Статии

Антипапи и антидържави

„Всичко придобито при нашите операции незабавно да се дели на четири части. Две, тоест половината, да си разпределя екипажът. Една четвърт да е за моите верни и храбри приятели. Последната четвърт ще получавам аз като капитан на кораба и ръководител на операциите!“

Това е цитат от дневника на пирата Балтазар Коса, по-известен като Страшилището на Средиземно море. В началото на ХV век, след едно корабокрушение, Коса се отказва от този рисков занаят и се захваща с друг – този на… Римски папа. Но Балтазар, вече Йоан ХХІІІ, продължава да се държи като разбойник и в църквата. Продава свещенически санове, върти търговия с индулгенции, занимава се с износ на оръжие. Впоследствие обвинението срещу него съдържа 72 точки и името му влиза в черната хроника на Ватикана. Дори е обявен за антипапа.

Впрочем в списъка на антипапите фигурират още 37 души, върху чието управление е лепнато клеймото „мрачно и позорно“. Зад паравана на вярата разни балтазаровци са вършели безобразия, без да им мигне окото, че на небето ще бъдат обложени и с данък добавена стойност заради сторените грехове. По тази причина въпросният параван често е заприличвал на походния олтар, „покрит изобилно с фалшива позлата, нещо характерно за светата църква“, зад който Швейк прислужваше на пияния фелдкурат Ото Кац да изтаралянка набързо една тържествена литургия.

Ами вижте само и каква е присъдата на епископите по делото на друг папа с името Йоан: „чудовище, лишено и от последната благодетел, която да изкупи многобройните му пороци“! И до днес се твърди, че епизодът с Йоан ХII (955 до 964 г.) е най-срамният в историята на папството, защото Ватиканът тогава е превърнат направо в публичен дом. Внук на проститутката Марозия, политическа блудница и могъща аристократка, а също и любовница, убийца, майка и баба на папи, той дава всичко от себе си за омаскаряването на Светия престол. По-малко от век по-късно обаче се появява сериозна конкуренция в лицето на Бенедикт ІХ. За най-младия папа, който заема престола едва на 12 години и успява да го продаде цели два пъти, антипапският историк Фердинанд Грегориовус пише: „Това момче е демон от Ада, животът му минава тъй гнусно и е толкова отвратителен, че аз изтръпвам, когато мисля за него”.

Но да не се връщаме чак толкова назад във времето, понеже и в по-нови дни положението не е единствено„цветя и рози“. През 2002 г. например Ватиканът беше разтърсен от скандал, предизвикан от филма на режисьора Джузепе Ферара „Банкерите на Господ“ – за връзките на Църквата с италианската наркомафия, корумпирани политици, търговци на оръжие, масони и шпиони. Разказвайки за мистериозната смърт на Роберто Калви – банкер на мафията, Ферара твърдеше, че папа Йоан-Павел II е получавал пари от съмнителни източници, за да финансира борбата срещу комунистическите правителства в Полша и Източна Европа. При неговия наследник Бенедикт ХVI пък избухна скандал с педофилите под расо, след като ирландският кардинал Шон Брейди призна, че е знаел имената на десетки такива, за които тайно е уведомявал Ватикана. Папата нареди проверка в опит за прочистване на католическата църква, давайки си вид на несведущ, но всичко това все пак се е случвало през последните 40 години. Включително пред очите на самия Бенедикт, който от 1977 г. беше архиепископ на Мюнхен-Фрайзинг.

Е, досега за следващия – Франциск, слава на Бога, не се е чуло нищо лошо, даже напротив – освен че „отвори“ Църквата към хората, към оскърбените и унизените, през юни 2014 г. той се опълчи на мафията и обяви членовете й за отлъчени от църквата. „Мафията е обладана от злото и презира общото благо“, каза папата, според когото „това зло трябва да бъде победено, прогонено“. Нещо повече, по време на посещение в Палермо през септември 2018 г., където почете паметта на свещеника Джузепе Пулизи, убит от Коза носта преди 25 години, Франциск обясни много ясно: „Не може да вярвате в Бог и да бъдете мафиот. Който е мафиот, не живее по християнски, защото с живота си богохулства. Мафиотското мото е „Ти не знаеш кой съм аз!“, християнското е „Имам нужда от теб“. Мафиотската заплаха е „Ще ми платиш”, християнската молитва е „Господи, помогни ми да обичам”. Затова казвам на мафиотите: Опомнете се! Спрете да мислите за себе си и за парите си, покайте се! Погребалният саван няма джобове, не можете да вземете материалните придобивки с вас!“.

Чудесно казано, но дано го е повторил и при посещението си в България, особено пред онзи, който му подари кисело мляко. Нещо ме кара да мисля обаче, че и да го е направил, антивластта, извинете, властта не си е взела бележка, доколкото броени часове след отпътуването му изплуваха поредните скандали:

Декларацията на министъра на земеделието Румен Порожанов, качена на сайта на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), е различна от документа, който той е подал, съобщи в. „Сега“. В резултат са скрити имотни сделки на неговата съпруга от 2017 г., но от земеделското министерство първоначално твърдяха, че нямат представа защо те не фигурират в електронното копие. Ден по-късно от комисията обясниха, че Порожанов сам е поискал да не се публикуват данните за жената, с която живеел на съпружески начала. При това положение той наистина има законово право да си спести тази информация и „електронната система на регистъра автоматизирано я заличава“, обясниха от КПКОНПИ. Само дето източници на БНТ същата вечер информираха, че министърът има граждански брак с Веска, вписана в графите за налични парични средства, за банкови влогове, за други доходи извън заеманата длъжност и за дялове в дружества.

Успоредно с това се оказа, че милионите за далаверите с къщите за гости и други нарушения по Програмата за развитие на селските райони (отново в ресора на Порожанов!), най-вероятно ще платят данъкоплатците. Разследване на Mediapool установи, че Методиката за налагане на санкции след плащане на проекти по програмата в периода 2007-2013 г. е отменена от тричленен състав на Върховния административен съд през декември 2018 г. И тъй като в средата на май решението има всички шансове да бъде потвърдено от петчленен състав на ВАС, това ще даде възможност на установените нарушители да си поискат парите от държавата в срок от една година след отмяната. „Дори нарушителите, чиито глоби са потвърдени окончателно от съда, ще получат възможност за преразглеждане на делата им поради настъпилите нови обстоятелства.“ Ясно защо: глобите продължават да се налагат по отменената методика, която „прилича на хвърчащ лист, качен на сайта на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ)“. Тя, освен всичко, е издадена от изпълнителния директор на фонда, какъвто се явява Порожанов от март 2011 г. до август 2013 г. и от ноември 2014 г. до февруари 2017 г., а не от министъра на земеделието, както е по закон. И за капак няма дата, нито е публикувана в Държавен вестник.

А ето и най-хубавото: депутатът Делян Пеевски, който не се явява на работа в парламента, но получава заплата, прекарва по-голямата част от работното си време в Дубай. Та по този повод гражданското движение БОЕЦ зададе резонния въпрос дали той има право да участва в предстоящите евроизбори, след като не живее в държава-членка на ЕС. В жалбата пред Централната избирателна комисия се цитира и интервю на Бойко Борисов пред Би Ти Ви от 2016 г., в което премиерът обявява: „Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната“. ЦИК обаче каза, че няма основание да заличава кандидатурата му, а преди това ВАС отхвърли искането да се изискат справки от граничните власти, митниците, летище София, НСО и външното министерство на ОАЕ за пътуванията на депутата. За сметка на това от „Нова“, току-що сменила собствеността си, беше освободена Виктория Бехар, задето задала въпрос съществува ли обвързаност между въздесъщия Пеевски и телевизията, или да…

Дали папата е знаел в каква държава попада, щом така дружески си побъбри с пирата, пак извинете, премиера Борисов?! Но далеч по-неприятното е, че покрай него нашият Балтазар си направи чудна реклама, докато пасомите ще продължават да плащат за операциите на екипажа му под флага „Веселият Роджър“. Положението, с други думи, е „Йоан ХХIII“ и не му се вижда краят, понеже главните виновници нямат никакво намерение да се опомнят, да спрат да мислят за себе си и за парите си, камо ли да се покаят. Възползвайки се от общото благо, липсата на джобове в погребалния саван ни най-малко не ги притеснява; подигравайки се с всички ни, успешно сколасват да добутат държавата до антидържава. Еех, да беше жив Коса, как щеше да се почувства тъкмо в свои води, пребивавайки в България!

Но има надежда и по ирония тя отново е свързана с Йоан ХХIII: когато през 60-те години на миналия век Анджело Ронкали, бивш апостолически нунций в България, е избран за папа, той твърдо държи да бъде наречен именно така. Символичен акт, който завинаги зачерква разпасания Балтазар от историята на Римокатолическата църква. Да, имало го е този позор, имало го е онзи Йоан ХХIII, но той трябва да остане единствено в черните списъци на Ватикана  – това е смисълът на избора, направен от Ронкали. А същото би трябвало с пълна сила да важи и за управлението на една окаяна държава.

Разбира се, може да звучи прекалено оптимистично, но не изглежда чак толкова невъзможно. И основателно папа Франциск призова управлението да положи усилия, така че „младите хора да могат да вложат техните свежи сили и да планират своето лично и семейно бъдеще, намирайки в Родината условията, които позволяват един достоен живот“. То че няма да положи усилия, е ясно, но младите наистина могат да го сторят. А защо не като за начало – с отлъчване на злото от политическия живот?

Факт е, и че много добро не се вижда, ама поне момчетата от Ада са съвършено разпознаваеми, до степен и италианските отлъчени вече да им свалят шапка. Не можаха последните да докарат работите дотам мафията да си има държава, още по-малко пък успяха да превърнат двете в синоними…

Антипапи и антидържави

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top