Коментари

Вампири, таласъми

Граф Дракула, изглежда, наистина е бил българин, както твърди проф. Николай Овчаров. Доказателствата за етническия произход на кръвопиеца обаче не дойдоха от разкопки в земите между Дунав и Карпатите, а по линия на т.нар. специализирана прокуратура и службите. Следвайки древното проклятие „Да разчиташ на държавата дано!“,зам.-главният прокурор Иван Гешев ги изплеска публично, без да му мигне окото. И, разбира се, последва ритуално „набиване на кол“, с което един сайт успешно съсипа живота на 16-годишно момче и на целокупното му семейството.

За какъв дявол трябваше да се съобщава името на „ученика-джихадист“ от Пловдив? Че и да се пускат снимки на тийнейджъра, на родителите му и даже на баба му? Много ясно – за да се правят кликове покрай нагона на публиката да гледа сеир. „Моралът е важен, безспорно. Но когато става дума за тероризъм, отпадат всякакви норми и законови разпоредби“, оправда се медийният вампир. А като отпаднали нормите, разбираш ли, той не виждал проблем да прати кръволоци и в магазина на бащата, та да направят Пловдив тесен за родата на „джихадиста“. „Ето го обвинения за тероризъм … и семейството му“, изтъпанил ги после без капка пощада, посочвайки името на момчето, с което би трябвало да работи психолог. И то в случай, че въобще е вярно как ученикът бил вербуван от ИДИЛ и планирал да „окървави“ последния учебен ден…

В това, впрочем, има доста основания да се съмняваме, доколкото дори Гешев призна, че не разполагал с данни „дали е имало конкретен обект, срещу който да се планира атентат“. Но белята вече беше направена, след като в събота същият се похвали с невероятен антитерористичен удар. Тогава не само ни се обясни по какъв начин момчето получавало указания от „Ислямска държава“, ами и как службите предотвратили страшен атентат със самоделна бомба. Показаха ни се листовки на ИДИЛ до шишета с лесно запалима течност; разказа ни се легендата как ученикът се затварял в таванско помещение, за да забърква адските смеси. Само дето се оказа, че листовките били дадени на младежа от неговия баща, за да види какво зло е „Ислямска държава“. И че бащата сам потърсил службите с молба за помощ. Разбираемо: човекът явно не е знаел как да се справи със ситуацията и в паниката не си е дал сметка, че на гърба му службите ще си направят пиар. Отвратителен пиар, за целите на който бяха изтъкнати и сравнения с атентата в Сарафово, понеже в таванското помещение били открити близо 15 кг взривни вещества. Леле, представяте ли си, 15 килограма! Които после се оказаха шишета… с белина.

Но дори да става дума за действително вербуван ученик и за наистина планиран атентат, непрофесионализмът пак е потресаващ. Както каза бившият шеф на Централната служба за борба с организираната престъпност Тихомир Стойчев, цитиран от в. „Сега“, ДАНС е изпуснала страхотна възможност да бъде работено продължително. „Според него службите е трябвало да са активни, да влязат дълбоко в случая, да го използват за проучване, за реализация, но вместо това всичко е станало публично.“ Накратко, можело е да „играят“ ученика известно време, за да установят начина на вербовка, кой стои зад нея и т.н. И още: след като бащата е подал сигнала, как точно Гешев и останалите малоу…, извинете, разследващи смятат, че биха се развили отношенията между него и сина занапред?

Всъщност атентатът е налице: взривено е едно семейство, което е разчитало на държавата да му помогне; върху 16-годишно момче е лепнато ужасно клеймо; а саморекламата на големите спецове е толкова вбесяваща, че по същество си направиха точно обратното – публично сепуко. И всичко това – все поради лоша преценка, желание за самоизтъкване и липса на каквато и да е милост, с което тоталната им некадърност се разкри в пълния си блясък. А като добавим и медийните хиени, готови да късат живо месо, усещането за нормалност изглежда окончателно погромено. Да не дава Господ да търсиш подкрепа от държавата на Гешев и подобията му!

Пък за граф Дракула, между другото, отдавна се знае, че има българска кръв, бидейки внук на воеводата Мирчо Стари. Това не е повод за особена хвалба, но нищо, по-добре с такива щуротии да ни занимават. А и щом спецслужбите и прокуратурата си падат по легендите за вампири и таласъми, нека оттук нататък помагат само на проф. Овчаров. Че иначе не се знае! Или, по-точно, знае се повече от отлично – ще спретнат някаква тъпотия. Улисани в нея, защото толкова си могат, като нищо ще пропуснат някоя реална заплаха, така че надеждата остава в ИДИЛ. И дано там са си рекли, че няма нужда да се хабят за атентати в рамките на тази нелепа територия – тя ще се справи със себе си и напълно самичка…

Вампири, таласъми

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top