Статии

Всички парле ву франсе: L’etat, c’est moi*

„Аз бях изумен от твърденията на г-н Прокопиев (Иво Прокопиев, издател на в. „Капитал“ – б.а.). Представяте ли си този човек как си представя държавата – отива се при един човек, в случая премиера, обажда му се и какво очаква той от него? Премиерът да прекрати проверка? Как да стане? Къде отива правовата държава? Къде отива независимия орган?“

Думите са на председателя на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев в интервю по БТВ. Дори водещият Антон Хекимян се почуства неловко от този изблик и  репликира: „Сякаш не знаете как се случват нещата в нашата държава…“. И наистина изглежда, че г-н Георгиев току-що е пристигнал от планетата Кей пакс, съзвездие Лира. Защото, за разлика от него, ние, редовите граждани и медийни потребители, ежедневно сме свидетели на точно обратното – как личната воля на премиера е далеч по-важен фактор от всяка институция, закон или процедура в държавата.

Пламен Георгиев явно никога не е чувал за тефтерчето на Филип Златанов, злополучният бивш председател на друга комисия със звучна абревиатура – Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, КПУКИ. Избрани откъси от тефтерчето бяха публикувани през 2013-а. Златанов съвестно си е записвал кого да „удари“ комисията, кои преписки да прекрати, какво да каже на медиите и какво да скрие. Поръчителите фигурират с красноречиви инициали, сред които и ББ.

Георгиев очевидно не помни и случая „Мишо бирата“ (покойния бивш собственик на пивоварна “Леденика” Михаил Михов) от 2011-а, когато президентът (тогава) Георги Първанов се обадил на премиера (и тогава) Бойко Борисов, който на свой ред се обадил на покойния шеф на митниците Ваньо Танов и му казал „поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата“.

Някои още помним и прословутата реплика на бившия софийски градски прокурор Николай Кокинов, от „оня запис” от Банкя, който изтече през 2013 г. По повод главния прокурор Сотир Цацаров, Кокинов казва на Бойко Борисов: „Не ми се подсмихвай, ти си го избра”. А само преди година бяхме свидетели как премиерът е информиран с СМС-и за работата на „независимия“ Висш съдебен съвет.

Но дори да приемем, че г-н Георгиев не помни минали събития, буквално тези дни пред очите ни се разигра водевила с „мораториума върху молекулите“, когато след две решения на парламента и вето на президента беше нужно само едно сърцераздирателно изявление на премиера, за да се промени позицията и на министъра на здравеопазването, и на парламентарната група на ГЕРБ. В типичния си стил, Борисов отново говори в първо лице, единствено число: готов съм да преразгледам мораториума за лекарствата.

На втори план се развиха още няколко подобни сюжета, пак само от последните дни. Учените от БАН заплашиха с протести, срещнаха се с Бойко Борисов и получиха допълнителни 15 милиона лева. Междувременно премиерът се разпоредил, въпреки решението на МВР, да не бъдат закривани пожарните в “Пампорово” и “Боровец” до края на сезона. Примерите са безброй, ето само няколко красноречиви заглавия от произволни медии:

Борисов нареди да отпадне свидетелството за съдимост

Борисов нареди! 60-тонен булдозер тръгна към огнищата на пожарите в района на Сакар планина

Борисов нареди проверка на такса “празен стол” в Созопол

Борисов нареди: Камери на Околовръстното още тази вечер!

СЕГА – Борисов нареди “Емко” и “Кинтекс” да се разберат

Премиерът Борисов спира подкупите в КАТ

Борисов се заема да помогне на миньорите от “Оброчище”

Иво Тонев: Бойко Борисов помогна и на ЦСКА

Бойко Борисов помогна за спасяването на Марек

Борисов помогна в Хитрино на баба на наша емигрантка в Мюнхен

Борисов на диета, но има сили – помогна на припаднало момиче

По любимата си тема, магистралите, Борисов също е напълно еднозначен и едноличен: „Правя първа копка, проектирам, финансирам построявам и си го откривам“ (пред БТВ, 11 май 2015 г.). В последно време сме свидетели как активността на премиера се разгръща и в международен мащаб. Помним изявлението му (пак в първо лице, единствено число), че е успял да овладее бежанския натиск, че турските власти му имат респекта, че е издействал от руския президент да опрости лихвите по оборудването на АЕЦ „Белене“…

Дори вицепремиерът Валери Симеонов наскоро изригна, че Борисов се държи „като самовластен, като властелин, като едноличен лидер“. Ние не знаем как Пламен Георгиев е останал в неведение „как се случват нещата в нашата държава“ (по Хекимян). Изглежда, сякаш или неговата комисия е единственият независим орган в държавата, или наистина току-що е пристигнал от планетата Кей пакс, съзвездие Лира. А въпроса „къде отива правовата държава“ приемаме за риторичен.

 

*Държавата, това съм аз. Думи на френския крал Луи XIV, наричан Краля Слънце.

Всички парле ву франсе: L’etat, c’est moi*

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top