Статии

Алгебричният лъжец Борисов

За лъжата са необходими двама души. Единият лъже, а дру­гият слуша.

Мат Гронинг

 

“Обичам леещите се като дизентерия патетични думи и изречения”, пише Хенри Милър в „Тропика на рака“. Сетих се за тези думи по повод речта на премиера Борисов на годишния бал на КРИБ онзи ден. На този бал той изля такава диар…, пардон, реч, каквато беше по силите единствено на о бозе почившия (политически)  ораторски гений Цецерон. И както обикновено, няма никакво значение какво е съдържанието, важното е да се леят думи и изречения: „Действително съм много впечатлен и от обиколките на заводите мога да кажа, че вече България пак се завърна така, както е била преди 44-та година като една индустриална държава, още от времето на Добри Желязков – Фабрикаджията, първите текстилни фабрики. Ся вече виждате – където минете е завод до завода. И всичко произвежда, всичко заминава в голямата си част за износ и това държи брутния вътрешен продукт висок…“

Завод до завода, мила моя майно льо! И БВП-то високо, високо, високо, да го видим…

„Защо всички мълчат, когато Бойко Борисов лъже и говори глупости?“, възмути се историчката проф. Искра Баева: „Не мога да премълча думите за завръщането на България в ролята си на индустриална държава, „каквато е била преди 1945 г.”. Боже мой, как могат да се твърдят подобни неща, когато е известно, че макар преди Втората световна война страната ни да не е най-бедната европейска държава, все пак тя е на 18-то място от 24 държави. А производството и износът ни се състои най-вече от тютюн (повече от 50 % от износа), следван от зърно, яйца, плодове, маслодайни продукти, кожи, птици. И толкоз… Това ли е индустриализирана България?“

Известно било… На кого е известно? На Борисов? Не съм сигурен. Свидетели сме как той всеки ден от своето управление прави вълнуващи открития, които другите са направили още в гимназията или университета.

Защо, пита проф. Баева, медиите само регистрират неверните твърдения на Борисов без коментари или реакции? Защо всичко това минава покрай ушите на познавачите на историята и на икономиката?

Медиите отдавна са собственост на съдружието на Борисов и Пеевски. Да каже някой журналист, че Борисов лъже, означава безотговорно да си рита трудовата книжка. То сякаш той от вчера лъже, а не от 15 години?! Той лъже от първия ден, в който се появи на публичната сцена. Лъже за всичко и всички. В специализираната литература пише, че с мълчанието си журналистите, пък и всички останали, му правят лоша услуга. Тази патология се лекува, като деликатно се правят бележки на митомана и той се връща към реалността. В противен случай митоманията ескалира.

Но за всичко това е вече много късно. Вероятно и историците и икономистите вече са обръгнали на лъжите му и не обръщат внимание дори на такива абсурдни твърдения, че само да пуснем АМ „Хемус“ и БВП на родината ще скочи с 10-20%… Представям си как Гарабед Минасян скача да опровергава Бойко Борисов и сам става част от нелепата ситуация, създадена от ангросисткото му говорене.

Онзи ден се проведе конференция за контрабандата на цигари, на която бяха представени доклади на ИПИ и ЦИД, според които незаконните цигари вече били под 5%. Та се сетих как лъжеше Борисов: “Справихме се с контрабандата на цигари при първия мандат още…”

Дето рече онзи циганин, кабинетът искаше да се справи при първия мандат, ама нямаше желание. Защото през първия мандат контрабандата пълнеше лични и партийни касички. В този период някои тържествено отпразнуваха първия милиард! Борбата започна едва след приватизацията на „Булгартабак”, когато вече не беше изгодно черният пазар да подяжда белия, дял в който имат… Е, така се говори.

Не е откритие! Премиерът ни е лъжец и манипулатор, при това от най-елементарните. Тъжното откритие е, че вероятно не заслужаваме по-сложен. Голяма част от електората с готовност се закача и на бастуна за кривото. И Борисов си лъже смело и безотговорно. Лъже на литър и на килограм! Лъже и за бъдещето, и за настоящето, а напоследък взе да ни лъже и за миналото.  Много често крие  цялата истина, още по-често премълчава част от нея. А половината истина е любимата маска на лъжата. Изобщо Борисов е, по думите на един американски комик, алгебричен лъжец. Смята, че две добри лъжи дават една истина.

“Можете постоянно да лъжете част от хората, можете известно време да лъжете всички, но не можете постоянно да лъжете всички”, казва Линкълн.

Но то не е и нужно. Стига ти постоянно да лъжеш 30% от хората, за  да пуснеш корени във властта. Тези 30% не могат и е искат да видят, че срещу себе си имат един дребен шмекер и лицемер, който лъже безочливо дори за дребните неща. Те си го харесват точно такъв, вероятно защото е създаден по техен образ и подобие…

Но има и нещо още по-страшно. Лъжата се институционализира, укриването на истината става политика на правителството, на отделните министерства. В сряда холандският външен министър Стеф Блок беше на посещение у нас по покана на министър Захариева. На съвместната пресконференция след срещата Блок заяви: „Ние разбираме, че вие искате да влезете в Шенген, но се надявам, че вие ще разберете, че народът на Нидерландия знае за големия брой мигранти, които стигат до нашата държава и трябва да е уверен, че ще има силен и стриктен контрол без компромиси, преди да приемем България в Шенген. Впечатлен съм от постигнатия прогрес, бяха ми показани многобройни снимки за охраната на границата, но има още една част, и тя е как се справяте с корупцията и какъв е подходът към трафика на хора и мисля, че има нужда от допълнителен напредък.“

На страницата на МВнР място са намерили само куртоазните похвали, реалната критика е премълчана: „Стеф Блок подчерта, че Холандия – която страда от нелегални мигранти, много разчита на България, която охранява външна граница на ЕС. „Много съм впечатлен от прогреса, който сте постигнали при контрола на границата си“, заяви Блок.“

На страницата на МС нещата са още по-кратки и неверни: „Министърът на външните работи на Кралство Нидерландия отбеляза, че страната ни успешно се справя с опазването на външната граница на Европа.“ Толкова! Ни дума за корупцията и нелегалните мигранти, минаващи през България.

Според дипломатически източник на журналиста Георги Готев,

Холандия ни отрязала за Шенген заради продажбата на паспорти.

Напълно е възможно. Защото основните дилъри в тази дейност са партньори на Борисов в управлението. И това какви ги вършат не е тайна в Европа. През март 2018 г. “Нувел обсерватьор” публикува статия под заглавие: „Как България фабрикува фалшиви и опасни европейци“. В нея се казваше, че в далаверата участвали най-малко двама националисти – един министър и един вицепремиер.

Но преди да го прочете по вестниците, холандският дипломат вероятно го е научил от собствените си служби. А нашите мушмороци му замазвали очите със снимки, „многобройни снимки за охраната на границата“! Снимки на Великата българска стена! Самата тя символ на корупцията и безхаберието на управляващите ни примитиви. Горкият Стеф Блок! Как ли се е чувствал, докато му пробутват лъжи с такава ниска резолюция?!

 

 

Алгебричният лъжец Борисов

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top