Статии

Из делниците на един луд (6-10 ноември)

Понеделник, 6 ноември

Голям берекет тая седмица, братя и сестри! Направо пир, за автор като нас, който си вади хляба от простотията на политици, държавници и други ВИП персони. Но понеже е само понеделник, а това, дето викат братята македонци, е ден, в който човек трябва да си почине от уикенда, ще дам само някои основни репери на събитията, които ще ни се случат през седмицата.

Една италианска поетеса, Алда Мерини, казва: „Мухите никога не почиват, защото лайната са наистина много…“ Тя е имала предвид италианските мухи, понеже няма откъде да е знаела на какъв трудов терор са изложени българските. За българските мухи няма почивен ден, няма празник. Те и на Великден работят, и на първи Май, и на Задушница… Защото у нас, както казват македонците, као лудье сме девет, као лайна сме десет. Гледаш го човек, подушиш го…

Тъй и тъй споменахме македонците, та да използваме случая. Премиерът им Зоран Заев рекъл пред черногорската „Антена М“, че наистина щели да си ревизират учебниците по история. В учебниците, вика, стои “български фашистки окупатор” от Втората световна война. Може да бъде само “фашистки окупатор” и да пазим приятелството…“

Колко благородно от тяхна страна! Трябва да направим всичко възможно да ги поканят в ЕС, за да им се отблагодарим. После да помогнем и на сърбите. Щото нема какво да се заблуждаваме, не сме вече такава сила, че  да съсипем сами ЕС.

А, ако трябва да сме сериозни, в Македония мухите също не седят без работа.

Вторник, 7 ноември

Божидар Димитров вика: „Отказвам се да се занимавам с политика. Ще се занимавам с политически анализи.“ И побърза да сложи запомнящо се начало на аналитичната си дейност.

Взе повод от думите на Мария Захарова, че руснаците са спасили българските евреи, анализира задълбочено това изказване и заключи: „Говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова е една пикла без цици.“

В днешно време информацията прави анализатора. А Божо е добре информиран. Москва, вика, не е казвала такова нещо, Захарова си го е измислила. Не знам, прекалено смела постъпка за мома без цици. Вероятно сте забелязали, че в живота на момите с цици са позволени много повече неща, отколкото на момите без цици.

Фактът, че Москва не уволни Захарова, нито я опроверга, остана извън вниманието на анализатора.

Изобщо, дето рекъл Иванчо, брат ми е на 36 години и е полуидиот. Значи вие сте на 72 г.

Намекнаха ми приятели, че било възможно Божидар да анализира в дует с проф. Константинов, щото и двамата са широкопрофилни анализатори. Но не било решено още.

Преди години по повод на Бареков и в изблик на гениалност родихме термина аналлизатори. И сега ще изчакаме първият повод, за да приложим евристичните му възможности и за анализите на Божидар Димитров. Едва ли ще чакаме дълго.

И понеже го споменахме. Сайтът му BNews.bg съобщава с огромно задоволство, че оная нощ в София откраднали луксозното Ауди на Цецерон, което струва 200 бона. От гаража му го откраднали. Цецо веднага звъннал на Борисов, но не бил той, нито някой от неговите хора. От полицията също нищо не знаели за евентуалния извършител.

Честно казано, ние също изпитахме известно задоволство. Когато престъпниците почнат да бият, ограбват и отвличат политиците, едва тогава те ще се заемат сериозно с борбата с престъпността. Та ние с вас, уважаеми читатели, се явяваме малко нещо съюзници с бандитите в борбата за нормална държава.

И може би с тяхна помощ трябва да намерим начин да разковем тази кочина, наречена политическа класа, да разгоним нагуцаните и представители и да направим нова… кочина. Да, това е истината! Пак ще направим кочина. И затова ние не призоваваме към бунт и революция, като некои. Нашето виждане е, че трябва да си изпростяваме мирно и тихо, по чисто еволюционен път.

Сряда, 8 ноември

И днес се отвори работа за мухите. Депутатът от БСП Иво Христов, когото титулуват професор, за да се различава от другия Иво Христов, който не е професор, казал в Раднево две работи, за всяка от които заслужаваше един бозаджийски през устата. Пиклата без цици била права, Червената армия е спасила българските евреи. А 80% от българите били дебили, които не можели да се подпишат. Казал, казал, там е щяло и да си остане, но решил да се изфука и качил видео на страницата си във Фейсбук. И стана това, което трябваше да стане. Дето викаше един, когато дръпнеш котката за опашката, научаваш работи, които не можеш да научиш по друг начин.

И Христов научи толкова, колкото никога не е научавал наведнъж. И почна да се усуква. Било художествен похват, медицински термин…

Доста хора, които някак по презумпция се самоопределиха като представители на двайсеттях процента, обаче го защитиха, истина било, дебили сме. Е, може и да е истина. Но един народен представител не е избран да казва истината. Ако винаги казваше истината, нямаше да бъде избран. Така де, не е ли така?

Колегата му Александър Симов вика: „Иво Христов е един модерен будител“. Пък някой си друг написа, че бил изключително ерудиран и имал дори харизма. Може, може, особено като застане на екрана с онази кахърна физиономия, и като зареди ония клизматични… извинете, катаклизмични прогнози за края на България, на българина, на ЕС, на Европа, на света дори… Тоя е бил за гинеколог, бе, навсякъде търси проблеми…

Знаете ли какво ще ви кажа, ако трябва да определя протагониста с няколко думи? Иво Христов е интелектуалец в най-зловещото значение на това понятие. (Това го откраднах от един французин, казал го е за Бодрияр.) Казвам го съвсем сериозно! На този трябва да му се спре кариерното израстване овреме, защото после ще се хапем по гъза с извинение!

Лично не сме обиден, да не си помислите?! Кой не знае, че докторът е от двайсеттях процента? Което, разбира се, не изключва отделни прояви на дебилизъм. О, има, има… Да не ви разправяме колко пъти са ни вземали за човек с „обща слабост“ и то успешно.

Само в първия момент малко се обидихме. Даже отправихме апел във Фейсбук да се съберем известен брой от двайсетаците и да идем да побием малко тоя надут професор. Не може да чакаме все друг да ни върши работата! Ще го побием и после ще му се извиним по неговия начин: “Извиняваме се, на който се е почувствал набит.” И ще го помолим повече да не прави така.

Докато ние се натуткаме, додето се наумуваме редно ли е да бием жив човек, Радан Кънев и Емил Джасим свършили работата…

Четвъртък, 9 ноември

Четох изказването на премиера пред министрите на заседанието на МС. Обяснил им за външния дълг, за фискалния резерв, за мечтата му за 4.6% ръст на БВП… Тоя наистина се е амбицирал да ни отведе в светлото бъдеще. Как обаче ще се връщаме от там, идея нямам. Но, дето обичаме да казваме ние българите, та че и да постъпваме, за утре ще мислим другиден. Сега е времето да се разхвърлят камъни, после ще ги събираме…

ГЕРБ иска оставката на Христов. И с основание. За далеч по-невинна постъпка Антон Тодоров го напътиха накъде е вратата на събранието. Той, разбира се, си го заслужи и с цялостното си творчество. Но в БСП са различни. Бойко, викат, не каза ли онова за материала? А подаде ли оставка. Да, Бойко каза това за материала. Но също така Бойко каза и нещо друго: „Какво ме интересуват умните, те са толкова малко, на мен другите са ми важни!” И после отиде при тия, другите, и им каза, че и той е като тях…

Но както казах, БСП са различни и демократични. Събрали се, решавали и като крайно помолили Христов да се извини. И той се извини. Гледах го как се извини. Мигаше като плъшок в брашно. Мрън-мрън… И номерът мина. Та си помислих, че, всъщност, българите се делят на 80% дебили и 80% нормални. Сборът дава повече от 100, защото за всеки българин е възможен по повече от един отговор.

Да ме извинят левите сред нас/вас, но не мога да не споделя, че съществуват мнения, че да си комунист в наше време е най-доброто доказателство, че си дебил. Ако разбира се, не си ляв като начин да седнеш от дясно на Корнелия. Нали, щото доста такива се намърдаха в бесепето. Напълни се с млади кариеристчета. Папазян с основание напомня в „24 часа“ как друг радикален червен мислител, Сашето Симов, преди да се осъзнае като ляв, е писал есе на тема „20 причини да обичаме Америка“.

Депутатите гласуваха на първо четене ограничаването на кешовите плащания до 5 хил. лв. И, като имаме предвид менталната стратификация на населението, трябва да се повтаря всеки ден и всеки час, че тази промяна е в интерес главно на банките! Онези, които движат черните и сивите пари не работят нито с преводи, нито с кеш. Те работят само с пари в торби.

Разбира се, не искаме да отричаме и някои възможни ползи за населението. Например, допускаме, че пенсиите, които изключително уважават закона, ще хвърлят само до 5 хил. лева през балкона. Защото законът забранява повече. Провинциалните бизнесмени, притиснати от местната власт като куче до дувар, ще носят торби с до 5 хил. лева в централата на ГЕРБ и т.н.

И друг път сме казвал, че няма народ, който да ползва толкова химия, колкото нас. Ние приемаме химията перорално, дермално, венозно… Отвсякъде. Не преувеличавам. Да, да, от там също! Много отдавна написахме: „Погледнете за какво се борим! Във виното да се слага грозде, в ракията да се слага поне малко винен дестилат, в сиренето да се слага мляко, в саламите да се слага месо…“

Както виждате, оставили сме многоточие. Защото сме мъдър и знаем, че и още борби ще ни се появят. Годишният доклад на Европейската агенция по лекарствата разкрива, че у нас свинарите и говедарите тъпчели яко животните с антибиотици. Страната ни е на 8-мо място сред 30 европейски държави със средно по 121 мг антибиотици на кило живо тегло. За сравнение:  2 мг на в Норвегия, 5 мг в Исландия, 12 мг в Швеция. А у нас 121 мг и то в нарастващ тренд – през 2011 г. са били 92 мг, през 2013 г. 116 мг. Рекорд след рекорд. Слава Богу, само републикански. В Европа има и по-добри от нас – Кипър (434 мг/кг), Испания (402) и Италия (322). Но докато за Италия тенденцията е за намаляване спрямо предишни години, у нас е към увеличаване.

Ей, братя, да се живее в тази държава вече е подвиг, бе!

Ако не е мазохизъм, де…

Със 121 гласа на герберите и патриотите и въпреки 85-те гласа на БСП и ДПС, Кирил Ананиев стана здравен министър. Особен интерес представлява позицията на ДПС, изразена от Данчо Ментата. Ананиев, вика Ментата, съвпада с нашата представа за профила на здравния министър, но ще гладуваме против. Защото системата има нужда не само от нов министър, но и от реформа. Желязна логика, която не може да бъде оборена от нищо, освен може би от здравия разум.

Обаче мъничко подценява Ментата нашата информираност. Не е като хич да не сме чували кой е Ананиев, кой е Горанов и каква е роднинската връзка между тях, а от там и с Пеефски.

„Корпулентното превзема Здравното министерство“, написа „Терминал 3“. Проф. Петров бил свален, защото засегнал корпулетни интереси, като отказал да възобнови договора на близката до Пеевски “Телелинк” за поддържане на спешния телефон 112. А Кирил Ананиев бил дясната ръка на Владислав Горанов, наричан дори от съпартийците си „офицера за свръзка с Пеевски“. И още с първите си назначения показал кой ще коли кучето. Турил си за заместници Жени Начева и Бойко Пенков – „и двамата част от корпулентното статукво, зарити от множество скандали и смятани за близки до Пеевски“.

Горкият Пеефски, каква ли скомина го тресе? Представяте ли си! В оръжейните фирми се трупат десетки милиони, рекордни печалба, и тоя няма дял! ВМЗ-Сопот имал печалба за деветмесечието 152 млн. лв., докато лани за същия период са били 135 млн. лв. При “Кинтекс” печалбата е над 17 млн. лв. и т.н. Само при “Терем” резултатите се влошават. Дружеството отчита спад от около 60% на приходите от продажби.

Значи какво? Значи някой го готви за приватизация. За да губиш в тая златна конюнктура има някаква причина и тя съвсем не е обективна.

Вече като видя някъде 80% и изтръпвам. Но, оказва се, има и „добри“ 80%. Данните от изпълнението на програмата “Младежка заетост“ показват, че 80% от младежите, които са стажували или са се обучавали и работили с европари, са останали на работа при същия работодател след приключване на субсидирания период. Най-после от една програма да има реален ефект, ако числата са верни, естествено.

Петък, 10 ноември

Червеното острие Александър Симов остроумничи. Да се обявил 10 ноември за Ден на банана. Защото „бананът и до днес е основният политически фетиш на градския сноб, който, оказа се, в студените години на тоталитаризма не е страдал заради липсата на свобода, а се е гърчил от консуматорски ужас, че яде екзотичния плод само на Нова година…“

И докато лапал банана, тоя градски сноб проспал унищожението на селското стопанство от сините кинжали, проспал разбиването на индустрията, ръкопляскал на бандитската приватизация на Костов… Изобщо ял банана и си бъркал в носа.

А през това време бананите така поскъпнали, че „пенсионерите не можеха да си ги позволят дори и един път годишно…“

А посмали, Манго!

А после дойде Виденов на власт и им подаде банана. Изотзад им го подаде! После дойде тройната коалиция с модерния си премиер и също подава банана многократно на пенсиите. Изобщо не иронизирам. Усетиха пенсиите банана и при червените мобифони, както и при градския сноб.

Симич, за пропагандата се иска и малко акъл, бе, не може само с мерак! Бива ли с такива лишени от философски смисъл твърдения да се трови народната свят?! Защо свободата и бананът да са непременно в дизюнкция? Зер не може и свобода, и банан? Който иска свобода, който не иска – банан?

В СОС решили на мястото на мавзолея в центъра на София да се постави художествена инсталация „Бронзовата къща“, подарък от Австрия за българското председателство. Направена е от 70 тона бронз и е висока 14 м. Заместникът на австрийския посланик у нас обяснил, че за модел на проекта е послужила Хрельовата кула на Рилския манастир. От общината трябва да осигурят осветлението и охраната на инсталацията.

За осветлението не знам, но охраната е от изключителна важност. Толкова много метал на едно място… Не искам да съм етнически некоректен, но имаме едни съграждани, които живеят още в бронзовата ера. Бронзът, както навярно си спомняте от училище, е сплав от мед и калай. И двата метала са сред любимите на тези наши съграждани, чието име няма да споменаваме (името се пази в редакцията!) Медта специално е кралицата на металите в епосите на този етнос (Жица, жица, пълна паница…) Бронзът за художествено леене – CuSn9, съдържал 91%  мед и 9% калай. 64 тона лесно усвоим бакър… Затова смятаме, че тази бронзова къща трябва да бъде осветена като Белия Дом и охранявана не по-зле от него.

И, като стана дума, та да предупредя, че във връзка с председателството трябва да се въведе стриктна забрана за движение на каруци в идеалния център. Да не се излагаме пак, както по време на визитата на Путин през 2008 г. Защото ще ни гостуват европейски премиери, комисари, със сигурност ще идва приятелят на Борисов Юнкер. А, бе, видяхте ли каква рисунка му подари нашият? То не е точно рисунка, а от онези драсканици, подобна на „Натюрморт с болтове и гайки“, които премиерът си рисува, когато се разглеждат въпроси, които той не разбира. Демек, доста често. Оня слагач Веждито е виновен! Той, каза по повод на гайките, че Борисов е „голям художник“. И Борисов, какъвто си е доверчив, явно му е повярвал…

Но да се върнем на каруците. Точно когато Путин и Първанов разговаряха на „Дондуков“, една каруца с екипаж от четирима цигани проби обсадата откъм ЦУМ, направи тур за овации по пл. „Независимост” и с достойнство се оттегли към базата си в „Красна поляна”. При всичките мерки за сигурност! Ами ако не беше каруца, ами тачанка?! По съветските филми съм гледал как една тачанка може да обърне цяла армия в бяг. Да запука по председателството…

Новопокръстеният гербер Спас Гърневски рекъл, че Борисов управлявал толкова добре, че след „Борисов 3“ щяло да има 4, 5 и 6 биля! През 2009 г. наследил една обрулена и застинала в безпътица държава и след два мандата я довела до всеобщ подем. Не, няма култ към вожда в средите на ГЕРБ. Догодина ще стане една година как няма… Култът е сред пребоядисаните – Антон Тодоров, Биков, Георги Марков, Гърневски… Ама то е нормално, прозелитите винаги са по-ревностни, защото трябва да се доказват в новата си вяра.

Между другото, ако навремето се беше приела идеята на Гърневски паметникът на Альоша да се преправи на бутилка „Кока-кола“, сега нямаше да имаме тия дипломатически усложнения. Искам да кажа, че човек не е нито само прост, нито само умен. Човекът е и умен, и прост едновременно.

Режисьорът Андрей Кончаловски рекъл, че секс скандал като този в Холивуд едва ли е възможен в Русия. “Според мен това е някак несериозно. Разбирате ли, мъжът си е мъж, а жената – жена… Мъжете трябва да се пускат на жените, а жените да се съпротивляват. Това е естественото поведение на двата пола.“

Докторът няма голям опит (жена му също чете Делниците…), но може категорично да заяви, че на този свят няма жена, която да не се почувства поласкана, че е пожелана. Дали ще бутне е отделен въпрос.

Имаше един действителен случай. Двама приятели. Единият всеки ден с ново гадже, другият не може да хване ръка. И тоя, каръкът, пита другия как го прави. Много просто, рекъл му успешният.  Отивам при гаджето и направо питам: „Искаш ли да се чукаме?“. Добре, де, а не те ли бият. А, бият ме, ама и чукам…

Може би на някои този подход да им изглежда старомоден, но по-добър не е измислен. Просто трябва да попиташ.  Как ще ти пуснат, ако не си поискаш? Не е срамно и жена да си поиска, като ѝ се иска… Обаче според холивудските лицемери да си поискаш е сексуален тормоз. Ще ме прощавате, но това ни вещае едно мастурбантско бъдеще, в краен случай секс с роботи. Но и това ще е временно. Убеден сме, че скоро ще се намерят идиоти, които да поведат битката за правата на роботите.

Всичко в този свят е въпрос на мяра, учеха древните гърци. А американските братя преминаха мярата.

Такова комплексно невежество се среща рядко дори в журналистическите среди

Малария Велева се присмива на „дебилите“ от „24 часа“. Случаят напълно оправдава използването на този художествен похват. На 5 ноември написали честитка за рождения ден на царския син княз Кубрат. И над снимката се кипри текст: „Кубрат Пулев Сакскобургготски, лекар“. Мого яко! Very cool! Това е не за Полюцър, ами за два наведнъж. Такава глупост дори и спортен журналист не може да напише, те поне знаят, че Кубрат Пулев не е лекар.

Ами това беше за тая седмица. Една весела и оптимистична седмица. Ние по някаква случайност тия дни си припяваме песента на Антон Радичев (по текст на Живко Колев):

Вашта мама докога,

Някой ден но не сега

всичко ще ни е наред

но вече ще ни няма…

 

To be continued

 

 

Из делниците на един луд (6-10 ноември)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top