Коментари

Дреме им на прокуратурата

Вече дори не се имитира някаква състезателност: прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет номинира единодушно за главен прокурор настоящия заместник на Сотир Цацаров. Така Иван Гешев – единственият издигнат кандидат, – ще се конкурира със самия себе си, от което пък следва, че ще бъде избран.

Разбира се, думата „избор“ е напълно лишена от съдържание, тъй като в случая говорим по-скоро за директно назначение. Като прибавим към 11-те гласа на колегията и шестте на парламентарната квота, Гешев разполага с необходимото квалифицирано мнозинство. За да не стане засечка, и т.нар. министър на правосъдието Данаил Кирилов изрично отказа да прави собствено предложение, така че работата е опечена. При това положение безспорният кандидат няма нужда да чака датата 24 октомври и спокойно може да почерпи три месеца преди формалното гласуване в Пленума на ВСС.

Защо не беше номиниран и някой „сламен човек“ ли? Отговорът на пръв поглед е нелогичен, но за сметка на това честен: „Ако бяхме номинирали много кандидати, щяхте да ни обвините, че сме режисирали надпреварата“, казва говорителят на прокурорската колегия Даниела Машева. Не е необходимо, следователно, да се режисира надпревара, когато такава е невъзможна, затова на сцената направо изскача фаворитът на задкулисието. Не е необходима никаква драматургия, когато всичко е ясно от самото начало. Няма смисъл да полагаме каквито и да било усилия да ви държим в напрежение, защото вие сте само публика, която ние не уважаваме. И никаква пушка (по Чехов) няма смисъл да окачваме на стената в първо действие, щом прекрасно си знаете, че отдавна сме опаткали всякакъв възможен пробив в системата. Разпердушинили сме всеки подтик за промяна и така сме се бетонирали, че не ни пука какво си мислите за нас. И да ни освиркате – голям праз, дреме ни на прокуратурата…

Ей това ни казват в прав текст, а тази откровеност е наистина далеч по-почтена от имитацията на състезание. Лицемерието е излишно, щом маските открай време си дремуцат в гримьорните. Нищо не налага да бъдат поизтупани от прахоляка, макар по едно време Гешев да разправяше, че 99% няма да участва в кампанията за нов главен прокурор. „Тя ще е кална битка, в която ще се купуват магистрати, политици, журналисти“, надуваше бузи, но сега същинският командващ парада няма да похарчи и лев. Безалтернативният Гешев ще му излезе евтино – такъв е замисълът на one man show-то, което ще гарантира на статуквото още 7 безметежни години. По какви причини да се рискува, дори и несъгласните да се броят на пръстите на едната ръка, при това на особено невнимателен дърводелец?

Та ето защо преструвките са зарязани, колкото и операцията да ни изглежда цинична. За да е още по-честно обаче, не е зле на 24 октомври режисьорът да излезе на сцената, за да се поклони най-сетне на публиката. Така, де, дължи й поне този жест на внимание заради безпрецедентното й търпение. Това да не мърдаш и шукваш, докато издевателстват над теб години наред, заслужава бурни аплодисменти. Бурни, но иронични, разбира се, та като ще е подигравка, поне да е корпулентна.

 Уважаеми читатели, Ще ви бъдем много благодарни, ако ни подкрепите според възможностите си! Можете да го направите през PayPal, ePay или на банковата ни сметка:  

 

 

Подкрепа за Редута.bg BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

Или на банкова сметка:
Уникредит Булбанк
IBAN: BG75UNCR70001522690558
UNCRBGSF
 
 
БЛАГОДАРИМ ВИ !

 

Дреме им на прокуратурата

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top