Статии

ДПС вече е самата национална сигурност

На 24.12.2015 на извънредното заседание на ЦС на ДПС председателят Лютви Местан беше свален от поста и изключен от движението. Причините за това са известни, а и не са важни в конкретния случай. По-важното е, че на 22 декември Пеевски се обажда на Местан и му дава ултиматум да подаде оставка до края на деня. Местан не спазва срока на ултиматума и затова в „19.26 минути“ Пеефски му съобщава по телефона, че охраната от НСО е свалена. Изведнъж се оказало, че охраната на Местан била напълно ненужна.

НСО започва да охранява Местан в края на 2013 г., когато в МВР постъпва анонимен сигнал за готвен атентат срещу него от Касим Дал. В крайна сметка сигналът се оказва кьорфишек. И а днес да му свалят охраната, а утре, та едва в навечерието на 2016 г. сколасват. Излиза, че цели две години Местан е охраняван бадева.

Ако ядяхме доматите с колците, както казваха навремето пазарджишките интелектуалци, навярно щяхме да се вържем на този скалъпен разказ. Но ние помним как през 2014 г. в НС се повдигна въпросът защо Местан го пазят като национална ценност. И от НСО ни убеждаваха, че наистина има „висока степен на застрашеност“ за живота му и до момента (септември 2014 г.), казаха от НСО, няма причини охраната да бъде свалена.

Значи от ДПС решават кога има и кога няма заплаха за живота на някого, така излиза. Да напомня, че главен секретар на МВР тогава беше Светлозар Лазаров, а на ДАНС – Владимир Писанчев, хора на Пеефски, назначени от Орешарски.

Някога писахме, че ДПС е заплаха за националната сигурност. Но нещата вече се промениха. ДПС стана самата национална сигурност. По това време бившата шефка на СГС Янева каза, че службите са под контрола на ДПС. И не само те. И медиите бяха под контрола на Пеефски, и ВСС, и прокуратурата, и голяма част от икономиката…

Ако един ден Пеефски изпадне в немилост може и на него да му свалят набързо охраната и да се окаже, че тя не е била необходима. Което никак няма да е трудно. Към днешната дата не е известно нито едно сериозно основание държавата да продължи да охранява корпулентния бизнесмен като Панагюрското съкровище. НСО го пое през юни 2014 г. по една напълно измислена заплаха. В разразилия се конфликт с Цветан Василев Пеевски се оплака, че му готвели убийство. Но много скоро прокуратурата и съдът бяха принудени да свалят всякакви обвинение от набедените убийци Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев и да ги пуснат. Но охраната на Пеевски не беше свалена. Нещо повече, през февруари 2016 г. главният секретар на МВР Георги Костов съобщи, че в хода на разследването за покушението срещу Алексей Петров постъпил сигнал за покушение и срещу Пеевски. И охраната беше продължена.

Казвал съм, но ще повторя и потретя, че ако има заплахи за живота на Доган и Пеефски и ако тези заплахи прераснат в действия, това няма да са действия от/към политически опоненти, а между криминални конкуренти. Етнокорпорацията стана много алчна и нагла и това със сигурност ще навреди на здравето й.

Но да се върнем на темата.

Интересът на обществото защо се охранява Доган 5 години след оттеглянето му от политиката е безспорен, но е и явно ще си остане неудовлетворен. Същото се отнася и за охраната на депутата Пеефски. НСО отказва да даде информация от кога ги охранява, защо, колко струва това на данъкоплатеца.

Единственият известен опит за посегателство срещу Ахмед Доган, който всъщност е и единственото реално посегателство срещу охранявано лице в най-новата история на НСО, е комичният  атентат на конференция на ДПС през 2013 г., когато Октай Енимехмедов изскочи на сцената с газов пистолет. Пистолетът засече, а активистите на ДПС смляха от бой набедения атентатор.

Но това не може да бъде повод Доган да бъде охраняван и през 2020 г. Трябва да има друга причина.

Според Карадайъ на Доган му се полага държавна охрана за заслугите му като политик: „Благодарение на Ахмед Доган и ДПС България направи мирен преход към демокрация за разлика от някои други държави.“ Абсурдно твърдение! Интересно какво щеше да се полага на Доган, ако се беше опитал да направи немирен преход?!

На 21.12.2019 г. президентът каза: „Тази седмица помолих… началника на НСО да събере комисията. Резултатът е категоричен. От МВР и ДАНС твърдят, че има заплаха и охраната им (на Пеевски и Доган) трябва да продължава.“

Каква заплаха, от кого, президентът не съобщи. А може би и на него не са съобщили.

“НСО отказа да ми предостави информация защо охраняват Ахмед Доган и колко средства са изразходвани за тази цел, писа във Фейсбук вицепремиерът Валери Симеонов през октомври 2018 г. – От службата ми обясниха, че нямам неограничен достъп до класифицирана информация и не съществува обективна нужда аз да знам това. Дори ме предупредиха да не разгласявам това, което така или иначе не знам.“

Е, щом няма обективна нужда да го знае вицепремиерът, от какъв зор пък трябва да го знаем ние?

По сходен начин отговори/отказа да отговори НСО и на запитването на „Боец“ защо охранява Доган и Пеевски и колко ни струва това.

И обществото и медиите гадаят колко ни излиза рахатя на агите.

През 2017 г. сайтът на Дачков „Гласове“ изчисли, че охраната на  Пеефски от НСО ни струва по 500 хил. лв. годишно. Три екипа от по 4 души охранявали телесата му по 24 часа. Към всеки екип имало по двама шофьори. Осем души пък охранявали х-л „Берлин“. Имало и двама души резерв. Общо 28 души се грижели за скъпоценния живот на Пеефски. Отделно от тях след колите на НСО се движели джиповете на частната му охрана.

Дано с общи усилия НСО и частните му гавази го опазят.

През юни 2017 г. край Мусул снайперист от подразделението  Joint Task Force 2 на канадските специални сили , въоръжен с пушка McMillan TAC-50, гръмна една чалма от разстояние 3450 м., което е нов световен рекорд. Чалмата имала многобройна охрана, но това никак не смутило снайпериста. Предишният рекорд принадлежи на британеца Крейг Харисън, който през ноември 2009 г. уби в Афганистан двама талибани от 2474 метра.

В края на миналата година президентът Радев заяви в интервю за Дарик радио, че кръгът на хората с държавна охрана трябва да бъде стеснен: „Ако питате мен… Ахмед Доган и Делян Пеевски не трябва да бъдат охранявани от службата, не защото не са заплашени, а защото имат достатъчно финансов ресурс да си организират охрана.“

Агите се докачиха от думите на президента и заявиха, че ще подготвят промени в Закон за НСО и лицата с държавна охрана ще трябва да плащат от джоба си за това. За оправдание, че години наред държавата харчи милиони за охраната на Доган и Пеефски лидерът на ДПС Карадайъ обясни, че колите за охраната на двамата са на ДПС, НСО плащала единствено заплатите, щото нямало как ДПС да ги плаща. Истината е, че няма никакви законови основания офицерите на държавната НСО да извършват дейността си с частни автомобили. Това противоречи на всички закони и правилници за дейността на службите. Но ДПС може да си позволи всякакви противоречия.

Тези дни депутатите от ДПС Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид внесоха в НС проект за промени в Закон за НСО, с които да се въведе платената охрана. Промените се налагат, обясни Мустафа Карадайъ, защото „нe мoжe дa ce eкcплoaтирa eднa тaкaвa тeмa, кoгaтo cтaвa въпрoc зa cигурнocттa нa бългaрcки грaждaни, кoгaтo ca зacтрaшeни, някoй дa eкcплoaтирa тeмaтa…“

Ах недей…

В сега действащия Закон за НСО, раздел II, охранявани лица, е записано  кой на каква охрана има право:

Чл. 20.  На президента, председателя на НС и премиера се осигуряват всички видове охрана в страната и чужбина. На вицепрезидента се осигурява охрана по местоживеене и месторабота, както и лична охрана и специализиран транспорт в страната и чужбина. На главния прокурор се осигурява лична охрана и специализиран транспорт.

Чл. 21. Само специализиран транспорт без лична охрана се осигурява на членовете на МС, членовете на КС, зам.-председателите на НС, председателите на ВКС и ВАС, кмета на столицата, бившите председатели на НС и премиери (до 4 години след освобождаването им от длъжност), на бившите президенти на РБ.

В случай, че има конкретна заплаха, по решение на Комисията (съставена от шефовете на НСО и ДАНС и гл. секретар на МВР) охрана може да се осигури на лицата, изброени в Чл. 21, а също и на депутатите, на семействата на президента, председателя на НС и на премиера и на други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката.

Именно тази категория лица ще трябва в бъдеще да си плащат охраната, според промените, внесени от ДПС. Стига да има основание да им се назначи охрана. В случая с Пеефски трябва само да се измисли заплаха и той като депутат може вече съвсем законно да бъде охраняван от НСО. С Доган работата е малко по-сложна. Той може да бъде отнесен единствено към „други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които…“

Промените, внесени от ДПС, естествено са представени с  народополезна мотиви – охраната на тези лица да не е за сметка на бюджета на НСО, като по този начин ще се постигне значителна финансова дисциплина и ограничаване на разходите за охрана, без да се засегнат неприкосновеността и правата на охраняваното лице. И вероятно промените ще минат през мнозинството в НС, защото Борисов вече обяви, че е правилно политиците сами да плащат за охраната си от държавната служба.

Обаче предложените промени не отговарят на един въпрос. Теоретично (за практиката не гарантирам!) е възможно да има сериозна заплаха срещу министър или депутат, който поради честност или глупост не е натрупал пачките и не може да си плати на НСО да го пази. А съпругата на президента? Зер наистина ще я оставим да пътува с рикша, както каза Борисов? Радев, освен ако не е получил някое наследство, едва ли има финансова възможност да плаща за охраната на съпругата си. И т.нар. първа дама ще се влачи по градския транспорт. А то до Бояна един транспорт…

И Пеефски и Доган са достатъчно богати, за да могат да си наемат многобройна частна охрана. Въпросът обаче е в това, че и най-добрата частна охрана не може да се мери по възможности с държавната.  При извършване на дейността си НСО си взаимодейства с държавните органи, органите на местното самоуправление, както и със съответните органи и организации в други държави. НСО може да изисква и работи с лични данни, събирани и обработвани от други органи. Служителите от НСО са физически неприкосновени и се намират под защитата на закона. При изпълнение на служебните си задължения офицерите и сержантите от НСО могат да използват физическа сила, специални техники и помощни средства, като въжета, белезници, електрошокови и други палки, димки, химически вещества, всякакви видове куршуми; устройства за принудително спиране на превозни средства; устройства за отваряне на помещения, светлинни и звукови гранати, бронирани машини… Офицерите и сержантите от НСО могат да използват оръжие, да задържат лица, да извършват обиски, да проверяват документите за самоличност, багаж, товар, обекти. Могат да извършват наблюдение и заснемане, а при необходимост да предизвикват радиосмущения, т.е. могат да заглушават всякакви системи.

НСО осигурява специализиран транспорт. Колите ѝ са със специален режим на движение, имат  специално оборудване. Имат право да прилагат съпровождане, пилотиране, ескортиране.

И т.н. до контрол върху храните и напитките, предназначени за консумация от охраняваните лица. Чл. 31. (1) т. 3 Офицерите и сержантите имат право да осъществяват наблюдение и контрол върху всички етапи от приготвянето до поднасянето на храната и напитките.

Седи си агата в ресторанта, а офицерът от НСО наблюдава изкъсо главния готвач да не сложи нещо в гозбата и да отрови охраненото, пардон, охраняваното лице. В случая с Пеевски ми се струва, че ще става точно така.

През 2015 г. Фрогнюз писа, че такава параноя го друсала, че заповядал да зазидат прозорците на спалнята му в луксозния хотел “Берлин” в столичния кв. Бояна, където често преспивал. Явно така го страхува народната любов, че назначи за свои нещатни сътрудници в НС шефа на охраната си Георги Георгиев и още един, за да получат пропуск, с който да влизат в НС. Защото без пропуски могат да пазят Пеевски само до входа, а вътре, където е пълно с престъпници, остава беззащитен. Иронизирам, де. Всъщност, що пък да иронизирам…

Безспорно е, че промени в Закон за НСО са наложителни.

Георги Георгиев от „Боец“ съобщи, че по информация, дадена им от НСО, колите на службата са изминали само за 2019 г. над 2 500 000 км. Над 60 пъти са обиколили Земята по екватора. Колко хора и по какви дестинации са возени, никой не знае. Но е ясно, че разходите са огромни. Това са 300-400 000 литра гориво. Да не говорим за амортизациите. Общо 44 млн. лв. годишно поглъща дейността на НСО. Но решението не е да се превърне службата в търговско дружество, от услугите на което могат да се възползват само неприлично богатите, такива като Доган и Пеевски. Решението е много по-просто – да се затегнат критериите за преценка на необходимостта от охрана на лицата, които по закон имат право на държавна охрана. А който иска платена охрана, да си наеме частна. Предполагам, че „Ипон“ с удоволствие ще услужи на агите.

 

ДПС вече е самата национална сигурност

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top