Статии

Папата, Чирпан и еволюцията

През септември 2008 г. Англиканската църква реши да се извини официално на Чарлз Дарвин за проявеното й неразбиране към теорията му за еволюцията. Д-р Малкълм Браун, отговарящ за връзките с обществеността, директно засегна темата в свое есе, в което написа, че „добрата религия трябва да работи конструктивно с добрата наука“.

Година по-късно папският съветник по културните въпроси архиепископ Джанфранко Равази също призна теорията на Дарвин. Пред британския вестник „Таймс“ той уточни, че еволюционни идеи могат да бъдат открити в текстовете на Тома Аквински и на Свети Августин. „Всъщност, говорейки за еволюцията, ние говорим за света във вида, в който го е създал Бог“. Равази припомни, че още през 1950 г. папа Пий ХІІ заявил, че тя представлява научен подход за обясняване на развитието на човека, а през 1996 г. папа Йоан Павел ІІ нарекъл еволюцията „повече от хипотеза.“

Сериозна крачка в тази посока направи и настоящият папа Франциск през декември миналата година. В реч пред Папската академия на науките Светият отец обясни: „Еволюцията в природата не е несъвместима с идеята за създаването, защото еволюцията изисква създаването на същества, които са способни на еволюция“. Така той деликатно оспори залитането на своя предшественик Бенедикт ХVI по идеята за „интелигентния дизайн“, която подронва дарвинизма с аргумента, че не е в състояние да обясни сложността на света.

Както можеше да се очаква, реабилитацията на Чарлз Дарвин, който сам се отказал от Христовата вяра, не беше посрещната с бурно одобрение в църковните среди. Папа Франциск обаче съвсем не отстъпи и дори заяви, че „Господ не е магьосник с вълшебна пръчица“ и той приема еволюирането на човека от правидове.

Впоследствие разсъждението му получи и научно потвърждение, а за голяма наша радост то дойде не отнякъде другаде, а от България…

„Бащата на човечеството“ се е появил край Чирпан, след което се е преселил в Африка, съобщиха родните медии през изминалата седмица. Проф. Николай Спасов от Националния природонаучен музей при БАН, съоткривател на зъба от уранопитек („ако въобще е уранопитек, а не самостоятелен вид“), внесе и важно уточнение. „Това даже не е човек, т.е. не е Homo sapiens или въобще Homo. Това е древен представител на семейството на хората. Към него спадат човекът, шимпанзето, горилата, орангутанът и техните преки предшественици. Това не е и първият хоминид, а е последният хоминид на Европа. Сензационното е, че находката му е с около 1.5 млн. години по-късна от уранопитека (известен от Северна Гърция), считан преди това за последния местен, автохтонен хоминид на Европа. Човешкият род идва от Африка в Европа много по-късно – преди около 1.3 млн. години. Никой не вярваше, че по това време в Европа все още е можело да има хоминиди, смяташе се, че те са останали само в Източна Азия и Африка.“

Е, имало е, както се разбра, при това са еволюирали самостоятелно край Чирпан! Този „древен представител на семейството на хората“ не само доказва още веднъж, че човекът и маймуните имат общ, маймуноподобен предшественик, но като нищо може да се окаже, че ние, българите, сме преки наследници на автохтонния хоминид. По-точно – на човекоподобното, обитавало най-дълго Европа, докато в това време австралопитеците са шетали из Африка.

Дали това не е именно т. нар. „липсващо звено“, онази важна брънка в еволюцията, която ни свързва с маймуните?

Тук е мястото да припомня, че през 2009 г. учени вече побързаха да представят за „звеното“ запазените останки на примат отпреди 47 милиона години, открит в световно известната с находките си местност Месел край Дармщат – вулканично езеро с отровни газове, превърнало се в смъртоносен капан за стотици животни. Тъй като тогава се отбелязваше 200-годишнината от рождението на Дарвин, съществото получи научното име Darwinius masillae, а иначе доби известност като Ида. „Макар и дългоопашата, Ида носи няколко характеристики на човека, включително противоположен на останалите пръсти палец, къси ръце и крака и гледащи напред очи, които са й давали възможност да вижда триизмерно и да преценява дистанцията“, похвалиха се от научния екип. И до ден-днешен обаче не бе обяснено защо тя е толкова мъничка, кажи-речи с размерите на …лемур.

Вярно, откритият край Чирпан зъб на хоминид е доста „по-млад“, само че според експертиза на френска лаборатория все пак става дума за горен предкътник на истинска човекоподобна маймуна. Проф. Спасов пък допусна на какво се дължи и евентуалната миграция на роднините на чирпанлията до Източна Африка. „Причината е засушаването, настъпило на Балканите. Разселвайки се панически в Африка, хоминидите намират подобна на тази флора и фауна, с която вече са свикнали да живеят. Това им помага да оцелеят без проблеми и впоследствие да дадат началото на човешкото семейство“. Което все работи в полза на хипотезата, че предшествениците на хората са се появили първо на Балканите, а не в Африка!

След като на практика призна теорията на Дарвин за произхода на видовете, щеше да е хубаво папа Франциск да научи за човекоподобното от Чирпан, но остана неизвестно дали на президентската аудиенция във Ватикана е станало дума за нашия хоминид. Такъв пропуск би бил изключително скандален, въпреки че донякъде беше компенсиран с включването на Веселин Марешки в състава на делегацията. Тоест пак имаме скандал (да не си помислихте друго?), а бившият външен министър Кристиян Вигенин дори отправи остра критика към президента Румен Радев, че е допуснал включването на подсъдимия бизнесмен, чийто имунитет беше свален по искане на главния прокурор. „Г-н президент, Ваше вето върху участието на тази персона в делегацията Ви щеше да предизвика далеч по-малък скандал от този с включването му”, написа в профила си във Фейсбук Вигенин, като се заяде и с Валери Симеонов. Мислел, че като вицепремиер по етническите въпроси той е „дъното“, но „Веселин Марешки при папата е падение от вселенски мащаб“…

Разбира се, до следващата аудиенция при папата могат да изникнат още доказателства за присъствието на примати по българските земи, така че темата не е изчерпана. Споровете по нея в крайна сметка продължават с десетилетия, а самата теория на Дарвин е била подлагана на всестранни критики повече от век и половина. Най-яростните антидарвинисти, при това не само в средите на Църквата, атакуват възможността по случайни причини (най-вече в резултат на различни химически реакции в някаква хипотетична смес на неорганични вещества) да се зароди първата жива клетка. Оттам те стигат и до извода, че появата й е дело на висша сила с безгранични способности и интелект, иначе казано – на самия Бог. В книгата си от 1995 г. „Черната кутия на Дарвин“ биологът Майкъл Бехе, смятан за баща на „интелигентния дизайн“, обяснява, че някои молекулярни механизми са твърде сложни, за да са резултат от процеса на естествен подбор.

На този фон рамото, което даде папа Франциск на Дарвин и неговата „богохулна наука“, всъщност беше истинска революция. Затова и той понесе много критики, но очевидно несправедливо – дори бегъл поглед по лицата на някои съвременници напълно опровергава тезата за интелигентен дизайн. Нищо чудно папата да се окаже и привърженик на неодарвинизма, който стига до още по-големи крайности – например, че генетичната изменчивост в популациите се дължи на случайни фактори, включително на мутации в резултат на грешки в репликацията на ДНК. Във всеки случай погледът му при среща с висши държавници (вижте, да речем, снимката с президента Тръмп) дава храна за подозрения, че понякога го занимават и подобни мисли. А някъде прочетох, че на младини Франциск бил запленен и от биогенетичния детерминизъм, особено на престъпното поведение, свързван с откривателя му Чезаре Ломброзо. Ломброзо, както е известно, застъпвал тезата, че престъпниците се раждат с определени физиологични белези и открил множество прилики в лицевата част и торса им с анатомичните особености на първобитните хора и маймуните. Оттам пък заключил, че склонните към престъпления носят атавистични белези – преди всичко специфични бръчки на челото и лицето, силно обрасли вежди, сплескан нос, тесни рамене, но голям гръден кош, ниско чело и т.н.

Като стана дума за лица, няма как да не отбележа, че в. 24 часа“ илюстрира дописката си „Първият човек тръгнал край Чирпан“ с рисунка, на която той изглежда горе-долу по същия начин. В същото време обаче е леко усмихнат, от което личи, че „този прачовек, който е с 200 000 години по-стар от най-ранните останки на хоминиди, намерени в Африка“, е бил доста жизнерадостен. Напълно възможно е, следователно, да се е чувствал тук отлично и никога да не е напускал пределите на България, за да мигрира на друг континент. Има вероятност също така с вековете да се е поразвил и в наши дни  да е направил политическа кариера до равнище, позволяващо му да го включат и в делегация до Ватикана.

Това наистина би било чудесно, макар че засега е само предположение. Така обаче и Дарвин навремето единствено предполагал как са произлезли видовете, а ето че самата Църква днес му се извини за проявеното неразбиране. При положение че през 1830 г. той се самоотлъчил от нея с думите: „Намирам все по-трудно с пълната сила на своето въображение да намеря аргумент, който да ме убеди в наличието на Бог“, един папа дори нарече теорията му „повече от хипотеза“!

От днешна гледна точка тази формулировка изглежда още по-хитро,  защото задоволява претенциите за истинност на дарвинистите, но и не отхвърля възраженията на противниковия лагер. И най-важното -оставя вратичка и към онези, които не вярват и в еволюцията, или по-точно допускат, че тя не е засегнала редица индивиди. Да не кажем направо, че за някои направо е спряла при Чирпан, та дори да има Господ, и той няма да помогне…

 

Папата, Чирпан и еволюцията

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top