Статии

Тръмподобните

Той е ужасяващо невеж, не чете, не слуша, не помни, не разбира, не се интересува. Отхвърля задълбочените знания, нехае за фактите и пет пари не дава какво са мислели и правили предшествениците му, важен е само той, само тук и сега. Видиотен, фанатизиран, не познава и не уважава закона. По този начин описват президента на САЩ Доналд Тръмп влиятелни републиканци пред списание „Нюйоркър“.

Цялото възмущение от невежеството, цинизма и наглостта на Тръмп обаче, макар и шумно, отеква само в ехо-стаята на противниците му. А подкрепата му, макар и рекордно ниска в сравнение с всички останали американски президенти, всъщност не се променя драматично от избирането му досега (по данни на Галъп). Тръмп добре знае, че е напълно нeуязвим, например, за критиките, че подкрепя нацисти и крайно десни, напротив – неговите хора оценяват подкрепата му, а либералните интелектуалци, които четат фалшивите новини в „Ню Йорк Таймс“, не го интересуват. Тръмп и Тръмподобните интелектуална критика не ги лови.

Избирателите не са гласували за Тръмп, защото е начетен, компетентен или почтен, а защото говори на техния език. Защото е различен от политиците, които те априори не харесват. Защото е същият като тях. Въплъщение на максимата, щом той може, значи и аз мога (да съм милионер, президент, хейтър, невежа), но ми пречат (корумпираните политици, начетените фукльовци с костюмите, имигрантите, мюсюлманите, хомосексуалните – по избор или всички заедно). Тръмп е толкова неприемлив, че сам по себе си е бунт срещу системата (което всеки разбира по свой начин).

Много лесно можем да направим паралели с българската реалност. Защото популистите навсякъде са еднакви – борци против статуквото, с авторитарни наклонности и традиционалистки напеви. Популистите заклеймяват лошия, алчен и априори виновен политически елит и приласкават добрия, мъдър и невинен народ. На последния ужасно му харесва да чува колко незаслужено е онеправдан и несправедливо ощетен от полагаемите му се блага. И макар дълбоко в себе си да знае, че никога няма да ги получи (благата), той все пак е готов да подкрепи агресивните популисти, напук, само и само „и на Вуте да му е зле“. Тръмподобните знаят колко хората обичат да чуват, че са по-добри от другите и колкото по-малко вярно е това, толкова по-хубаво им става. И знаят това не защото имат докторски степени по история и психология, а защото са досущ същите. Те не говорят на нас, които се възмущаваме, че Цветан Цветанов не прави разлика между Рубикон и кубчето на Рубик, те говорят на хората, които също не правят разлика.

Затова не е чудно, че родните политици печелят популярност като се снимат по калпаци, по голи кореми и боси крака. Като демонстрират лична власт и силна ръка, за сметка на изграждането на силни институции. Като правят показни акции срещу силната музика в дискотеките по морето (защото силната музика се чува, а евентуални други незаконни дейности – не, макар да са доста по-тревожни). Като посочват враговете – на етнически, национален, расов, полов признак. А докато наричат народа „суверен“ и (за кратко) удовлетворяват накърнената му гордост, всъщност създават шумотевица, зад чието прикритие вършат далеч по-важни неща, като КТБ, АЕЦ „Белене“ или „Цанков камък“.

Тръмподобните са опасни по всички тия причини, но особено поради една: лекотата, с която релативизират ценностите. И двете страни имат вина, каза Тръмп по повод насилието в Шарлотсвил. При това със закъснение и след силен обществен натиск да заклейми случилото се, да нарече мероприятието, по време на което белите националисти развяваха нацистки знамена и размахваха факли в стил Ку-клукс-клан с истинските му имена – демонстрация на расизъм и нацизъм и недвусмислено да се разграничи от подобни прояви. Вместо това, Тръмп прибягна до обичайния си речник с двоичен код: каза, че случилото се в Шарлътсвил е „лошо“ и двете страни са направили „лоши“ неща, но и от двете страни имало „добри“ хора.

В същия дух родните Тръмподобни благодарят на Динко, че лови имигранти по границата и ги връзва със свински опашки. Насъскват, а после оправдават „добрите“ хора, че се страхуват от имигрантите, защото може да са ислямисти или терористи. Наводняват медиите с нетърпимост към хората с различен етнос, религия или сексуална ориентация и вменяват вината за обществените несполуки на прекомерния либерализъм, с който чужди сили са заразили т.нар. ни интелектуален елит. Всякакъв опит какъвто и да е проблем да се постави в ценностна плоскост и да се направи ценностен избор се свежда до парадигмата на профан-патриотизма: добро е българското (а не чуждото, било то домати или хора), добри са българите (другите, които и да са те, са лоши), добро е това, което е добре за България (руските туристи са добро за българската икономика, значи санкциите срещу Русия са лоши, значи Русия е добра, а ЕС е лош). Нещо повече, има „добри“ българи и не-толкова-добри (направо лоши) – тези, които критикуват „добрите“ с аргументи извън родолюбиво-патриотичния арсенал. Свободата, демокрацията, зачитането на човешките права и върховенството на закона не са част от речника в двоичната ценностна система „добро-лошо“ на Тръмподобните.

Тръмп и Тръмподобните ни убеждават, че всичко е относително, че всяко нещо може да бъде „добро“ ако служи на „добри“ хора да се справят с „лоши“ хора, а „добрите“, разбира се, сме „ние“ и всички различни са „лоши“. Представете си ако всички хора от всеки един народ по света, всяка раса, религия или съсловие (да речем, военните) повярват в това. Историята изобилства от примери какво се е случвало с хората, повярвали на или примирили се с подобна идеология. Днес твърде много хора смятат, че живеят зле, а заслужават да живеят добре, защото са добри хора. И с лекота дават доверието си на тези, които обещават „добро“ на „добрите“ хора. Само че, когато си имаме работа с Тръмподобни, никой не знае кой ще бъде лошият утре, кой ще бъде посочен с пръст и обявен за враг – може да е всеки от нас.

 

Снимка: White House Photo by Shealah Craighead

Тръмподобните

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
„Редута.бг” се обслужва от счетоводна къща „Лавейа” бул. Княз Дондуков”, № 49 Tel: +359 2 988 84 04 Mobile: +359 888 60 72 70 Mail: sk.laveia@gmail.com
To Top