Коментари

Докторе, защо?

Проф. Иво Петров, национален консултант по инвазивна кардиология и общински съветник от ГЕРБ, обяви, че лекарството Intermektin (активната субстанция е Ivermectin), помагало при лечението на COVID-19. Откритието е на изследователите от Biomedicine Discovery Institute (BDI) към Monash University в Австралия. Засега механизмът на действие на лекарството срещу корона вируса не е известен. Ефектът му при борбата с други вируси давал основание да се предполага, че той може да блокира способността на SARS-CoV-2 да отслабва имунната система и съпротивителните сили на заразения.

Интермектин се използва за лечение на краста при говедата, конете, козите и др. животни. Според д-р Петров лекарството се използвал и в хуманната медицина, за лечение и на хора.

Възможно е. Доста лекарства за животни се използват от хората. По-точно от пенсиите. Цените в зооаптеките са значително по-ниски от тези в човешките аптеки. Защото не е тайна, че човешките лекарства вече са на нечовешки цени. Затова и някои джипита директно препращали пенсиите към зооаптеките.

Този проблем ме занимава още от 2004 г., когато прочетох за една шуменка, която си беше облекчила нетърпимите болки от шипове в рамото с камфор силициликум. Това лекарство се радва на изключителен интерес сред моите приятели от последната възраст. Животновъдите лекуват с това мазило мускулни и ставни проблеми при говеда, коне, магарета, свине, овце, кози. Тубичката струва 6.70 лв., вчера проверих. Същото лекарство за хора струва 8.99 лв. При това конското било дори по-ефикасно за артритни болки. Пенсиите го ползват също за да лекуват болките при дискова херния, разтегнато сухожилие, възпалени стави, болки в мускулите и други.

Лекарството антифлегмин, с което се лекуват хронични възпаления на вимето на кравите, овцете и козите, също много се търсело в средите на пенсиите. Използвали го за лекуване на разширени вени, хемороиди и фисули.  Антифлегминът е двойно по-евтин от човешките аналози, а не им отстъпва по нищо.

За гъбички по краката пенсиите купували гръцкия концентрат имаверол, антимикотичното средство за външно третиране на екземи при говеда, коне и кучета.

Лекарството рефригеранс, което фелшерите изписват за проблеми с млечната жлеза на животните, се използва от пенсиите за лечение на остри възпалителни процеси на костите и ставите,  като възпалени сухожилия,  бурсити,  артрити, плексити и настинки. Помага при травми и  контузии.

Имаше едни прахчета за лечение на остри бактериални инфекции при канарчетата и папагалите, забравил съм как се казват, се вземали от хора с трудно зарастващи рани, например декубитални, каквито пенсиите получават при продължително залежаване.

Ало, братя от последната възраст! Като ви ги казвам тия работи, да не хукнете сега по зооаптеките! Това съм го чел по вестниците, а не малко хора са умрели по причина на печатни грешки. И изобщо ползването на лекарства, предназначени за друг биологичен вид, крие някои рискове. Затова не прибягвайте до тях, преди да се консултирате с джипито си.

Например, някои дами, а и господа също, не непременно от последната възраст, ползват препарата тривитаминол, предназначен да стимулира вълнодобива при овцете, като лек срещу косопад. С него се постигала прическата на Анжела Дейвис, ако си я спомняте. Говори се, то какво ли не се говори!, че бил на въоръжение в средите на холивудските красавици. С него се мажели Дженифър Анистън, Сара Джесика Паркър и др. В интернет можете да срещнете рецепти за маски с тривитаминол, гaз, вoдĸa, лимoнeнa ĸиceлинa и ĸaĸвoли още не. Ако ползвате тази гърмяща смес и минете само с жестоки сърбежи, значи сте с бога вечеряли. Понякога, но не рядко, тривитаминолът може да доведе до тотално „излекуване“ на косопада. Щото като ти опада косата, косопадът свършва, не ли?

Отплеснах се. Исках да кажа, че никак не бих се учудил да победим корона вируса с някой конски или кравешки лек. Много лекарства са създадени за едно, пък се оказва, че помагат за съвсем друго. Затова трябва да се направи едно сериозно разследване сред пенсиите, те да кажат кое за какво ползват.

И понеже днес е ден на здравето и здравния работник, та искам да ви кажа, че няма никакво значение дали успехите на нашето здравеопазване идват от ветеринарната или от хуманитарната медицина. Все българска медицина, не ли?!

Докторе, защо?

Новата държава

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top