Коментари

Най-нарушаваният закон

Президентът изпрати поздравителна телеграма до участниците в традиционния деветосептемврийския събор в местността „Копривките“. Ето какво казва на това известно като „Малката Бузлуджа“ събитие неговият главен организатор Георги Гергов: “Девети септември е велик ден. Всеки историк и родолюбец знае, че фашистката чума е била жестока. Затова датата 9.09.1944 г. е важна за България. Тя е причината да сме днес тук”.

Да си припомним какво казва един закон, приет от 38-то Народно събрание на 26 април 2000 година: Чл. 1.
(1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.
(2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.

“Убеден съм, че паметта на онези, пред които се покланяме, ни задължава да отстояваме истината, а бъдещето на децата ни – да не позволяваме повторение на най-мрачните отминали мигове” – пише в поздравителната си телеграма президентът.

„След 1989 година БСП остана единствената политическа сила, която да осигури приемственост и да запази паметта за 9-ти септември като дата на прогрес”, каза в речта си зам.-председателят на Народното събрание и член на националното ръководство на БСП Валери Жаблянов.

Ето пък какво казва оня закон: Чл. 3.
(1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.
(2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.

Това е най-нарушаваният закон на най-високо равнище. Престъпилите го няма как да бъдат санкционирани. Защото законът не предвижда санкции. По тази причина активистите на БСП го нарушават във всяка своя патетична реч под одобрителни аплодисменти. А президентът мери като с шивашки метър еднакво отдалечената точка от одобрението и отхвърлянето на Девети септември и, като я открие, забожда с карфица и с чувство за изпълнен патриотичен дълг няколко думи за помирение в ей тази средна точка между непримиримите крайности. Така мина вчерашния ден, в който единствената смислена теза беше изказана от незнаен потребител на социалната мрежа: Ако социалистите продължават да вярват в Девети септември, на този ден те трябва да се откажат от личната си собственост.

Най-нарушаваният закон

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top