Статии

Време е Горанов да си върви

Генерал Наско, съпредседател на ДБ и лидер на ДСБ, вика, че, ако Борисов не вземе главата на министъра на финансите Горанов, и той ще бъде отговорен за липсата на тези половин милиард лева в държавната хазна. Според него, признанието на шефа на ДКХ Александър Георгиев за покровителство над бизнеса на хазартния бос, показва, че над дейността на Божков е имало политически чадър.

Наистина чадър е имало. Няма вариант, в който министър Горанов да не е бил наясно колко плащат фирмите на Божков и защо. Нито пък има вариант това да е самоволно решение на подчинената му ДКХ. Не е по силите на един чиновник като шефа на ДКХ пет години да прикрива далавера за стотици милиони лева. Но чадъренето на Божков е било от много високо място, от най-високото. Явно ген. Наско си има причини да не атакува директно Борисов.

Всеизвестно е, че Борисов гледа на хората като на носни кърпички. Ползва и хвърля. Това важи за всички, освен за Горанов. В случая пряката политическа отговорност за това едни 550 млн. лв. (според прокуратурата) да не влязат в хазната, е негова. Ако премиерът и този път не му поиска оставката, това може да означава две неща: не иска или не може. Не може, защото Горанов е от онези министри в правителството, които са квота на един корпулентен бизнесмен. Или не иска, защото заниженото облагане на фирмите на Божков е ставало с неговото знание и съгласие. Този род далавери са в компетенциите единствено на премиера. Подобно на далаверата в Лукойл. Фирмата на приятеля му Златев не е внесла лев данък печалба в хазната от идването на Борисов на власт през 2009 г. При милиардни обороти. На фона на това ограбване на българската хазна, Божков и лотарията му са като чавдарчета. Дали и това е ставало тайно от Борисов и неговия финансов министър?! А от прокуратурата? За нея, струва ми се, и до днес е тайна.

Но да се върнем на темата. А тя е Горанов, понеже засега не може да е Борисов.

Момчето си имаше мечта. Досущ като мечтата на Остап Сюлейман Берта Мария Бендер Бей – „Дай милион, дай милион…“

В едно интервю Борисов обясни защо Горанов напусна  42-то НС в началото на 2014 г. Депутатът Горанов му казал: “Шефе, ти си на 55 и оттук нататък само с политика може да се занимаваш. Аз съм на 30, моите колеги станаха милионери, а пък аз стоя в тази зала за 2000 лева. Имам две деца, мисля за трето, как да ги издържам?”

Няколко месеца по-късно Горанов стана министър във втория кабинет на Борисов. Чистите доходи (след удръжките и преди „добавките“) на един министър са по-ниски от тези на един депутат. Нима този млад човек толкова лесно изостави мечтата си?

През 2018 г. колегите от „Сега“ направиха запитване до МФ относно скъпите часовници на Горанов. На много снимки той се кипри със швейцарски часовник Ulysse Nardin Maxi Marine Chronometer, от 18 000 до 30 000 евро. Напоследък се показвал и с Aplle Watch. Колегите питали и за вилата в Ярема, която се строяла върху парцел на кръстницата му Снежана Сариева, но Горанови често ходели да наглеждат строежа. От МФ не отговорили на нито един от въпросите им. Щрих към портрета, както би казал поета, е неизменната пура от известна (съответно и скъпа!) кубинска марка. Вероятно краде от залъка на децата си, за да си ги купува.

Ех, мечти, мечти…

Някъде по това време неизвестен инвеститор попита Радио Ереван може ли да бъде купен българският финансов министър. Радиото отговори: „Не. Но може да бъде преоткупен.“

Слуховете за топлата връзка между Пеефски и Горанов, родени от една снимка на двамата на маса в столичен ресторант и до днес не са опровергани. И няма как. Могат само да бъдат потвърдени. Ако „многобройните“ проверки на Пеефски, за които говореше Пацо Терасата, го изкараха чист като сълза, то заслугата за това е главно на НАП, върху чиито данни стъпват тези проверки. Явно в НАП, това се потвърждава от различни източници, Пеефски и неговите фирми се охранват много строго. Затова прозвуча достоверно, че при пробива в информационната система на НАП е ровено в данните за Пеевски, Борисов и Цацаров.

Хакерската атака срещу НАП, при която бяха източени личните данни на 5 млн. български граждани, беше огромен гаф, политическата отговорност за който трябваше да понесе министърът на финансите. Нищо подобно. Не само Горанов оцеля, но дори и шефката на НАП не загуби поста си. Което оставя поле за много широки размисли.

Другият голям гаф, при който Горанов отново оцеля необяснимо, е разкритието, че той живее в луксозен апартамент, без да плаща наем. Това беше в разгара на имотните скандали, в които изгоряха важни гербаджии като министърът на правосъдието Цецка Цачева и вторият човек в партията Цветанов. Но Горанов отново оцеля. Борисов каза само: „Той е голям човек. След като си го е писал в декларацията, да излезе и да обясни.“ И той обясни: „През 2012 г., помните, имаше едно голямо земетресение, което разтърси Перник и стигна до София като въздействие. Тогава заедно с моето семейство живеехме на висок етаж (10-ти) в центъра на София. Стресът и уплахът, който изпитаха тогава невръстните ми деца, ни накара да се възползваме от предложението на кръстника ни – моя и на моите деца Иван Сариев.“

Колеги изчислиха, че заради този високоблагороден жест кръстникът Сариев е загубил към 300-400 хил. евро. И продължава да губи. Но понеже не сме от наивниците, които вярват в безкористността на такива скъпи жестове, допускаме, че бизнесменът Сариев е компенсиран по някакъв начин. В НАП знаят как.

Междувременно стана ясно, че Горанов е назначил сина на Сариев в Министерството на финансите. „Ако трябва, обясняваше Горанов, да се изследва някакъв проблем, защото друг проблем няма, трябва да се изследва дали заради взаимоотношенията ми с Иван Сариев това ми е повлияло…”

Да се „изследва“, не да се „разследва“. Гаче е тръгнал на лекар. И той ще го изследва примерно за глисти…

Нямаше как, прокуратурата се направи, че ще разследва. Макар, че повече приличаше на изследване, защото е факт, че мандатът на Цацаров свърши, а резултат още няма. И едва ли Гешев ще го продължи, освен ако не се появи нужда младежът да си ходи.

Горанов се отърва без драскотина и от гафа със субсидиите. В разгара на популистката кампания на ГЕРБ по намаляването на субсидията за политическите партии на един лев, се оказа, че за  2018 г. МФ е раздало на политическите партии над 6.5 млн. лв. повече, отколкото е трябвало да получат. После се оказа, че това е било практика и предишните години. „С премиера преценихме, че няма нужда да подавам оставка заради субсидиите. Грешката е техническа, не политическа…“

Прокуратурата разпореди проверка. Но и тази проверка още тече.

Изобщо всичко тече, само Горанов си седи непоклатим на поста, само той не се оттича. А вече е време да си тръгва, както казва един от класиците в криминалния жанр, да тръгва и да върви, без да спира по пътя да бере цветя. Най-добре двамата с премиера да тръгват. Па да има едно хубаво утре, други ден, от американската амбасада да съобщят името на един корпулентен депутат, на когото е забранено да посещава САЩ заради корупция…

Опа, размечтах се…

 

 

 

 

 

 

Време е Горанов да си върви

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top