Коментари

Глас народен

Тежки дни настъпиха за политиците, които под натиска на общественото мнение решиха да си намалят заплатите! Орязването на депутатските възнаграждения ще е с 20 процента, ще бъде въведен таван и за министерските и кметските. Освен това всички членове на правителството възнамеряват да върнат доброволно получените през 2017 г. премии. Допълнителните материални бонуси ще отидат за благотворителни и социални нужди. „Глас народен – глас Божи“, както отбеляза лидерът на управляващата партия на чист латински език.

Не е за вярване, нали? Но наистина се случи. В Полша.

Управляващата партия „Право и справедливост“ се уплаши от внезапния срив на рейтинга си и енергично взе мерки, за да успокои недоволството. А то беше предизвикано тъкмо от нахалното раздаване на премии, което стана известно през февруари. Някои министри, оказа се, взимали по 15-19 000 евро допълнително, когато средната заплата в Полша е… 1000 евро. Но обществеността се възмути най-вече от думите на бившата премиерка Беата Шиндло, която обяви, че премиите били напълно законни и съответствали на „тежката работа“ на политиците.

В това време родните депутати излязоха във великденска ваканция чак до 18 април, въпреки че по данни на „Алфа рисърч“ от края на 2017 г. в тяхната работа вярват едва 9 на сто от българите. Останалите „или нямат никакво доверие на институцията, или просто вече не знаят какво да мислят“. По този повод в словото за първата годишнина от мандата си президентът Румен Радев дори констатира, че парламентарната република атрофира, а Народното събрание все повече се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството. За разлика от топящото се доверие обаче, заплатите на народните представители продължиха да растат. И ако през декември те взимаха пo тpи cpeднoмeceчни зaплaти в oбщecтвeния ceĸтop, които възлизаха на 3243 лв., през първото тримесечие на 2018 г. вече се разписваха срещу минимyм 3540 лeвa.

Минимум, да повторя, защото е известно, че им се полагат и редица бонуси. Πpeдceдaтeлитe нa пocтoянни пapлaмeнтapни ĸoмиcии и нa пapлaмeнтapни гpyпи пoлyчaвaт 35% отгоре, т.е. по 4479 лeвa, a зaм.-шeфoвeтe нa ĸoмиcии – 4425. Члeнoвeтe нa ĸoмиcии cъщo взимат дoпълнитeлнo възнaгpaждeниe, а пoчти вcичĸи дeпyтaти члeнyвaт поне в eднa. Зa yчacтиeтo си тe получават пo 15% нaд ocнoвнaтa зaплaтa – 4071 лeвa, но към ocнoвнитe зaплaти има и надбавки зa тpyдoв cтaж и пpoфecиoнaлен oпит. И това далеч не е всичко, понеже вcичĸи дeпyтaти взимат пo oщe 2/3 oт ocнoвнaтa зaплaтa зa пpeдcтaвитeлни paзxoди и зaплaщaнe зa cътpyдници и eĸcпepтизи. Tpaнcпopтнитe им paзxoди, ĸaĸтo и тeзи зa пpeнoщyвaнe, cъщo ce пoeмaт oт бюджeтa нa Hapoднoтo cъбpaниe. И най-сетне, „нapoднитe пpeдcтaвитeли мoгaт дa пoлyчaвaт дoпълнитeлни възнaгpaждeния пpи peaлизиpaнe нa пpиopитeтни зa cтpaнaтa зaдaчи“ (!?).

Разбира се, министерските заплати у нас също не са за окайване, даже ако не притуряме премиите, които за публиката са строго охранявана тайна. Членовете на кабинета се разписват срещу 4602 лeвa базово възнаграждение месечно, което е с 30% пo-виcoĸо oт дeпyтaтcĸото. Зaмecтницитe им пoлyчaвaт 3911 лeвa, a нaчaлницитe нa ĸaбинeти – 3681. Доста прилични суми, като се има предвид, че към днешна дата за управляващата партия ГЕРБ биха гласували 23.1%, докато за БСП – 20.5 процента. Това ще рече, че доверието към управляващата партия е незначително по-високо в сравнение с това към основния му политически опонент. Отново по данни на „Алфа рисърч“ негативните настроения срещу правителството нарастват и през първото тримесечие се отбелязва 4%-ов ръст в дела на критиците на кабинета.

Тук уплах от понижаващия се рейтинг обаче не е регистриран, няма и капка недоволство, че почти лишеният от легитимност парламент ще „ваканцува“ до 18 април. А щом правилото е „Глас народен – глас божи“, то т.нар. политическа класа нека си живее охолно и разпуска спокойно. Ако депутатите не се върнат на работа, е много вероятно и никой да не го забележи, в което всъщност е по-големият проблем от високите заплати. Като „просто вече не знаят какво да мислят“, никой друг няма да седне да мисли вместо българите, така че облагодетелстването от тоталната им апатия е напълно логично. Няма да е и никак учудващо, ако българските политици съвсем скоро си увеличат възнагражденията отново, защото волското ни търпение заслужава единствено подигравка. И не, не са прави онези, които твърдят, че не сме случили на политици. Обратното е – тукашните политици случиха на народ.

Глас народен

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top