Коментари

Кой блокира известни имена във „Фейсбук“

Хора с несъществуващи имена водят война в несъществуващо пространство, а изходът на битката зависи от робот. Това се случва във „Фейсбук“ напоследък. Няма ден, в който някой да не изпищи, че му е отказан достъп до профила. Дотук – нищо странно. Социалната мрежа коректно запознава потребителя си още в началото, че, ако той върши недопустими неща, срещу него ще бъдат взети мерки. Така и трябва да бъде. Странното започва с това, че блокираните личности са все добре известни имена. Да спомена само трима от наказаните с блокиране в последната седмица – Иван Бакалов, Христо Комарницки, Капка Тодорова. Те не са от онези посетители във „Фейсбук“, които публикуват котенца, не са като дистрибуторите на вселенски мъдрости на фона на изгреви и залези, най-важното – не са непознати. Това са хора с позиции, лидери на мнение, инфлуенсъри, да употребим тази хубава родопска дума. Те се произнасят по важни въпроси, заявяват позициите си ясно и имат доверието на огромна публика.

Какъв кусур може да намери „Фейсбук“ на тези възпитани в общуването си хора, ще се учудите. Още повече ще се учудите, когато прочетете поста, заради който е блокиран карикатуриста Христо Комарницки. Той гласи: „Драги фейсбук приятели, мисля си, че трябва да бъда откровен с вас. От известно време насам все по-често попадам на текстове, описващи ужасни апокалиптични картини как прогнилата коварна Европа иска да ни съсипе и унищожи, да превърне децата ни в роби, гейове и содомити посредством ГМО и облъчване с последните достижения на науката, изкуството и шоубизнеса си. Няма да зачерквам хората, които публикуват и споделят тези откровени дивотии, защото ме забавляват и информират за състоянието на една голяма част от населението. Но държа да знаете, че за мен подобни текстове са своебразен израз на агресивното невежество, което ни залива.“

Как сте с учудването? Видяхте ли нещо, което е неприлично, сеещо расова омраза или етническа непримиримост, подстрекаващо, обидно? И аз не видях. Комарницки е написал това преди много време. Подобни са постовете и на останалите наказани (невинни и отдалечени назад във времето), заради които са били блокирани по информация на самия „Фейсбук“. Предположението на хора, които разбират малко повече от мен от софтуер и технологии, е, че профилът се преглежда автоматично и реагира на определени кодови думи. Ако, например, споменатите в поста на Комарницки  „гейове и содомити“ са потенциално обидни думи, автоматичната програма не може да прецени дали те са употребени като обида или в точно обратния смисъл, какъвто е тук случаят. Преценка няма, има думи-бутони, които отвеждат до блокиране.

Остава най-важният въпрос – защо изобщо се налага нечий профил да бъде проверяван? Причината е, че някой го е докладвал. Сигнализирал е. Сезирал е робота за опасно, недопустимо, неприемливо присъствие. С какво Комарницки е неприемлив, опасен – с този пост? Не, разбира се. Опасен е с карикатурите си, с позициите си, с яснотата си. Затова е докладван. Тогава се появява роботът и цензурира уж най-свободното и демократично пространство, каквото е „Фейсбук“. Парадокс на трудния баланс между свобода и сигурност. Напоследък троловете добре и ентусиазирано употребяват този парадокс. Тези малки и ниско платени от наемници на тролове човечета, които най-после намериха цаката да затварят макар и временно устата на хора, които не искат да са нито дребни, нито наемници.

Кой блокира известни имена във „Фейсбук“

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top