Статии

Из делниците на един луд (2-6 юли)

Понеделник, 2 юли

От вчера токът за бита в Румъния поевтинява с 3,5%, а минималната пенсия нараства от 520 на 640 леи (268 лв.), съобщава БНТ. Но понеже нали няма как да съобщаваме само хубави новини за Румъния, че премиерът се дразни, та БНТ ни обажда, че паркирането в Букурещ от вчера поскъпнало.

От вчера у нас са в сила нови цени на тока, парното и природния газ. Токът поскъпва средно с 2,03%. Средното увеличение на топлинната енергия е 7,33%. (Честито на Бургас (17.12%) и на Плевен (15.19%). Природният газ за крайни потребители поскъпва с 6,5%.

Цената на паркирането в София не се увеличава.

Бездимните цигари, които оня политически чемшир Сидеров нарече „цигари с вътрешно горене“, тази седмица явно ще бъдат основна тема.

Преди да продължа, да ви кажа, че едно от основните ми притеснения последните години е, че българската политика тотално се демаскулинизира, ако ме разбирате. В политиката остана малко пич и много утки, извинявам се, макар че няма защо. Едно възможно обяснение е чисто демографско. У нас жените са повече от мъжете. И това означава, както справедливо отбеляза една приятелка във ФБ, че на всеки мъж се пада по жена и нещо, а на всяка жена – по мъж без нещо…

Та за цигарите де. Борисов пак направи сценка. Понеже много хора забелязаха лобистката очевадност на предложената промяна в Закона за акцизите, той веднага се дистанцира.

“Това, че имало облага за някакъв бизнесмен, или политик от друга политическа сила – това е огромна лъжа…  След като искате да дотираме цигари, да подаряваме пари от бюджета – защото като не събираме пари от тези цигари, бездимните – това е загуба за държавния бюджет. С други думи, ние ще дотираме тези чужди компании, които “патриотите” подкрепят. Е, и аз ги подкрепям вече. Разпоредил съм на Цветанов – или да изтеглят закона, или да … видят как е в другите европейски страни и да е като там.”

И заплаши патриотите, които си позволиха да нарекат поправките лобизъм в полза на Пеефски, че ще им яде гъзът баница. Като дойде време да се разпределя бюджетът, ще видят от къде Аврам копае корени. Но нямаше нужда. Патриотите и сами осъзнаха грешката си и заедно с гербаджиите дружно отказаха да оттеглят промените. Посъветвали са се с възглавницата, дето викаше царят. Пък и ако някой е пъхнал нещичко под възглавницата… Знаете как става, не сте деца.

Все е бивало лобизъм, но такова чудо май не е бивало.

Ревизоро се е нагърбил да наложи един изключително лобистки закон за горивата в полза на ЛУКойл главно. Валери Симеонов отиде чак в Бахрейн и заведе 5 министри, за да лобират за интересите на Цеко Минев. Същият Валери иска да се облекчи режима на пушене на публични места, което обслужва производителите на цигари. Същите обслужва и облагането на бездимните цигари с по-висок акциз. Ментата пък от години е главният лобист на хазартните босове…

„Вече не се крият, пише Евгени Дайнов, зад всеки закон веднага прозира лицето, което ще направи лесни пари от прилагането му. НС е превърнато в гише: подаваш си законопроектчето, плащаш колкото и комуто трябва и накрая печелиш едни милиони…“

Точно както ги е изрисувал Чавдар Николов при колегите от „Терминал 3“

Всъщност, много неправилно е да наричаме гореизброените лица лобисти. (Те и лица не са, но ако им кажеш задници, ще се обидят!) Лобизмът е почтена или поне регламентирана от закона дейност, който закон у нас неслучайно го няма. Тези не са лобисти, тези са мошеници, продажници, корумпета и тук-там откровени бандити!

Изобщо, тази пасмина, която се е събрала в НС, нарича себе си политическа класа, елит. Елит, ама друг път! Елит е екзоним на ОПГ. Толкова!

Вторник, 3 юли

Продължих да мисля за литературния скандал между поета Кадийски и писателя Господинов. Май не е прав Кадийски, не всичко в творчеството на Господинов е плява. В романите си той поставя някои философски проблеми. Например в „Естествен роман“ пише така: „Ако можеш да издържиш миризмата на гаджето, което сере пред тебе, ако не ти е гадно, ако я приемеш като твоята миризма, щото от твоята не ти е гадно, нали, значи ти оставаш с тази жена. Разбирате ли. Може да го наречете голямата любов, единствената твоя половинка, точната жена, с която можеш да издържиш поне няколко години и пр. Това е. Тези неща не се случват толкова често. Само веднъж. И това е тестът.“

Да, това е тестът. Тест за любов, тест за величие… Един древен цар казал на поета, който го възпявал: “Преди да ме сравняваш със Слънцето, трябваше да видиш нощното ми гърне.”

И като казвам, че това е сериозен проблем, никак не се шегувам. В предговора към “Любовникът на Лейди Чатърли” Дейвид Лорънс обяснява, че една от причините за лудостта на Джонатан Суифт е, че видял нощното гърне на любимата си. И затова в поемата, която й посветил, повтаря разочаровано: “Но Силия, Силия, Силия ходи по нужда…”

Както и да е. Дано не сте на масата, че какъвто разговор почнахме…

Между другото, хубаво е човек да е писател. Измисля си един герой и му приписва всичките си помисли, всичките си тайни копнежи и фантазии, всичките си тайни пороци, всичките си явни и главно скришни дела… И си се гледа после отстрани, а може дори и да се кефи.

В. „Сега“: „Парламентът с радост създаде лост за натиск върху медиите… Управляващите одобриха законопроект, който обслужва монополиста на медийния пазар. Депутатите от ГЕРБ, ОП и ДПС единодушно симулираха, че създават прозрачност на медийната среда, като неглижираха факта кой е основната причина за пропадането на България на 111-о място в класацията за свободата на словото…”

Единствено БСП гласува против. Антон Кютев рече, че с подписването на този законопроект се изнасилвало общественото мнение. Сефте!

Тези, дето гласуваха Пеевски да стане шеф на ДАНС, сега му правят сечено. Ние наричаме това поведение продуктово опозициониране – в смисъл, че са опозиция само по отделни сделки. Малки опозиционни жестове, може пък някой електорален шаран да се впечатли. Но сериозна опозиционна дейност няма и няма как да има. Защото БСП и ГЕРБ са хомоложни политически образувания. В еволюционната биология, сега проверих, с термина хомология се изразява сходство, дължащо се на общ произход. Даже не намеквам, направо си казвам, че за БКП става дума.

Сряда, 4 юли

На изслушване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност министър Радев разказал, че МВР работи по проект за закон, по силата на който на лицата, към които държавата или съдът имат претенции, да бъде отнемана личната карта, а в замяна да им се издава временен документ, с който да не могат да преминават границата.

Нали съм ви казвал, че този е много къпан?

Щеше ми се да го посъветвам да прочете конституцията. Но няма да я разбере и може и по-лошо да стане…

Сега ще се отклоня малко, но пак ще се върна на милицаите, щото не съм ги довършил. Нойзи нали коментира мачове по телевизора, заедно с Вуцов. (Споделям мнението на някои приятели във ФБ, че този, който е решил да събере Нойзи и Вили Вуцов да коментират заедно, е гений!)  И Нойзи каза за бразилците, че проявявали хюбрис. И на мен в кривото гърло ми влязоха поне 30 грама питие и три сдъвкани фъстъка. Булката си отби, доде ги изкарам. Една ФБ-приятелка вика, че го чула да казва и немезис, но аз това не съм го чул.

Подозирам, че поне един-двама от вас не са наясно що е то „хюбрис“. За целите на този текст е достатъчно да кажем, че хюбрис означава арогантност и надменност. Повече обяснения за етимологията и същността на термина можете да намерите във „Федър“ на Платон. А също и в „Реторика“ на Аристотел, където се твърди, че удоволствието, което човек търси в акта на хюбрис, е желанието да се представи като по-висшестоящ. „Затова богатите са склонни да проявяват хюбрис, защото смятат, че така изразяват превъзходство.“

И силно повлиян от Нойзи, който си говори без да му дреме дали тъпаците го разбират, решихме да предложим на ръководството на МВР да запише на фасадата на сградата думите на Кант: Sapere aude! (Осмели се да бъдеш умен.) Не е ли яко?! Аз, ако се бях сетил по-рано, щях да го предложа за мото на Българското председателство. Защото, като гледам накъде вървят нещата, все повече смелост ще се иска, за да бъде умен човек в тази среда. Толкова е просто: ако си прост като другите, ще си щастлив като тях.

Валери Симеонов се похвали във Фейсбук, че започнал проверки по Закона за шума и в София. Той и придружаващите го лица минали по Витошка, спрели музиката в няколко заведения, написали глоби. После продължили по Раковска, след това отишли и в Студентски град. „Оказа се, вика Валери, че въвеждането на ред в столицата е детска игра спрямо войната с мутрите в Слънчев бряг. Никакви проблеми – никъде.“ С изключение на механа „Роден край“ в Студентски град, където отказали съпротива. Нещо повече, заплашили да пребият и содомизират всеки, който дръзне да спре музиката, пардон, чалгата. Оказало се, че в заведението голяма група милиционери празнуват професионалния си празник.

Ама така го е написал Валери на страницата си, че се усеща известен укор, дето полицаите слушат чалга. Ами да, чалга ще слушат, няма да слушат Имелда Мей я! То на Имелда в Пловдив, центъра на просветата и културата, ѝ се провали концертът по липса на желаещи, та… Както и да е.

Помните ли какво разказа Бареков, когато веднъж посети премиера рано-рано сутринта? Заварил го да слуша чалга. В 7.30! Обаче пък като го питаха в зората на известността му каква музика обича, не посмя да каже чалга. „Обичам, рече, филмова музика“. Ей тъй, филмовата музика изобщо! Не отделен композитор, примерно да каже Енио Мориконе, Ханс Цимер, Вангелис, Шигеру Умебаяши, Нино Рота баре заради „Кръстникът“. Това беше във времето, когато по примера на дон Вито Борисов говореше провлечено и си държеше главата на ебем страна. Помните ли какъв смешник беше?

Четвъртък, 5 юли

Никой не е станал пророк в собственото си село. Трябва да идеш в друго село, където не те познават. И нобелов лауреат да станеш, в твоето село все ще се намери някой да каже: „Тоя ли, бе, мани го, бе, аз съм е… братовчедка му!“

На официална церемония в Сараево Борисов беше награден със „Златен плакет – Европейска  личност на годината” за принос към икономическото сътрудничество в региона.

Награждаващите даже и не подозират какъв тежък селянин правят европейски гражданин! Сега чета, че д-р Михайлов го нарекъл „анекдот“:  „Бойко Борисов е един голям политически анекдот за Европа… въобще не в кода на политическо поведение… Отношението към него е леко двойствено, но общо взето той е един политически анекдот…”

И това знаете ли къде го чета? Във вестника на Блъсков  „Труд“, който иначе е на Пеевски. И под този текст някой си написал гадно коментарче, което трудоваците не си правят труда да изтрият, въпреки, че  нормалните читатели протестират. Доколкото „Труд“ може да има нормални читатели, де… Всъщност, трябва да го цитирам, иначе няма да разберете как се гаврят с премиера, уж че те нямат нищо общо. Предварително се извинявам.

Боко е Комуняга Хитряга

Политически Андрешко

С тлъсто дупе тежко

И торба с л@йна

В добавка към това…

И това нещо виси трети ден на сайта на „Труд“ и няма кой да го изтрие. Случайно? Едва ли…

Парламентарната правна комисия реши магистратите, които към 31 декември 2018 г. имат поне 35 г. юридически стаж, от които поне 2/3 в съдебната система, да могат да се пенсионират независимо на каква възраст са. Ще имат право на пълен размер на пенсията и на обезщетението от 20 заплати.

Заслужават. Работата им е много трудна и опасна. Особено на прокурорите. Помня преди години прокурорът Ангел Илиев, който стигна до апелативен прокурор на София, но Цацата го напъди през 2013 г., как обясняваше колко е опасна работата им, как той, като се прибере вкъщи, първо лазешком дърпа пердето и чак тогава пали лампата. Представяте ли си да се прибирате всяка вечер на четири крака вкъщи?! На мен ми се случва не повече от два-три пъти в годината и пак ми дотежава. И после съм болен по три дена…

Като стигнете по-долу до думата „тулупи“ да сте наясно какво имам предвид. Ясен Тодоров от ВСС в пълния си блясък

А представяте ли си колко опасна може да бъде прокурорската работа, ако си я вършеха както трябва? Щото, ако погледнете колко дела се провалят заради мърлява прокурорска работа, ако сметнете колко обвиняеми са се оказали невинни или „невинни“ и на свой ред после са осъдили държавата. Само по делото „Октопод“ ще трябва да платим 1.2 млн. лв. на обвиняемите. Ние, данъкоплатците. Защото въпреки шумните арести, прокуратурата не успя да постигне нито една осъдителна присъда. А колко са такива дела… Десетки, може и стотици! И ще плащаме за безобразията на тези тулупи!

Петък, 6 юли

За гладната стачка на Босия не знам какво да кажа. Никак не съм единодушен. Нашите управници са като мелез между Стиви Уондър и баба Гицка. Нито виждат, нито чуват. Чак на 23-я ден от стачката до президента стигнал слух, че Босия гладува и той му написал писмо, в което го приканва да почне да се храни…

Та тази гладна стачка изглежда неразумна и безсмислена. Босия едва ли ще постигне нещо, дори и да умре от глад.

Обаче!

Обаче спомняте ли си онзи момент от „Полет над кукувиче гнездо“, когато Макмърфи се опита да вдигне един огромен железобетонен блок? Изначално беше ясно, че не може да го вдигне. И наистина не можа.

„И все пак се опитах. Поне се опитах, майка му стара.“

Всички знаем истината за безобразията, срещу които протестира Босия. Така де, не сме по-глупави от него. И още много истини знаем. Но…

Евтушенко има едно стихотворение за Галилей, озаглавено «Карьера», в което казва, че ученият, съвременник на Галилей, не бил по-глупав:

Учёный, сверстник Галилея,

 был Галилея не глупее.

Он знал, что вертится земля,

но у него была семья.

Знаел и той, че Земята се върти, но имал семейство.

Всъщност, историята на Галилей има продължение. А историята на Кольо Босия още не е приключила. Затова няма още да теглим чертата.

Но ще ви кажа една „тайна“. Нито един, от тези, които историята е запомнила, не е бил нормален в еснафския (без негативни конотации) смисъл на думата. Като започнете от Александър Македонски и Алкивиад Велики, та до наши дни, до… За малко да кажа Тръмп, но за него историята тепърва ще изяснява гений ли е, или обикновен тъпак…

Малий, Борисов как е награбил Ли Къцян. Някои приятели разправят, че китайците никак не обичали да ги обарват, но Борисов откъде да знае. Дано поне не го е нацелувал… От друга страна обаче, ако искат да правят бизнес с нас, ще трябва да свикват. Те европейците свикнаха, та чайниците! Само Макрон се прави на гнуслив, но и той ще омекне.

Радан Кънев реве над чужд гроб. Което, както знаете, не е препоръчително, защото никога не се знае накъде е обърнат мъртвецът и да не му ревеш… не над което трябва.

„Следя, вика, с болка и тревога утрешната Национална конференция на СДС…. Смятам, че тази конференция е много важна. Защото за първи път се поставят под съмнение две ключови ценности – единството на дясното и привързаността на СДС към принципите на конституционната (т.нар. “либерална”) демокрация.“

Таковаха му майката на дясното, човек да го е срам вече да се прикаже, че е десен. Мислил съм си и сега си го мисля, че дясното, политическото дясно, не е за прости хора. Такива като Лукарски например. Макар че пък исторически… Четох някъде, че до Великата френска революция през 1789 г. плебеите се движели на дясната страна на улицата, а аристократите – на лявата. Обаче непосредствено след избухването на революцията лявата страна на тротоарите изведнъж опустяла. Аристократите побързали да се смесят с простолюдието, за да не се набиват на очи. Робеспиер задължава и обществения транспорт да се движи вдясно, а Наполеон въвежда френските стандарти във всички завладени територии.

Такава обременена предистория има дясното.

Днес е Световен ден на целувката. Та искам да ви напомня, че целувките не са само за кеф. Можете да се целувате и с лечебна цел. Целувките са много полезни за здравето. Записвайте си, защото файдите от целуването не са една и две: нормализират сърдечносъдовата дейност, намаляват кръвното и холестерола, предотвратяват кариеса и пародонтозата, кожата се изглажда, става по-еластична. Целувките имат обезболяващ ефект, което се дължа на засиленото отделяне на ендорфин, който пък бори хормона на стреса – кортизол. Отделно една целувка гори по 12 калории. Някои учени твърдят, че ако практикувате по 3 целувки дневно (всяка по 20 мин.!!!), можете да свалите 1 кг. за месец, защото при целуването се напрягали 30 лицеви мускула (при мъжете и един нелицев). И сега най-интересното: учени открили, че гениалността се предавала не само по наследство, но и чрез целувка. Обаче, седнете да не паднете, предавала се и чрез секрет от носа. Ужас! Гениалността се предава чрез… знаете как се казва по народному на носния секрет. Жив да не бях! Хвърляш си някъде сопола и хоп, пръква се някой гений, или поне талант.

Лани ли, полани ли, на този ден написах: „Иска ми се някой и мен да ме цунка. Даже ми се иска много хора да ме цункат. Да ме цункат там, къде още не съм целуван…“

И много интересно, тази година пак ми се прииска.

Ама животът е такава курва да извинявате, така извърта нещата, че все ние тях целуваме, вместо те нас…

P.S. Чаках вдъхновението. Дълго го чаках. Седях и чаках. Защото от онзи, който живее на покрива, съм научил, че, “ако вдъхновението те посети, трябва веднага да зарежеш всичко и да му се отдадеш напълно”. И аз се бял приготвил. Но то не дойде. Имам ли някаква вина, според вас? Не, нали?

Айде, чао!

To be continued

 

Из делниците на един луд (2-6 юли)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top