Студентски дебюти

Демократично да изхвърлиш демокрацията на боклука

Проведеният на 16-ти април референдум в Турция е събитие, което променя в голяма степен много неща в страната и региона. Резултатите от него и промените, до които води ще се отразят буквално на цялото държавно управление. Превръщането на Турция от парламентарна в президентска република и другите промени, които се предвиждат, създават риск за региона, дългосрочните партньорства на страната и изобщо във всяко едно отношение. Вътрешната сигурност също е застрашена, особено с оглед на близките резултати. Възможен е конфликт между поддръжници и противници на промените. Ситуацията се усложнява още повече от вече натрупаните в страната проблеми. Нестабилните граници, големия поток от бежанци и неяснотите в отношенията с международни и наднационални организации. Проблемът с тероризма, кюрдите и общата заплаха от „ислямска държава“ правят необходимостта от стабилно управление на държавата още по-голяма.

Едноличната власт при тези условия би могла да бъде по-скоро опасна. Възможността един, единствен човек да променя закони на основата само на собственото си мнение създава изключителна непредвидимост. Тя поставя под въпрос отношенията на държавата с партньорите ѝ, което в настоящата ситуация на нестабилност на Балканите може да създаде още трудности за останалите държави в региона. Направена бе заявка за „преразглеждане” на отношенията с Европа от страна на Ердоган след като Турция стане президентска република. Разбира се, това може да са само заплахи, които да бъдат употребени с някаква цел, но неизпълнени. Риск от осъществяването им обаче съществува. При условие, че решенията се взимат от един човек е по-вероятно те да са основани на негови прищявки и желания, което не може да се нарече политика, поне в смисъла, който влагат западните, демократични общества в това понятие.

Не можем да предвидим в каква посока ще продължи развитието на Турция, но със сигурност членството в ЕС вече не е на дневен ред както многократно бе заявявано, защото с промените страната се отдалечава от ценностите и принципите на съюза. За сметка на това, Турция държи „коз“ срещу страните от ЕС, контролирайки притока на бежанци и имигранти. Този факт придобива все по-съществено значение, когато наблюдаваме настроенията вътре в самия съюз. Турските власти умело използваха обстоятелствата, за да получат финансови средства, с които да подпомогнат икономиката на страната. Подобно „изнудване“ може да придобие сериозни размери, а при условия на еднолична власт, практически механизми за какъвто и да е контрол не съществуват. Турция вече беше определена като ненадежден съюзник и в НАТО. Проблем, поставящ под въпрос възможностите за сътрудничеството в областта на сигурността. Европа се нуждае от сигурност и стабилност. Външните заплахи са твърде сериозни и твърде много, за да се рискува с несигурен съюзник. В създалата се ситуация обаче европейските държави нямат алтернатива.

Вътрешните обстоятелства и условия също създават повече въпроси, отколкото дават отговори. Малката разлика в броя на гласувалите „за’ и „против” може да се окаже вътрешен проблем за Турция. Близо половината от населението е против промените. Това би могло да породи сериозен вътрешен конфликт. Настроенията съществуват още от опита за държавен преврат през лятото на миналата година. Разбира се, турският президент разполага с инструменти за сдържане и недопускане на такъв конфликт. Видяхме резултатите от действията на властта след опита за преврат. Турция винаги е поставяла под въпрос човешките права. Концентрацията на власт в ръцете на един човек ще му даде легитимността да нарушава правата на хората. Видяхме какво последва след опита за преврат. Хората, които бяха сметнати за „неудобни” са в затвора, а онези, които по някакъв начин са се оказали извън страната не могат да се върнат, защото рискуват твърде много. Такъв е случаят с редактор на един от критикуващите Ердоган вестници. По време на преврата, той е в Германия, за да получи награда за журналистика. Не успява да се върне, а паспортът на съпругата му е отнет по подозрение, че семейството има връзка с обвинения за подбудител на преврата Фетуллах Гюлен и неговото движение. Подобна саморазправа беше узаконена с промените, които ще влязат в сила след референдума.

Контролът на президента върху съдебната власт е осигурен от принципа, по който се избират членовете на Висшия съдебен съвет, тъй като според промените, броят на членовете ще бъде намален и относителният дял на политическите назначения ще се увеличи. Подобен контрол, заедно със закриването на военните съдилища, ще позволи на властта да упражнява произвол. Още по-притеснителни са изявленията за възможността смъртно наказание отново да бъде разгледано като възможност за наказание при тежки престъпления. В условията на въведеното извънредно положение, Ердоган вече има цялата власт в Турция. Този референдум е само търсене на легитимност пред останалите европейски държави. Реално, грешките по веригата, неясните правила за провеждането на гласуването, условията, в които се провежда и куп други фактори поставят под съмнение резултатите от референдума. Едва ли обаче някой е очаквал нещо различно.

Интересен е въпросът за резултатите в чужбина. На пръв поглед е учудващо защо хора, живеещи в развити, демократични държави гласуват за придобиването на еднолична власт от страна на прзидента. Ако разгледаме по-детайлно нещата, обаче, бихме могли да разберем мотивите за подобно решение. В тези държави турците са малцинство и не се чувстват сигурни, което ги кара да търсят нещо различно. След промените Турция се превръща в „бомба със закъснител“. Това не е изгодно за никого, но е факт и създава необходимост от повишено внимание от страна на всички нейни съседи и партньори.

…………………….

Този текст е създаден по проект „Студентска политологична платформа. Формиране на журналистически умения в собствена медийна среда“, осъществен с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на студентски иновации на Институт „Отворено общество“ – София и Фондация „Микрофонд“ – София. Съдържанието на тоекста е отговорност единствено на авторите и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Институт „Отворено общество“ – София и Фондация „Микрофонд“ – София.

Демократично да изхвърлиш демокрацията на боклука

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top