Статии

Из делниците на един луд (9-13 април)

Понеделник, 9 април

Тази седмица ще се разбере дали не сме изправени пред нова и страшна война. Нали знаете какво казал Айнщайн, когато го попитали с какви оръжия ще се води Третата световна война? За Третата не знам, рекъл, но съм сигурен, че Четвъртата ще се води с тояги и камъни.

И, като знаем колко ядрено оръжие има на планетата, бих казал, че е напълно възможно да се води върху някое голямо парче скала, летящо с шеметна скорост към най-близката черна дупка. Защото истината е, че природата остави човека да стане толкова силен, че да може да унищожи не само себе си, но и нея…

Воловарите твърдят, че Асад е използвал отровен газ в Сирия и се канят да му направят номера със Саддам. Казаците отричат да е използван газ… Кой крив, кой прав е трудно да се разбере. Но, да ви кажа честно, струва ми се, че няма да има никакво значение дали правите или кривите са започнали войната. Да, помислете, ще има ли значение дали добрите или лошите са били виновни?! Виновни няма да има, защото няма да има пред кого!

Изненада! Годишният доклад на “Фрийдъм хаус” твърди, че състоянието на демокрацията в България се влошава. Демократичният индекс на страната вече е 3,39, докато миналата година е бил 3,36 (скалата е от 1 до 7, като най-добрият резултат е 1, а най-лошият е 7).

Всъщност, изненада няма. Защото в документа се казва: „За поредна година…“ И се казва още, че корупцията и зависимите медии си остават най-големите проблеми пред страната. Също за поредна година. И съдебната система, разбира се.

Като страни с демократично управление (индекс от 1 до 2,99) “Фрийдъм хаус” определя Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия, Словакия, Словения.

България, заедно с Румъния, Унгария, Сърбия и Хърватия е “полуконсолидирана демокрация” (с индекс от 3 до 3,99). Това са страни със сравнително високи стандарти при провеждането на избори, но трудно гарантират правата и свободите на гражданите си.

Специално за отявлените русофили, които ги тегли към Евразия, ще отбележа, че Матушката е в групата на авторитарните режими (с демократичен индекс от 6 до 7) заедно с Беларус, Казахстан, Узбекистан, Туркменистан, Киргизстан, Таджикистан, Азербайджан.

Още една изненада. „Програмата за спасяване на западащи региони се оказа блъф“, пише в. „Сега“. Втора година вече в тази програма не бил влязъл лев финансиране. А трябваше да започне да се реализира през 2017 г.

„Към момента не е осигурено финансиране“, каза миналия месец министър Нанков. И така момент след момент, след момент… Ние можем да ви обещаем толкова, колкото никой не може да ви даде!

Кошлуков вика: „Чудя се дали да не прекръстим „Стани богат” на „Стани за смях”.

Хич немой да се чудиш! Макар че то не е за смях, ами си е за страх. С две думи да ви въведа. В предаването участваше една мома от Дупница, студентка по фармация. Трябваше да отговори на въпроса къде първо изгрява Слънцето: В Техеран, Анкара, Душанбе, Тбилиси? Но се оказа, че момата не може да си спомни откъде изгрява слънцето. Сигурна съм, вика, че го знам, но сега не мога да се сетя. И почти беше сигурна, че изгрява от Запад. Не знам дали това е разпространена заблуда в Дупница, но момата смяташе, че изкуственият интелект е “човек, който парадира за интелигентност, но не е чак толкова интелигентен… възможно е и да не е един човек, а общност от хора или някаква международна организация”. Пак казвам – студентка по фармация. Пред нея Русата Златка (от Пазарджик) е направо Аристотел!

Ето това имам предвид, когато казвам, че след Цецерон и Борисов ще дойдат пълните идиоти. Защото след като се легитимира веднъж правото на публична изява на простотията, няма сила, която да спре тъпанарите!

Още когато през 2009 г. столичният кмет Бойко Борисов се изцепи пред българите в Чикаго, че най-големият проблем на България е лошият човешки материал, стана ясно, че вземат ли властта тия хора ще работят по почина да си направим материал с наш материал. Така ще изглеждат всичките…

Обаче има и по страшно, да знаете. 19-годишната студентка от Колумбус Джесика Кокбърн преспала с целия футболен отбор на Охайо Стейт. И както става винаги в такива случаи, всички пазели, но се намерил един, който не пазел, та сега момата иска съдът да разпореди ДНК тестове, за да се установи кой е безотговорният осеменител. Джеси признала пред съда, че е правила секс с всички играчи напълно доброволно. Съдията постановил, че девойката, може да се е държала безотговорно през онази нощ, но има право да знае кой е бащата на нейното бебе.

13 души за една нощ. Феномен!

Идентичен случай в наше село. Отишла Пена при сексолог  и му се оплакала, че един мъж не можел да я задоволи, и с двама пробвала и пак не става. И трима не стигнали, и четирима… Докторът се изнервил. Ми опитай с десет тогава, ма! Опитвала била, и десет не стигат. И докторът се предал: Пено, ти си феномен! Точно така, феномен, а не курва, както разправя цялото село.

Както ви писах наскоро, понякога една жена става курва не защото животът я е принудил така да си вади хляба, а по влечение и желание…

И изобщо животът е един от най-сложните. А най-сложното в живота са хората.

Вторник, 10 април

Дрън-дрън глупости на търкалета виж ми окото и ела ме ритни!

Национално представително проучване на “Екзакта рисърч груп” твърди, че едва 41.6% от българите били против поскъпване на водата. Останалите не били против по различни причини. 36.2% били съгласни с поскъпването, ако заедно с това се повиши и качеството. Демек готови са да плащат повече, но да пият една студена вода. 27.7% приемат повишение, ако целта е опазване на околната среда. 24.1% нямало да възразят да плащат повече, ако няма прекъсване на водоснабдяването.

Преди 2-3 години плащах на „Софийска вода“ 25 лв. на месец за вода. Сега плащам над 50 лв. И ако вие сте един социолог и дойдете да ме попитате при какви условия съм съгласен да плащам 75 лв., мога ли аз да… Направо ще ви кажа, мога! Няма такива условия. Бира да пуснат, пак  не ща!

Между другото, знаете ли, че има фобия от вода? Нарича се аблутофобия. И се изразява в страх от водата за миене. По нашите земи се среща не рядко и страх от водата за пиене. И мисля, че все повече хора ще ги хващат тия страхове. Демокрацията, както каза Нинова, ни отне много неща, но ни донесе и една прослойка, дето имат страх от водата за плащане.

Обаче то да е само водата…

ЕРП-тата поискали от КЕВР ново увеличение на тока. Най-нахални, даже мисля, че нагли е по-точно, са чезките разбойници. Искат нощната тарифа да поскъпне с 51%, а дневната с 5%. Искат също увеличение на цените за достъп с 35% и за пренос с 34%, а тези добавки формират около 1/4 от стойността на фактурата. Тоест, само тази една четвърт ще поскъпне с една трета! Ако исканията на ЧЕЗ бъдат приети, ние, западняците, ще плащаме дневната енергия по 0.138 лв. за киловатчас без ДДС при сегашни 0.132 лв. И нощна по 0.08603 лв., при сегашни 0.05696 лв.

ЕВН и “Енерго-Про” били „по-скромни“. ЕВН иска 6.9% на дневната тарифа и 5.4% на нощната. Почти същото било искането и на “Енерго-Про”.

Дали ще съм далече от истината, ако допусна, че ЧЕЗ любезно подготвят цените за новия собственик? Щото те си отиват и не им дреме. А на него, като го знаем кой е и ако е той, ще му е неудобно веднага да почне да ни дере. Всъщност, ние може би много дълго няма да разберем дали е той. За „Булгартабак“ нещо разбрахме ли?

Сряда, 11 април

Интересно, как никой не се възмути от разкритието на комисията по досиетата, че известната поетеса и писателка Лиляна Стефанова била секретен сътрудник на ДС. Изглежда, че се получи пренасищане на тоя пазар. Което вероятно е и целта. Стефанова е регистрирана като секретен сътрудник на Първо главно управление с псевдонима „Албена“ през 1965 г. годината, когато заминава на специализация в Лондон. Снета от отчет през 1979 г. „По всяка вероятност, пише Христо Христов, и нейното досие е прочистено от агентурни донесения, както това на Юлия Кръстева, която беше разкрита като секретен сътрудник също на ПГУ преди две седмици.“

Ню Йорк Таймс пише, че в обява на банката за сперма в болницата на университета в Пекин се казвало, че се търсят донори на сперма. От кандидатите се изисквало да обичат социализма и Китайската комунистическа партия, да имат правилна идеология и да не са плешиви. Заплащането било $800 на… да кажем доза. Според китайските ръководители това се налагало, за да се инжектира „червен ген“ в по-младите поколения.

Абсолютно са прави чайниците! Бъдещият китаец, ако не стане комунист още като сперматозоид, после не става. Не е като у нас как некои станаха комунисти на по 30 и 40 години! Че и плешиви, ако се съди по Сашо Симов…

А, бе, братя, има ли дума сексуализъм? Що да няма, социализъм как има?

800 долара?! Това е повече от средната заплата в София. И за какво? А ние тука (без доктора!) сме принудени да раздаваме по симпатия и напълно безкористно така да се каже…

Неизвестен гражданин изпратил по куриерска фирма подарък на главния прокурор Цацаров. Но така и не се разбра какъв точно. Според едни пратката съдържала зловеща кукла, омотана в кабели. Според други било детска играчка плюшена кравичка, според трети, сред които е и получателят Цацаров, било уред за гонене на гризачи, изпратен от любезна пенсия. Защо една пенсия ще се охарчи, за да подари на главния прокурор точно уред срещу гризачите, не се съобщава.

Версията, че в пакета е имало вибратор, умишлено я пренебрегнах, защото ми се струва недостоверна.

Четвъртък, 12 април

Има съждения, които няма как да не наречеш идиотски, а хората, които са ги изказали, идиоти. Просто така по принцип го казвам, а не срещу някой конкретно…

Министърът на екологията Нено Димов вика, че щял да пледира пред колегите си в ЕС да се приеме регламент, на европейско ниво, който да задължи държавите, въвеждащи забрана за движение на дизелови автомобили, да ограничат и износа им към други страни.“  Забраната на дизелите изкривявала пазара и било редно този, който предизвиква това, да защити останалите страни от Съюза.

И защо, бе, аланкоолу, защо да чакаме Германия да забрани  износа им, когато вие за един ден можете да промените закона и да забраните вноса им? Не питам, знам защо. Защото едно от първите яки лобита в българската политика е лобито на вносителите на стари автомобили. И именно на това лоби дължим факта, че страната се напълни с таралясници…

Шефът на Пътната полиция Бойко Рановски  вика, че 65% от автомобилите у нас са над 15 години. А 1 млн. от тях били толкова стари, че изобщо не трябва да са на пътя. Ексик олсун старите германски дизели! И тогава вицът, че предимството на софийския въздух е, че виждаме какво дишаме, ще престане окончателно да е виц. Мисля, че се налага спешно малоумниците, дето сме изпратили в парламента, да си извадят пръста от носа, ако няма да им пречи да мислят, и да се заемат с проблема. Не го вярвам, просто съм длъжен да го кажа.

Председателят на временната комисия за ЧЕЗ в НС Жельо Бойчев от БСП съобщи, че все пак от ПИБ са изпратили писмо със заявен интерес за участие с 80 млн. евро във финансирането на покупката на българските активи на ЧЕЗ от “Инерком”. До вчера и те отричаха, и Гинка отричаше…

А, бе, къде е Гинка? Нищо не се чува. Тома Белев вика, че Цеко Минев искал да купи ЧЕЗ през Гинка. Други пък твърдят, че Пеефски и Боко искали да купят ЧЕЗ през Гинка. Лично ние заставаме зад второто мнение. Отдавна сме забелязал, че Борисов проявява интерес към тоците. Той единствен от българските политици е дал собствено оригинално определение на тока като явление: „Насочен от движение на електрични товари, това е електричният ток, той минава и не се усеща.“ (25.06.2008, бТВ, „Тази сутрин”)

Както виждате, той дълго е живял с представата, че токът минава и не се усеща и беше много изненадан, че в случая с ЧЕЗ се усети…

Валери Симеонов вика, че от НФСБ  щели да предложат промени в Закона за здравето, с които да се смекчи забраната за пушене на обществени места и да се въведат отново обособените кътове за пушачи:  “Колкото и да не ни харесва, вика, голяма част от българите са пушачи. Колкото и да не ни харесва, тези хора имат право да пушат, стига да не пречат на другите.”

А, да ги немаме такива! След като години ме третирахте като негър, да се крия да пуша в и край кенефите, след като после години се мъчих с електронна цигара, която е всичко друго, но не и цигара, след като с огромен зор все пак успях да се откажа от тази краста и една от причините беше именно обидното отношение към пушачите, сега ще отменяме наредбата и ще връщаме пушенето… Не, не съм съгласен, дори нещо повече, против съм! И, между другото, които ни четат от по-отдавна,  помнят колко попържахме властта заради тая тъпанарска забрана. Обаче днес, вече като непушач, не можем да отречем, че щом е успяла нас да откаже, дето сме пушил 40 години по 3 кутии на ден, в нея има известен смисъл. Не преувеличаваме. Три кутии и то „Стюардеса“, дето докторите я предписваха на циганките за помятане.

Петък, 13 април

Тръмп обяви началото на ракетната атака над Дамаск. Айде да е хаирлия! Ние принадлежим към демократичната общност и от нас се очаква да мислим като демократ. Иван Костов демонстрира как трябва да мисли един демократ в този момент: Това не е начало на по-мащабен конфликт, руската пропагандна машина разпространява тезата за предстояща световна война, за да се всява страх, но тази теза е несъстоятелна. Не трябва да се боим от разрастване на конфликта.

И ние мислим като демократ. Обаче пък от друга страна се страхуваме като обикновен човек. Щото нас от „не бой се“ най ни е страх!

Моята приятелка Радка Дойчинова от Русе коментира пост от тамошната BG-мама: „Отчайваща е простотията дето се шири днес! След 44 г. гинекологичен стаж научих, че се забременява от тоалетна хартия. При производството били попаднали сперматозоиди и като се бършеш се активирали и те така ставали бебета!

Трагедия е, че тоя прост народ се размножава!“

Баси сперматозоидите! Направо като сръбската рамонда. Можеш да я извадиш от хербария и да я посадиш…

Депресираща простотия! Страшно изпростя тоя народ, страшно!  Те всички народи са прости, но някои са особено прости, дори инстинкт за самосъхранение нямат. И проблемът е, може и да съм ви споделял, че при българската простотията синергичният ефект е с много високо КПД. Двама умни българи рядко създават синергия, но на простите винаги им се получава. И затова умните хора все повече намаляват. У нас особено видимо, но и в световен мащаб също намаляват. Учените установиха, че

увеличаването на нивото на интелигентност има отрицателно въздействие върху перспективите за създаване на потомство. Умните оставят по-малко потомство, а понякога и никакво, децата им също. Докато простите се размножавали по-лесно. Демек, да си интелигентен не е рентабилно в еволюционен план.

А колкото до забременяването от тоалетна хартия, смятам, че госпожа Радка не е съвсем права. Науката познава случаи на подобно забременяване, особено когато дамите се бършат с тоалетна хартия след полов акт. Тогава рискът е съвсем реален.

Но добрата новина е, че не се размножаваме, а намаляваме. Поради ниското възпроизводство и големия износ. Според данните на НСИ до края на годината сме щели да паднем под 7 млн. за пръв път от Втората световна война насам. Това се предвиждаше да се случи към 2020 г., но процесите се ускоряват.

Към 31 декември 2017 г. населението на България е 7 050 034, а през 2016 г. сме намалели с 51 825 души. И едното без другото прави под 7 млн. Ако се запазят темповете. А те не само ще се запазят, ами може и да се увеличат, ако на върха на държавата се задържи сегашната управляващото користно невежество.  Ако ви е малко сложно това „користно невежество“, ще ви го кажа по по-разбран начин – хем са прости, хем крадат и с гъза си.

След намаляването на населението, както знаете, вървят още един билюк тревожни процеси –застаряването, щото нали, изнасяме млади хора, не пенсии, влошаване структурата на работната сила, влошаването на коефициента на демографско заместване, задълбочават се териториалните дисбаланси и т.н. Етническите влошавания, естествено, не се споменават, те продължават да са добре охранявана тайна.

Та ако ви интересува дали ще има край българската простотия, да, ще има. Точно след 135.06 години.

 

To be continued

 

 

Из делниците на един луд (9-13 април)

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top