Коментари

Бедни без прикритие

„По-добре да те изяде опитен вълк, отколкото неопитен“. Де, тоз късмет, де!? Старата арменска поговорка точно пасва на новата формула за изчисление на пенсиите. Мъчителният процес по сдъвкване на възрастните хора се точи години наред. Темата обичайно е неприятна, защото кой обича да си говори за бедни, болни  и стари хора?  Медийно намира място в статистика за поредна пенсионна реформа, в която животите се класифицират в проценти, колкото да не липсва новината между по-важните инфраструктурни проекти, външнополитически постижения или вътрешнополитическипреференциалнопредизборни спорове, за които поне едната страна се надява този път да се превърнат в голямо и ефектно сътресение. Сезонно вниманието се изостря преди Коледа и Великден, когато най-сетне се изясни ще има ли или не пари за добавки. Като се разбере, че ще има, традиционният въпрос към възрастните е за какво ще ги похарчат. За какво ли да ги похарчат? Винаги в такива моменти съжалявам, че не се намира кой да отговори: „Ще се разпищоля и ще  ги пръсна в казиното!“ Или че ще си организира круиз с хоро на борда с представителния ансамбъл на Националната агенция по приходите. За внуците, за сметките, за лекарствата отиват.

Близо  милион и триста хиляди са получили коледна добавка, тъй като техните пенсии за месец декември не надвишават триста четиридесет и осем лева. 348 лева е линията  на бедност за 2019 година. Милион и триста хиляди възрастни хора са официално бедни. Неофициално те си го знаят отдавна. Дали ако си официално беден и стар, това подобрява жизнените сили? Отговорът е в риторичния въпрос на социална министърка на бивши управляващи, понастоящем опозиция, отправен преди години към протестиращи пенсионери: „Откъде имате сили да викате толкова?!“ Голям проблем за вълка. Но само за бедни и стари хора ли ще си говорим?! Я, нещо по-весело! Нещо по-така, по-разчупенко. Като хоро на данъчни. Националната агенция по приходите надмина по изобретателност писатели, драматурзи и сценаристи от последните десетилетия. Може би само Илф и Петров биха могли да съчинят толкова тъпа акция в годините на начеващата имитация на кипяща дейност при социализма. Данъчни агенти се внедрили в самодеен ансамбъл по народни танци в селско читалище и цял ден разучавали ръченица с цел да разберат дали се издават касови бележки за таксата от един лев и петдесет стотинки. Операция „Хоро“ развесели даже финансовия министър Владислав Горанов, който за да довърши образа на нелепостта, разказа как миналата година агенти под прикритие били изпратени и на круиз, но се получило неловко, когато се разбрало, че на борда са се събрали само нудисти. Наистина, къде да прибереш касовата бележка, ако си гол? Неловко.

Очаквано следващият подвиг на данъчните би бил да танцуват голо хоро. Но щом на финансовия министър му е смешно, вероятно на всички трябва да бъде. Щеше да е, ако новината не съвпадна с тази за опрощаване на данъчните задължения на вероизповеданията, между които 8 млн. на Главното мюфтийство. Но само това да беше – в читалището на село Марково биха тропнали едно хоро за здраве на агентите от НАП  и на цялото правителство. Забава е необходима, защото с какво иначе ще се залисват онези, които ще се присъединят към статистиката на бедните? Нова формула за изчисляване на пенсиите, приета в края на миналата година, ще ощети тридесет и седем процента от осигурените. Тридесет хиляди през 2019 година, които няма да могат да избират три най-благоприятни години за стаж преди 2000 година, според последните правила. Последните правила най-вероятно са предпредпредпоследни.  Активните в момента поколения с различна скорост се отправят към тъжното настояще на своите родители. Както би казал неопитният вълк: „Не стига, че ви дъвча трудно, ами се и оплаквате! Я тропнете едно хоро! Ако имате сили“.

 

Бедни без прикритие

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top