Коментари

Рюте, Курци и Бойко

Колегата Огнян Минчев написа във ФБ: „Досегашният външен министър и бъдещ канцлер на Австрия Себастиян Курц пътува в икономическа класа от Виена за Брюксел. Колкото по-богата и демократична е една страна – толкова по-семпъл и обикновен е начинът на живот и работа на нейните избрани представители. И обратно…“

От снимката на Курци в самолета се вижда, че наистина седи в икономична класа. Единствената екстра, която е получил, е, че са го турили до прозореца, та да може да гледа какво става навън.

Миналата седмица в мрежата се появи снимка на холандския премиер Марк Рюте, който отива с колело на аудиенция при крал Вилем-Александър Клаус Георг Фердинанд Нидерландски. Чинно си паркира колелото пред двореца. Явно не го е страх, че ще му го откраднат. А би трябвало. Идея си няма в България колко холандски колела се търкалят. Но за друго е думата. За това, че не се срамува (и страхува!) да ходи с велосипед на срещи на всякакво равнище, на които неговите колегии ходят с бронирани коли с тежки кортежи. И да се показва инкогнито, сам-самин и без охрана на най-различни места. Да посвири  Шуберт на сънародниците си на Централната гара в Хага, или да се разходи из задните улички на градовете, които посещава.

А нашият го вардят като Панагюрското съкровище. От какво го вардят? И най-вече за какво? Гаче нямаме цял един народ прости като него…

Ние, разбира се, не бихме приканили Борисов да се качи на велосипед. Не че няма велосипеди с усилена рамка и капли, които могат да издържат дори и него, а просто защото… А, бе, не е за него тая работа. Пък и ние няма да понесем такава гледка. Борисов на колело, а Цветанов припка след него на тротинетка, та да го пази от селските кучета… Стига, бе! Помните ли какъв смях падна, когато царят качи министрите на рейс и ги лангърка до Кърджали, да убеждават тамошните да садят арония, вместо тютюн? Голям смях. Може да питате и Радан как се подпичкват с него, извинете, мирните граждани, като се качи в трамвая. Що му се смеят? Щото е един-единствен, щото политик в трамвай е гледка невъзможна.

Не, нашият народ обича салтанатите. Повече от нас ги обичат само турците, от които сме прихванали това национално достойнство. Прочетете бай Захари и Хаджийски, те са описали подробно салтанатите, с които Бенковски е впечатлявал панагюрските абаджии.

Не, не сме подготвени ние като народ за премиер-велосипедист, за пешеходец изобщо да не става дума. Не бръмчи ли с брониран автомобил с пет коли ескорт, загубен е. И той, и цялото му правителство. Щото салтанатите трябва да се продават от цялата власт, не от премиера само. Надолу до последния кмет на последната паланка. Изобщо всеки цървул в кожен салон…

Англичаните затова си държат кралицата и двора. Да си имат лъскавото, но то да е в един ограничен мащаб…

Ама ще кажете и ония са същите лицемери като нашите! Правят се на народни, за да ги хареса избирателят! Ами да се правят и нашите, бе! Що не се правят! Да слязат от мерцедесите и да тръгнат с колела, с градския транспорт, та да го опознаят, да видат хората отблизо, да ги подушат дори! Да походят малко пеша по софийските жвакащи тротоари. И ние ще ги харесваме повече. Прави се Руте, дума няма. И Курци също. Щото, ако не се прави, ще гледа властта през крив макарон. И затова се прави през цялото си управление, а не като нашите само по избори! На нашите номерът им е да отбият номера. Помните ли Сидеров как се кълнеше, че те ще се откажат от служебните коли? Явно не помните, щом пак е в парламента…

Само с едно не сме съгласен, по-точно не сме единодушен. Дали първо страната става по-богата и демократична и тогава политиците почват да се държат по-прилично и да се носят семпло или обратно. (Не изключваме и някъде по средата да е играла тоягата образно казано.) Та тоя въпрос като го решим, ще сме наясно как да подхванем работата откъде правилния край. А дотогава, както е казал поетът, за да не ви губя повече делника, спомнете си за лудия и зелника.

 

Рюте, Курци и Бойко

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top