Студентски дебюти

Въпросителната „Обединение Дост“

С наближаването на предсрочните парламентарни избори станаха ясни основните партии и коалиции претенденти за влизане в Народното събрание. Освен вече добре познатите ГЕРБ, БСП и ДПС се отличават няколко нови формации като „Да,  България“ и ”Нова република”, събиращи все повече популярност чрез широка публична изява. Започналата предизборна кампания прилича на една от най – разнообразните и динамични през последните години. Наблюдава се интересната тенденция за поява на алтернативи на вече установените партии в целия политически спектър. Това обаче има и своята негативна страна за избора на българския гласоподавател. Наличието на такова количество партии и коалиции (общо 27) би объркало и най – опитния избирател.

Някак извън медийна публичност остава сблъсъкът  за гласове между ДПС и новата коалиция между Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ) и  Народна партия „Свобода и достойнство“ под името „Обединение ДОСТ“. НПСД е позната на българските граждани като партия с декларативни либерални възгледи, учредена от Касим Дал, отлъчен член на ДПС. Основните идеи на НПСД са приличат на тези на десните партии – равни права и възможности за всички граждани, стимулиране на частния бизнес, макар реално да са насочени към избирателите от турски произход. Участва в парламентарните избори през 2013 година, като печели по-малко от 2% подкрепа. В следващите избори НПСД вече е член на Реформаторския блок и е в състава на коалиционното управление на РБ и ГЕРБ.

Наскоро съществуването на НПСД като част Реформаторския блок бе прекратено и председателят на партията Орхан Исмаилов заяви, че ще търси подкрепа от ДОСТ за реализиране на своите политически цели. Съвместната работа с формацията на Лютви Местан  обаче не беше приета от РБ. Според самия Орхан Исмаилов обаче чрез коалирането с ДОСТ,  НПСД би спечелила изгубените си привърженици, разочаровани от влизането на партията в РБ. Освен това е съвсем възможно и печеленето на нови гласове. Другият член на новата коалиция партия ДОСТ е създадена от Лютви Местан след неговото отстраняване от ДПС през пролетта на миналата година. Той беше дългогодишен председател на ДПС и сподвижник на Ахмед Доган. ДОСТ също има декларативна либерална и евроатлантическа  насоченост, която се цели към мюсюлманите български граждани във вътрешността и извън страната.

Причините за коалирането на двете формации могат да се търсят дори в техните учредители, споделящи общата съдба на изключени членове на ДПС. Общият им интерес към Турция и противопоставянето срещу опонента ДПС също са предпоставки за създаването на обединението. Сформираната вече коалиция „Обединение ДОСТ“ разчита и на равнопоставеността между двете партии, заяви Лютви Местан, което би донесло електорални дивиденти. Тя ще разчита на гласовете на всички  български избиратели, живеещи в България, както и на тези, които живеят в чужбина и на територията на Турция. Електоратът на обединението и този на ДПС се припокриват изцяло, макар НДСП да споделяше декларативно идеите на РБ. Поради тази причина, битката за места в Народното събрание ще бъде ожесточена. Това не означава, че  шансовете за успех и прекрачването на прага на Парламента от “Обединение ДОСТ” са за подценяване, тъй като идеите на двете формации се различават до известна степен.

На ниво политическа програма и заявка, на официалното откриване на своята предизборна кампания в Пловдив коалицията направи гръмкото обещание за “освобождаване на избирателя от оковите на безалтернативността, подчинението и страха”. Друг основен акцент е предложението за премахване институцията на Велико Народно събрание, което да делегира своите правомощия на Обикновеното Народно събрание и да бъде изготвена и приета нова Конституция. От обединението  застават и зад идеята за премахване на корупцията от съдебната система, за подкрепа на малкия и средния частен бизнес, както и за постигане на енергийна независимост на България. Декларира се и противопоставяне на практиките на купуване и продаване на гласове, както и въвеждането на електронно дистанционно гласуване. Предлагат се и промени в социалната политика, различна образователна система, в която задължително  да се изучава майчин език  и безплатно лечение на деца с тежки здравословни проблеми.

Друга цел, която се намесва в предизборната им кампания, е даване на обезщетения за пострадалите от социалистическия режим и Възродителния процес, както и премахването на паметници, свързани с режима. Част от идеите на обединението припокриват целите на някои от заявилите участие в изборите партии и коалиции. Други  аспекти от програмата на обединението като премахването на исторически паметници и изучаването на майчин език в училищата биха предизвикали вълна на недоволство и дебати от гражданите. Очевидно търсенето на собствена политическа ниша в пренаселената политическа система изисква формулирането на повече идеи и политики, които предизвикват внимание и дискусии, дори евентуално недоволство.

Политически шок предизвика и появата в редиците на формацията на режисьора Евгений Михайлов, бивш депутат от партията СДС и достатъчно популярна фигура на българската десница. Това е очевиден опит за разширяване на възможната електорална подкрепа вдясно, но тя едва ли ще бъде особено успешна, защото доминиращата реакция към този ход е поне засега силно негативна. В по-широк план, присъствието на личности от творческите среди отново стана популярно на тези избори. Имена като Нона Йотова, Васил Гюров, Ивайло Захариев, Калин Вельов могат да се открия в партийните листи на БСП, “Да, България” , ГЕРБ и др. В този смисъл от обединението решиха да не остават по – назад.

Към момента на началото на кампанията няма категорични социологически проучвания по посока на хипотеза, даваща на коалицията подкрепа за прескачане на 4 – процентовата бариера. Предстоят обаче телевизионни дебати и събития с участието на коалицията и тепърва нейните представители ще имат възможността да изложат своите тези и идеи. Успехът й обаче ще зависи от нивото на подкрепа на гласуващите в Турция и готовността на традиционните гласоподаватели да напуснат ДПС. Пробивът остава малко вероятен.

 

……………………..

Този текст е създаден по проект „Студентска политологична платформа. Формиране на журналистически умения в собствена медийна среда“, осъществен с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на студентски иновации на Институт „Отворено общество“ – София и Фондация „Микрофонд“ – София. Съдържанието на тоекста е отговорност единствено на авторите и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Институт „Отворено общество“ – София и Фондация „Микрофонд“ – София.

 Уважаеми читатели, Ще ви бъдем много благодарни, ако ни подкрепите според възможностите си! Можете да го направите през PayPal, ePay или на банковата ни сметка:  

 

 

Подкрепа за Редута.bg BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

Или на банкова сметка:
Уникредит Булбанк
IBAN: BG75UNCR70001522690558
UNCRBGSF
 
 
БЛАГОДАРИМ ВИ !

 

Въпросителната „Обединение Дост“

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top