Нови Книги

ИК „Прозорец“, Петербургски дневници, Зинаида Гипиус

Наричана „Руската пития“ и „Мадоната на декаданса“, оригинална и скандализираща, Зинаида Гипиус оказва влияние върху целия литературен и духовен живот в Санкт Петербург в началото на миналия век. Тя е известна най-вече с уникалните си „Петербургски дневници“, които води от Първата световна война до края на 1919 г., когато заедно със своя съпруг Димитрий Мережковски напускат Съветска Русия и се установяват в Париж.

Гипиус смята за безвъзвратно изгубени ситно изписаните тетрадки. Но по щастливо стечение на обстоятелствата през 1927 г. те се завръщат при нея от Съветска Русия. Две години по-късно са издадени в Белград, а след това и в Ню Йорк, откъдето започва тяхното дълго пътуване по света.

„Черната тетрадка“, която е част от „Петербургски дневници“, е един от най-ужасните исторически документи на ХХ век. Тя представлява автентична история на болшевишкия преврат в Русия, от който се навършват 100 години.

 

 

ИК „Прозорец“, Петербургски дневници, Зинаида Гипиус

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
„Редута.бг” се обслужва от счетоводна къща „Лавейа” бул. Княз Дондуков”, № 49 Tel: +359 2 988 84 04 Mobile: +359 888 60 72 70 Mail: sk.laveia@gmail.com
To Top