Коментари

Данък обществено мнение?

Има изречения, които не бива да бъдат отминавани. Сега всички мерят до части от милиметъра какво е казал Волен Сидеров за Валери Симеонов. Самият Волен със сигурност също е мерил предварително три пъти преди да отреже изявленията си в телевизионен ефир. Нали си представяте колко по-цветисти щяха да са изреченията, ако не бяха и мерени. Но сред добре обмислените оценки/закани/обиди/внушения по адрес на Валери Симеонов Волен Сидеров изтърва едно изречение по отношение Бойко Борисов, което звучеше така: „той плати данък обществено мнение“.

Става дума за решението на Борисов да се направят промени на промените в приватизационния закон, за да не остават хората с впечатлението, че целта е била да се облагодетелства бизнесмена Кирил Домусчиев, по-известен в контекста на лобистката поправка като редник Киро. Хората, разбира се, останаха с точно такова впечатление. Дори когато премиерът Борисов и президентът Радев се надпреварваха кой по-рано ще се произнесе за потребността от промени на промените, хората пак си бяха със същото впечатление: Борисов прекали и затова дава заден. Но не за Борисов е думата, а за това, че премиерът беше иронизиран от политик, с когото управлява в коалиция, че е платил данък обществено мнение.

Работата на политиците, които управляват страната, е да плащат данък обществено мнение. Това им е служебно задължение по трудов договор: да ги интересува какво мислят хората, да се съобразяват с негодуванията, които когато са толкова мащабни, като в случая с редник Киро, си имат основателни причини. А също така и по силата на обществения договор, който гласи така: хората плащат данъци и това е тяхното задължение по обществения договор, а премиерът на страната Бойко Борисов и депутатът Волен Сидеров получават заплата от тези данъци, затова те трябва да са наясно с обществените нагласи на данъкоплатците, които на практика са техни работодатели. Да иронизираш някого, че се съобразява с мнението на работодателя си, не е сериозно. Въпросът е: от невежество или от арогантност Волен Сидеров изръси подигравката, че Борисов плаща данък обществено мнение?

Напоследък публицистични предавания, в които участват социолози, политолози, анализатори са много странни. Те разясняват какво е демокрация, убеждават ни, че демокрацията не е просто 50+1, а политика, която отразява всички обществени нагласи, включително и на опозицията, съответно внушават на опозицията, че тяхната работа не е непременно и единствено да се мъчи да свали управляващите от власт, а доколкото е възможно да работи за постигането на своите ценности и цели в условията на друго управление. Все неща, които си говорехме преди 28 години, когато демокрацията беше нова дума. Сега си я обясняваме, защото явно има нужда. Не изключвам Волен Сидеров просто да е казал това от арогантност, но повече подозирам, че отдавна не е размишлявал над правата и отговорности на демократичния политик.

Данък обществено мнение?

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top