Статии

АЕЦ „Белене“ – The dalavera must go on!

Ще строим АЕЦ „Белене“. Пак. Не знам дали някой брои колко пъти досега го почваха и колко пъти го спираха. Последно му туриха мораториум през 2012 г. по желание на Борисов. Но никой вече не се учудва. Такъв е нашият премиер. Опознахме го и се примирихме с наученото.

Казват, че Сократ рекъл за ученика си Алкивиад Велики, той после станал велик, де, тогава още не бил, та рекъл за него: „Не виждам защо липсата на последователност трябва да ни възмущава, щом тази липса е достатъчно последователна. Алкивиад би изменил на себе си само ако премине от непоследователност към последователност.”

Та искам да кажа, че Борисов е верен на себе си, когато е последователен в непоследователността си.

През 2012 г. Станишев си блъскаше главата: „Вече 3 г. се чудя на какво се дължат безкрайните завои в позицията на Борисов за „Белене”. Първо заяви, че няма да го строи, две години по-късно, че без този проект хората няма да могат да си плащат сметките и ще внасяме ток от Турция, накрая пак обърна палачинката”.

По принцип едно такова поведение е свързано с неуредени „предфинансови“ въпроси. Но случаят е малко по-комплициран, щото, ако са се давали пари, то те са дадени преди Бойко. Не знам на кого. Знам, че царят размрази проекта. На 6 април 2002 г. при учредяването на НДСВ Готски заяви, че правителството ще работи за намирането на сериозен инвеститор, който да продължи строителството на АЕЦ “Белене”.

А на 7 април 2005 г. правителството одобри предложението на министъра на енергетиката Мирослав Севлиевски за изграждането на АЕЦ “Белене”. Запомнил съм го много добре, защото него ден един самолет се блъсна в една круша. Малък самолет.

После Първанов и Станишев прегърнаха проекта като свой…

В Русия, доколкото знам, се предпочита схемата „деньги вперед”, но не е прието да се плаща по два пъти за едно и също. Като казвам плаща, не го приемайте непременно като даване на пари. Да, до скоро се смяташе, че плащането става кеш и сега, или никога. Но времената се промениха. Нали знаете къде работи бившият германски канцлер Шрьодер? Както написахме вчера, очакваме и Меркел да започне там, като ѝ свърши мандатът…

Ако трябва да определим накратко проекта АЕЦ „Белене“, можем да кажем, че много далавери видяхме през годините на демокрацията, но „Белене“ води хорото, далаверата на века! Някои наблюдатели смятат, че досега от тоя проект са откраднати 1.5 млрд. лв., главно по времето на тройната коалиция.

От 2009 г. започна атомна драма на Борисов. Ама драма да видиш, Хамлет ряпа да яде…

Станишев разправя, че през пролетта на 2011 г. Бойко поискал среща с него и го помолил за подкрепата за строителството на „Белене”. Бойко отрече, но ние добре си спомняме, че по това време той пропагандираше, че без “Белене” ще внасяме ток от Турция на непосилна цена. На 4 април 2011 г. в „Панорама” нарисува едно апокалиптично бъдеще на страната ни без „Белене”. Как 2017 щял да спре V-ти блок, 2019 – VI-ти, как ще увиснем само на „Мариците”, които продавали ток в пъти по-скъп от АЕЦ, а също и на ВЕИ-тата, чийто пък бил десетки пъти по-скъп… И накрая риторично попита: „И тогава няма ли да се срути цялата икономика и да фалира държавата?”

И след една година правителството на същия Борисов наложи в НС мораториум върху строителството на „Белене“.

Стимка Терминал 3

И изобщо, ако сте забелязали, когато една работа няма обяснение на едно място, тя непременно има обяснение на друго място. Повече не мога да кажа, нали видяхте, че съди Нинова, задето го нарекла индиректно крадец…

Мораториумът обаче не спира далаверата. НЕК продължава да плаща по 950 хил. евро още почти две години  за строителен надзор на фирмите „Уорли Парсънс” и „Риск Инженеринг”, за да надзирават строителството на нещо, което не се строи, защото е замразено. Двете фирми са получили общо 18 млн. евро, за да надзирават „гьола“. НЕКа им е зле!

Прокуратурата симулира интерес към този пладнешки грабеж. Направи един зрелищен арест на собственика на “Риск Инженеринг” Богомил Манчев и на шефа на фирмата консултант “Уорли Парсънс”. И после тихомълком ги пусна поради липса достатъчно доказателства за престъпление.

И сега отново ще строим.

The dalavera must go on!

Междувременно обаче се проведе референдум за „Белене“, иницииран от червените. Той приключи на ръба на провала – с едва около 20% участие. За „Белене“ гласуваха 851 757 българи! Толкова!

Но на кой му дреме…

И защо, ако все пак ще я строим, правителството докара нещата до там, че да платим милиардна неустойка?

Далавера!

Да повторя ли?

Д-А-Л-А-В-Е-Р-А!

Ядреният специалист Георги Котев писа, че, ако България плати на Русия („Атомстройекспорт”) 1.2 млрд. лева, то това го дължим на Делян Добрев. И понеже Добрев, както ви е ясно, е просто дрон, дължим го на Борисов. На 30 септември 2011 г. НЕК и „Атомстройекспорт” подписват Допълнение №14, с което се удължава срокът на действие на споразумението за строежа на „Белене“ до 31 март 2012 г. По това време Делян е зам.-министър на МИЕТ и член на СД на НЕК. И неговият подпис стои под това решение. Междувременно Трайчо Трайков изпадна от вагона с оркестъра и Делян зае неговия пост. На 28 март 2012 г., три дни преди изтичането на срока на Допълнение №14, Делян внася в МС доклад за прекратяване на проекта, гласуван светкавично от НС. Та Котев твърди, и няма как да не се съгласим с него, че целта на това бързане е била да се даде законна възможност на „Атомстройекспорт” да ни осъди и да гушне въпросните 1.2 млрд. лв. Ако срокът беше изтекъл, казаците нямало да имат основание да ни съдят. Можем да допуснем без да поемаме голям риск, че част от тази огромна сума се е върнала в джебетата на взелите решението.

The dalavera must go on!

А на главният потърпевш, т. нар. народ, май хич не му дреме.

Пролет е, народът рупа джанки…

Всъщност, ако трябва да сме честни, и простият народ, и неговите по-образовани представители, са изправени пред неинформиран избор. Теоретично е възможно да се направи и неинформиран правилен избор. Но на практика рядко се случва.

А изборът е неинформиран, защото около този проект няма нито едно неоспорвано число. Нито за цената на централата, нито за себестойността на произвежданата енергия, нито за цената ѝ на международния енергиен пазар…

Червените твърдяха, че Белене ще струва 5 млрд. евро. И с това число тръгнаха да правят референдума. Спомням си как през 2012 г., когато събираха подписите, успиваха народа с приказки, че, ако не сме построели „Белене”, сме щели да плащаме скъп и прескъп ток, но, ако го построим,  ще ни дават киловатите по два за стотинка и един бакшиш. (И ще бият, който ги откаже.) Борисов тогава заяви отговорно, че неговата партия ще подкрепи референдума за “Белене”, ако под графата “за” в бюлетината се запише: “Всеки българин ще изплати по един мерцедес, ако централата бъде построена.”

Малко преувеличи Борисов. Малко, около 20 пъти. Ако всеки българин се бръкне за един мерцедес с кожен салон (кой българин ще вземе без кожен?!), ще се съберат 350 млрд. лв. Даже и руснаците не могат да поискат чак пък толкова.

Невръстният (тогава) енергетик Делян Добрев разправяше, че АЕЦ “Белене” щяла да струва колкото пенсиите на всички българи за 2 г. Което е малко по-евтино от Бойковото. Все пак, не всички пенсии могат да си купят мерцедес с парите за две години…

И много странно, но и привърженици, и противници на „Белене“ се направиха, че не съществува оценка за стойността на проекта, възложена и платена на HSBC. Тази оценка някъде потъна. Костов, позовавайки се на нея, рече, че централата щяла да се изплати за 117 г. Демек през 2129 г. Инвестиция, та дрънка… На кухо.

С тая централа ще се заробят и децата, и внуците ни. Според независими експерти (вече не знам от кого независими…) токът от нея щял да струва по $79 за МВтч, при средна пазарна цена $42 – без малко два пъти. Обаче нямало ние да ги плащаме, а фонд „Сигурност“. Ние ще плащаме за тоя фонд, а той ще дотира тока. Защо ни е тоя ток, като и от сегашните мощности ни остава? Защо ни набутват с нещо, което нито ни е изгодно, нито ни е нужно? Вариантите са три: геополитика, локална далавера, геополитическа далавера.

И днес, вторник, 22 май 2018 г., десните цепелини организират протест срещу  свалянето на мораториума за строителството на „Белене“ пред МС.

От “Демократична България” задават на Борисов четири въпроса, свързани с „Белене“. Много разумни въпроси, всички сме си ги задавали. Но този, който може да отговори, се ослушва:

  1. Какво Ви принуждава да поискате отмяна на мораториума, след като Вие сам определяте проекта, като сеизмично рисков и при положение, че докладът, който поискахте от БАН не доказва нуждата от допълнителни мощности нито в България, нито в региона?
  2. Защо след 2009 г., повече от две години, не спирахте проекта при положение, че имахте парламентарно мнозинство и допринесохте за натрупването на нови плащания в допълнение на прахосаните и откраднати милиарди от джоба на българския данъкоплатец?
  3. Защо по време на 10-годишното управление на ГЕРБ не беше направено нищо за осветляването и наказването на виновните, ощетили България с милиарди от проект, който Вие сам окачествихте като „гигантски измами” от правителството на Вашите предшественици Сакскобургготски и Станишев, а вместо това искате да възобновите начинание, което се основава на тези измами?
  4. Защо не обжалвахте решението на арбитража, въпреки нашите настоявания и аргументи от сериозни юристи. Защо платихте оборудването? Планирахте ли още тогава да рестартирате проекта?

Мисля, че трябва да отида на протеста. Мисля също, че и вие трябва да дойдете. Ще преглътнем някак организаторите заради каузата. Защото, братя, властта е за това, за да ни стриже. Всяка власт стриже. Но тази иска да ни бръсне, а това е вече прекалено.

Та те така.

P.S. Този текст не е изчерпателен. Никой текст за далаверата „Белене“ не би могъл да е изчерпателен.

 

 

АЕЦ „Белене“ – The dalavera must go on!

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top