Коментари

Дотук прилично

Българското председателство на Съвета на ЕС е почти преполовено. Най-общо казано, дотук представянето ни е прилично. Политиците се успокоиха през последните седмици и видяха, че председателството нито проваля, нито прави кариери. Особено пък спрямо местната аудитория, която и не очаква кой знае какво от случващото се. За нея е достатъчно да няма тежки гафове, големи издънки откъм логистика и сигурност и да кажат някоя добра дума за домакините. Това засега се случва и всички са видимо доволни и очакват в този коловоз да минат и оставащите седмици до края на юни. Критиките и шегите из социалните медии за НДК, рекламни материали, лого и българки ястия в ресторантите на брюкселските институции поотминаха и темата видимо вече не предизвиква особен интерес. Службите този път наистина прилично осигуряват спокойствието на гостите без от престараване да блокират столицата.

Търканията между отделните министерства и министри са в рамките на очакваното и засега не влияят особено на съдържателната работа по председателството. Искрите между Лиляна Павлова и Екатерина Захариева остават извън кадър, макар на моменти напрежението да е видимо. Както се и очакваше, администрациите са носещата конструкция и като цяло се справят с помощта на институциите в Брюксел, които са подготвени да оказват максимална подкрепа. В постоянното ни представителство в белгийската столица са събрани най-подготвените кадри по отделните сектори и основната тежест е струпана там, не просто като съдържателна работа, но и по компенсиране на разминаванията между институциите в София. Разбира се, очакванията към България не са особено завишени, което е нормално на фона на общото възприятие към страната. Има напредък по някои важни законодателни въпроси като изпращането на работници в други страни-членки и финансирането на европейските политически партии. Но вероятността от пробив през идните месеци по тежкия пакет за миграцията и бежанците остава малка.

Положително развитие е и постепенното свиване на доскоро експанзиращия списък от приоритети. В един момент всеки министър добавяше по нещо от своята област на дейност, а различните теми от развитието на съюза също често бяха представяни като приоритетни. Сега цялата дейност се структурира около темата за Западните Балкани и реториката е много по-фокусирана. България успява да я върне на дневен ред, да отвори политически прозорец за разговор по тази особено важна за нас тема и да развие поне няколко конкретни идеи, които да опредметят вниманието към нея. Почти сигурно администрацията ще успее да вкара някакъв окуражителен език в политическите документи на ЕС. Но дотук. За повече няма да има време, нямаме и достатъчно сили, идеи, ресурси и авторитет. Нещо повече, през последното десетилетие тази тема се превърна в поредно клише, което се търкаляше във външно-политическите позиции на страната без никакви сериозни инициативи и активност. От тази гледна точка, и малкото закъсняла свършена работа ще е полезна.

Най-слабото място във веригата на председателството е самия премиер. Външнополитическата му мисъл е в свободен полет и европейските политици са постоянно принудени да слушат често несвързаните му апокалиптични разсъждения. Адвокатстването на Ердоган преминава всякакви граници, а планираната среща във Варна с ръководителите на ЕС няма да има никакви съществени последствия, независимо от очакванията, създавани от самия Борисов. Просто напрежението между Турция и съюза в момента е прекалено голямо. Очевидно институционалното внимание към премиера е прекалено изкушаващо и той едва удържа адреналина от временната функция, която изпълнява. Най-вероятно тази цялостна картина ще се запази до края на самото председателство. Ако това стане, България ще е успяла да се справи прилично, без фойерверки, но и без тежки гафове. На фона на състоянието на политическата ни система и изпълнителите в нея, това би бил доста добър завършек.

Дотук прилично

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top