Коментари

А Джамбазки и Каракачанов кога?

В Стара Загора преместиха въздуха. Бейската кория вече ще се казва Чорбаджийска гора. 838 местности преминаха през възродителен процес и получиха български названия. Карталско дърво ще е вече Орлово дърво, Сърдаревото ще е Пъдаревото. Силно рамо на тази инициатива даде мюфтийството. Ама как така, ще речете. Ето така: мюфтийството шумно се разгневи на инициативата и по този начин колебаещите се в мнението си граждани застанаха на страната на покръстителите. На мюфтийството толкова му е работа да се произнася по този въпрос, колкото на днешните общински съветници да преименуват всички топоси. А защо само местности? Не може ли на територията на Стара Загора някои политици също да се третират с български вместо турски имена. Да речем Волен Желязков, Красимир Номадикоитосезанимаватсовчарлък, Ангел Престъпников, може и Крадлев. Някой ден Джамбаз тепе в Пловдив ще го прекръстят, а Ангел Джамбазки – не. И защо, след като тепето носи това име по-дълго време, отколкото човекът? А „аязмото“ запазило името си, защото не било турско, а тракийско название. Не е тракийско, гръцко е, но това е дреболия, то и панагюрското златно съкровище е гръцко, пък му викаме тракийско. И правилно, траките са имали добър вкус и са пили вино от вносни сервизи.

Защо мисля, че старозагорци просто преместиха въздуха? Какво си представяте, като чуете Бакаджика – ниски хълмове, които разкриват необятен простор от морето до комините на „Мариците“, здравословен климат, резиденция на Тодор Живков, Вълкана Стоянова, излел е Индже войвода на висок баир Бакаджик… А какво си представяте, като чуете „Гледките“ – кръчма с червени покривки с фабрични шевици, потни сервитьори пренасят овкусителни комплекти от маса на маса, тройка кебапчета, солницата не пуска сол. Е, през 1985-6 година в Ямбол се пръкна идеята Бакаджика да се нарича Гледките. Не се получи. По същото време в Сливен мислеха име за новия туристически комплекс в Жеравна, като изискването беше то така да залепне към името на селото, че да стане популярно поне колкото него. Измислиха „Златна Ореша“, хубаво име, някой да го е запомнил?

Една от новите атракции в Родопите се казва Орлово око. Защо помаците от село Ягодина, които направиха площадката над пропастта на връх „Св. Илия“ не я кръстиха „Картал гьозю“ ? Много просто – защото те са български граждани,  площадката е в България и няма никакво значение, че хората, които направиха площадката, включително и организират транспорта с джипове до нея, са мюсюлмани. Имената са си имена – те носят знака на своето време и с това нямат нищо общо нито мюфтийството, нито патриотите с турски фамилии, нито общинските съветници, които може би искат да пренесат проблема от изнервящото забавяне на ремонта в центъра към патриотични войни. Когато старозагорци започнат да наричат Ахча Тахта – Трапезата, ще се извиня, че съм ги заподозряла, че се занимават с пренареждане на въздуха.

А Джамбазки и Каракачанов кога?

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top