Коментари

Демокрация по жребий

<ВЕСЕЛИНА СЕДЛАРСКА>

Демокрацията днес е като шивач без метър, като лекар без термометър, като моряк без компас, като първокласник без смартфон и като Бойко Борисов без Андрей Райчев. Математиката, този уж най-точен ориентир, се скара с демокрацията, това уж най-справедливо общество.

Австрия днес гласува за президент, защото сметката там се обърка от някакви 31 хиляди гласа. В САЩ броят наново гласовете в три щата. В Италия днес гласуват на референдум. Как така властта изведнъж обикна референдумите, че те започват да се провеждат навсякъде, дори и в България?

През 2009 година Дейвид Камерън употреби словосъчетанието Big society  и то бе след него употребено толкова много пъти, че речникът „Уебстър“ го определи като дума на годината. “Big society“ се превежда като „широко общество“ и е политическо понятие за прехвърляне на голяма част от отговорностите по управлението върху местните общности и доброволци. Прагматичен предвестник на масово прилаганите сега референдуми, с които елитът прехвърля на народа отговорността за  бъдещи грешки. Представителната демокрация се притесни от вземането на решения и потърси помощта на пряката демокрация – референдумите.

Само че и тук математиката се заинати. Допитването във Великобритания за излизане от Европейския съюз бе спечелено само с 2 процента „за“ над половината от гласовете. Референдумът в Унгария за това дали страната може да приема бежанци по квоти без одобрение от унгарския парламент бе загубен само с 2 процента под половината от дадените гласове. Българският референдум се препъна в 12 000 гласа.

Това, от което представителната демокрация се страхува, бе доказано от пряката демокрация – хората са разделени на две, обществата са разцепени, обединяваща цел липсва, общностите се съдират на две враждуващи парчета. Математиката тук е безсилна, защото водещо мнозинство няма. Има действие и противодействие, има равностойни по брой групи, които теглят въжето на общия живот в две различни посоки.

Така демокрацията извървя пътя до своя първообраз – пряката демокрация, символ на която са референдумите – но отново не изглежда демократична. Може би оттук нататък ще си спомним, че истинският първообраз на демокрацията е всъщност друг – не равното право на всички от демоса да гласуват кой да управлява, а равното право на всеки от демоса да управлява. В ония далечни времена се е решавало с жребий. Тъй като е демократично всеки да управлява, избирали са го с жребий. Човек не може да не се сети за това, докато гледа как се върти рулетката  на връчването на мандатите тези дни в България и как жребият започва да изглежда по-точен от математиката.

Демокрация по жребий

Новата държава

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top