално пасва на българската действителност…”

Направо заспива!

Четвъртък, 2 август

Ало, пенсиите, имам научно съобщение за вас, но не знам откъде да го започна. Защото е малко… А, бе, деликатно е. Сигурно ще е най-добре да карам направо, пък вие ще прощавате… „Подмладяват вагини в „Майчин дом“, пише „Монитор“, флагманът на медийния империалист Пеевски. За пръв път в държавно лечебно заведение ще се извършва манипулацията подмладяване на вагина.

Истината е, че зам.-министърът на здравето открил нова генетична лаборатория в АГ-то. В нея, подразбрах го между другото, ще се извършват и важни за здравето изследвания, като спектрален скрининг за рак на шийката на матката, за рак на гърдата, фетална морфология и т.н. и т.н. Обаче на колегите им се сторило най-интересно подмладяването на вагината и на това акцентирали.

Май трябва да престана да наричам работещите в „Монитор“ колеги. Някои от тях отдавна са минали на обратната страна на журналистиката и е самоунижение да ги наричаме колеги. Оня ден германският вестник „Виртшафтсбалт“ публикувал статия за Пеефски, илюстрирана с карикатура на Христо Комарницки. И Христо автоматично станал герой на „разследване“, заедно със „затихващия“ „пасквилен“ вестник Прас-Прес“.

Това са медиите на Пеевски. Ако трябва да персонифицираме вината за краха на българския печат, няма да сбъркаме, ако турим и Пеефски наред с Тошко Тошев, Петьо Блъсков, Юлий Москов, Славка Базукова. Може би него, с оглед мащаба на делото му, крачка пред другите.

Но  все пак, Пеефски е метафората на злото. Той не пише собственоръчно гадостите. Само посочва с дебелото си пръстче жертвата и помиярите свършват мръсната работа, те измислят и написват гадостите за колегите си. Та в този смисъл да кажем едно голямо браво на Любомира Будакова, гл. редактор на “Монитор”, на Васил Захариев, агент Викторов от ДС, главен на “Телеграф”, едно голямо браво и на другите помияри, които, скрити зад широкия, пардон, дебелия, гръб на Пеефски, безнаказано мърсуват. Анонимно, подло калят всеки, който си е позволил да не хареса „нашия издател“. И затова призовавам вече да спрем да премълчаваме имената на ибрикчиите на Пеефски. Като начало Будакова и Захариев, а после и другите. Стига вече сме ги оправдавали с това, че си вадят хляба. Имаха цяло десетилетие да измислят по-почтен начин да си го вадят.

Ако си мислите, че случайно преходих от вагината към „вагиналната“ журналистика, бъркате. През 2010 г. Карбовски и пица-поетът Тома Марков (къде се загуби този човек?!) представиха обща стихосбирка в Hill clinic, където, ако не се лъжа, за пръв път у нас започнаха да предлагат услугата „освежаване на вагината“. С този пърформанс (имаше и мацка по вагина!) поетите искаха да кажат, че има технология за освежаване на вагината, но няма технология за освежаване на литературата. Та и аз реших да ги изплагиатствам. Вагината може да се освежи, в журналистиката все същите стари… вагини.

Между другото, покрай проявата на Карбовски подразбрах, че освежаването струвало 8000 лв., а за 2000 лв. уголемявали G-точката. За освежаването, не мога да взема отношение. Което не съм го видял с очите си, не съм. Но уголемяването на G-точката е пълна шарлатания. Учените още спорят има ли я изобщо, практиците още я търсят, а тарикатите събират пари за уголемяването ѝ. Ама той тоя свят се крепи на балъците, не е тайна.

Не знам какъв съвет да ви дам. Дали си струва да инвестирате в нова вагина на старата госпожа. Съществуват мнения, ние в никакъв случай не го споделяме, че рециклираното си е рециклирано. Но това са работи, които надминават личния ни опит и образованост. Всеки сам трябва да си реши. Като си си свикнал с една вагина, защо трябва да я сменяш? И тук исках да ви цитирам думите на моя приятел Селин, че във вагината има открития за всяка възраст, но направих справка и се оказа, че досега съм ви го казвал седем пъти. Което значи, че и най-простите сред вас вече са то запомнили, не ли?

Малий, какво кабрио „Алфа Ромео“ за 8000 лв. гледах оня ден… Червено, очите ми останаха…

Както и да е.

Докато обмисляте инвестицията, братя и сестри, да ви напомня безсмъртните думи на Наталия Кобилкина, които трябва да си напишете на тавана. Защо на тавана? Ами помислете малко, няма всичко да ви дъвча! „Мили жени, няма за кога да се пазите! Лицето остарява, вагината остарява… Няма време! Има ли мъж, бягай да правиш секс…“

Има ли мъж… Сякаш са под път и над път?!

Уважаеми мъже! Един Бат Ванчо на село навремето викаше: Ядеш не ядеш, на зъбите времето минава. Казах ви го малко иносказателно, защото си изчерпах лимита от ненормативна лексика за днес. Той не казваше зъби…

Петък, 3 август

Природозащитниците от “За да остане природа в България” призоваха Борисов да не обжалва решението на ВАС за НП „Пирин“.  Природозащитници, а такива безсърдечни. Ами нали Валери ще си върже една релса на врата и ще скочи в морето, бе? Това ли искате, да се удави?!

В обръщение на синода на БПЦ, който ние отказваме да наричаме свети, четем: „Благодарение на великия Божи промисъл чрез мъдростта и съвестта на мнозинството конституционни съдии, беше взето справедливо и конституционносъобразно (дедо поп в ролята на КС!)  решение за отхвърляне на добилата популярност т.нар. Истанбулска конвенция…“

По-нататък синодалните старци призовават свещениците от всички църкви и манастири от диоцеза на БПЦ да отправят усърдна молитва против приемането на конвенцията от НС.

Всичко дедо поп втаса, само гъз…, пардон, брадата си не среса. Наскоро прочетох някъде едни думи на Свети Йоан Златоуст, които затвърдиха убеждението ми, че светите хора не са в църквата, камо ли в синода: “Ако си дошъл в Църквата да търсиш святи хора, направил си грешка. В Църквата трябва да търсиш само Бога.”

А ако ме питате мен, ще ви кажа, че, ако търсите бога, трябва да го търсите в себе си, не в църквата. Така казва една древна притча. Че бог се скрил вътре в човека, защото знаел, че човекът никога няма да се сети да го търси там.

Стига сериозни работи! Знаете ли какъв ден е днес? Не? Колко сте задръстени… Днес е IBD – International Beer Day! Ден на бирата. Наизуст знаем датите на този празник до 2060 г. По-нататък предполагаме, че няма да ни интересува. Ако ни прелеят, прелеят… Лани денят на бирата беше на 4 август, тази година е на 3, догодина ще е на 2, през 2020 г. ще е на 7 август и т.н. По-лесно ще е да запомните, че е винаги в първият петък на август. Празникът е основан през 2007 г. в Санта Круз, Калифорния. Но за разлика от простотиите  с тиквите, няма никаква причина да не празнуваме и ние този ден с братския американски народ.

Айде да свършвам, че какво ме чака, не ми се мисли… Госпожата има рожден ден, та съм поканен на барбекю. Поканен в смисъл да го пека, де… Лошото е, че тя ще шофира и няма да може да пие. Та аз ще трябва да поема и нейния дял, освен моя, който по начало е троен.

Както ви казах миналия път, булката също е зодия „Лъв“. Обаче то при нея е без значение. Веднъж се заговорихме нещо с един познат. И от дума на дума почнахме да си споделяме като мъж на мъж. Първо за тъщите, после и за булките… И той ме пита по едно време: А, бе, жена ти каква зодия е? Аз обаче не го разбрах. Не, бе, викам, тя е македонка, от Гоцето. А, така ли… И повече не попита за зодията. Та искам да кажа, че е важно кога си се родил, но по-важно е къде. Да не си помислите, че се оплаквам! Не, хваля се! С месторождението на булката се хваля. Защото с месторождение в пазарджишките села досега не съм чул някой да се похвали…

 

To be continued

 

 

Из делниците на един луд (30 юли – 3 август)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top