Статии

Държава „на магия“

„Винаги трябва да оставяте една супена лъжица със захар в двора“, съветва сайтът bukvarсhe.com. И шефката на Агенцията по вписванията взела, че го шернала във Фейсбук, без да знае, че един ден това ще й се върне тъпкано. Защото колкото и лъжици да е оставяла, армиите на мрака не спят, в резултат на което не само удариха Търговския регистър, ами съсипаха и фотошопираната Зорница Даскалова от подигравки. Като че й беше малко да прекъсва отпуската си на екзотичен остров, та трябваше да понесе и позора да й се присмиват с „масово ръсене на захар против уроки на Търговския регистър“ в комплект с ироничното предложение да оближе захарта от твърдите дискове вместо файъруол и антивирусна защита…

Представете си обаче, че майтапът проработи и регистърът започне да функционира отново. Няма ли тогава да повярвате, че магиите въобще не са за изхвърляне? Няма ли да се замислите поне, че свръхестественото наистина съществува, макар да ни убеждават, че суеверието, т.е. да вярваш всуе, напразно в него, е проява на глупост?

Лично аз го твърдя най-сериозно, но за да можете и вие да погледнете сериозно, веднага ще приведа съответните сериозни доказателства:

„Подобното произвежда подобно“, гласи основният принцип на имитативната магия. Така твърди Джеймс Фрейзър в книгата си „Златната клонка“, в която изследва вярванията на човечеството от древността до съвремието. „Може би най-известното приложение на принципа, че подобието поражда подобие, са опитите, правени от много хора, да причинят зло или да унищожат своите врагове, като увредят или разрушат техните образи.“ Той дава пример с индианец от племето оджибве, който издялкал от дърво малка фигурка на своя враг и забил в главата и в сърцето й игли. После я изгорил и заровил, като произнесъл магическите думи: „Това, което пърля, не е восък, това, което пърля, са дробът, сърцето и далакът на… (тук, естествено, казвал името на жертвата).“

Същото, впрочем, правели и на много други места по света, но понякога го използвали и за целите на магията за любов – например ако много искате някой да се влюби във вас, целувате и милвате неговата фигурка от дърво, пръст или восък. Тоест извършвате не толкова брутални ритуали като на индианеца от племето оджибве, което ще ви свърши работа и в случаите, когато искате даден човек да ви служи до гроб. За да изпълнява той волята ви безпрекословно в качеството си на ваш аватар или марионетка, в Африка, да речем, е достатъчно да плюете три пъти върху негова снимка (преди е било изображение в пръстта или пясъка), като върху плютото посипете прах от рог на носорог и седем пъти си помислите: „Както този рог е бил неразделен от носорога, така и ти си вече част от мен!“.

След това изложение е лесно да се досетим какво се е случило в конкретната ситуация, защото разполагаме и с множество красноречиви факти:

На 2 юни 2017 г. в „Капитал“ излиза статия със заглавие „Новата агенция на Пеевски“. В нея се разказва тъкмо за Агенцията по вписванията, която току-що е оглавена от Зорница Даскалова, припомня се и коя е тя. Докато е била в Комисията за защита на конкуренцията например, именно на Даскалова са разпределени повечето преписки, засягащи интереси на Делян Пеевски и свързани с него лица. Сред тях са концентрацията на „Вива телеком“ (Люксембург), двете промени в собствеността на „Булгартабак“, придобиването на 100% от „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“ и други издания от ирландеца Патрик Халпени, придобиването на „Канал 3“ от „Нова българска медийна група“, изкупуването от „Табак маркет“ („Лафка“) на 10 разпространителски фирми в цялата страна и т.н., и т.н.

В КЗК Даскалова явно се представя отлично и затова е издигната. Но не къде да е, а в Агенцията по вписванията, под чиято шапка са три ключови регистъра – Имотният, Търговският и Булстат. „До една година ще й бъдат прехвърлени още два – за особените залози и на юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза“, пише пак през 2017 г. „Капитал“, като още тогава уточнява, че Имотният и Търговският регистри успешно са минали в орбитата на депутата от ДПС. Освен това междувременно се оказва, че срещу изпълнителния директор на АВ има и сигнал за оказан натиск в полза на конкретно решение, свързано с „Дунарит“ – военния завод, чието овладяване провокира ожесточена корпоративна битка. Естествено, пак с участието на Пеевски, поради което неговият аватар/марионетка логично се хвърля на амбразурата…

Възможно ли е подобно нещо в нормална държава, която отгоре на всичко е член на Европейския съюз?

Разбира се, че не е възможно, от което следва, че на практика е действала имитативната магия с подчиняване на чужда воля. Онази, африканската, при която Пеевски плюе на държава…, пардон! – на снимката на Зорница, и Зорница мигновено започва да му служи до гроб. Ама като казвам до гроб, не говоря празни приказки, защото очевидно няма сила на света, която да махне Даскалова от агенцията. В края на февруари 2018 г. тя вече е предлагана за дисциплинарно наказание заради дълъг списък от нарушения, но от главата й не пада и косъм. „Не съм доволен от шефката на Търговския регистър“, плахо се обажда и сега премиерът, при това чак седмица след блокажа на регистъра, като още по-плахо предлага „да си довършат работата, да изчакаме още 4-5 дни и там ще направим промени”. И дума не обелва обаче, че промените ще я засегнат, говори най-общо, не споменава даже, че ще я махне!

Но и какво друго да каже, при положение че е „суеверен като бабичка“, както отбеляза д-р Тони Филипов, понеже министър-председателят не се разделя с червения конец, вързан му от гадателката Щерона Ваклушева, винаги става с десния крак, а в понеделник не се бръсне, не си реже ноктите и не дава пари на заем (по собствените му признания)? За капак Меркурий е ретрограден до 18 август, докато Марс върви наобратно до 27-ми – все благоприятни условия да се случват всякакви гадости. Ретроградни ли са, тези енергии не са за подценяване и току-виж някой грабнал фигурка на премиера Борисов, за да я ръга с игли и да я гори, та вече да не е премиер. За по-лошо не щем и да си помисляме, да не му е уроки, пу-пу…

Понеже пак се върнахме на уроките, все пак трябва да отбележа, че днес въобще не е нужно да се съберат няколко вещици и да редят заклинания от рода: „Плам, пламти! Котел, бълбукай! Адска смес, мехури пукай!“. Няма нужда и в котела да се хвърлят „рибица от блатен смок, остро жило на слепок, мъх от прилеп, клюн на сова, от усойница отрова“, защото кобното дело има шанс да успее единствено с овластяването на мрачното задкулисие. Щом сложи свои хора на ключови позиции, щом овладее институциите и започне да ги източва, то по принципа „Подобното произвежда подобно“ моменталически ще тръгнат сривове и блокажи. По една много проста причина: подобията на некомпетентния, некадърния, безочливия, безсъвестния и прочие ще родят некомпетентни, некадърни, безочливи, безсъвестни и прочие кукли на конци, които поради своята некомпетентност, некадърност, безочливост, безсъвестност и прочие неминуемо ще оплетат конците. Вчера – в Комисията за защита на конкуренцията, днес – в Агенцията по вписванията, утре – абсолютно навсякъде, докато най-сетне не оплетат в яки възли цялата държава, до степен да й е трудно да диша.

При такива магии обаче работата така се закучва, че в един момент няма оправяне, стига да не си послужим с някоя противоположна, която да ги развали. Това означава, че ръсенето със захар наистина може да помогне, само дето предполага да затрупаме държавата надлъж и нашир. Вярно, тая година е отбелязано леко понижение на цената на захарта на световните пазари, но и да е непосилна за закупуването на необходимите количества, не виждам друг начин да се приключи с агонията. И колкото по-рано, толкова по-добре, тъй като вдругиден ще спре електричеството, а от чешмите няма да тече вода – аватарите така са разкембичкали Търговския регистър, че ЕРП-тата вече са с предмет на дейност „производство на цигари“, а водоснабдяващите дружества – на боеприпаси…

Последното, разбира се, изобщо не го вярвам, защото си го измислих. Но ако един Търговски регистър се срине, няма ли да станат грешки? Изключвам заличаването на следите за огромни задължения – там грешки са невъзможни, но за всичко останало липсват каквито и да било гаранции. Когато нещо се възстановява „на магия“, човек никога не бива да бъде сигурен дали то не е напът да се оплеска. Във всеки случай бях прочела някъде, че в едно село навремето направили ритуала Герман, но вместо кротък и напоителен дъжд, паднала градушка. И така изпомляла посевите, че от тях не бил останал и помен!

Е, после някой се сетил, че са сбъркали – не бивало да правят две седмици куклата Герман, сетне още седмица да изравят дупка, в която да я закопаят, хеле пък да оплакват наужким умрелия Герман в продължение на 5-6 дни. За това време селяните можели преспокойно да съберат вода от реки, от кладенци и да се погрижат за нивите си, ама от пусто суеверие седели на сянка, шиели Герман и псували облещилото се от жега небе. А който само псува, пък не прави нищо, така му се пада. И гледайте как си отмъстила майката Природа, като първо им пратила една беда, а накрая ги довършила окончателно…

Ако не съм ви убедила в съществуването на магии – живот и здраве да е, ще пробвам пак при спирането и на малкото продукция, която се произвежда в страната. То не че и да си жив и здрав тук не е чиста магия, но имам и една много добра новина:

Никой не е вечен, включително подобията на подобията на подобията, защото ако не ние, природата ще се погрижи и за това. Все някога ще отидат при Герман, тъй че язък им за лакомията. И все някога ще падне невиждана градушка, която да попилее всички и всичко, та с държавата след време да се започне отначало.

Държава „на магия“

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

За връзка с Фондация "Редута": dr.tonyfilipov (at) abv.bg, тел: 0888 415 448
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top