Коментари

Кой е смешният?

Хахаха, Валери Симеонов, хихихи влиза с полицаи в дискотеки в Слънчака, хехехе, и си мери силите с – хохохо – диджеи. Смешно е наистина, но нямам никакво намерение да се смея. От смеха не прокопсахме – на когото не сме се смели, само той не ни е управлявал. Смеем се, смеем се, а на вълната на нашия смях те се издигат и засядат във властта. И се превърнахме в малка весела държава – колкото повече ние се смеем, толкова повече горе ни дават още и още поводи за смях. Ами хайде като сме толкова по-умни от тези, на които се смеем, да измислим някакъв полезен ход. Защото засега полезен ход не се вижда – всичко си върви все така безполезно за нас и полезно за тях, както си е вървяло от години.

В каубойските акции на Валери Симеонов има поне две неща, които не са никак смешни.

Първо: Вицепремиерът се разработи. И като тръгна сам да установява тишина и да приведе „Слънчев бряг“ в по-приемлив за слуха и зрението вид, може би ще се сети, че има куп институции, които са създадени точно с тази цел. И че в тях работят много чиновници, които получават заплата за същата работа, която сега вицепремиерът е тръгнал да върши самостоятелно. Тогава не само че за нас ще има полезен ход, ами даже два. И да накара тези институции да работят, и да съкрати бройката на чиновниците в тях заради това, че не работят – все полза. В първия случай ще имаме резултат, във втория ще спрем да храним със заплати и подкупи толкова хрантутници. Има и трети, най-добрият възможен вариант –  по-малко чиновници ще започват да вършат по-добра работа. Само че, за да стане това, трябва не да се смеем, а да каже: Браво, Валери, браво, Симеонов, работи за тишината, докато се сетиш, че има хора, които получават заплати от правителството, за да работят точно това и ги накараш да работят.

Второ: Сега е моментът да се каже на Валери Симеонов, че тишината в градовете е по-важна от тишината в морските курорти. Когато човек отива в „Слънчев бряг“, той е наясно какво да очаква. Но когато живее в град, в който ромските сватби почват в четвъртък вечер и продължават до полунощ в неделя, шумът стърже по мозъците цяла година, не само през седмицата, в която е отишъл на море. Де да бяха само сватбите. Във всеки град има поне по една дискотека/кръчма, която конкурира по децибели „Слънчев бряг“.

Можем да хихикаме и хохокаме по повод на акцията на Валери Симеонов край морето, а можем и делово да упражним граждански натиск да я пренесе и в градовете ни. Кое от двете неща ви се вижда по-полезно – да се повеселим за сметка на вицепремиера или да го впрегнем в работа?

Разбира се, че второто е по-полезно, макар първото да е по-приятно. В единия случай можеш да покажеш колко си хитроумен като напишеш няколко смешки на тема „такса празен стол“ и „диджей Станчо“, да се полюбуваш на себе си и да се радваш колко другите ти се любуват. В другия случай няма никаква забава – налага се да водиш скучна и прозаична битка за прилична тишина в квартала. Затова ние избираме по-приятното, по-лекото, по-забавното – да се подиграваме, да се смеем, да остроумничим. След което се чудим как да заспим на непоносимия шум, който е навсякъде около нас.

Е, в такъв случай кой е смешният?

Кой е смешният?

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
„Редута.бг” се обслужва от счетоводна къща „Лавейа” бул. Княз Дондуков”, № 49 Tel: +359 2 988 84 04 Mobile: +359 888 60 72 70 Mail: sk.laveia@gmail.com
To Top