Коментари

Момчил Недев: Мента-донова програма

Мнозина и с право се възмутиха от идеята на госпожата да вдига акциза на нагреваемите тютюневи изделия (НТИ).

Изчетох доста публикации, без да претендирам, че съм попаднал на всички. Никъде не срещнах обаче гледната точка на заинтересованите потребители.

В Предварителната оценка на въздействието към проектозакона на Мента има раздел II, озаглавен Заинтересовани групи. Знаете ли какво пише там? Цитирам:

„Вносителите и производителите на тютюневи изделия, както и лицата, които въвеждат на територията на страната акцизни стоки, попадащи в обхвата на определението за НТИ”.

Потребителите липсват!

Колцина и какви хора са те?

За да е ощетен фиска с 15 млн. лв. от януари до май включително, то значи за този период са били продадени около 5.8 млн. кутии (делим 15 млн. на разликата в акциза спрямо обикновените цигари, която разлика е 2.60 лв.).

Сиреч средно дневната продажба на НТИ възлиза на близо 40 хиляди.

Отчитайки грамадната разлика в потреблението при старта на НТИ в началото, спрямо видимото му нарастване към средата на годината, както и ред други условности (бавното и неравномерно разпространение, скромната реклама, нуждата от първоначално вложение на 90 лв. за устройството и др.), числото 40 хиляди кутии на ден може само приблизително да ни ориентира, че такъв е броят на потребителите.

Между другото какво пречеше инициаторите на законовата промяна да попитат PMI колко са клиентите им?!

По статистически данни за 2017 г. пушачите в България са най-много в ЕС.

Това да се откажат за няколко месеца 40 хиляди от тях не си е мечтал никой по десетилетната заинтересована верига родители-учители-лекари-здравни министри и пр.

Тенденцията е видима, а посоката – положителна.

На този фон ментадоновата терапия изглежда абсурдно!

Няколкото десетки хиляди (плюс присъединяващите се към тях), възприели алтернативен начин на пушене сме едни окаяни хора, страдащи от своя порок и търсещи лечение.

Потребявам НТИ от 5 месеца и постоянно общувам с други като мен. Причина съм неколцина да направят крачката, в резултат на която колежка заяви: „Вчера запалих една обикновена цигара и разбрах какви ла..а съм пушила 30 години”.

След известен период, който за различните индивиди не е еднакъв, се забелязват няколко безспорни добрини от употребата на НТИ:

  • изчезва сутрешното къртене (на храчки);
  • почти или изцяло отсъства т. н. „тютюнджийска кашлица”, по която ни разпознават през два етажа;
  • гърдите не свирят на лягане и ставане, намалява хъркането;
  • косата и дрехите не миришат на фасове;
  • човек може да си върши работата или да се забавлява, без да се налага да ги прекъсва, за да излиза да запали;
  • белите дробове започват да дишат осезаемо по-пълноценно;
  • увеличава се способността за физически усилия.

Ефектът е очевиден както за самите модифицирани пушачи, така и за техните близки – доскоро пасивни пушачи.

 

В мотивите към проектозакона пише, че нямало единна позиция на компетентните държавни, международни и интерпланетарни институции?

Ами огледайте се бе госпожо законотворец, ослушайте се, питайте живите хора, проявете човешка сензитивност!

Да вдигате зорлем цената на нещо, което видимо е по-добро за здравето на онези 28% от Вашите сънародници, които имат нещастието да са зависими от цигарения дим?

А сещате ли се, че ако им дадете шанс отчасти да се отърсят от порока си, да повишат качеството и удължат своите животи – това е неизмеримо по-ценно от жалките 30 млн., с които оправдавате законодателната си инициатива. 30 млн. е под една хилядна от годишния бюджет на Държавата+НОИ+НЗОК.

Ама компанията PMI много печелела? Въх! Две неща: първо много е похарчила за разработка, внедряване и производство и второ – тя самата губи от намаляване продажбите на своите конвенционални цигари.

Как да Ви вярваме госпожо, ако речете утре, че държавата ще дава преференции и облекчения за собствениците на електромобили (както правят впрочем из Европата), но в момента, в който идентифицирате бум в регистрациите на такива МПС-та вдигнете данъците и махнете преференциите?

Що не вдигнете акциза и на пропан-бутана, за да го изравните по цена с дизела и бензина? Притеснявате се от таксиджиите навярно. Понеже те са организирани и умеят да дигат гюрултия, та даже да клатят правителства.

В този ред на мисли – въведете самооблагане за жителите на областите, през които се каните да прокарвате скоростни пътища и магистрали. Навремето така Живков „построи” Царевец в Търново.

Да, може и ергенския данък да върнете – белким живне малко демографската политика…

Помислихте ли да направите проучване – колко и какви хора са минали на НТИ и как им се отразява това? Възложихте ли медицински експертизи и анализи, питахте ли научни специалисти, здравни инспектори…

През десетилетията сме се наслушали на здравни беседи, нагледали на агитационни филми, изчели лоши статистики и какво ли не за вредата от тютюнопушенето. Няма ефект. Социалистическата народна република се опита с хапчета „Табекс” и билкови папироси „Антитаб” да ограничи пушенето и да помогне на желаещите да се откажат. Безуспешно за жалост. То не бяха лепенки, пластири, иглотерапии, психотерапии…

И сега, когато е технологично възможно чувствителна част от пушачите да преминат към по-малко вредна алтернатива, държавата вместо да ги поощри – ги разколебава и отблъсква. Иска да ги върне към пушенето.

Извинете, но ми хрумва най-дългата дума в българския речник: непротивоконституционствувателствувайте!

Чл. 52 (2) от Конституцията повелява, че „здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет”.

Не обратното!

Ако бяхте истински държавници, помнещи депутатската си клетва „…и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа”, щяхте не да го вдигате акциза, а да го елиминирате по отношение на НТИ!

Можете да купите патента от PMI и да започнете масово разпространение на НТИ по цени, близки до себестойност.

Да възложите на МЗ да регистрира и мониторира процеса на преминаване от конвенционално към бездимно пушене.

Да водите през годините напред статистически анализ с колко спадат терапията и хоспитализациите на болни с белодробни, сърдечносъдови и ракови диагнози.

Не случайно в заглавието правя аналогия с метадоновата терапия, позната от години и у нас. Значи може да се заделя финансов ресурс за лечение на тежко зависими от опиоиди наркомании без особени практически резултати, но да се направи опит за помощ на онези 1.9 млн. сънародници, страдащи от най-широко разпространената зависимост – не.

И знаете ли? Всеки я наясно с лицемерието, бих казал – шизофренията от една страна държавата да се „бори”, да забранява тютюнопушенето, а от друга – доволно да пълни фиска с акциз от цигари. Дали им хрумва на лобистки ориентираните ви подстрекатели, че като вдигнете ставката за НТИ една значителна част от хората просто ще спрат да пушат и така нито бюджета, нито любимите ви производители ще видите обратно лев?

Не ви е вярно бюджетирането. Не.

Да добавиш 1 лв. на 1000 лв. е толкова смешна обосновка, колкото беше връзването на кафе-автоматите с фиска.

Но да сметнеш, че помагайки на 100, 200 или дай-боже повече стотин хиляди българи да откажат цигарите ще има грамаден ефект както върху общественото здраве, така и върху бюджетите на МЗ и НЗОК – ето това е истинско предизвикателство за един бюджетар!

И още: не по инерция да чакаш и да се оглеждаш какво правят другите, за да се нагодиш към тях, а да направиш една смела и първа по рода си крачка в посока неизвестното, която след време да ти даде основание гордо пред Европа и света да заявиш: „Аз прогледнах, следвайте примера ми!”.

 

 

 

Момчил Недев: Мента-донова програма

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top