Статии

Анти-европейската БСП

Започна леко срамежливо, с инцидентни подмятания към ЕС, почти с разбиране от публиката, която така или иначе е свикнала с фоновата про-руска настройка на бившата комунистическа партия. Нейната измъчена и половинчата социал-демократизация отне много повече в сравнение с другите леви партии в централна и източна Европа. Когато БСП заговори за НАТО почти й се късаше сърцето, а приказките за ЕС бяха изричани с лекота без обаче никога да бъдат допълнени с убедени действия. Много хора знаеха, че това е тактическо отстъпление пред „обективната историческа ситуация“ и че рано или късно тя ще се промени. Сергей Станишев трябваше да бъде лицето на този временен исторически компромис, докато злополучният Михаил Миков постепенно обезсили и без това повърхностната принадлежност на БСП към новия европейски свят. Корнелия Нинова е обаче фигурата, която дълбоко и наглед необратимо прие реториката, а вече и отчетливите политически позиции на пълзящото отдалечаване от европейския интеграционен проект. Направи го с безпардонност, арогантност и опортюнизъм, изненадали мнозина, които просто ги приемаха като временен инструмент за вътрешно-партийно утвърждаване. Казано на езика на техния диалектически материализъм, количествените изменения доведоха до качествени такива. БСП е вече една завършена анти-европейска партия.

През последните няколко години движението на социалистите в анти-европейска посока е особено видимо и все по-необратимо. Сякаш руската анексия на Крим и цялостната руска мобилизация на Балканите просто активираха и без това дълбокото историческо нежелание за европеизация на страната. Реториката и тезите на Нинова и ко. започнаха да описват Европа в изцяло тъмни нюанси. БСП започна да припява вече изтърканата мелодия за „залеза на Европа“, нейната култура изведнъж стана гейска, икономиката й безперспективна, а цивилизацията й подложена на необратим разпад. Вместо съавтор на собствената ни модернизация, тя стана културен агресор и източник на нежелани норми и ограничения. Идеите за по-нататъшна интеграция изчезнаха от политическата реторика на бившата комунистическа партия. Тя започна да казва „не“ на всички по-амбициозни проекти и същински редуцира съюзът до кесия с жълтици, които и без това той ни дължи за нашите велики жертви по пътя към членството. Цялото политическо евро лустро ала Станишев бе заличено и в рамките на няколко години БСП заприлича и зазвуча като една от най-агресивните анти-европейски партии.

Тази цялостна промяна може да бъде открита в най-различни нейни позиции и идеи. В последния й политически документ, „Визия за Европа“, най-концентрирано това може да бъде видяно в отказа от подкрепа за интеграционния проект на Европа и преход към „Европа на нациите“. На практика, това означава блокиране на актуалните процеси на интеграция в ключови сфери като отбрана и сигурност, правосъдие и вътрешни работи, единен пазар, миграция и бежанци и т.н. БСП вече открито се противопостави срещу влизането на страната в еврозоната, което обрича страната на необратима икономическа изолация през идните десетилетия. Партията е де факто и срещу създаването на общоевропейски системи и политики за управление на имиграцията. За бързо развиващата се интеграция в областта на отбраната и сигурността пък няма да чуете и дума, защото това означава ускорено отдръпване от руското влияние. Няма да чуете и за енергийния съюз, който също би ударил руските интереси на „стария континент“. Под модернизация на армията БСП разбира само по-високи заплати и поддържане на руската техника без реална съвместимост с нашите съюзници в НАТО и ЕС. Разбира се, „столетницата“ е за вдигане на санкциите срещу Русия, така или иначе няма да чуете партията да каже нещо за анексирането на Крим и инвазията на Украйна. Погледнато по-цялостно, партията вече не просто не вижда необходимост от продължаваща интеграция, а открито си поставя за цел нейното задържане и дори разглобяване. В българския контекст, това не е просто евро-скептична, а анти-европейска позиция.

Този национал-социалистически микс е и неочакван подарък за ГЕРБ. Нинова вече веднъж помогна на партията на Борисов по време на предходните парламентарни избори. Нейната анти-европейска и анти-бизнес реторика стресна доста избиратели от големите градове и подариха няколко процента на сегашната управляваща партия. Сега тя разчита на две неща, за да не се повтори същата ситуация. На тежката имплозия и саморазруха на ГЕРБ и на националистическата добавка към анти-европейските приказки. Засега тази комбинация сближава електоралните позиции на двете големи партии, но далеч не гарантира успех на соц лидерката. Външно-политическото скатаване и реверанси към Москва станаха прекалено дразнещи, но Борисов през последните месеци отново хитро активира евро профила си. България се е отправила към членство в еврозоната и банковия съюз, а сделката за Ф-16, ако се случи, ще бъде сред най-значимите военни и външно-политически ходове на последното десетилетие. Управляващите дори заговориха за евентуални руски хибридни и кибер атаки около изборите през май, публично допуснаха руска намеса в убийството на Емилиян Гебрев. Цветан Цветанов еднозначно и непрестанно прави про-американски изказвания, говори за укрепване на НАТО и черноморските му сили. Въобще, ГЕРБ се събуди от външно-политическия си сън и се опитва да си върне про-европейската идентичност и език. Ще видим дали това ще му помогне на задаващите се избори за европейски Парламент.

БСП вече се е проваляла в управлението без европейска легитимност. Направи го веднага след като влязохме в ЕС и по време на злополучното управление на Пламен Орешарски. Очевидно мисли, че може да направи още един опит, при това с още по-агресивна анти реторика от предходни години. Сегашните европейски позиции на партията не просто са много по-близо до нейната история и избиратели, но и изглеждат по-завършени, техните говорители звучат по-убедително от евро-ентусиазираните им млади предшественици. БСП е отново себе си. Променена е и средата. В България вече на практика няма значима партия, за която европейската принадлежност да е естествена, ежедневна политическа реалност и ангажимент. В Европа е много по-лесно да намериш скептични съдружници, а винаги можеш да разчиташ на добре познатите й врагове на североизток. Самите българи са далеч по-склонни да живеят в света на повърхностните и често напълно измислени аргументи срещу съюза. БСП ще им даде шанс да се пренесат в тази измислена реалност. И вече съвсем не е сигурно, че мнозинството няма рано или късно да се изкуши да повярвя на фантазиите и откровените глупости. И доста по-странни неща са се случвали в политиката.

Анти-европейската БСП

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top