Коментари

Вятър ечи, Балкан стене

Сливен е патриотичен град, със Сливен шега не бива. В Сливен от всеки двама трима са хайдути, а четирима – войводи. И ето че някакъв строител направил една площадка, в геометрията на която един от елементите е – о, мой боже, правий боже! – нещо като полумесец. Не, чист полумесец е, ако си достатъчно патриотично бдителен и имаш око за чужди религиозни символи. Направо си е като луна в начална и последна фаза и ако луната все още в Сливен не са измислили как да я смъкнат от небето, то на този полумесец на площадката ще му видят сметката както хайдутин на чеверме. Как е възможно да има полумесец току пред училището, носещо името на човека, който е написал „Стани, стани, юнак балкански“, на метри от паметника на Хаджи Димитър, от православната митрополия, на няколко пресечки от паметника на Панайот Хитов, на няколко километра от Хайдушката пътека и т.н.

Директорката на училището, която хабер си няма, че фигурата на площадката се възприема като религиозен символ, обяснява, че и да е станало нещо такова, то не е нарочно, а чиста дизайнерска случайност. Кметът, който няма нищо общо с площадката, защото тя е финансирана с дарения на децата от училището, се намесва и се разпорежда конфузът да се поправи в името на социалния мир в града. В социалната мрежа пускат обяснението/оправданието на директорката и ето ви място, където можете да видите какво става, когато съвременният български патриот от всички краища на страната откликва на „Стани, стани, юнак балкански“. Под думите на директорката започва да се лее кръв като от триста македонски песни, заканите валят, клетвите гърмят, вятър ечи, Балкан стене.

Точно по същото време се разпространява новината, че седем български болници са отказали да прелеят кръв на животозастрашена онкоболна, затова се наложило близките й да повикат линейка от Турция, където преди това било провеждано лечението й, и линейката се появила след пет часа. Жената е откарана в Турция, където започват да се борят за живота й. Новината  минава по телевизорите, появява се и в социалната мрежа, но няма коментари, какво да му коментираш на нещо толкова скучно и без капчица патриотичен заряд. За интернет патриотите не е важно, че българите ходят да се лекуват в Турция. Тяхната задача е да са нащрек турски религиозни символи да не идват тук. Какво от това, че накрая ще ударим един голям православен кръст на България и ще отидем всички да се лекуваме в Турция и Израел, да работим в Германия, Испания и Англия, да почиваме в Гърция, да учим в САЩ.  А дотогава внимавайте в какви заведения пиете чай – намират се все още чуждопоклоннически места, където сервират резенчето лимон като полумесец.

Вятър ечи, Балкан стене

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top