Статии

Из делниците на един луд (24-28 април)

Понеделник, 24 април

Весела Лечева вика: „В БСП никой не се притеснява от скелетите, които Гергов може да извади.“

Бъркате, другари! На ваше място бихме се притеснявал. Спомняме си, че когато Гергов се кандидатираше за лидер на БСП през 2014 г., каза и някои работи, дето не са казвани: „В нашата партия има човек на най-високо ниво, който получава 40 хил. лв. на месец за консултантски услуги към КТБ.” Не на високо, а на най-високо! Демек в ръководството на партията, ако не и самият ръководител.

Та безпокойте се сега, за да не се безпокоите после. Щото тогава може и прокуратурата да почне да ви безпокои… Цацаров напоследък е много изнервен.

Коалиционното споразумение, между ГЕРБ и патриотите предвижда махането на министър да бъде право на партията, която го е издигнала. Горанов обясни: “Премиерът винаги ще има думата, но балансът е към политическата сила.” Значи на практика ще има две правителства. Бойко ще си командва неговите министри, а тримата тенори – техните. Усещате ли как абревиатурата ОПГ, която д-р Филипов въведе единствено за краткост, започва да превзема нови територии, които извън политиката се регулират от НК и обикновено за тях се предвиждат едни от най-високите награди.

Тримата бивши енергийни министри Трайков, Теменужка, Делян Добрев и настоящият Павлов, заедно с шефа на “Булгаргаз” се срещнали с Герджиков, за да уточняват позицията на България по казуса с “Газпром”, която трябва да представим в Брюксел до края на ретроградния Меркурий. Решили, че ще искаме отстъпки. Не мога да не отбележа, че ако не беше „Нова република“, Радан, Трайчо, Мартин Еванджелиста, щяхме удобно да проспим срока и да продължим да пълним гушката на руския монополист. Такъв явно беше замисълът на ГЕРБ. Та искам да кажа, че има все пак някаква полза от „Нова република“, не е съвсем без хич.

Допитване на “ЮГав”, публикувано в “Таймс” показва, че британците вече са пишман за решението си да напуснат ЕС. За първи път мнозинството от тях, 45%, са на мнение, че са сбъркали с Брекзит, а 43% продължават да го смятат за правилен.

Дето се казваше в едно предизборно македонско клипче, „После ебенье, нема каенье”. Сега ЕС подбъзиква Ирландиите да се обединят, което ще им даде автоматично право на членство в ЕС. Шотландците мислят пак да правят референдум за излизане от Обединеното кралство, за да си запазят членството в ЕС. И от великото Обединено кралство ще остане само кралицата…

Ще признаем публично, (нещо, което не ни е много свойствено), правотата на Соломон Паси, който каза навремето, че „референдумът е най-добрият начин един народ да се самонакаже“. Така си е.

Но ние да си гледаме нашата си черга. Проучване на Евробарометър показва, че мнозинството българи, 53% одобряват членството ни в ЕС, а само 14% не го одобряват. За 33% не е нито добро, нито лошо, 6% нямат мнение. За страните от ЕС еврооптимистите са средно 57%, а евроскептиците – 8%. По-скептични сме от средното за Европа, но пък сме по-оптимистични от себе си. От лани досега еврооптимистите у нас са нараснали с 4%.

Другият важен резултат от изследването е, че напук на българските политици и евродепутати, които искат да се махне мониторингът над страната ни, 72% от българите искат той да продължи.

Вторник, 25 април

Някакво сайтче bgnow.eu прекопирало от друго сайтче mistery.info стихотворението на Радой Ралин за простака. Знаете го, онова, дето се казва:

По страшен от спина, по-жилав от рака,

сега за сега се оказа простака.

И отгоре сложили като мото: „На народите с къса памет са им дълги преходите. (Радой Ралин)“

Много сме поласкан, че наши мисли са способни да претендират да са казани от великият Радой Ралин. Но ще отхвърлим тази чест. Къде е Радой, къде сме ние… Голям поет и писател, а ние пишем, за да си вадим хляба, за паницата леща, дето се казва. Но точно тези думи не ги е казал Радой. Който не вярва, може да отиде на Уикицитат, там неизвестен наш почитател (Господ здраве да му дава!), се е потрудил да извади малкото зърно от огромната плява, която сме създал за тия 15 години, и там е и туй зрънце за късата памет.

Вероятно ще кажете, че сме дребнав. Но какво да се прави, не са много умните работи, които сме казал, та се налага да ги браним. Пък и не бива на кьоравия и едното око…

А една госпожа, предполагам пенсионирана учителка по литература,  ни писа оня ден. „Докторе, каква е тази форма „Не ли?“, с която често завършвате изреченията си? Няма такава форма в българския език. А виждам, че и някои хора вече ви подражават и завършват изреченията си с „Не ли?“

И малко ни иронизира на езиков новатор.

Верно е, няма такава форма в българския език. Обаче в английския има – It is, isn’t it или  it is, is it not. И ние просто я приспособихме на български. Нищо не сме откривали, само сме превели. Още преди доста години. Като ученик в Механото докторът учеше латински. Обаче по-късно, като стана научен работник и особено след демокрацията, когато руската политологична мисъл беше отречена, ни се наложи да научим и някой жив език. И записахме английски в ИЧС. И там isn’t it, is it not е от първите работи, дето се научават. И нали знаете, човек, който учи език, без да иска превежда всичко на майчиния си език. И така стана от само себе си.

И като сме почнал да ви занимавам с мене си, да ви кажа още нещо. Да ви предупредя по-точно. Тръгнала е някаква мода със селфита на голи задници сред красиви природни гледки. И жени и мъже си снимат хечбека и качват снимките в Instagram. От това, което разгледах, при жените имаше неща, които си заслужава да се видят. Но сред мъжете е трагедия. Направо ме амбицираха. В събота отивам на вилата и ще се щракна до цъфналата магнолия. Мисля, че е подходящо. Така де, няма да е сефте задник до магнолия. Но отсега предупреждаваме дамите да не ни пишат на лични. Докторът не е от леките мъже! И на „zdr, к’во праиш“  не отговаря.

Щото някои отговаряли. И ставало лев да се хванеш, 5000 евро да се пуснеш. Шефът на сектор трансграничната престъпност в ГДБОП Явор Колев вика, че доста магистрати и полицаи били станали жертви на сексуални изнудвания след запознаване в социалните мрежи. Получавали покана за приятелство от засукана мадама. Тя почвала да ги омайва как е самотна, тъжна, как в момента е гола в леглото… От дума на дума ги предразполагала и те да се поразхвърлят и да извършат „определени сексуални действия“. То какви ли действия може да извърши сам човек… Всичко се записвало и след това се предлагало на шараните да откупят клипчето за 3-5 хил. евро. И те плащат, щото не е приятно да ти излезе име на мастурбант.

Освен магистрати и полицаи, вика Колев, сред жертвите има студенти и научни работници. За полицаи и магистрати разбирам. При тях интелектът не е в състояние да управлява нагона. Оня ден гледах репортажи от ВСС и трябва да ви кажа, че има едни 4-5 човека, дето… Но научните работници защо?

Сряда, 26 април

Борисов ораторства отзарана в кулоарите на парламента: “Използвам случая да поздравя и съда, и прокуратурата. Всички искахме румънски модел, това е румънски модел. Като се събудиш сутрин, да чуеш кого разследват.”

Тоя си е ебал ветъра с извинение. Толко е изобретателен, че, дето беше рекъл некой, може да продаде коледна елха на чичо Скруч.

Всички искахме… Да, някои искахме. Но имаше и такива, които не искаха. Да не споменаваме имена. Но искахме цял румънски модел, не до половината. Тая работа е като оная работа, няма до половината. В Румъния ги вкарват в затвора. Но може би пък побългареният румънски модел да излезе по-прогресивен. У нас разследват престъпника, доказват вината и замразяват делото. И то виси над него като гордиев меч, както казваше Бареков. И той се променя, става послушен. И няма нужда да се вкарва в затвора, да попада в лоша среда и да научава още лоши работи.

На 26 април 1792 г. Франция въвежда гилотината като средство за смъртно наказание. Предполагам, че нещо подсъзнателно ме накара да ви съобщя това. На съзнателно равнище съм против смъртното наказание и против гилотината като особено варварско средство. Представяте ли си да турим една гилотина на площада. И шат, шат, шат… Търкалят се главите на първите ни политици в коша. Всъщност, така като го разказвам, не изглежда толкова зловещо.

Като стана дума… Ало, пенсиите, в неделя ще вземете властта, поне във Франция. Не ли?

Сигурно сте забелязали, че докторът изобщо не коментира възрастовата разлика между кандидата за президент Еманюел Макрон и жена му Бриджит. Една изключително значима статистически разлика. Но няма да я коментираме. Ние не сме Сашо Диков, та да наречем госпожата „лелята“ на Макрон. Така, де, не е ли така?!

Шарен свят, вкусове разни. Един обича попа, друг попадията. Има си и бабалавъри. В Италия и Франция не са изключение. Простите селяни у нас ги наричат геронтофили. И като поразбогатее некой селянин, първата му работа е да натири «дъртата пастърма» и да я замени с по-нов модел. Поведение на типично парвеню. «Първата жертва на неговото презрение, пишеше Хаджийски, е собствената му жена, с която се е свързал, когато е бил нищо.»

Много отдавна сме написал, че когато има любов, полът е без значение. А когато Софка се залюби с невръстния си доведен син Дачо и се ожени за него, допълнихме, че и възрастта няма значение. Та за Макрон и госпожата му няма какво да добавим. Неведоми са пътищата на любовта.

Което ме подсеща за „Пътя на любовта“, за който разправяше по телевизора инж. Илия Запрянов, бивш надзорник на Лот 1 от АМ „Марица“. Този път, отбивка до селцето със затихнали функции Златна ливада, бил построен като резултат от “любовна тръпка” между ексшефа на АПИ Лазар Лазаров и кметицата, „знойна хубавица“. Кметицата отишла при Запрянов, който ѝ обяснил, че отбивката я няма по проекта. Пък тя му рекла: „Ти ми кажи кой е човекът, пък аз ще се оправя с него.“ И явно се е оправила.

Гледам госпожата на снимката и това ми дава основание да си допълня съждението за любовта. Когато има любов, нито полът, нито възрастта, нито красотата имат значение. Така де, красотата е единствено в очите на влюбения.

Ако се чудите защо прокуратурата точно сега се активизира да търси едни 51 млн. лева, дадени бадева за укрепване на почвата на 4-километрова отсечка, веднага ще ви кажа, че не е само заради Гергов. Говорителката на прокуратурата Арнаудова каза, че парите са платени на фирма „Пътища-Пловдив“, която била на Гергов. Обаче Гергов казва, и това потвърждава от регистрите, фирмата е продадена на лица, свързани с „Агромах“ и Мариан Бачев, тоя, дето обвини кмета на Симитли, че е содомизирал Борисов. Както вече казах, оттогава Бачев навлезе в епоха на трайните неблагополучия. Но и на Гергов май няма да му се размине. Запрянов разправя, че до 2012 г., когато фирмата още си е негова, са платени 23 млн. за нема нищо. Е, не е баш нищо, де. Щото когато уволниха Лазаров след първия мандат на Борисов, Гергов го назначи за шеф в панаира. Та сега, предвид на румънския модел, може да гръмнат заедно.

Четвъртък, 27 април

Борисов поиска назаем Деница Златева за новия си кабинет. Нинова отказа. Това беше поводът на срещата си с Радев Борисов да определи БСП като деструктивна опозиция. Което, естествено, ядоса Нинова. “Как така, вика, до 25 март казвате, че БСП е антиевропейска партия, а на 27 март казвате, че единственият начин да се спаси председателството е Деница Златева да остане начело на този пост?… Искате легитимация на бъдещите си решения и действия…”

И Борисов е прав, и Нинова е права. Само че по различно време. Преди изборите БСП наистина се държеше и говореше като антиевропейска партия, за да прилъже русофилите. И тогава Борисов беше прав. А сега Нинова е права, че Борисов търси по-широка легитимация. Щото няма как Деница Златева да  е единствената и незаменимата министърка на председателството. Г-жа Кунева чака, само да ѝ свирне Борисов и ще дотича. „Комуникацията на България и Европа – там ми е сърцето!… Ако става въпрос дали мога да върша тази работа, разбира се, че мога”. Госпожата е като Бърза помощ. Само звънкаш и веднага се отзовава, независимо какъв е случаят. Ама никой не звънка…

В новото издание на класацията на “Репортери без граници” България отново е страната с най-малка свобода на медиите в ЕС. Тази година ни се е „паднало“ 109-о място в списъка от общо 180 държави, но пък сме на първо място в категорията “Лошо състояние” на свободата на медиите. В Европа такива са само Македония (111), Русия (148) и Турция (155). В сравнение с лани сме се изкачили с 4 места нагоре, но това се дължи не на подобряването на медийната среда у нас, а на влошаването ѝ в някои други държави, които ни изпреварват. Индексът ни се е влошил с 0.55 пункта. Причините си ги знаем: корупция, непрозрачно раздаване на европари на послушни медии, сливане между медии, политици и олигарси, Пеефски. А Румъния е на 46-о място и е в категория “Доста добра свобода”.

Не знам дали да вярваме на тия класации. Ето вчера чета, че ВСС наградил „Труд“ с грамота за обективна журналистика. Представляващият съвета Димитър Узунов връчи наградата на гл. редактор Петьо Блъсков. Е, как става това в страна, където няма свобода на словото?!

Горанов е хитър като листна въшка. Даже и по-хитър. Този израз съм си го донесъл от село, а там, както знаете, битуват много непроверени вярвания. Та не е изключено листната въшка хич да не е хитра, дори да е проста. Но все не ми остава време да проверя. Както и да е. За Горанов е думата. В популистки изблик БСП поиска депутатската заплата да се фиксира на нивото от декември 2016 г., някъде около 3000 лв., и да не расте до края на мандата. Сега е 3210 лв. Което означава, че към момента ще направим икономия от великите 50 хил. лв. И при гласуването  74 депутати, главно червени, подкрепили предложението. 31 били против, а 81 се въздържали, демек нямат отношение към заплатата си. (Намигам, но вие не ме виждате.)

И Горанов бил против и обяснил защо. Защото депутатската заплата е вързана за средната работна заплата от обществения сектор. Когато СРЗ се увеличава, увеличава се и депутатската. Но, вика Горанов, ако в даден момент заплатите в страната започнат да падат, депутатското възнаграждение ще си остане на същото ниво точно защото е замразено.

Теоретично е напълно прав, макар да нямам спомен да се е случвало на практика. И ми се струва, че, ако се случи, ще престанем да имаме депутати. Щото, както обича да казва д-р Филипов, българинът мрази да му бръкнат на две места. Едното е в джоба. Точно затова в програмата на ПП „Четвърти километър“ сме записал, че, като вземем властта, така ще му бръкнем на българина в джоба, че ще стигнем и до второто място чак. И ще го принудим да излезе на улицата и да помете цялата политическа пасмина. Теоретично, де, може на практика да не проработи.

Все пак е притеснително, че може би Горанов допуска, че нещата могат така да се сговняват, извинете, че заплатите да почнат да падат! Мислехме си, че проф. Дуранкев пресилва, като пише, че България била на ръба на тежка катастрофа, икономиката била на дъното и други страхотии.

И накрая може да се окаже, че Горанов е прав и това е справедливото решение – депутатите да споделят съдбата на народа и в добро, и в лошо. Ако има кинти, има за всички, като няма – няма за всички.

Разбира се, с това мнение Горанов опровергава думите си, че справедливостта е класово понятие и е непостижима. Напротив, както се вижда, справедливостта е постижима. Просто трябва да се почне по малко, по малко, не може изведнъж голямата справедливост.

Във връзка със ситуацията в Скопие Борисов отправи апел във Фейсбук: „Следя с тревога ситуацията в парламента на Македония. Призовавам гражданите да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации…“

Македонски депутати се спасяват от народната любов.

Няма да си изкривя душата много, ако кажа, че тези думи на Борисов са думи на истински държавник. Направихме справка и установихме, че от 2001 до 2015 г. 59 968 македонци са получили българско гражданство. А според председателя на ПК за българите в чужбина в 43-то НС Румен Йончев поне още 200 хил. чакат на опашката. И именно тях Бойко призовава към спокойствие. Нас няма нужда да ни призовава, ние сме си спокойни. Ние за нашите си работи сме спокойни, та камо ли за чуждите…

Но апелът на Борисов може да е адресиран и към коалиционните партньори. Що за патриот ще е Каракачанов, ако не се развълнува от случващото се в Македония? Освен това, както се чува, той е бъдещият военен министър и при тоя главнокомандващият с аналогово мислене… Зам.-председателят на ВМРО и евродепутат  Ангел Джамбазки вече изрови томахавката: „Българската държава трябва да защити стотиците хиляди наши граждани там по всякакъв начин. Първо с всички лостове на дипломацията, след това да използва сила.”

В действителност няма основания за безпокойство. Това е дължимо поведение. Очаква се от тях да го кажат. Каракачанов няма интерес от евентуален аншлуз в Македония. Това ще убие бизнеса му. Ако допуснем, че 60 хил. македонци са платили по 5 хил. евро за българско гражданство, а се говори, че някои са дали и по 10 хил… Наскоро имаше скандал със скопския координатор по даването на гражданство. Искаше да се отдели в самостоятелна фирма извън ВМРО. Та тогава се изнесоха разни цифри. Но дори и само половината да са влезли платено, и да са дали само по 1000 евро, това са 25-30 млн.! И защо трябва да се развали този чудесен бизнес, за да вземем македонските чукари? Не, Македония трябва да си остане самостоятелна държава. Пък ако почне да създава много ядове, не пречи да дигнем ограда и откъде тая страна. В това отношение имаме хора с опит и сред патриотите.

Петък, 28 април

Преди много години писахме за челния пернишки опит в съсипването на автомобили. Щото в Перник кирката не се наложи. Иновационно настроеният ум на перничани роди собствен подход. Например счупват страничното стъкло и хвърлят няколко надупчени флакона от бързо втвърдяващата се полиуретанова пяна. И след час пяната вече така се е раздула и втвърдила, че можеш цял живот да я чоплиш с остри предмети, но пак няма да имаш кола. А като минат 24 часа, вече не можеш и да я чоплиш. И тогава възкликнахме: „Боже, ако тоя народ почне да си използва гения в правилната посока, ще се оправим за пет-десет години…“

Днес мога с гордост да кажа, че е почнал. Български майстор в Италия се изпокарал с началниците си и те го напъдили. И той за довиждане  запушил каналите на апартамента със строителна пяна. Творческо решение, което без преувеличение „кърти мифки“. Че и цялата канализация. Сега щели да го съдят, ама кел файда. Не пише от къде е този майстор, но то нема и нужда. Бас, че е от Перник.

На вниманието на американските военноморски сили. Кораб с говеда плаващ под флага на Того блъсна и потопи руски военен кораб “Лиман”  край Босфора. На борда е имало 78 руски моряци, които са спасени от турската брегова охрана. Няма информация за пострадали говеда, а товарният кораб е останал невредим и не е поискал помощ.

Ракети, подводници, самолетоносачи за милиарди… И защо, когато един говедовоз е напълно достатъчен?!

Та те така.

To be continued

 

 

Из делниците на един луд (24-28 април)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top