Коментари

Реформа тип „празна глава – празен лист“

Кой трябва да носи отговорност за утвърждаването и толерирането на порочни практики в системата на висшето образование? В нормална страна отговорът би бил: образователното министерство, ръководствата на висшите учебни заведения и преподавателите. Не така обаче стоят нещата в България. Тук виновни за безумиците във висшето образование са студентите, които имат куража да сигнализират за нарушения, както и журналистите, дръзнали да правят репортажи по темата.

Това е основният извод от скандала, в който главно действащо лице е Университетът за национално и световно стопанство (УНСС). Всичко започва на 9 юни с публикация във Facebook, в която студентът Кезим Медев описва как се провежда изпит по геоикономика и регионално развитие под ръководството на проф. Соня Докова. Няколко дни по-късно казусът вече е в центъра на медийното и общественото внимание. Причината: десетки студенти предават празни листа и получават тройки или четворки, а Медев, който е опитал да работи по темата, получава двойка, защото разтягал локуми. След извършена проверка от УНСС установяват нарушения по отношение на времетраенето и провеждането на изпита, но решават, че той няма да бъде анулиран поради липса на жалби от студенти. Споделят също, че не могат да накажат Докова, тъй като тя вече е напуснала университета.

Тази зле забъркана и безвкусна торта се украсява с няколко черешки. Първата:  ръководството на УНСС отчита нарушение от страна на Медев – той трябвало първо да се обърне към съответните органи на университета, а не веднага да оповестява случилото се в социалните мрежи. Санкцията: предупреждение за отстраняване. В отговор на въпроса на журналист дали предупреждението за изгонване на Медев е заради уронване на престижа на УНСС, проф. Стати Статев, ректор на университета, отсича „Абсолютно“, като подчертава категоричността на отговора си с  агентурна физиономия, характерна за хора със солидна власт, от висотата на която държат в ръцете си съдбата на по-низшестоящите.

Втората: според ръководството на УНСС основният проблем не са нередностите в провеждането на изпита, а това, че те са станали обществено достояние, благодарение на репортера на Нова телевизия Глория Николова, която отразява казуса, докато все още е студент в УНСС. Пред камерите представител на университета пита Николова дали се чувства комфортно на фона на случващото се с университета, в който тя самата следва и дори я обвинява, че някак много лично приемала целия въпрос. Проф. Докова, която досега е неоткриваема, пък е изпратила писмо до Нова телевизия, в който описва репортажите по темата като „отрицателна кампания срещу УНСС“.

Третата: докато мнозина преглъщат поредната образователна гавра с отвращение, се появяват студенти, които подкрепят ръководството на университета и повтарят тезата, че проблемът не е в изпитните маймунджалъци, а в изнасянето на информация за тях.

Колкото и да са отвратителни, разкритите нередности изобщо не са изненадващи. Близо три десетилетия след началото на т.н. преход целенасоченият поход на родните управляващи срещу образованието дава своите плодове. Да се употребят думите „университет“ и „престиж“ в едно изречение, е толкова нелепо, колкото съвместяването на  „съдебна система“ и „независимост“ или „администрация“ и „ефективност“. Висшето образование в България отдавна не е поле за обмен на знания, развитие на науката и възпитаване в определени ценности, а пазар, на който изпити се вземат с връзки и подкупи във финансови, материални или телесни измерения. Никак не бих се учудил, ако комисията, разследваща изпитните нарушения, хвърли по-задълбочен поглед на предадените листа и установи, че някои от получилите тройки и четворки са допуснали правописни грешки в имената си.

 

 

Реформа тип „празна глава – празен лист“

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
„Редута.бг” се обслужва от счетоводна къща „Лавейа” бул. Княз Дондуков”, № 49 Tel: +359 2 988 84 04 Mobile: +359 888 60 72 70 Mail: sk.laveia@gmail.com
To Top