Коментари

Диктатори и крокодили

Случват се и такива абсурди: един африкански сатрап подаде оставка! Става дума за президента на Зимбабве, който управлява страната цели 37 години. Вярно, той се запъна здравата, след като военните взеха властта, а десетки хиляди граждани излязоха на улицата. Но в крайна сметка не издържа и инатът му приключи точно за …седмица.

Интересното в случая е, че самият Мугабе е на 93 години, които навърши на 21 февруари. До кризата се стигна, когато реши да освободи своя вице Емерсън Мнангагва – факт, който мнозина разтълкуваха като разчистване на пътя към президентския пост пред съпругата му Грейс Мугабе. Това накара командващите армията да го свалят и поставят под домашен арест, но диктаторът се закани „да се боря за правдата до последния си дъх“. И точно когато двете камари на зимбабвийския парламент се събраха на съвместно заседание, за да задвижат процедурата по импийчмънта, председателят на Националното събрание Джейкъб Муденда обяви, че Мугабе информира за своята оставка с писмо!

Депутатите в залата изпаднаха в бурен възторг, хората по улиците ликуваха. Активистката за човешки права Линда Масарира беше надлежно цитирана от световните агенции: „В момента аз съм най-щастливият човек на света, защото винаги съм вярвала, че Мугабе ще се оттегли, докато съм жива. Сега опозицията трябва да се реорганизира и да гарантира, че ще имаме правителство, което ще се грижи за хората.“ По-късно шефът на парламентарната група на управляващата партия ЗАНУ-ПФ съобщи, че уволненият бивш вицепрезидент Мнангагна ще заеме поста веднага, до следващите избори догодина. ЗАНУ-ПФ не само отстрани 93-годишния Мугабе от лидерския пост, но изключи от своите редици и неговата съпруга. Аргументите бяха, че той вече не е в състояние да изпълнява задълженията си и е разрешил на жена си да узурпира властта.

И наистина, тиранинът упорито гласеше 53-годишната Грейс за своя наследница, захранвайки подозренията, че отдавна е маша в нейните ръце. Втората съпруга на Мугабе е известна с алчността и парвенющината си, наричат я дори Gucci Grace заради страстното ѝ влечение към лукса. „Тя обича скъпи коли, шикозни дрехи, екстравагантни партита, а в страна, в която две трети от хората живеят с по-малко от 1 евро на ден, това не прави добро впечатление“, твърдят наблюдатели.

Само за сведение: още когато взе властта през 1980 г., Мугабе настани в земите на народа ндебеле, представляван от опозиционната партия ЗАПУ, специално тренираната в Северна Корея „Пета бригада“. Тя проведе там жестоки репресии, смята се, че жертвите са поне 20 000 души. Тъй като Зимбабве почти няма икономика, през 2008 г. се стигна и до невиждана хиперинфлация – зимбабвийският долар се обезценяваше с 98% на денонощие. През тези четири десетилетия обаче нито бруталното потискане на етнически групи, нито провеждането на катастрофална икономическа политика доведоха до неистова омраза към Мугабе. Такава успя да предизвика тъкмо собствената му жена.

Чашата, впрочем, преля с отстраняването на вицепрезидента Мнангагва, смятан за съперник на Грейс. Той избяга в чужбина, след като към него бяха отправени смъртни заплахи, защото накарал няколко младежи да освиркат Грейс на нейна среща с ученици. Но не си мислете, че самият Мнангагва с прозвището Крокодила, получено по време на войната за независимост, е света вода ненапита! Същият, вече на 71, дълги години оглавяваше тайните служби и беше командир на силите за сигурност, отговорен за потушаването на протести срещу режима.

Да, жесток режим, зловеща диктатура…

Но представяте ли си колко му е било тежко и на самия диктатор? Не стига, че не разпусна парламента, ами остави там да мърда и някаква опозиция. Вместо да прати Крокодила в Националното събрание, за да стяга редиците на управляващата ЗАНУ-ПФ, той го нареди на служба в президентския дворец. За „благодарност“, Мнангагва тръгна да проявява мераци към собствения му пост, който престарелият Робърт топлеше за амбициозната си съпруга. Не я назначи обаче, за да ѝ даде възможност да изпоназначи всичките си роднини, и въпреки това зимбабвийците настръхнаха като таралежи.

Как тогава да разберат, че тия роднини са все свестни хора и големи професионалисти, щом не са им дали шанс да направят някоя обществена поръчка с фирмата на зетя? И защо изобщо освиркват клетата Грейс, която все пак е първа дама, а първите дами трябва да изглеждат добре? Тя не може да тръгне на среща с ученици неглиже, а и срещата вероятно е била позволена от тамошното образователно министерство, защото няма сведение да е обикаляла Зимбабве инкогнито.

Но най-зле се получи с оставката, хем цяла седмица Мугабе се беше запънал като някакъв деляндобрев. Диктатор, диктатор, ама колко да е диктатор, след като не тропна по масата, за да прекрати този цирк? Ще ми се събират те в парламента и ще ме свалят от власт, ай сиктир! Хубаво, подаде си оставката, а зимбабвийците скачат от радват, понеже си мислят, че ЗАПУ е алтернатива на ЗАНУ-ПФ. Като видят, че не е, може и да плачат за Мугабе, но човекът е на 93 и едва ли природата ще му позволи да се кандидатира и на следващите избори. Друго си беше Грейс да застъпи, та дори да хвърли една-две оставки, отново да си я харесат и да ги управлява още 37 години…

Е, това е Зимбабве, там положението наистина е отчайващо. И трябва много да се радваме, че живеем в България, защото е свободна страна!

Тук хората са толкова свободни, че могат да протестират не седмица, а цяла година. Свободни са също така и въобще да не протестират, дори ако две трети от тях живеят с по-малко от 1 евро на ден, а правителството отново се кани да хвърли милиарди в гьола АЕЦ „Белене“. И най-хубавото – свободни са да правят сравнения с африканска държава, въпреки че такива са напълно несъстоятелни.

Каква ти Африка, когато нито има кой да свали нашето Мугабе, нито има защо да го прави? Изборът отдавна е сведен единствено и само до… крокодили.

Диктатори и крокодили

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top