Статии

Едни вярват, други знаят

Момченцето, да го наречем Джо, очевидно не било сред най-умните в класа. Да си го кажем направо, било най-малко умното. Никога не разбирало какво обяснява учителката. И тъй като му било скучно, забавлявало се да пречи на останалите. Учителката правела всичко възможно да го приобщи, но накрая нервите й не издържали. Помолила майката на Джо да се яви в училище. Казала й, че синът й не трябва да ходи в нормално училище, да му потърси място в училище за деца със забавено умствено развитие.

Минали години. Учителката отдавна била забравила Джо и разплаканата му майка. Един ден учителката получила остра криза и незабавно била отведена в болница, където ѝ направили спешна спасителна операция. Настанили я в стая, обяснили ѝ, че опасността за живота ѝ е отминала, защото е имала късмета да я оперира изключителен хирург. Малко след това вратата се отворила и влязъл мъж с болнична престилка. Той се приближил до леглото на учителката, тя го погледнала и очите ѝ започнали да се разширявят, да се разширяват… защото…

Първи възможен отговор: Учителката познала в мъжа своя отдавнашен неблагонадежден ученик Джо, когото била изгонила от училището за нормално развити деца. Очите й се разширили от противоречиви чувства, защото тя в този миг разбрала, че той е изключителният хирург, който е спасил живота ѝ. Втори възможен отговор: мъжът в болничната престилка наистина бил Джо, само че работел в болницата като санитар, дошъл да премете стаята, а очите на учителката се разширили, защото все така некадърният и непохватен Джо се спънал и изключил от системата апарата, с помощта на който учителката дишала.

Как си мислехте, че завършва историята преди да прочетете двата възможни отговора? Всъщност това е тест, показва какъв човек сте. Да предположим, че сте били близо до първия отговор – Джо, благодарение на своята любяща и неуморима майка е намерил училище, в което са видели гениалното у него, той е бил отличникът на випуска в медицинския университет, авторитет сред хирурзите и т.н. до спасяването на лошата учителка. В такъв случай вие сте човек, който вярва.

Например вие вярвате, че петте десни партии (за лидери става дума, но вие вярвате, че зад тях има партии) ще възкресят десницата, ще влязат на следващите избори в парламента и така обществото ни ще бъде представено и с двата си крака, а не само с левия, който се мисли за няколко и всякакви. Вие вярвате, че десните лидери най-после са разбрали за какво става въпрос. И са подложили на строга диета егоизма си, ината си, комплексите си. Даже и високомерието си към електората са превъзмогнали, вече няма да му обясняват снизходително що е демокрация, а ще го чуват, като им говори, даже и ще го разбират. А народът ще им повярва, защото те ще обещаят, че този път изборни трикове няма да има. Вие вярвате, че отново има за кого да гласувате и в следващия парламент ще бъдете представен десен човек, а не както сега, ничий

А може би вярвате, че приетият на първо четене закон за създаването на антикорупционен орган е важна стъпка в борбата с корупцията. Може би дори сте следили дискусията и сте убедени, че по-добрият проектозакон с право получи по-голяма подкрепа при гласуването (даже може би вярвате, че двата проектозакона са много различни). Също така вярвате, че сега икономиката ни се развива много добре (даже благосъстоянието е прегряло и трябва малко да се охлади), убеден сте, че кафенетата на бул. „Витоша“ са най-добрата социология, точно затова следващите избори отново ще бъдат спечелени от партията ГЕРБ, на която симпатизирате.

Но може би вие симпатизирате на БСП, което не пречи също да вярвате. Вие например вярвате, че някой от ГЕРБ се е обадил на една таксиметрова служба и е поръчал да блъска от която му страна падне служебния автомобил на Корнелия Нинова, макар това да изглежда супер странно на фона на добре уредения и дисциплиниран трафик по столичните улици. Вие вярвате, че атентатът е насочен срещу лидерката на БСП, защото само тя, застанала начело на широките революционно настроени народни маси, може да попречи демокрацията да продължи да ни отнема блага. Вярвате също така във вътрешен заговор срещу Нинова, забъркан от внедрени къртици на олигархията. Но никой не може да убие вярата ви, че и този прът в колелото на историята ще се счупи и то ще се върти, върти до пълната победа на БСП.

А може би сте патриот? И вярвате, че патриотичните партии са патриотични – защото такава е логиката, нали? Както логиката беше, че Джо трябваше да е хирургът.

Може и да не сте се сетили точно, че Джо е санитар, който се спъва в кабелите и изключва животоподдържащи апарати, но ако такава е била приблизителната ви представа за края на болничната случка, то вие сте невярващ човек. В такъв случай вместо да вярвате, предпочитате да знаете.

Затова и знаете, че колкото и десни лидери да се наредят за обща снимка, те няма да направят десница, в която избирателите да повярват. Знаете, че точно десните избиратели са много наясно какви са отношенията зад усмихнатите снимки. Наясно сте, че още в самото начало сгафиха, като се обявиха антиБойко, защото така само събудиха старите страхове, че онова, което е „анти“ завършва по-зле от това, което е „за“. Вие искате да чуете от десните лидери за какво са те, само че те не го казват, обзети са от общата болест всеки да се съизмерва спрямо Бойко Борисов, като че ли той е центърът на света.

Знаете също така, че подобен е проблемът и вляво, където Корнелия Нинова доста ще бъде затруднена, ако в един момент ГЕРБ изчезне. Какво ще прави тогава лявата лидерка, какво ще говори? Наясно сте, че в същото време тя се старае да е Бойкото Борисов на БСП, при това по един смешен дамски начин. Само че БСП не е ГЕРБ, не е събирана набързо като завера за спешно овладяване на държавата около една фигура. В БСП има много фигури, там не върви да си един вместо всички.

Виждате освен това как патриотичността на патриотите се стопи, като ги поставиха да къкрят на котлоните на властта. Но най-вече виждате какво става в самата партия ГЕРБ. И знаете какво означава думата корупция в най-общия ѝ смисъл – развала означава. Партията ГЕРБ е така проядена от развала, че това вече застрашава конструкцията ѝ, а-ха да се срине от само себе си. И какво правят частите на едно цяло, което усеща, че е застрашено да не остане цяло – събира се, държи се здраво. Край на добронамереността и отстъпките. Обявен е курс за настъпателна борба. Само че вие сте знаещ човек и сте наясно каква е следващата стъпка – самозабравянето. А дойде ли самозабравянето…

А може и да е дошло. Според Цветан Цветанов виновни за трагедията с проливните дъждове са синоптиците – това на какво ви прилича? На мен лично ми прилича на момента, в който Джо се спъва в кабела.

Едни вярват, други знаят

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top