Коментари

Един поет в Брюксел

Централната избирателна комисия обяви окончателното разпределение на 17-те мандата от България за новия Европейски парламент. В него ще има 17 българи, представители на пет партии – 6 гербери, 5 червени, трима депесари, двама росонери и един демократ. Повечето от бъдещите евродепутатите са ни познати. Но има една скрита лимонка – новопокръстеният войвода Андрей Слабаков. Не съм познавач на творчеството на Слабаков Джуниър, но ми прави впечатление, че той напъва в различни области понякога със съмнителен успех. Турците казват, че от бюлбюб пукал и от пукал бюлбюл излиза… Демек гените ходят през коляно. И Андрей определено не се е метнал на големия артист и общественик Петър Слабаков, учредител на Комитета за защита на Русе (март 1988 г.), на Клуба за гласност и демокрация, на Независимото сдружение „Екогласност“ (1989 г.) и на СДС (декември 1989 г.) Някак в този биографичен контекст май не му отива на Слабаков да се събере с добилите европейска известност търговци на тескерета от ВМРО. Но пък Pecunia non olet, рекъл Веспасиан, докато подрънквал денариите в джоба на дънките си. Особено европарите. А и никак не са малко.

Нямам намерение да рисувам портрет на Слабаков. Той, ако отиде в ЕП, много скоро сам ще си го нарисува. Искам само да обърна внимание върху щрих от портрета на Слабаков поета. И по-точно на една негова стихосбирка – „Разклати след употреба”. За нея баданарите от „24 часа“ написаха: „Всяка негова творба е заредена с благородна вътрешна енергия и ни завладява с постоянната естетико-художествена ненаситност на автора. За него с пълна мяра важи определението търсещия човек. Затова за онези, които го познават по-отблизо, не е никаква изненада появата на неговата книга “Разклати след употреба”.

Ние не го познаваме отблизо и за нас книгата беше нещо повече от изненада. Ще цитираме, но ви предупреждаваме да се стегнете, защото творбата, за която ще стане дума, наистина има невероятна естетико-художествена ненаситност. Става дума за стихотворението

Моралист и бабалюга

 

На създателите

на “Буболечка-кючек”

 

Гледам мръсна бабалюга

Да ебе тахтаба друга

Гнусна, гадна бубулечка

С пишка, като черна клечка

След една въздишка тежка,

правя остра забележка:

“Буби ще ебеш, така ли!?

Пеперуди и комари!?

Ръгаш секви земни твари

Даже пръча не пожали!”

 

По-нататък лиричният герой пита бабалюгата що така прави. А пък тя нехайно му отвръща, „докат ебе свойта тъща…“

Аз ебъ, защото мога,

Завистлива гад двунога!“

И въпреки по християнски поучителния край – „Секс без здрав, църковен брак!? Няма как!” – оставаме с тягостното усещането, че сме имали среща с творчеството на рустикален наивист със содомитски наклонности.

Мъка, мъка…

„Че ти не си поет Андрей– не е беда,

Не са поети много хора;

Бедата, драгий, идва от това,

Че пишеш и печаташ без умора.“ (по Змей Горянин)

Да не пропусна да кажа, че стихосбирката е второ допълнено издание на претенциозното издателство на Иван Гранитски „Захари Стоянов“.

Да се надяваме, че точно тази стихосбирка и точно това стихотворение, няма да напусне границите на родината и да разнася славата ни из ЕС. Иначе ние определено не се страхуваме от възможните изцепки на Слабаков в ЕП. „Нали се сещате, че не съм такъв идиот да запаля цигара в пленарната зала?! Все пак имам достатъчно възпитание, нищо, че по мой адрес се казват какви ли не неща.” Просто Слабаков от години екзистира върху своята провокативност. Той  в никакъв случай не е завършен простак. Просто играе роля, за която си е въобразил, че го прави интересен. Но понеже отдавна е в тази роля, та имам известни съмнения дали може да излезе от нея. Защото, както беше казал някой, ние сме това, на което се правим.

Но пък, от друга страна, в ЕП се срещат какви ли не представители на фауната, че едва ли Слабаков ще впечатли някого с малките си селски лафове. Бих препоръчал на Ернестина да му скрие фланелката с лика на оня масов убиец Че Гевара, а също и тази с надпис Калашников…

………..

Тахтаба – дървеница

Бабалюга – буболечка, микроб, бацил

 

Един поет в Брюксел

Условия за ползване

Текстовете от Редута.бг не могат да бъдат препечатвани без изричното съгласие на редакцията.

Контакти

Стойко Тонев dr.tonyfilipov (at) abv.bg 0885 233 691
Редута.БГ се обслужва от счетоводна къща "Лавейа", бул. "Княз Дондуков" № 49, Тел: +359 2 988 84 04; Мобилен тел.: +359 888 60 72 70, Ел. поща: sk.laveia@gmail.com.
Работи с Хостинг в Rax Cloud.
To Top