Статии

Из делниците на един луд (16-20 октомври)

Понеделник, 16 октомври

Пак ще вдигат цената на водата. В петгодишния си бизнес план, одобрен от КЕВР, концесионерът “Софийска вода” бил заложил от 1.01.2018 г. да има ново поскъпване с 9%. Старото е от април – 18%. Дано се удавят, дано! Ако побарам тия идиоти, дето изчислиха, че социално приемливата цена на водата в София е 10 лв., ще им скъсам… от… (Оставям празно място, щото хората сме различни и по различен начин оценяваме тежестта на наказанията. Едни действат по пернишки, други по дупнишки…) Каквото и да предприемете, все ще е заслужено! Тези идиоти предвиждали, че през 2021 г. поносимият праг в София щял да бъде 11.44 лв. за кубик! Дето вика премиерът, с чужд задник и на таралеж да седнеш е поносимо, не ли?!

Та, ако ще се къпете, братя, направете го на 31 декември, щото от първи януари ще ви излиза вече по 2.31 лв. за кубик. КЕВР и да иска, не може да спре увеличението. Защото през 1999 г., по времето на Софиянски, общината е подписала договор с концесионера, в който е заложена 17% печалба. (Стефане, ако те сърби някъде, да знаеш, че не е без причина!) Аз да ви кажа, вкъщи, като сме си сами, го наричам крадец и мошеник. Но публично не смея, щото съдът го оправда по всички обвинения.

Като гледам бизнес плана на водните кърлежи, още догодина ще подгоним десеттях лева. Ако преди това не подгоним нещо друго, ама не вярвам, не сме такива.

Още през 2002 г. обърнахме внимание на общината да се мръдне малко пейката на браточките Славейкови, да не гледат точно срещу водата. Защото това е гавра, поне с Петко. Широко известно е, че той е пиел вода само по изключение, като свърши виното.

Само на циганите не им пука колко ще стане водата. Съветникът от ВМРО Карлос Контрера вика, че във “Филиповци” и “Факултета” се крадяла вода за 5 млн. лева годишно. Едва 3% от циганите си плащали сметките. Във „Филиповци“ за една нощ били изпочупени всичките три хиляди водомера, поставени от “Софийска вода”. И политиците непрекъснато натискали концесионера да не им спира водата, за да не се буни населението. Затова от ВМРО настояват кражбите на вода да бъдат криминализирани.

#MeToo.

Като стана дума, да ви обърна внимание на една дописка в уважавания вестник „Сега“: „Жандармерия блокира вчера град Баня, Карловско, за да търси извършителите на дръзко нападение над шестима горски служители. Те опитвали да пресекат незаконно извозване на дървесина с три каруци, но били нападнати от тълпа граждани, въоръжени с колове и камъни. След нанесения побой нападателите се скрили в махалата. Вследствие на атаката има четирима ранени горски служители…“

Така се пише етнически коректно – граждани. А не като Блъсков в „Труд“: „На 9 нарасна броят на задържаните цигани…“ Даже и роми не им вика. Бих казал, че дописката в „Сега“ е съвършена от тази гледна точка, ако не бяха две малки грешчици, които оцветяват престъплението етнически. „Въоръжени с колове и камъни“ и „нападателите се скрили в махалата“…

Внимавайте, бе, колеги! Кому е нужно да казвате с какво са пребити горските? Пребити и толкова. И къде са се скрили. Скрили са се и толкова. И дописката става перфектна.

Изглежда, че се оправяме, ако, че изглежда обратното. На конференция на Форума на бизнес лидерите премиерът рекъл: “Като дойде петък, няма разминаване по “Витошка”, кафе няма празно. Зле сме, но… колко да сме зле, като в София не можеш да се разминеш, ама не само в София, но и в Бургас и Варна.”

Което се дължи на добрата работа и огромните успехи на правителството. И той не се притесни да ги изреди: нисък процент на контрабанда и безработица, 10 000 върнати в училище деца,  облекчаване на бюрократичните тежести върху бизнеса, увеличаване на учителските заплати… Тези успехи можели да са още по-големи, ако не било лошото наследство. Преди две години, вика, контрабандата на цигари беше 34%, а сега е 7% и още ще намалява.

Излиза, че, ако не си беше оставил такова лошо наследство днешните му успехи щяха да са много по-големи. Но така се случи. Работата е, че нито той, нито ГЕРБ допускаше, че ще има втори мандат. Та крадоха като за един мандат и си откраднаха наследството. Нашето, де… Така се награбиха, че, ако ги досърби някъде, нямат свободна ръка да се почешат. А то ще ги досърби, рано или късно.

На 16 октомври отбелязваме Международния ден на анестезиолога. На тази дата през 1846 г. е в Бостън Уилям Мортън прави  първата публична демонстрация на операция под наркоза с етер.

Действителен случай: Един анестезиолог отишъл на сафари в Африка. След седмица се връща, ама кисел като лимон. Какво стана, бе? Нищо не успях да убия! Е, ако си беше седял в болницата…

И понеже други ден пък е празник на всички лекари… Не знам дали знаете, но всяка медицинска специалност си има девиз. На анестезиолозите е: „Приспиването е безплатно, събуждането е с пари!“ Девизът на ортопедите е: „Счупеното е на късмет.“ А девизът на кардиолозите – “Умри веднъж, но от сърце!” Девизът на уролозите: „По-добре да се напикаеш, отколкото да се насереш.“ Извинете, но уролозите са малко цапнати в устата. Нефролозите: „От камъни в бъбреците къща да построиш…“

Който знае девизите и на други докторски специалности, да ни пише. Събираме си ги.

Във връзка с обсъждането на мерките за въвеждане на ред и тишина в живота на софиянци, граждани поискаха да се въведат глоби и за лаещи кучета в апартамента.

А, не! Тия в апартаментите ще почакат малко! Първо трябва да се въведат глоби за собствениците на лаещите дворни кучета. В двора на къща до нашата кооперация има едно проклето ловджийско псе, което лае и по падащи листа. По цял ден буха в прозорците ми. Понякога пиша с тапи в ушите. Разгонва фамилията на едно каре от 5-6 кооперации. Средно по 10 минути отделя за всеки преминаващ по улицата, без оглед на пол, възраст, социално положение и етнически произход. Всъщност, последното не е така. На цигани лае двойно повече. И мен ме лае, като се покажа на балкона, та избягвам… През 2-3 къщи има друго, по нататък трето, четвърто… Надвечер правят концерт. Не можеш се разбра със собствениците. Трябва директно с кучето. Един ми разправяше да го подкупя с два-три черни шоколада. Но докторът никога не може да посегне на животно. На собственика му по-може. Спасява го само това, че не понасям „Металика“. Един двучасов поздрав в полунощ с „Death Magnetic“  на max вероятно би го подтикнал да обича съседа си повече от кучето си. Така мисля, но не съм сигурен.

Вторник, 17 октомври

На вниманието на Бойко Борисов, голям приятел на Реджеб Таип Ердоан. Адресираме го персонално към Борисов, защото за вас, четящите хора, това не е новина, но за него може и да е. На среща на кметовете на общини агата рекъл: „Турция е обект на критики заради намесата във вътрешните работи на Сирия, Ирак, балканските страни, държавите в Южен Кавказ, Средна Азия и северна Африка. Отговорът на Анкара за невежите, непросветените в историята, е прост: всички страни, намиращи се в съседство с Турция, са част от нейните интереси.“

Анадон мо? Демек, разбрахте ли?

Всъщност, чакайте да не ви подведа и да съсипем етническия мир и добрите отношения с Турция. Май не беше „анадон мо“, а беше „анладън мъ“. Едното наистина означава „разбра ли“, но другото е грозна турска псувня, нещо като “на майка ти гащите”. Една тюрколожка, а може да беше и арабистка, ни го обясняваше навремето, ама кой да запомни. Нито беше млада, нито беше  красива…

Е, при Борисов това е хубавото, че не може да сбърка на чужд език. Той бърка само на български. Ама как само бърка…

Това, което каза за “възможен военен съюз” между Индия, Китай, Русия, Иран и Турция, не бива да бъде отхвърляно с лека ръка. То трябва да бъде отхвърлено с всичка сила! Тези пет държави, според домораслия геостратег и макроикономист, имали по-голям БВП от този на Г-7. Отне ми точно 6 секунди, за да напиша в Гуглето „Г-7 БВП“ и да видя, че страните от Г-7 създават 65% от световното БВП. Което показва какво? Че Борисов е зле с математиката. А може да е и нещо още по-опасно. Щото, дето вика един книжен приятел, математиката е средство за мислене, не за смятане. Като помислиш кои държави са в Г-7, като добавиш и Япония, и не ти трябва да смяташ.

Казваме това и за да разсеем погрешните внушения за Борисов като едва ли не дипломат и геостратег №1 на Балканите и Европа, както се опитваше да внуши онази журналейка Мастагаркова. (Журна-лейка е portmanteau, неологизъм, създаден от нас специално за такива случаи.)

Малий, ген. Решетников е направил Светлана Шаренкова на трътка, даже под трътката… В интервю пред Ева Гечева от „Студия Трансмедия“ гененералът вика: „Нея в българското общество я смятат за един от най-големите приятели на Русия. Мисля, че за руснаците би било много обидно, ако в България точно тя беше главният русофил. Впрочем, работа на самите българи е да определят кой е русофил и кой – русопаразит.“

А, не! Моля, моля! Русопаразитите са си ваша работа! Възложителят определя кой върши работа и кой паразитства! Ние откъде да знаем? Ние можем да си помислим, че те са русофили по убеждение и за без пари. Няма да си го помислим, но теоретично е възможно.

Иначе не мога да отрека, че русопаразит звучи добре и ѝ отива на Шаренкова. В животинския свят това се нарича „облигатен паразитизъм“. Паразитът не само, че живее на гърба на гостоприемника, но му и вреди. Ама то и на други отива. На Волгин например му заспива направо. Но при него имаме „факултативен паразитизъм“. В смисъл, паднало му е и затова, не по природа и убеждение. Не знам дали левите сили си дават сметка, че тоя е техният Антон Тодоров! Ще си дадат… И други русопаразити има, да не ги изреждаме сега.

Тази шия не е от трушия, този врат не е от зарзават…

Ало, пенсиите! Резултатите от проучване на експерти от университета „Дюк“, цитирани от „Дейли стар“, сочат, че годишно трябва да правите по 200 оргазма. Шестнадесет и половина месечно, или четири и малко седмично. Тоест, всеки ден без уикенда, който у нас, както е известно, включва и петъка. Разбира се това е голям масраф, ама и ползите не са малки.  Едно такова практикуване на смешните движения ще стимулира имунната ви система, ще ви накара да се чувствате по-млади, ще подобри начина, по който изглеждате, ще понижи риска от инфаркт и инсулт.

„За трупане на „оргазмени активи“ експертите препоръчват хората да стигат до връхната точка повече от веднъж по време на секс и не изключват самозадоволяването като вариант“, пише „Труд“.

Та по четири пъти седмично с множествен оргазъм и по някоя… Така де, сещате се.

Не знам, братя. Сами ще си решите. Защото пък български специалисти по нутрициология смятат, че с кисело мляко само няма да успеете да обезпечите ресурсно тая програма. Щото нали ранътъ прави борбътъ? Дъртата вещица само с питателна храна можете я пребори.

Пенсиите, освен да прибегнете към помощни средства. Госпожа д-р Радка Дойчинова вика, че са пуснали ново лекарство като за случая – Трибестан с Гинко билоба. Помагало не само да вдигнете самолета, но и да не забравяте за къде летите! Щото и това се случва, не ли?

Сряда, 18 октомври

„Монитор“: „Панов погази съдиите, слага им своя пионка за шеф във ВКС“

„Съдията на олигархията и слуга на задкулисието Лозан Панов започна преврат в ръководения от него ВКС, опитвайки се да го овладее изцяло в полза на менторите си. За целта скандалният юрист, известен с прозвището си мъжа на Черния лебед, буквално прегази решение на Общото събрание на ВКС, в опит да отстрани един от заместниците си… Държаният на каишка от задкулисния кръг „Агнешките главички“ Панов… Скандалния съдия…“

Този безпристрастен, неутрален и изчистен от коментари език, издаващ не просто уважение, а направо преклонение пред институциите, сам по себе си те кара веднага да се довериш на вестника и изобщо да не търсиш друг източник, за да видиш какво аджеба става.

Всъщност, то не е съвсем ясно какво е става. Щото Лозанов хем вика, че заместникът му Красимир Влахов се справял много добре с работата си, хем му иска оставката. Въпрос на доверие. Влахов му е мираз от Лазар Груев. И може да е добър професионалист, но като не можеш да му имаш доверие…

Да ви покажа и нещо красиво на снимка, стига съм ви пускал разни уроди…

На вниманието на първата ни дама Деси Радева. Мелания Тръмп се появила със зашеметяващ костюм в сиво райе на Ралф Лорън при посещението на канадския премиер Джъстин Трюдо и съпругата му Софи във Вашингтон. Направо неотразима. Специалистите твърдят, че това ще е модният тренд за тая есен. И понеже Десито подражава на Мелания с един сезон закъснение, та да има предвид за напролет как да се носи, като дойде я Клинтън, я Путин… Все някой ще дойде. А може случайно и тях да ги поканят някъде.

Четвъртък, 19 октомври

Проф. Венелин Ганев, проф. Стефан Баламезов, акад. Петко Стайнов, проф. Яновски, проф. Силяновски и десетки други видни юристи се обръщат в гроба, потресени от юридическата несъстоятелност на министъра на правосъдието Тетка Цачева. Оня ден каза за корупцията: „Между корупция и корупционни престъпления има съществена разлика. И аз като юрист, искам да ви уверя, че много често в нашата практика имаме очевидна корупция, но няма престъпление.”

Очевидна корупция без престъпление! Може, то у нас всичко може! Щом и в Софийски университет го може…

А днес изтърсила друга умнотия. Било добре да знаем корумпираните политици и в частност тия, дето са вземали пари от КТБ, но това трябвало да стане по надлежния ред, “да бъде доказано с влязъл в сила съдебен акт на прокуратурата.”

Понеже ние сме просто момче от пазарджишките села, а покрай Юридическия факултет сме минавали само на път за Мензата, искаме да питаме знаещите приятели: Що ще рече „съдебен акт на прокуратурата“? И, като сте почнали да ми отговаряте, кажете ми и друго. В РАБФАК същото право ли се е преподавало, както на редовните студенти, или друго, по-опростено? Защото това „влязъл в сила съдебен акт на прокуратурата” ми прилича на нещо през плет чуто. Ако не е някакво локално, например банкянско, тълкуване на юриспруденцията, което е същото…

Разбира се, ние, както казахме, сме просто момче, но не чак дотам. Чели сме това-онова, учили сме тук-там, общували сме с тоя-оня, видели сме едно-друго… И на базата на тези повърхностни знания сме склонен да мислим, че подсъзнателното е победило съзнателното при Тетка и тя без да иска е издала реалната йерархия в съдебната власт у нас: прокуратурата издава съдебните актове, съдът формално ги вкарва в сила. Само хипотеза.

Спорт. Изкефих се на победата на „Лудогорец“ над португалския „Брага“. Изключително моционален мач. Ние поне изпитахме силни моции. Два на нула срещу силен португалски отбор и то на португалска земя! Не напразно на стадиона в Разград има трибуна „Моци“, от която лудогорците викат „Българи! Юнаци!“ Този път тимът на Киро Гела постави нов рекорд. На терена нямаше нито един българин. През второто полувреме влезе за малко Светльо Дяков, който внесе един нюанс бяло в черното. Но публиката пак викаше „Българи! Юнаци!“ И с основание. Защото момчетата се бориха като лъвове. Така, както нашите лъвове рядко се борят. Не знам защо те се борят а нашите не се борят. Във ФБ предлагат да внесем бразилци и в други области на живота, например в политиката. Не сме единодушен. Но това, в което сме единодушен, е, че не трябва да пращаме българи в бразилската политика, щото им правят ипийчмънт и то заслужен…

Мачът на Кубрат Пулев с Джошуа се отложи. Некои злобари разправят, че изборът на Кобрата бил дали сам да се контузи или Джошуа да го контузи. И той избрал първия вариант. Защото вторият можел да е доста по-болезнен.

Петък, 20 октомври

Премиерът Борисов вика за Таско Ерменков: „Ахмак!… Майка му, като го е кръстила с това име, тя го е намразила.” Намеква, че в някои среди на Таско му викат на галено Ташко. Не мисля, че е незаслужено, но от устата на премиера звучи много просташки. Ако почнем да се задяваме на кой как викат, за Борисов ще ни трябва цял вестник. Чували ли сте, че му викат и Мъдойко? Аз съм чувал.

„Ако избереш подходящ argumentum, винаги можеш да натопиш hominem така, както най-малко е очаквал.“ Името на човека обаче е най-елементарният аргументум, който може да се измисли. Но от Борисов толкова…

Из Фейса разнасят една стихотворна свирка, която приписват на Едвин Сугарев. Ама свирка да видите, направо като за цяла брас секция.

Господин Борисов! Исках да Ви скрия

в дълбокото сърце на моя стих.

Но мина четвърт век. И ще открия,

че все заради култове Ви крих.

 

А ми се иска ясно и достойно

и в стих, и в песен да Ви спомена:

да кажа името, с което са спокойни

народ и партия, държава и страна!

Но за щастие или за съжаление, това стихотворение не е излязло изпод перото на Едвин, не е в стила на “Откачалката яде киселец и вопие по отминалото…“ Това, всъщност, е „Приветствие“ от Нино Николов, едно от „най-ярките“ и запомнящи се в стихосбирката „Априлски сърца“. Само Живков е сменен с Борисов и комунизмът с християн демократизъм. Идеята за тази стихосбирка се ражда „спонтанно в навечерието на традиционната среща на др. Живков с писатели във Варна през август 1980 г.” В нея българските поети (и един цигански – Усин Керим) бяха посветили горещи възхвали на правешкия полуинтелектуалец. Ама не един или два поета, а много. В първото издание са включени хвалебствия от 70 стихосплетници, а във второто от 115! От това можете да си направите страшни изводи, ако не ви мързи.

Но въпросът е защо точно на Едвин Сугарев приписват това стихотворение. И защо това хвана дикиш пред много хора. Защото, улисани да се забавляваме как Антон Тодоров си целува задника, пропуснахме да забележим, че той е просто епигон. Че преди него други хора са направили тежко салто морале. И един от тях е Едвин, който през 2011 г. писа: „Бойко Борисов като премиер на България е изключително опасен и той трябва да си подаде оставката!“ Когато обаче Борисов наистина подаде оставка, Едвин вече беше сменил акъла и се изказа против и направи една кратка процедура за отслабване срещу правителството на Орешарски. А през 2014 г. откри кампанията на ГЕРБ в зала „Армеец”, подкрепяйки същия Борисов. Срещу което беше награден с поста генерален консул на България в Ниш.

С такава интелигенция далече ще стигнем. То май вече сме стигнали…

*

А някъде там Тодор Колев тихичко припява… „И си оставам, и си оставам… фалшив герой…“

Не за някого специално, така по принцип…

 

To be continued

 

 

Из делниците на един луд (16-20 октомври)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top